Skocz do zawartości
IGNORED

Hegel H360 czy A Cayin 70 T + Auralic Aries ? Albo coś innego pod Dynaudio

chcheckitout

Rekomendowane odpowiedzi

Również zakładałem wydatek ok. 20k na wzmaka i ze swojej strony mogę polecić to, na czym ostatecznie (aktualnie) u mnie stanęło. tj. porządny tranzystorowy pre + hybrydowe monobloki Vincenta. Uważam, że z lampowym cd i AP tempo 6 dopełniają się świetnie. i dają to, co najważniejsze w osłuchach, czyli przyjemność :)

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

Słuchałem Hegla H360 z Xavianami 250 i Lumin T1.

Prezentacja była świetna dynamika przestrzeń itd.

Ale na chwilę obecną mój Cayin A70T Minas Anor i zwykły taniutki dac SMSL M8 gra na pewno nie gorzej niż zestaw który opisałem powyżej. A kosztuje nawet nie połowę tej sumy Strach pomyśleć co będzie jak kupie lepsze źródło.

No właśnie o tym mowa to potwierdza regułę , miałem Minasy 5 lat i po wielu próbach także z cayinem sprzedałem te kolumny nie dało się osiągnąć dla mnie dźwięku który dawał nirvanę z jednym wzmakiem było blisko , to tylko potwierdza Audio to nie jest jeden ideał jest tyle co najmniej co typów kobiet :) .

Ale na chwilę obecną mój Cayin A70T Minas Anor i zwykły taniutki dac SMSL M8 gra na pewno nie gorzej niż zestaw który opisałem powyżej. A kosztuje nawet nie połowę tej sumy Strach pomyśleć co będzie jak kupie lepsze źródło.

Tańsze zestawienia też sprawdzę ze względu na zerowe doświadczenie w takim stereo.

Boję się, że coś przegapię, a chciałbym spróbować wszystkiego.

Hegel + Xavian

Cayin + hmm ?

Laben też mi się podobał fajne ciepłe granie ale boję się że do większych potworków może nie starczyć mocy

Octave + większość Dynaudio

Lyngdorf wygląda nieziemsko :) i muszę tego posłuchać

Dużo osób poleca MF i Atolla

Muszę się opanować i na spokojnie wszystkiego spróbować.

Coś jeszcze dorzucić do tej listy ? :)

Jean-Marie Reynaud Euterpe Supreme + DIMD PP 10

Na Audio Show uznane przez wielu za bardzo muzykalne polaczenie. Kolejna cecha jest rozdzielczość.

Stosunek jakosci do ceny obu marek bardzo korzystny.

No właśnie o tym mowa to potwierdza regułę , miałem Minasy 5 lat i po wielu próbach także z cayinem sprzedałem te kolumny nie dało się osiągnąć dla mnie dźwięku który dawał nirvanę z jednym wzmakiem było blisko , to tylko potwierdza Audio to nie jest jeden ideał jest tyle co najmniej co typów kobiet :) .

Można wiedzieć z jakiem wzmacniaczem było blisko? To były aktualnie produkowane Minasy czy starsza wersja?

Jeśli kupisz H360 w dobrej cenie to żaden inny wzmacniacz w podobnych pieniądzach nie będzie dla niego konkurencją. Teraz można było w promocji nawet za około 16 tyś nowy kupić.Mam H360 i się nieźle sprawuje -:)

No to kolega popłynął.

Za 10 tys bym tego Hegla nie brał, gdyż nawet w tej, czy zbliżonej cenie można znaleźć ciekawsze urządzenia. Za 16 tys tym bardziej.

Cześć osób kupuje hegla chyba za marketing i nafaszerowania go elektronika w środku. Niestety za ta cenę dźwięk jak dla mnie jest kiepski.

dokładnie.

Podsumowując H360 dźwięk prezentuję bardzo barwnie, muzycznie, gładko, bas bardzo zróżnicowany i kolorowy z dużym wykopem, a scena i szczegółowość są imponujące. Niestety to tylko barwy i zalety muzyki ,a nie Hegla -:)

Raczej osusza to co w muzyce prawdziwej wciaga. Nie slyszalem, zeby instrumenty na zywo brzmialy sucho i sterylnie.

Tańsze zestawienia też sprawdzę ze względu na zerowe doświadczenie w takim stereo.

