Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

a słuchałeś moze Precision 6.4? Konstrukcja zamknięta, słuchałem ich chyba z dwa kata temu i do dzisiaj je pamietam....wg mnie sa świetne; bas jest wtedy kiedy ma byc i nisko schodzi

Wiesz jaka obsesja zalęgła się w moim łbie. Kolumna z 15mm przetwornikami nie ma prawa nisko schodzić. Dla jakiegoś nakręconego audiofila, kolumna za dziesiątki tysięcy zejdzie nisko nawet z 13mm głośnikami, pod warunkiem, że będzie połączona ze wzmacniaczem wygrzanym kabelkiem za 10K, podpartym na jakichś audiofilskich klocuszkach z oleistego drewna. Ja mam na odwrót. Może być zwykły przewodnik z OFC, po 10zł za metr, ale woofer 150mm z miejsca odpada, a takie są w Precision 6,4. Takie moje skrzywienie :-)

Chociaż nie zaszkodzi mi ich posłuchać, bo jeśli bas w tych kolumnach by mi się podobał, to wystarczy, że nie będę ściągał maskownic, a wtedy niewielkie woofery nie będą mnie w oczy dźgać :-)

Wiesz jaka obsesja zalęgła się w moim łbie. Kolumna z 15mm przetwornikami nie ma prawa nisko schodzić. Dla jakiegoś nakręconego audiofila, kolumna za dziesiątki tysięcy zejdzie nisko nawet z 13mm głośnikami, pod warunkiem, że będzie połączona ze wzmacniaczem wygrzanym kabelkiem za 10K, podpartym na jakichś audiofilskich klocuszkach z oleistego drewna. Ja mam na odwrót. Może być zwykły przewodnik z OFC, po 10zł za metr, ale woofer 150mm z miejsca odpada, a takie są w Precision 6,4. Takie moje skrzywienie :-)

Chociaż nie zaszkodzi mi ich posłuchać, bo jeśli bas w tych kolumnach by mi się podobał, to wystarczy, że nie będę ściągał maskownic, a wtedy niewielkie woofery nie będą mnie w oczy dźgać :-)

no jak chcesz uderzenie w klatę to nie ulega watpliwości ze musi byc duzy woofer z warunkiem ze dobrze napędzany z dobrze skompilowanym nagraniem no i w dobrej akustyce....

Dobre Sylwek...teraz też nie ściągaj ;-)

Pozdro

Tak właśnie było przyjacielu. Od nowości, dopóki maskownice były założone, jakoś nie zwracałem uwagi na bas. Było naprawdę przyzwoicie. Teraz też nie jest źle, wielokrotnie to podkreślałem, ale jeśli patrzę na te nakrętki do słoików, jak ja to nazywam, to myślę sobie, tak być to nie może być. Mało tego. Głośnik 6,5". Membrana to nie średnica głośnika, tylko średnica samej membrany plus ok. jedna trzecia szerokości zawieszenia. Kiedy to zmierzyłem, załamałem się. 11cm. Z czym do kobiet :-)

Dlatego zawsze powtarzam. Mózg to potężne narzędzie manipulacyjne, i to właśnie wykorzystują producenci voodoo gadżetów. Tylko ja zdaję sobie z tego sprawę, i potrafię się do tego przyznać, inni nie przyjmują tego do wiadomości. Kiedy jeden gość zachwycał się wspaniałym dźwiękiem po wymianie kabla optycznego, spytałem go, czy robił sobie taki prosty domowy ślepy test. Wychodzi z pokoju, ktoś mu ten kabel podmienia, lub nie, i czy będzie w stanie odróżnić te kable. Oczywiście odpowiedział, że niczego nie musi sobie udowadniać, bo on to słyszy. Nie twierdzę, że gościu nie słyszy różnicy, tylko dlaczego nie przyjmuje do wiadomości, że mózg może go oszukiwać. Kiedyś na PC Audio spieraliśmy się, o playery, fidelizery, gęste formaty vs zwykłe CD 44,1/16, i ci słyszący w ogóle nie dopuszczali myśli o wykonaniu jakiegokolwiek testu, wykręcając się odpowiednimi, ścisłymi kryteriami, które muszą być spełnione do wykonania wiarygodnego testu ABX, czy inne tam. Też temu nie zaprzeczam, ale zawsze jest wykręt.

Na targu pan z ziemniakami w jednym worku ma te same bulwy. Po kilku dniach spotkają się dwie panie, i zachwycają się. Ten miły pan na targu sprzedał mi przepyszne ziemniaczki irga. Druga pani mówi. Ja kupiłam od niego pyszną odmianę bzura. Mniam :-)

Cudowne 17hz w danych a tu w testach wyszło szydło z worka i zrobiło się marne 42-20000hz +/- 3db.

