Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Podobno całkiem dobre i równe słuchawki.

Jak byś porównał wrażenia między nimi a twoim zestawem? Głównie interesuje mnie sprawa niskich tonów.

Są tam samo "zabójcze i bezlitosne" dla realizacji...jak nie ma basu to nie ma, ale jak już to wspaniały...dla mnie a nie znoszę nawet milimetra przewalenia, brrr... ;-)

Są tam samo "zabójcze i bezlitosne" dla realizacji...jak nie ma basu to nie ma, ale jak już to wspaniały...dla mnie a nie znoszę nawet milimetra przewalenia, brrr... ;-)

Próbowałeś posłuchać np. takiego Biosphere na senkach i swoich głośnikach?

Trudność jeszcze polega na tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tam jest wykres.

Wysoko próg czułości dla najdłuższych fal metrowych czyli basów, a nisko próg bólu, czyli

krotność nie rzędu 60-90 dB jak to bywa dla zakresu 80 - 8000 Hz czyli krótsze od 4 metrów a dłuższe od 4 cm

a raczej 40- 60 dB ( w każdym razie znacznie mniejszy zakres dynamiki wytrzymuje słuch dla basów).

Fizjologii się nie przeskoczy.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość

(Konto usunięte)

A jeżeli chodzi niskie, totalnie niskie to poniżej wydawnictwo, na którym głośniki się mocno ruszają a dzwięku niet ;-(

https://www.discogs.com/Lloyd-Holzgraf-The-Power-And-The-Glory-Volume-1/release/4537692

Utwór 2...Vivaldi

Mogę na dysku udostępnić...na youtube nie znalazłem

Próbowałeś posłuchać np. takiego Biosphere na senkach i swoich głośnikach?

Mogę posłuchać wieczorem...

Jeśli tak chcesz na to patrzeć, to tak.

Ja chcę wiedzieć jak na to patrzeć bo nie mam możliwości sprawdzenia. Dzięki.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ja chcę wiedzieć jak na to patrzeć bo nie mam możliwości sprawdzenia. Dzięki.

To wszystko zależy od potrzeb jeśli lubisz prezentację muzyki jaką masz u siebie to jesteś u celu. Jak coś ci nie odpowiada tylko nie wiesz co szukasz wzorca. Jak masz wzorzec wiesz do czego dążysz.

W nagraniach niskie składowe są i wg. mnie warto mieć możliwość ich odtworzenia w głośno bez zniekształceń, a jedyny na to sposób to jednak spore przetworniki porządnie napędzane. Ja wybrałem system aktywny i adaptację mojej dzipli bo wydaje mi się to najprostsza droga do mojego celu.

Zauważyliście, że jeżeli chodzi o bas (zwłaszcza analizując niedostatki lub brak najniższych rejestrów) zazwyczaj krytycznie wypowiadają się osoby słuchające głównie elektroniki?

Jako przykłady najczęściej podawane są sztucznie generowane dźwięki na komputerze?

Gość

(Konto usunięte)

Zauważyliście, że jeżeli chodzi o bas (zwłaszcza analizując niedostatki lub brak najniższych rejestrów) zazwyczaj krytycznie wypowiadają się osoby słuchające głównie elektroniki?

Jako przykłady najczęściej podawane są sztucznie generowane dźwięki na komputerze?

Ale dzielnie się bronimy ;-)

Kto chętny na Lloyda twardziele?

Ale duża część współczesnych twórców wykorzystuje "elektronikę" w swoich nagraniach i bez względu na gatunek. Mamy się na to obrażać bo nie używają innych narzędzi do tworzenia niż klasyczny zestaw instrumentów.

Chyba tylko Ci co słuchają klasyki lub nagrań z przed ery cyfrowej mogą mieć pewność co do tego że nie usłyszą generowanych przez komputer dźwięków.

Jeśli tak chcesz na to patrzeć, to tak. Ten zakres w nagraniach sam w sobie to tylko "pomruki". Idąc dalej wysokie to syczenie i cyknięcia.

Ale bez tych "pomruków" cyknięć i syczeń muzyka robi się jak z kuchennego radia, niby podobna ale nigdy taka sama ;)

Dobre porownanie! Bo jak zaslonic skarpeta tweeter to taleze dalej slychac, a jednak czegos brak. Podobnie pewnie jest z sub-basem.

Ps. A moj system. Czy jestem zadowolony? Nie oczekuje wiecej niz budzet pozwala, wiec moj system zostawmy w spokoju.

Ale duża część współczesnych twórców wykorzystuje "elektronikę" w swoich nagraniach i bez względu na gatunek. Mamy się na to obrażać bo nie używają innych narzędzi do tworzenia niż klasyczny zestaw instrumentów.