Do 20 tys masz jeszcze wzmacniacz Ars Sonum . Stosunek jakości do ceny rewelacja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jest też u dystrybutora audio connect Bydgoszcz.

W Bydgoszczy jest tez integra Wells Audio Majestic, również bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Nie ma tutaj takich kosztów marketingu, jak w wypadku innych marek. Moim zdaniem klocki tych marek to znakomity punkt odniesienia. Przy nich możesz porownac, czy inny klocek brzmi dobrze, czy jest uczciwie wyceniony.

Do wzmacniacza Ars sonum proponowałbym kolumny Diapason jako alternatywe dla podanego wczesniej przeze mnie polaczenia DIMD + JEAN MARIE REYNAUD.

Nie wiem, jaki w koncu masz budzet ale zarówno do DIMD + JEAN MARIE REYNAUD lub ARS SONUM + DIAPASON dodałbym Lumin D1 z czasem do niego zasilacz liniowy (koszt okolo 1000zł) i masz muzykalny, rozdzielczy, barwy, neutralny, naturalny i analogowy w brzminiu system na lata.

Ukryta Zawartość

Raczej osusza to co w muzyce prawdziwej wciaga. Nie slyszalem, zeby instrumenty na zywo brzmialy sucho i sterylnie.

Oczywiście słuchałeś H360 z dobrymi kolumnami i źródłem dźwięku i na tej podstawie piszesz ,że sucho i sterylnie?

U mnie z Sonus Faber Olympica III wszystkie instrumenty brzmią sucho i nienaturalnie -:)

Oczywiście wiem ,że zawsze może być lepiej i naturalniej.

Można wiedzieć z jakiem wzmacniaczem było blisko? To były aktualnie produkowane Minasy czy starsza wersja?

Można Krakowskiej manufaktóry J&M Audio sprzęt już nie do dostania niestety a szkoda grał z Minasami na buraczkach z 2008 roku wybitnie . Przykład pełnej synergii inne wzmaki bez względu na cenę nie potrafiły tak się zgrać . Minasy są wybitne jednak to rodzaj ciepłego przekazu czarujący barwami wpychający w ślepy zaułek Jazz , spokojny rock , akustyczne, wokalne nagrania to jest ich żywioł . Jeśli ktoś słucha tego waskiego zakresu muzyki to ma gralla mało co zaoferuje mu więcej . Ja potrzebuję 100 % uniwersalności bo słucham każdego gatunku muzycznego i to znalazłem na 3 drożnych kolumnach i połączeniu z Heglem , nie ma mowy o żadnym osuszeniu o którym pisze kolega wyżej (widocznie nie złożył poprawnie systemu . Przesiadajac się z.Minasów na pewno nie zdzierzył bym suchej czy nie naturalnej barwy . Hegel nie dodaje więc bardzo szybko pokaże niedoświadczonym wady reszty toru , bardzo czesto winowajcami sa słabe daki strojone dla dzisiejszej młodzieży ) . To samo słyszalem jak kupowałem kiedys kolumny suchotniki ze sluchac sie nie dało a po zmianie jedynie źródla opad szczeki barwy jak z lampy mimo że grał tranzystor a nie było oszukiwania poprzez spowolnienie dźwięku . Okazało się że kolumny są zwyczajnie neutralne grają jak poda reszta toru i to samo jest z Heglem .Na Heglu mam fenomenalną barwe , jest sznyt analogu , lampy ale nie ma tego spowolnienia i ciągnięcia się dzwięku które zabija w muzyce prawdziwe emocje .

Sucho gra topowy zestaw linna mimo to ma grono oddanych fanów , ludzie różnie słyszą i każdy musi dopasować przekaz muzyczny pod swoje preferencje .

No to kolega popłynął.

Za 10 tys bym tego Hegla nie brał, gdyż nawet w tej, czy zbliżonej cenie można znaleźć ciekawsze urządzenia. Za 16 tys tym bardziej.

dokładnie.

Do 20 tys masz jeszcze wzmacniacz Ars Sonum . Stosunek jakości do ceny rewelacja.

Ukryta Zawartość

jest też u dystrybutora audio connect Bydgoszcz.

W Bydgoszczy jest tez integra Wells Audio Majestic, również bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Nie ma tutaj takich kosztów marketingu, jak w wypadku innych marek. Moim zdaniem klocki tych marek to znakomity punkt odniesienia. Przy nich możesz porownac, czy inny klocek brzmi dobrze, czy jest uczciwie wyceniony.