Zadne "szydlo z worka" nie wyszlo, a tylko brak logicznego myslenia. Wyobraz sobie taki "idealny" bookshelf, ktory zdaniem producenta schodzi do 17Hz. Jak producent to zmierzyl? Wsadzil bookshelfa w polke, ustawil mikrofon w odleglosci 1m i tak mu wlasnie wyszlo. A Ty stawiasz bookshelfa na wolnej przestrzeni/w komorze bezechowej/w salonie 30m2 w odleglosci 3m i dziwisz sie, ze wyszlo Ci marne 42Hz. Ustaw bookshelfa na polce w pokoiku 10m2 w odleglosci 1m to moze Ci wyjdzie obiecane 17Hz.

A to do mnie wszyscy maja pretensje, ze Tannoy Mercury M1 postawilem w 15m2 w odleglosci 2m i poniewaz nie zapewnilem im "optymalnej akustyki" to nie mam basu. Coz za niekonsekwencja Panowie!

.....

...hasło o projektowaniu kolumn do odbić w pokoju to juz kosmos....

Nikt do odbic nie projektuje bo nikt nie zna akustyki pomieszczenia, w ktorym stac beda. Ale kolumny 100W bass refleks projektuje sie z zalozeniem, ze nie beda staly na wolnej przestrzeni/w komorze bezechowej/w salonie 30m2, i ze te odbicia beda. To Twoja rola kupic takie kolumny, ktore w Twojej akustyce dobrze zagraja i tak je ustawic, aby wydobywajacy sie z otworu bass refleks bas trafil w prawidlowej postaci do Twojego ucha. Zreszta, postaw sobie jakies poduchy za bass refleksem umieszczonym z tylu to sam sie przekonasz.

"Kosmos" to calkiem trafne okreslenie na cos, co dla Ciebie nieosiagalne.

.....

Zarówno kolumna A i B wejdzie w interakcje z pomieszczeniem na częstotliwości pierwszego moda w pom. X-21.5Hz i Y-43hz Rodzaj wstawionej kolumny czyli czy to będzie BR, LT OZ, OS, MB, inna liczba dróg itd. NIC NIE ZMIENI...

Nie do konca. Bo jak wstawisz bookshelfy bassrefleks to bedziesz raczej szukal odbic, a jak 802 to raczej ich unikal.

Zlozycie w calosc ukladanke czy bedziecie cieszyc sie z posiadania jednego elementu?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dzwiek sie nieco zmieni. Podobnie jak zmieni sie po postawieniu "za kolumna" hiendowego ustrojstwa akustycznego za worek pieniedzy... no chyba, ze masz juz takie ustrojstwo. Chociaz zaraz, to nie Ty twietdziles, ze podkrecenie basu na korektorze o 1-2dB jest nieslyszalne? Jezeli tak, to dla Ciebie moze sie nic nie zmienic. A moze dla zaspokojenia potrzeby pisania w tym watku zapomniales, ze akustyka jest "elementem systemu"? Nie pamietasz juz jak sie za Altusami matlesy po jajkach stawialo?

A moze dla zaspokojenia potrzeby pisania w tym watku zapomniales, ze akustyka jest "elementem systemu"?

Ja nie zapomniałem.

Dzwiek sie nieco zmieni. Podobnie jak zmieni sie po postawieniu "za kolumna" hiendowego ustrojstwa akustycznego za worek pieniedzy... no chyba, ze masz juz takie ustrojstwo.

Poducha zmieni lub nie dźwięk, zależy z czego będzie wykonana i jak daleko od BR (zakładam że nie za blisko). Co do "ustrojstwa akustycznego" to mam ale nie hiendowe tylko samoróbkę.

Chociaz zaraz, to nie Ty twietdziles, ze podkrecenie basu na korektorze o 1-2dB jest nieslyszalne?

Jeśli wykluczyć to że przy korekcji programowym korektorem z foobara wprowadzasz masę innych zniekształceń pasma którego nie podbijałeś to uważam dalej że podbicie o 1-2dB powinno być niesłyszalne przy niewielkich głośnościach.

Ja nie zapomniałem.

Ok. To teraz ustaw na podworku kanape i kolumny w taki sam trojkat jak masz w salonie i sprawdz organoleptycznie, czy nadal masz 17Hz czy tylko 42Hz. Pomysl, czy producent bral pod uwage, ze odbicia beda, czy zakladal, ze ich nie bedzie.

