Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Precision 6.2 i 6.4, a Tannoy Revolution XT 8F

Rekomendowane odpowiedzi

Tak wyglądają terminale w tych kolumnach ( Precision 6.4 ). Te złącza są naprawdę kiepskie ? .
Same wsuwki nie "siedzą zbyt stabilnie na blaszkach przykręconych śrubkami.
Trochę mnie to rozczarowało... Wiem że to nie Hi-End ale mimo wszystko to paczki za prawie 12tyś.
...
Wracając do basu, bas u mnie znacznie poprawił się gdy je potraktowałem Amplitunerem JVC RX-801V. I nie ukrywam, że 100W przyjęły na klatę nie raz. Od tego czasu grają inaczej. Do sprzętu podłączałem też generator częstotliwości i zmieniając częstotliwość zmuszałem do pracy wszystkie membrany, te bierne też.

Padła tutaj propozycja podpięcia wzmacniacza za 25tyś... hmm...
Chyba wolałbym zrobić odwrotnie, kolumny za 25tyś a wzmacniacz za 12tyś.
Mimo wszystko charakter brzmienia sprzętu dyktują kolumny, to one grają główne skrzypce...
I druga strona medalu, jak by zagrały moje stare kolumny ze wzmacniaczem 30x droższym od nich samych ? . Mogłoby się okazać, że to byłoby już zupełnie inne granie ?.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20200205_220518.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Te kolumny z natury nie mogą dać potężnego basu, bo mają jeden malutki głośnik niskotonowy. Nie jest on w stanie wytworzyć zbyt dużego ciśnienia akustycznego.

Przecież to zależy od środowiska w jakim grają a więc pomieszczenia (jego wielkości i akustyki)...

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To zrobiłbyś bezsensu tracąc wiele na jakości dźwięku.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

25 minut temu, rafa napisał:
16 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Te kolumny z natury nie mogą dać potężnego basu, bo mają jeden malutki głośnik niskotonowy. Nie jest on w stanie wytworzyć zbyt dużego ciśnienia akustycznego.

Przecież to zależy od środowiska w jakim grają a więc pomieszczenia (jego wielkości i akustyki)...

Poprzednie kolumny grały w dokładnie takim samym środowisku ? , bass był masywniejszy.

20 minut temu, rafa napisał:
1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To zrobiłbyś bezsensu tracąc wiele na jakości dźwięku.

Być może, ale zdecydowanie większą zmianę odczuwam zmieniając kolumny niż wzmacniacze...

18 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Poprzednie kolumny grały w dokładnie takim samym środowisku ? , bass był masywniejszy.

Być może, ale zdecydowanie większą zmianę odczuwam zmieniając kolumny niż wzmacniacze...

1. Ale napisałeś arbitralnie że 

Cytat

Te kolumny z natury nie mogą dać potężnego basu

a teraz wyszło że po prostu w tym pomieszczeniu ?

2. Tak, wzmacniacze czasem nie robią wielkiej różnicy ale źródło już tak.

22 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tak wyglądają terminale w tych kolumnach ( Precision 6.4 ). Te złącza są naprawdę kiepskie ? .
Same wsuwki nie "siedzą zbyt stabilnie na blaszkach przykręconych śrubkami.

Ukryta Zawartość

IMG_20200205_220518.jpg

Mimo tego.. audiofil i tak będzie odsłuchiwał różne kable głośnikowe.. i zastanawiał się czy wtyki złote.. czy srebrne.. 

..czy może rodowane..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

W dniu 16.03.2020 o 09:45, rafa napisał:
W dniu 15.03.2020 o 15:25, Kalasanty Ciaputko napisał:

1. Ale napisałeś arbitralnie że 

Cytat

Te kolumny z natury nie mogą dać potężnego basu

a teraz wyszło że po prostu w tym pomieszczeniu ?

2. Tak, wzmacniacze czasem nie robią wielkiej różnicy ale źródło już tak.

Nie wiem czego nie rozumiesz?
Poprzednie kolumny stały w tym samym miejscu i podłączone do tego samego sprzętu.
Dawały w takim samym środowisku i "napędzie" więcej basu... Który potrafił zatrząść.
Te Tannoy-e tego raczej, jak na razie, nie pokazały. 

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Mają dwa.
2 godziny temu, Sine Metu napisał:
W dniu 14.03.2020 o 22:43, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mają dwa.

Czyli ten dual concentric robi jako nisko-średniotonowy ?
Masz gdzieś schemat zwrotnicy do tych Tannoy 6.4?

Mam wątpliwości... wszędzie pisze :

Głośniki wysokotonowe:        1x1cal  Tytanowa kopułka, Dual Concentric

Głośniki średniotonowe:        1x6cali  membrana z pulpy papierowej, Dual Concentric

Głośniki niskotonowe:            1x6cali  aktywna membrana z pulpy papierowej,
                                                    2x6cali  pasywna membrana z pulpy papierowej

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Czyli ten dual concentric robi jako nisko-średniotonowy ?
Masz gdzieś schemat zwrotnicy do tych Tannoy 6.4?
O ile pamiętam, to one 2,5 drożne są.

Są 3 drożne i mają dwie membrany bierne ... Tak pisze w specyfikacji na aukcji ze znanego portalu. 

Ale faktem jest że ten dual concentric też rusza membraną jak typowy basowy.