Do wzmacniacza Ars sonum proponowałbym kolumny Diapason jako alternatywe dla podanego wczesniej przeze mnie polaczenia DIMD + JEAN MARIE REYNAUD.

Nie wiem, jaki w koncu masz budzet ale zarówno do DIMD + JEAN MARIE REYNAUD lub ARS SONUM + DIAPASON dodałbym Lumin D1 z czasem do niego zasilacz liniowy (koszt okolo 1000zł) i masz muzykalny, rozdzielczy, barwy, neutralny, naturalny i analogowy w brzminiu system na lata.

Dziękuję za konkretną wypowiedź. Postaram się wszystko odsłuchać. Jeśli robię coś źle to mnie naprowadźcie. Chcę kupić wzmacniacz po odsłuchach przeprowadzonych w salonach. Od razu kupię kable głośnikowe (tutaj coś solidnego, bo kabli nie słucham i w to jakoś nie wierzę - w ślepych testach 50/50 jestem w stanie rozpoznać). Jak będę miał wzmacniacz i kable w domu to będę wypożyczał kolumny które już odsłuchałem w salonach i w ten sposób wszystko dopasuje.

Budżet ? Jeśli mnie zwali z nóg to i 30 tyś ale nie wiem czy jest sens aż tyle. Bardzo podobał mi się już Laben + Dynaudio X18. Jak zagrał Octave z 1.4 LE to było dużo lepiej. Które Diapasony masz na myśli ?

edit. pliki są dla mnie bardzo ważne więc Lumin jak najbardziej do rozpatrzenia. Tylko zastanawia mnie Lumin vs tańszy Aries Femto

Ukryta Zawartość

Wells Audio Majestic

Dobrze ze wspomniales o tej integrze. Zbiera dobre opinie w stanach, juz interesowalem sie tym urzadzeniem na poczatku roku. Napewno warte wrzucenia na liste do odsluchu jesli juz ma byc to tranzystor. Audia Flight Two jest takze w budzecie.

H360 mozna dobrze zesawic, jest to integra ktora w suchosc raczej nie popada w dobrym zestawieniu.

Lampke mozna wrzucic tez na ruszt, a noz widelec akurat takie granie podpasuje. Trzeba pojezdzic po salonach i pozawracac troche dupy.

Warto inwestowac w tego Lumina T1? Lepiej zagra jak CA 851n?

Wysłane z mojego Lenovo A5500-F przy użyciu Tapatalka

Nie nie słuchałem, lecz znam osobę, która słuchała i kupiła Octave. Octave jest bardziej neutralnym wzmacniaczem ma coś z lampy bo jest lampowy ale nie podbarwień, które ponoć daje Cayin. Jestem pewny, że jeśli ma to być wzmacniacz do każdej muzyki to bardziej się sprawdzi niż Cayin.

Potwierdzam w 100%... Cain takie cukierkowe granie... Nie do kazdej muzyki...

Wysłane z mojego Lenovo A5500-F przy użyciu Tapatalka

...

Dzięki Jacm za odpowiedź.

Z tym cukierkowym graniem to bym się tak bardzo nie rozpędzał a na pewno nie A70

No własnie mam u siebie teraz Minasy (z aktualnej produkcji) i owszem są po cieplejszej stronie, ale nie są przesadnie ciepłe. Dla mnie te barwy są naturalne, ale to też zależy jaki mamy punkt odniesienia. Dla fanów analitycznego brzmienia znajdą się pewnie lepsze kolumny. Jutro testuje Minasy na cięższym rocku. Zobaczymy.

Starsze wersje były na podobnych przetwornikach Vify, wysokotonowe dynaudio, wersja 2 drożna, a teraz 2,5 drożna. Wiem, że były ulepszane więc na pewno różnice w brzmieniu są.

Dobrze ze wspomniales o tej integrze. Zbiera dobre opinie w stanach, juz interesowalem sie tym urzadzeniem na poczatku roku. Napewno warte wrzucenia na liste do odsluchu jesli juz ma byc to tranzystor. Audia Flight Two jest takze w budzecie.

H360 mozna dobrze zesawic, jest to integra ktora w suchosc raczej nie popada w dobrym zestawieniu.

Lampke mozna wrzucic tez na ruszt, a noz widelec akurat takie granie podpasuje. Trzeba pojezdzic po salonach i pozawracac troche dupy.

