Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Uzupełnienie...koncerty są za free :-) a brzmienie perfekcja...

>>>>Przemek

Bardziej chodziło mi o sprzęt estradowy...niedokładnie się wyraziłem...

Jak czytam co niektórych, że w muzyce symfonicznej najważniejsze są kotły...pytam a co z resztą...tak to sobie do techno można podchodzić...

Tak samo metal...na koncertach metalowych bywam przynajmniej raz na 2 miesiące i nie zauważyłem żeby kapele opierały swój sound tylko na dole...

Przy takim podejściu do tematu Katie Melua ma głos jak Leonard Cohen...

Bardziej chodziło mi o sprzęt estradowy...niedokładnie się wyraziłem...

Sprzęt estradowy ma słaby AF (audiophile factor) ;-). W bardzo wielu przypadkach słusznie. Szczególnie jeżeli chodzi o kolumny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Przepraszam Sylwek za OT...

Więcej nie napiszę...czas na likwidację konta bo już rodzina ma pretensje, że za dużo spędzam czasu na forum zamiast muzyki posłuchać...siedzę jak jakiś czubek, analizuje...mało, dużo, przecież to bez sensu...

No ale chyba fajnie jest mieć możliwość odtworzenia "grzmotów" jeśli są nagrane. Oczywiście nie tylko tego, bo muzyka to nie tylko bas.

Ja np. słucham sporo dziwnych produkcji gdzie na dole czasem sporo się dzieje i bez możliwości odtworzenia pełnego pasma sporo takie nagrania tracą. Słucham też normalnych nagrań gdzie pełne pasmo nie jest potrzebne i wtedy też fajnie gra.

Zdecydowałem się na sprzęt pro bo wydaje mi się to najprostsza i w sumie najtańsza droga do dźwięku "niepodkolorowanego" przynajmniej w porównaniu do przeciętnego domowego. Sub to jeden ze sposobów na rozszerzenie pasma w dół i z głową używany potrafi dać dobre efekty.

sub dobrze pozycjonowany i zszyty z z głównymi da dobre efekty i "pomoze" w akustyce pomieszczenia:) słowem same +++

Przepraszam Sylwek za OT...

Więcej nie napiszę...czas na likwidację konta bo już rodzina ma pretensje, że za dużo spędzam czasu na forum zamiast muzyki posłuchać...siedzę jak jakiś czubek, analizuje...mało, dużo, przecież to bez sensu...

A myślałem że tylko ja mam takie problemy ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jak widać parę postów wcześniej nie przeszkadza, że w momencie grania stopy wszystko znika, to w czym problem?

Zbyt uprosciles: to, ze w nowych gatunkach typu djent tak jest, zawsze tak bylo i pewnie zawsze tak bedzie nie oznacza, ze tak tez ma byc np. w jazzie. To taki srodek wyrazu, podobny jak przesterowana gitara, ktora kiedys uznana by byla za psucie sprzetu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zgaduje: bo zeby takie nagranie odtworzyc z satysfakcjonujaca glosnoscia potrzebowalbys dwa monobloki po 1000W i kolumny wielkosci lodowki?

Otóż to! O ile jak ktoś zauważył mocne piece dzisiaj to nie problem, zresztą można użyć w domu z powodzeniem wzmacniacz pro to o tyle domowe kolumy pełnopasmowe z dobrą wytrzymałością mocową będą duże lub bardzo duże co naturalnie też odbije się na cenie. Producenci kolumn wolą sklepać 6 desek o wąskim profilu co nie dość że jest łatwiejsze, tańsze to jeszcze sprzedaje się "na wagę" niż zadowalać kilku entuzjastów pełnego brzmienia. Twórcy i realizatorzy też nas nie rozpieszczają płodząc coraz to bardziej skompresowane realizacje bo "Kowalski" i tak nie ma na czym tego odtworzyć i koło się zamyka.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Więcej nie napiszę...czas na likwidację konta bo już rodzina ma pretensje, że za dużo spędzam czasu na forum

Nie możesz nam tego zrobić! Rozumiem, że rodzina jest najważniejsza, jak to w mafii, ale my Ciebie też potrzebujemy :-(

Otóż to! O ile jak ktoś zauważył mocne piece dzisiaj to nie problem, zresztą można użyć w domu z powodzeniem wzmacniacz pro to o tyle domowe kolumy pełnopasmowe z dobrą wytrzymałością mocową będą duże lub bardzo duże co naturalnie też odbije się na cenie. Producenci kolumn wolą sklepać 6 desek o wąskim profilu co nie dość że jest łatwiejsze, tańsze to jeszcze sprzedaje się "na wagę" niż zadowalać kilku entuzjastów pełnego brzmienia. Twórcy i realizatorzy też nas nie rozpieszczają płodząc coraz to bardziej skompresowane realizacje bo "Kowalski" i tak nie ma na czym tego odtworzyć i koło się zamyka.