Chyba tylko Ci co słuchają klasyki lub nagrań z przed ery cyfrowej mogą mieć pewność co do tego że nie usłyszą generowanych przez komputer dźwięków.

Nie mam nic przeciwko wykorzystywaniu elementów "elektroniki" ale zaprogramowanie całej muzyki na komputerze jest dla mnie jakieś takie bezduszne i ma niewiele wspólnego naturalną muzyką.

Ostatnio 17cm, dzis 13 a jutro to 10cm na basie bedzie wystarczajace :)

Dawno juz zostalo powiedziane, ze nie chodzi tu tylko o zejscie ale rowniez dynamike i brzmienie, niech to bedzie nawet 50hz, uderzenia z malego glosnika brzmia jakby byly skompresowane, z duzego natomiast swobodnie, słychać precyzję i kontrole

Dawno juz zostalo powiedziane, ze nie chodzi tu tylko o zejscie ale rowniez dynamike i brzmienie

Czyż mniejszego głośnika z powodu jego mniejszej masy i powierzchni nie jest łatwiej napędzić? a przez to otrzymać lepszej jakości bas?

Oczywiście przy powiedzmy 50-60hz.

Czyż mniejszego głośnika z powodu jego mniejszej masy i powierzchni nie jest łatwiej napędzić? a przez to otrzymać lepszej jakości bas?

Oczywiście przy powiedzmy 50-60hz.

Masa ukladu drgajacego jest czesto podobna lub czasami nawet wieksza w glosniku mniejszyn, z czegos trzeba ten Fs wyciagnac

Poza tym roznice sa na poziomie kilku gramów

Poza tym roznice sa na poziomie kilku gramów

Kilka gramów przy tak niewielkiej masie to chyba mało nie jest, zwłaszcza wprawione w ruch.

A powierzchnia membrany i opór jaki ona stawia pompując powietrze ... ?

Ostatnio 17cm, dzis 13 a jutro to 10cm na basie bedzie wystarczajace :)

Nie bój, nie bój, nie bedzie. Ja wprawdzie jakos na 130mm slucham, ale na korektorze mam 77hz+1db, a 55hz+2db bo pasmo przenoszenia ponizej 100hz leci w dol jak Stacho z drabiny.

A powierzchnia membrany i opór jaki ona stawia pompując powietrze ... ?

Proponuje membrane z dziurkami, co by oporu nie stawiala... tylko co taka memrana za fale wytworzy? Zapedziles sie chyba z tym oporem membrany.

do dziś żałuję że mnie tam nie było tym bardziej że do stoczni gdańskiej mam 25 min tramwajem :p kasy zabrakło ale kumpel był to mówił ze stał w dodatku przy scenie gdzieś blisko suba przez 3 dni mu gwizdało w głowie :D gdy pytałem jak było powiedział ze rozp******* to zbyt mało

Tam nie ma czegoś takiego jak cięcie na 40 hz XD , btw ciekaw jestem co by sie stało gdyby puścić to testowo na takich krowich subach estradowych bez cut off na dolnym basie

dobry track testowy do basu :)

Byś się zdziwił. Klubowe subwoofery na 21 calowych głośnikach teoretycznie schodzą do 25Hz, ale w pomieszczeniach tnie się to na 40-45Hz. Duże koncerty plenerowe to pełnopasmowe wiszące grają pełnym pasmem, znaczy do 60Hz, a suby od 60Hz, mogą niby też niżej, do 25Hz, ale są cięte na 40-42Hz - np. Woodstock (zadzwoniłem i spytałem, jakby się kto dopytywał ;) )

No właśnie nie zawsze tak jest jak piszesz. posłuchaj jaka tu jest rola gitary basowej i perkusji a jaka gitary To właśnie bas wybija się przed szereg i tak ma być.

Ukryta Zawartość

To jest w G i tonika ma 50Hz i nic niżej, najniższy dźwięk basu ma też 41Hz ;) Wszystko poniżej 40Hz można odciąć - tam są zakłócenia w tym nagraniu, ale nic intencjonalnego. Bas brzmi "nisko" bo nie ma prawie w ogóle harmonicznych. To jest kolejny przykład, gdzie basu jest dużo, ale nisko nie schodzi. Musi go być dużo, bo jest czysty i go słabo słychać by było w normalnej głośności. Taki styl.