...uważam dalej że podbicie o 1-2dB powinno być niesłyszalne przy niewielkich głośnościach.

Do czasu az przyswoisz posty Przemaka mozesz sobie zakladac co chcesz.

Zadne "szydlo z worka" nie wyszlo, a tylko brak logicznego myslenia. Wyobraz sobie taki "idealny" bookshelf, ktory zdaniem producenta schodzi do 17Hz. Jak producent to zmierzyl?

Tak samo manipulując pomiarami niektórym wychodzi że radyjko na dwa paluszki ma moc 2000W... brednie do kwadratu

Ustaw bookshelfa na polce w pokoiku 10m2 w odleglosci 1m to moze Ci wyjdzie obiecane 17Hz.

Nie ma szans aby półka czy pokój 10m spowodowały gain na takiej częstotliwości

A Ty stawiasz bookshelfa na wolnej przestrzeni/w komorze bezechowej/w salonie 30m2 w odleglosci 3m i dziwisz sie, ze wyszlo Ci marne 42Hz

Dopiero wtedy wiesz, co kolumna produkuje i z jakim spadkiem, tylko wtedy możesz zacząć coś liczyć aby uwypuklić "to" czy "tamto" w akustyce pomieszczenia. Bez takiego pomiaru o kolumnie nie wiesz kompletnie NIC.

Nie do konca. Bo jak wstawisz bookshelfy bassrefleks to bedziesz raczej szukal odbic, a jak 802 to raczej ich unikal.

Nie - "nie do końca" tylko w ogóle. Rodzaj kolumn nie ma wpływu na akustykę pomieszczenia. A to kto i czego szuka nie jest tematem tego wątku.

Ale kolumny 100W bass refleks projektuje sie z zalozeniem, ze nie beda staly na wolnej przestrzeni/w komorze bezechowej/w salonie 30m2, i ze te odbicia beda

Pisali Ci to już chyba wszyscy a Ty dalej walisz głową w mur bo coś sobie ubzdurałeś i tak Ci się wydaje że jest i koniec kropka i nóżką jeszcze tupnij.

Nikt nie projektuje kolumn z uwzględnieniem jakichkolwiek odbić, bez względu na to czy to jest bas refleks, OZ, MB, LT, OS - NIKT, no dobra może OB jest jakimś tam wyjątkiem.

Każdy projektuje kolumny tak, aby one przenosiły możliwie najbardziej liniowo cały zakres częstotliwości a to jak im to wyszło, da się sprawdzić TYLKO w neutralnych akustycznie warunkach.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Ok. To teraz ustaw na podworku kanape i kolumny w taki sam trojkat jak masz w salonie i sprawdz organoleptycznie, czy nadal masz 17Hz czy tylko 42Hz. Pomysl, czy producent bral pod uwage, ze odbicia beda, czy ze ich nie bedzie.

k**wa człowieku czy to że jakiś oszust wkleił wyniki podrasowanego pomiaru oznacza wg Ciebie że zalecane jest wstawienie ZG w róg pomieszczenia.

Optymalne warunki dla ZG domowych czy studyjnych o podobnych parametrach będą podobne. Jedni to oleją a inni będą starać się do nich zbliżyć.

W domu większość zadowoli się "tak mi się podoba" inni będą dożyć do jak największej wierności odtwarzanego materiału.

To samo ze sprzętem jeden lubi jak mu lampa ładnie podbarwia inny to będzie brał jako niepotrzebne zniekształcenie.

Jeden wie drugiemu, się wydaje ;)

Ja to w życiu.

Do czasu az przyswoisz posty Przemaka mozesz sobie zakladac co chcesz.

Myślę że akurat Przemak zgadza się ze stwierdzeniem że nie da się wychwycić zmian 1-2dB w niskim paśmie tym bardziej w nagraniach.

Te zmiany, który być może słyszysz to zniekształcenia, które wynikają z korekcji a nie wynik minimalnych zmian w korygowanym paśmie.

"Tak samo manipulując pomiarami..."

To zadna manipulacja a charakterystyka zmierzona w warunkach, do jakich ZG zaprojektowano. A moze sluchawki tez ustawisz w komorze bezechowej i na podst. pomiarow wykonanych w odleglosci 2m stwierdzisz, ze nie maja basu? "Brednie do kwadratu".

-----

"...a to jak im to wyszło..."