Dlatego bardzo dobrym rozwiązaniem jest DIY lub nawet semi DIY.

Dobre kolumny to sub raczej nie potrzebny.

Znasz takie monitory, które zejdą do 30Hz +- 3dB mają dobrą średnice i nie kosztują majątku. U mnie kalkulacja wszystkich za przeciw wskazała na zestaw z subem. Slucham w bliskim polu co też ogranicza pole manewru.

Znasz takie monitory, które zejdą do 30Hz +- 3dB mają dobrą średnice i nie kosztują majątku. U mnie kalkulacja wszystkich za przeciw wskazała na zestaw z subem. Slucham w bliskim polu co też ogranicza pole manewru.

Arek zrobił ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma jeszcze na stronie, ale tu jest - cytuję: 30 Hz – 20 kHz (+/- 2 dB)

20 tys to majątek albo nie ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Arek zrobił ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma jeszcze na stronie, ale tu jest - cytuję: 30 Hz – 20 kHz (+/- 2 dB)

20 tys to majątek albo nie ;)

chciał bym usłyszeć te <40 hz na tych "pudełeczkach" :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

szukam sam nie wiem czego :P

chciał bym usłyszeć te <40 hz na tych "pudełeczkach" :)

No nie, poniżej 40 to spokojnie schodzą cztery razy tańsze aeony, było w tym wątku ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Tylko miało być coś z dobrą średnicą.

Słuchałeś? Sądzę, że to ma dobrą średnicę - do tego stopnia, że dla niektórych, nieprzyzwyczajonych do NS10, "za dobrą". W każdym razie Aeony mają średnicę, tych nie słuchałem, ale za taką kasę nie posłucham (to znaczy posłucham, ale za darmo), konstrukcja podobna, dwa razy mocniejszy wzmacniacz i lepszy głośnik, ten sam konstruktor ;)

nagrywamy.com

Znasz takie monitory, które zejdą do 30Hz +- 3dB mają dobrą średnice i nie kosztują majątku.

Dlaczego akurat monitory?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Słuchałem kiedyś podobnej wielkości monitorów właśnie na tych ScanSpeakach i wypadały bardzo dobrze na tle innych konstrukcji za podobną cenę. Bardzo detaliczne, z bardzo sugestywną, głęboką i szeroką sceną. Bas schodził nisko, był precyzyjny jednak nie było go dużo. Niektórym może go brakować. Wybrałem wtedy kolumny, które nie były tak precyzyjne i detaliczne, ale podobały mi się o wiele bardziej, mniej męczyły przy różnym reperuarze, a bas chociaż tak nisko nie schodził robił wrażenie, że jest go więcej i był już na pograniczu lekkiego masowania i chyba lepiej wybijał rytm.

Słucham raczej rocka, bluesa etc. więc główne znaczenie ma dla mnie średni i wyższy bas (tak myślę). Kawałki, na których lubię testować niskie zakresy to np. Pink Floyd- Speak to Me/Breathe, z bijącym sercem w czołówce, a do rytmu to np. Black Sabbath - Faries Wear Boots, szczególnie praca basu tak od mniej więcej 1:23. Małe kolumny absolutnie nie są w stanie oddać tego rytmu - słuchałem na wielu kolumnach, nawet za spore pieniądze. Najlepiej radzą sobie woofery 20cm+, moje kolumny to najmniejsze, jakie spełniły ten wymóg. Ale na większych (za dużych do mojego pokoju), było jeszcze lepiej. Ten motyw, to chyba kwintesencja tego utworu ;-)

System gra dobrze, albo nie....

Wyobraź sobie membrane głośnika basowego która odtwarza jakiś dźwięk w średnicy, a potem zaraz jest 18mm dalej od słuchacza...

Jest też w innym położeniu względem wysokotonowego...

Wiem, można słuchać bardzo cicho ale to i tak spora wartość mms i głośnik typowo niskotonowy...

Wyobraź sobie membrane głośnika basowego która odtwarza jakiś dźwięk w średnicy, a potem zaraz jest 18mm dalej od słuchacza...