Generalnie muzyka nie ma użytecznych dźwięków poniżej 40Hz, wyjątkiem są organy. Nisko brzmią też kotły, i one często są używane do podparcia dołu, ale moc mają znikomą, robią po prostu trochę niskiego hałasu.Pierwszym ogólnie i znanym utworem z niższym dźwiękiem basu jest to:

Ukryta Zawartość

to jest w D i bas ma spuszczoną grubą strunę o ton, i w podstawie jest 36Hz, i to był superbas kiedyś ;) Robiło się takie klucze do basu do spuszczania najniższej struny, zanim piątki stały się popularne.

Jan14_PG_CLM_BassBench_image1_WEB.jpg

Tak, są w powszechnym użytku pięciostrunowe basy i one mogą do H czyli do 31Hz niby, ale i tak nic tego nie przenosi, więc grają harmonicznymi i tak. Wszystko, co poniżej tych 40Hz, wytworzone jest sztucznie, są to albo jakieś stuki i pomruki niemuzyczne jak w tym "Why so serious" albo elektronicznie dodana najniższa oktawa basu w tym Biosphere. Ten Biosphere ma dużo dołu, dół schodzi nisko, obcięcie tego dołu zubaża brzmienie w słyszalne sposób. Przy tak niskich częstotliwościach bardzo trudno jest określić wysokość dźwięku, a często jest to niemożliwe, więc jak coś bardzo nisko buczy, to może się nawet wydawać, że to jest muzyczne i "gra", a to tylko buczy ;)

A jeżeli chodzi niskie, totalnie niskie to poniżej wydawnictwo, na którym głośniki się mocno ruszają a dzwięku niet ;-(

Ukryta Zawartość

Utwór 2...Vivaldi

Organy tak. To gra do 25Hz a nawet niżej zakłócenia i z pogłosu, raczej nie ma głośników, które to przeniosą ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Z przyjemnością posłuchałem sobie organów z kawałka FlowerKings

Ukryta Zawartość

Tak się nimi nastroiłem, że poszło cd z koncertem nagranym w kościele w Jastrzębiej Górze. Mają tam świetne organy i dobrą akustykę. To miejsce bardzo lubi Krzysztof Penderecki.

Ukryta Zawartość

No i powiem, że fajnie się tego słucha! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"To co teraz, ha?"

Przemak, ale to nie miał być przykład gdzie bas schodzi nisko tylko gdzie ma rolę pierwszoplanową. Odpowiadałem na post sylwona. Widzę, że drugi raz się niezrozumieliśmy.

Organy tak. To gra do 25Hz a nawet niżej zakłócenia i z pogłosu, raczej nie ma głośników, które to przeniosą ;)

EEE tam, ja mam 20Hz-20kHz przy spadku 0db (dół a cała ch-ka to +/-4db) w miejscu odsłuchu z korekcją akustyki, więc takie systemy to nie "Yeti" że ktoś, gdzieś widział, są rzeczywiście i cieszą ucho...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Przemak, ale to nie miał być przykład gdzie bas schodzi nisko tylko gdzie ma rolę pierwszoplanową. Odpowiadałem na post sylwona. Widzę, że drugi raz się niezrozumieliśmy.

Ja rozumiem, że chodzi o bas na pierwszym planie. W tej muzyce z jednej strony on jest na pierwszym planie, a z drugiej musi, bo by go nie było słychać ;)

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

EEE tam, ja mam 20Hz-20kHz przy spadku 0db (dół a cała ch-ka to +/-4db) w miejscu odsłuchu z korekcją akustyki, więc takie systemy to nie "Yeti" że ktoś, gdzieś widział, są rzeczywiście i cieszą ucho...

Gratulacje w takim razie...tylko słuchać :-)

...to nie miał być przykład gdzie bas schodzi nisko tylko gdzie ma rolę pierwszoplanową.

To nie ma czegos takiego. Nawet jak role pierwszych skrzypiec gra gitara basowa to sa to "melodyjki" grane o wiele wyzej niz E1. A na te "melodyjki" wystarczy nawet 13cm moich Tannoy Mercury M1.

...z korekcją akustyki...

Ja sobie "korekcje akustyki" zrobilem w foobarowym korektorze zrobilem i z moich M1 tez mam calkiem niezle. Ale chyba nie o to chodzi w tym temacie, zeby robic korekcje, tylko zeby bylo niezle bez korekcji.

To nie ma czegos takiego. Nawet jak role pierwszych skrzypiec gra gitara basowa to sa to "melodyjki" grane o wiele wyzej niz E1. A na te "melodyjki" wystarczy nawet 13cm moich Tannoy Mercury M1.

No nie, w takiej muzyce melodyjki są grane w dole, zwykle G i a, pusta struna się trafia często też.

A to ja bym takiego "ciśnięcia" nie chciał w dole. Ale filmowej ani organowej muzyki nie słucham ;)

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.