No i czasem tak "wychdzi", ze ZG gra dobrze w "idealnym" akustycznie pomieszczeniu (mowimy wtedy o monitorach studyjnych), a czasem wcisniety w polke (mowimy wtedy o bookshelfach)... ups, to nie "wychodzi", to swiadomy zabieg z uwzglednieniem m. in. przewidywanej akustyki.

-----

"Rodzaj kolumn nie ma wpływu na akustykę pomieszczenia."

A kto pisze, ze ma? Obracajac kota ogonen robisz z siebie glupka. To kolumny dobiera sie do akustyki czyli przede wszystkim wielkosci pomieszczenia i oczekiwanej glosnosci czy takich szczegulow jak wcisniecie w polke, a pozniej ewentualnie akustyke delikatnie sie poprawia.

-----

"Nie ma szans aby półka czy pokój 10m spowodowały gain na takiej częstotliwości" Celowo nieco przesadzam aby dotarla do Ciebie istota problemu. Dopiero wtedy przyjdzie pora na szczegoly.

-----

"Każdy projektuje kolumny tak, aby one przenosiły możliwie najbardziej liniowo cały zakres częstotliwości a to jak im to wyszło, da się sprawdzić TYLKO w neutralnych akustycznie warunkach." Sprawdzic to sobie mozesz, zebys mogl wybrac kolumny o takiej charakterystyce, ktora najlepiej sprawdzi sie w dalekim od neutralnosci akustycznej "salonie umeblowanym przez Żonę". U mnie np. nisko schodzace kolumny nie maja prawa sie sprawdzic. Mam przebudowac salon? Czy pozostac przy pozbawionych basu m1?

-----

"...walisz głową w mur..." Ten mur to Ty masz w glowie. Ogarnij sie, bo wiedze masz spora tylko nie chcesz ulozyc jej w jedna calosc.

to że jakiś oszust wkleił wyniki podrasowanego pomiaru oznacza wg Ciebie że zalecane jest wstawienie ZG w róg pomieszczenia.

To, ze oszust powinien pokazac prawdziwa charakterystyke a Ty sam powinenes na jej podstawie ocenic, ze dany ZG dobrze zagra wcisniety w polke a nie w salonie czy komorze bezechiwej to inna para kaloszy. Jeszcze inna para kakoszy, ze 90% konsumentow w przeciwienstwie do Ciebie i byc moze mnie nie bylaby w stanie tego ocenic, wiec oszust oszukuje. Oszust oszustem, a ZG zaprojektowany do wcisniecia w polke. Prawdziwa charakterystyka bookshelfa nie jest wadliwa, tylko dostosowana do wadliwej akustyki. Dotrze to kiedys do Ciebie?

-----

PS. Wypadaloby poprosic Moderatora o wydzielenie Waszych postow i moich odpowiedzi do innego watku. Pierwsza burza, bo kolumny ustawilem w warunkach innych niz, te do ktorych zostaly zaprojektowane, druga burza, ze kolumn nie projektuje sie pod konkretne warunki. OT na dwa watki.

Myślę że akurat Przemak zgadza się ze stwierdzeniem że nie da się wychwycić zmian 1-2dB w niskim paśmie tym bardziej w nagraniach.

To przestan myslec a zacznij czytac.

to nie "wychodzi", to swiadomy zabieg z uwzglednieniem m. in. przewidywanej akustyki.

Możesz powiedzieć jak przewidzieć akustykę umeblowanego przez żonę salonu?

Z tego co piszesz wynika, że do właśnie takiej wielkiej niewiadomej stroi się domowe ZG.

Prawdziwa charakterystyka bookshelfa nie jest wadliwa, tylko dostosowana do wadliwej akustyki. Dotrze to kiedys do Ciebie?

Nie do wadliwej, ale przewidywalnej czyli z góry określonej a nie jakiejś tam.

Tak jak pakuje się przetworniki do określonej obudowy, tak "obudową" dla ZG jest pomieszczenie odsłuchowe. Im bardziej ono odbiega od założeń tym dalej od ideału.

Bo nadmiar basu i góry przeszkadza. Nie wiedzą o tym tylko początkujący audiofile ;-). Odpowiedni balans tonalny przychodzi z wiekiem i zmieniającym się repertuarem muzycznym.

gdy miałe 14 lat każdy mi mówił że mój basowy fetysz minie z wiekiem , teraz mam 23 lata i basu potrzeba coraz więcej :D a gusta muzyczne się nie zmieniły ale poszerzyły :)

szukam sam nie wiem czego :P

Możesz powiedzieć jak przewidzieć akustykę umeblowanego przez żonę salonu?

Z tego co piszesz wynika, że do właśnie takiej wielkiej niewiadomej stroi się domowe ZG.