Jest też w innym położeniu względem wysokotonowego...

Wiem, można słuchać bardzo cicho ale to i tak spora wartość mms i głośnik typowo niskotonowy...

Aha, to sobie wyobrażasz... Bo widzisz, ja siedzę przed tym (aeony) czasem po 12h i nie muszę sobie wyobrażać. Jestem ze starego pokolenia uwielbiającego NS10 i środek jest dla mnie najważniejszy. Przede wszystkim z powodu doskonałego środka aeony nie są popularne wśród młodego pokolenia realizatorów, za granicą jest to natomiast też z tego powodu wysoka półka. Końcówki w dole mają 150W (w tych nowych Arkowych 300W) i co jak co, ale ciche nie są ;)

Taki środek ma niewiele zestawów - NS10 oczywiście, Aeony, starsze Haflery małe pasywne i większe aktywne, próbują walczyć dynaudio...

@Przemysław_51508 ma presonusy - generalnie fajne, ale akurat środek w nich nie podobał mi się, chyba ze względu na tą plastikową altusową tubkę ;)

nagrywamy.com

Posiadałem kolumny na takich głośnikach...

To już starszy 21w8555 miał lepszą średnicę.

I rozumiem że nie widzisz problemu w fazie i "sklejeniu" takiego tandemu?

To raczej nie faza tylko efekt Dopplera. Nic nie słychać. Podział BTW jest dość nisko.

Wydaje mi się jednak, że dziwnie dyskutujemy - ja piszę o konkretnym rozwiązaniu, a Ty "posiadałeś kolumny na takich głośnikach". Twoje mogły grać inaczej, ja piszę o APS Aeon.

nagrywamy.com

Rozumiem, że bardziej problemem jest tu to, że głośnik niskotonowy jest za mały, a nie za duży ;) Ogólnie uznaje się, że osiem cali do dwudrożnej konstrukcji to za duży głośnik, a ten jest nawet trochę większy. Ogólnie, ale są wyjątki potwierdzające regułę, i co ciekawe charakteryzujące się właśnie bardzo dobrym środkiem - AEON czy Hafler TRM8 (przypomniałem sobie). Z jednej strony trudniej zrobić większy głośnik, który dobrze odtwarza średnicę, a z drugiej duży głośnik jest lepszy, bo mniej lata ;) Oczywiście rozwiązaniem jest konstrukcja trójdrożna, czemu nie. Ale w uznanych monitorach jbl dwunastocalowy dół dzielony jest w okolicy 2kHz i nikt nie narzeka na fazę czy dopplera ;)

nagrywamy.com

Mamy jeszcze np. szerokopasmowe 30tki, tylko tam jest dość mały mms jak na dużą średnicę głośnika i x-max 1mm - zjawiska takie występują już w mniejszym stopniu.

Moje ulubione dziesięciocalowe 4410 mają podział na 800Hz, rewelacyjne dwunastocalowe 4312 na 2kHz. To co - źle czy dobrze? Ile powinno być? ;) Tyle się tu pisze, że trzeba wszystko na słuch, ja tu słucham, wszystko jest w najlepszym porządku. a nagle się okazuje, że to nie może grać ;)

nagrywamy.com

Dlaczego akurat monitory?

Po pierwsze słucham w bliskim polu i lubię dobrze poukładaną i precyzyjną scenę stereo. Większość podłogówek odpada ze względu na cechy o których pisał Operton.

Z subem dlatego że wbrew pozorom łatwiej kontrolować niskie tony gdy dostępna jest regulacja wzmocnienia dla tej części pasma. Przy okazji system dostaje dodatkową drogę, przetwornik nisko/średniotonowy w monitorach dostaję trochę węższe pasmo to odtworzenia co przekłada się na mniej zniekształceń na średnicy.

Taki środek ma niewiele zestawów - NS10 oczywiście, Aeony, starsze Haflery małe pasywne i większe aktywne, próbują walczyć dynaudio...

@Przemysław_51508 ma presonusy - generalnie fajne, ale akurat środek w nich nie podobał mi się, chyba ze względu na tą plastikową altusową tubkę ;)

Mi akurat środek odpowiada w S8, może dlatego że przesiadłem się bezpośrednio z dynek bm5a.

Co do porównania z altusową tubą, wierze na słowo bo nigdy nie słuchałem dłużej altusów. Tak czy inaczej góra mi się podoba ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.