Skocz do zawartości
IGNORED

FLACk- Jak I skąd?

dulon184

Rekomendowane odpowiedzi

Tak.

To żly pomysł?

A broń Boże, wcale niezły. Sam jestem ciekaw efektu ;-) Kiedyś nagrywaliśmy z wypożyczanych CDków na taśmy i zachwycaliśmy się jakie to cudo w porównaniu z nagraniem z radia czy analogu. Nagrać FLACa czy może nawet jakieś DSD albo DVD Audio na taśmę w szpulowcu, a potem odtworzyć na lampowym wzmaku i jakiś klasycznych kolumnach - ciekawy eksperyment.

Ja muzykę ściągam z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co prawda bardzo rzadko.Z reguły w celach poznawczych jak coś się spodoba szukam oryginału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co to flack?

Dzisiaj streaming jest naprawdę tani. Szkoda tylko że płyty kupowane w sklepach internetowych są droższe niż te fizyczne... to dopiero jest złodziejstwo. Ale takie życie.

Nagrywanie FLAC/CD na analog to uwstecznianie się I łechtanie ego że się ma analog. Jedyny sens tego to degradacja jakości. Dźwięk (w znaczącej większości) jest dziś nagrywany cyfrowo, więc przekazujemy go na gorszy nośnik, tracąć zapisany materiał I odtwarzając z gorszych źródeł.

To tak jak kupić sobie nowy samochód z dobrym silnikiem, a potem zalać go olejem rzepakowym, opony wymienić na bieżnikowane, dać stare amortyzatory żeby było miękko, wywalić klimę i inne dobrodziejstwa żeby mieć "analogy urok starej motoryzacji"

Chcesz tak mieć, spoko, kup sobie po prostu oldtimera, a nie zawracaj kijem rzeki, bo to jest bezsensu.

Co to flack?

Dzisiaj streaming jest naprawdę tani. Szkoda tylko że płyty kupowane w sklepach internetowych są droższe niż te fizyczne... to dopiero jest złodziejstwo. Ale takie życie.

Nagrywanie FLAC/CD na analog to uwstecznianie się I łechtanie ego że się ma analog. Jedyny sens tego to degradacja jakości. Dźwięk (w znaczącej większości) jest dziś nagrywany cyfrowo, więc przekazujemy go na gorszy nośnik, tracąć zapisany materiał I odtwarzając z gorszych źródeł.

To tak jak kupić sobie nowy samochód z dobrym silnikiem, a potem zalać go olejem rzepakowym, opony wymienić na bieżnikowane, dać stare amortyzatory żeby było miękko, wywalić klimę i inne dobrodziejstwa żeby mieć "analogy urok starej motoryzacji"

Chcesz tak mieć, spoko, kup sobie po prostu oldtimera, a nie zawracaj kijem rzeki, bo to jest bezsensu.

Ludzie lubią wspominać dawne czasy. I takie rzeczy im to umożliwiają. Dawne wydaje im sie lepsze bo byli młodzi itd. Ale rrzeczlocie ie kopiowanie z cd na analog nie ma sensu to tylko strata jakości.

chwilowy brak działalności w audio.

Jeśli ktoś nie miał do czynienia z dobrym magnetofonem szpulowym, to może lepiej niech się nie wypowiada na temat jakości przegrywania.

Bo tylko się zbłaźni.

Nagrywanie na (dobrych) szpulakach ma sens tylko wtedy, kiedy źródłem jest winyl, radio analogowe albo mikrofon. Nagrywanie na szpulaki z CD i innych źródeł cyfrowych mija sie z celem. @Kapelli ma rację.

Wybacz.

Mam ileś tam taśm przegranych z CD na szpulaki- różne-i ze szpulaka graja ładniej ..

.

Mam ileś tam płyt analogowych nagranych na Video duplikator i przegrane na szpul;aka i również grają ładniej .

To taka ciekawostka..

To do Toptwenty.

To po cholerę przegrywac z cd jest szpulak pełni role dsp. Lepiej zrobic dsp sprzętowe albo programowe.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

No zrób sobie dsp a taśma bedzie sie kręcić w kółko. Ta sama.

Ja natomiast sobie cyrklem wydrapuje płyty szelakowe i słucham na patefonie. To jak mam drapać to mi komputer oblicza na podstawie plików flac jakie sobie z cd zrzuciłem. Sam widzisz, ze szpulaki sa dla lamerow.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

No zrób sobie dsp a taśma bedzie sie kręcić w kółko. Ta sama.

Niestety nie rozumiesz dlaczego ludzie w obecnych czasach używają magnetofonów.

Proponuję przyjąć do świadomości, że taki fakt ma miejsce i nie drążyć tematu :-)

No ale dsp jest wygodniejsze.

Wygoda to nie wszystko. Czasem człowiek potrzebuje czegoś innego. To tak jak z seksem ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No jak mówię. Ja sam sobie drapię płyty szelakowe i to jest dużo lepsze niż seks. Raz mi moja kobieta powiedziała "drapnij mnie mój ty tygrysku" a ja jej na to żeby na zakupy sobie poszła.

A to niby czemu?

Pogarszanie jakości.

ze szpulaka graja ładniej ..

Obcięcie góry, dołu i dynamiki, wzrost zniekształceń - w sumie ładniej. Pogratulować.

Ale kręcące się szpule mają dużo uroku.

Ale po co na nich nagrywać z CD. Niech się kręcą na pusto.

Proponuję przyjąć do świadomości, że taki fakt ma miejsce i nie drążyć tematu

A grajcie sobie na szpulakach. Sam miałem szpulaki przez wiele lat, głównie AKAI. Wolę robić sobie the best na wypalarce CD-Audio lub na komputerowych CD-R. Płytki kosztują mniej niz 1 zł. Ile kosztuje 80 min. taśma?

Nie mówcie jednak, że dźwięk ze szpulaka jest lepszy niż z samego CD playera.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.