Znow skupiasz sue na szczegolach nie zwracahac uwagi na ogol. Ta niewiadoma nie jest az tak wielka, pod warunkiem, ze w miare kumaty odbiorca zadba o minimum. Chyba jestes w stanie okreslic wielkosc salonu, rozstaw kolumn, odleglosc od sluchacza? Ogolnie ten jak chcesz jeszcze "dyskutowac" to prosze, nie rob juz tu OT, zaloz nowy watek.

gdy miałe 14 lat każdy mi mówił że mój basowy fetysz minie z wiekiem , teraz mam 23 lata i basu potrzeba coraz więcej :D a gusta muzyczne się nie zmieniły ale poszerzyły :)

Rozwijasz się, to nic nadzwyczajnego. Później zapotrzebowanie na bas spadnie a wzrośnie zapotrzebowanie na balans tonalny. To normalne w rozwoju audiofila.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

...a Metallica Ci sie znudzic a spodoba Ci sie Chris Rea :-)

Chris Rea, całkiem nieźle z muzyki pop. Technicznie też całkiem nieźle.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Może wiosenny powiew do dyskusji.? będzie spokojniejsza .:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Dalej nie za wiele ;-)

W tym wieku też lubiłem bass ;-)

Reszta się nie liczyła...

...a Metallica Ci sie znudzic a spodoba Ci sie Chris Rea :-)

Skąd wiesz? Metallica to nuda...

Za to Decapitated...mniam ;-)

Może wiosenny powiew do dyskusji.? będzie spokojniejsza .:-)

Ukryta Zawartość

Ja już nie mogę doczekać się tego dźwięku. Wtedy czuję wiosnę panie sierżancie. Stereo precz!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Metallica to nuda...

Za to Decapitated...mniam ;-)

Dluuuga droga jeszcze przed Toba :-)

Chris Rea, całkiem nieźle z muzyki pop. Technicznie też całkiem nieźle.

Nie bez powodu go wybralem. A Ty co, sluchasz juz Chrisa Rea? Nie chce Cie martwic, ale nastepny i ostatni etap to marsze zalobne.

Ja już nie mogę doczekać się tego dźwięku. Wtedy czuję wiosnę panie sierżancie. Stereo precz!

Ukryta Zawartość

Ja już je słyszę od 3 tygodni. :-)

Ukryta Zawartość

Zazdroszczę. Na mazurach jeszcze nic wiosny nie zwiastuje :-(

Na Roztoczu dzisiaj rano widziałem i słyszałem czajki i skowronki. To jest dopiero wspaniała muzyka. :-)

Doczekasz się niebawem.:-)

To zadna manipulacja a charakterystyka zmierzona w warunkach, do jakich ZG zaprojektowano

Oczywiście że manipulacja. Auta też zaprojektowano do jazdy pod górkę i z górki, ale nikt nie podaje przyspieszenia od 0-100km/h z górki (w dodatku ze zbocza o nieznanym pochyleniu) tylko podaje się to w warunkach neutralnych, czyli bezwietrzna pogoda i płaski teren. To co Ty piszesz to jest MANIPULACJA która kompletnie nie mówi nic o testowanej kolumnie.

Piszę to przynajmniej trzeci raz - po prostu "mówił dziad do obrazu..."

A kto pisze, ze ma? Obracajac kota ogonen robisz z siebie glupka

No to OK, po kolei.

Napisałem:

Zarówno kolumna A i B wejdzie w interakcje z pomieszczeniem na częstotliwości pierwszego moda w pom. X-21.5Hz i Y-43hz Rodzaj wstawionej kolumny czyli czy to będzie BR, LT OZ, OS, MB, inna liczba dróg itd. NIC NIE ZMIENI

Ty odpowiedziałeś:

Nie do konca.

Nie do końca czyli jednak???

Nie dość że przeczysz sam sobie, to jeszcze piszesz że ja z siebie głupka robię? Nie uderzyłeś gdzieś głową?

Celowo nieco przesadzam aby dotarla do Ciebie istota problemu. Dopiero wtedy przyjdzie pora na szczegoly.

Muppet show :)

"...walisz głową w mur..." Ten mur to Ty masz w glowie. Ogarnij sie, bo wiedze masz spora tylko nie chcesz ulozyc jej w jedna calosc.

Obawiam się że masz problem z rozumieniem nie tylko słowa pisanego (chyba każdy w tym wątku już to zauważył) ale też z postrzeganiem otaczającej Cię rzeczywistości, o logice nie próbuję nawet wspominać.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.