No i można w polszy kupić. Do listy dopisałem

Odkąd Hegel wszedł że swoim sposobem prezentacji i grania słucham że spokojem muzyki .20 letnie porównania i szukanie mam już na szczęście za sobą . Wiem że można inaczej ale jak ucho nie potrafi się przekonać że to lepiej to w zabawie zmiana a potem znów szukanie czegoś innego już nie uczestniczę . I Tobie też życzę przy okazji świąt znależienia swojego dźwięku i słuchania muzyki i zmiany płyt w odtwarzaczu a nie sprzętu .

Dzięki, ja swój dźwięk znalazłem po 3 latach porównań z czego od mniej więcej 2 lat wiedziałem jak dobrze gra Leema... Późniejsze porównania dały mi tylko pewność, ze to jest wzmak i combo dla mnie. Wybór głośników by dopełnić system to była czysta przyjemność. Zważywszy na to jak szybko rosną ceny audio, nie wiem czy kiedykolwiek będzie mnie stać na upgrade z prawdziwego zdarzenia. Nie wiem tez obecnie co mógłbym poprawić, bo wad systemu nie znalazłem póki co. Pozdrawiam i Alleluja :)

Wieza STEREO Technics :)

Dla mnie punktem odniesienia był dźwięk Wilson Audio ten sposób przekazu ucho potrafiło odnależc szybko , znalezienie odpowiednika zajęło już trochę czasu ale dźwięk wilsonów jest tego wart . Hegel wszedł u nas na rynek 10 lat temu i bardzo mi w tym pomógł od tamtego czasu jak pisałem mogę słuchać ze spokojem muzyki a nie sprzętu .

Bynajmniej tak mi wyszło że nalezy wyjść od kolumn , dźwięk dają kolumny te należy odpowiednio dobrać pod swój gust oraz do pomieszczenia , a cała reszta ma jak najmniej zepsuć czyli wzmak liniowo wzmocnić jak najmniej zmieniać i CD tak samo .

• 2 tygodnie później...

Dość ciekawie wygląda też Audio GD Master10. Miał ktoś do czynienia ? Duża moc i cena przyzwoita. Do tego jakiś mocny DAC i może być nieźle.

O ile wygląd się nie liczy to zdecydowanie. Na żywo dla mnie wygląda to strasznie.

Zobacz Coplanda w tophifi

teraz jest wyprzedaż. cena 9000

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Dość ciekawie wygląda też Audio GD Master10. Miał ktoś do czynienia ? Duża moc i cena przyzwoita. Do tego jakiś mocny DAC i może być nieźle.

Suchales w koncu Musicala M6 albo M5?

Suchales w koncu Musicala M6 albo M5?

MF jeszcze nie.

O ile wygląd się nie liczy to zdecydowanie. Na żywo dla mnie wygląda to strasznie.

Zobacz Coplanda w tophifi

teraz jest wyprzedaż. cena 9000

Ukryta Zawartość

Wygląd się liczy ale faktycznie jest paskudny. Chociaż do niego DAC w granicach 12 tyś i może być nie do pobicia. Miałeś z nim przyjemność?

Ukryta Zawartość

Tylko na AVS i tam skutecznie się wyleczylem z zaunteresowania. Właśnie przez wygląd. Chyba w klubie AP Ktoś to miał z tymi kolumnami i bardzo chwalił

Nie pamiętam z czym tj kolumny, ale byłem zawiedziony dźwiękiem w tym pokoju, po tym ile się słyszy o GD. Mogła to być zła konfiguracja i tyle.

W tym roku grał? Bo nie kojarzę. Z Elacami grał NAD. Z Bowersami Pass.

Aaaa wiem w 3 pokoju był jeszcze Vienna to może z nimi? To mogłeś być zawiedziony.

• 2 tygodnie później...

Oj chyba wjadą aktywne 40 ale boję się ich trochę. Czy nie brumią, szumią ? Nikt tego na stanie nie ma.

Kolejna sprawa to te pre dziadowskie :) chociaż CDA2 wygląda zacnie i by problem rozwiązało :)

Jeśli ATC 40A to "tylko" w komplecie z DAC'kiem Exogal Comet Plus i nie będzie Ci potrzebny preamp. DAC świetny, a jako preamp też ponoć się świetnie sprawuje.

Oczywiście warto taki system wcześniej przetestować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.