59 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Są 3 drożne i mają dwie membrany bierne ... Tak pisze w specyfikacji na aukcji ze znanego portalu. 

Sa 2.5 drozne. Mialem te kolumny 2 lata. Za cene 5tys zlotych za nowe (bo tyle mniej wiecej dalem) to dobra kolumna. Za cene 10tys to jest duzo lepszych kolumn. 

Wieza STEREO Technics :)

Też je użytkowałem i do tej pory uważam że w swoich pewnych aspektach grały na prawdę świetnie. Miały też wady.

Głośnik coaxialny gra średnie i niskie tony. Ten w środku wysokie to wiadomo.

Środkowy z trzech pozostałych jest filtrowany dość nisko. Ma robić jako sub bas. A ten nad nim i pod nim to membrany bierne. 

Konstrukcja 2.5 drożna. Odpowiednio napędzana, podkręcona grała u mnie mocne kawałki z super dynamika i zejściem. 

U mnie super zejscia nie bylo, ale dynamika, konturowosc, scena na boki bardzo dobrze wypadaly. No i oderwanie sie dzwieku od kolumny pierwsza klasa jak za ta cene. W sumie to ciezko narzekac w tym budzecie. Ale biorac pod uwage, ze za 12tys mozna kupic uzywane pmc 26 to te tannoy wypadaja znacznie gorzej. 

Wieza STEREO Technics :)

W dniu 15.03.2020 o 11:33, costa brava napisał:

czyli  Yamaha as2000 plus precision 6.2 to dobre połączenie,  dobrze zrozumiałem ?

W moim przypadku słucham czasami Yamaha A-S2000 z Tannoy Precision 6.2 (do yamahy mam specyficzny kabel zasilający podłączony tzw. pytony Pana Edmunda) i jako źródło używam dac-a na PCM1794 na konwersji aktywnej z wyjściem lampowym. To połączenie mi odpowiada. Obecnie mam jeszcze Dayensa Extasy III ale jeszcze nie miałem czasu posłuchać go na Tannoy-ach.

Ja za swoje 6.2 nowe tez dałem poniżej 5tys. zł w UK. I za te pieniądze to fajna kolumna. A na bas nie narzekam, szczególnie przy AS2000. Ale też nie słuchałem  w domu na nich żadnego tranzystora za 15000-20000zł.

W dniu 19.03.2020 o 12:39, Kalasanty Ciaputko napisał:

W aukcjach to sobie mogą pisać co chcą. Tannoy robi 2.5 drożne

Na takich właśnie opisach się opieram.
Ale, przynajmniej u mnie, jak odłączę HF to przestaje grać tylko wysokotonowy głośnik.
Wydawało mi się, że średnio i wysokotonowy głośnik są pod jedne terminale a niskotonowy pod drugie podpięte w 3 drożnych kolumnach.
Jeśli przestaje grać tylko wysokotonowy to sugeruje że są jednak 2,5 drożne.

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
  • 9 miesięcy później...
W dniu 31.03.2017 o 11:13, jarojaw napisał:

Nie ma zakrywać. To wygłuszenie na być przyklejone do ścianki, jest zresztą resztka kleju na tym ustrojstwu. Po prostu podczas transportu , przerzucaniu kolumn jest to na tyle ciężkie (wygłuszenie) , że ten klei tego nie utrzyma i to odpada , leżąc lub opierając się o tunel BR, który łączy górna komorę z dolną.

Nie przewidzieli , że się to odklei i już, ale powinni się do tego przyznać.

Po tylu latach nadal tego nie poprawili. mało tego. W jednej miałem zatkany otwór ta szmatką a w drugiej nie było wcale. Musiałem przeciąć i podzieli po równo . W drugiej komorze tez bałagan. Trzeba było głośnik odkręcić i poukładać te wygłuszenia bo zasłaniały ten pośredni kanał basreflex. Nie ma śladu żadnego kleju więc to tylko tak powrzucane jest. Kurde jak meble z ikei, trzeba samemu poskładać. W sumie mogli je wysłąć w częściach do samodzielnego montażu, mniej roboty bym miał z odkrecaniem głosników.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

2 minuty temu, Grutka napisał:

To tak w środku wygląda robota tannoya?

No niestety. Przed zakupem oczywiście czytałem ten temat więc liczyłem się z tym. Dziwne tylko ze tannoy wie o tym a nic sobie z tym nie robi.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gość

(Konto usunięte)

To przykre, bo ich produkty mega tanie nie są,a firma uznawana za zacną z historią długą 

Edytowane przez Grutka
Dopis

Straszne te problemy, kawałek wytłumienia przesunął się w środku i przysłonił trochę otwór bas reflex. Serio, chyba wam się mocno nudzi na tym lockdownie. 

43 minuty temu, don111 napisał:

Straszne te problemy, kawałek wytłumienia przesunął się w środku i przysłonił trochę otwór bas reflex. Serio, chyba wam się mocno nudzi na tym lockdownie. 

No straszne. Tym bardziej jak w jednej jest kawałek wytłumienia a w drugiej kolumnie nie ma. Problemu by nie było gdyby to pojedynczy przypadek, ale niestety w tym modelu to nagminne. szkoda ze nie zrobiłem zdjęć ze środkowej komory. I nie mów że zasłonięcie bas reflexu całkowicie przez kawałek wytłumienia a brak jego nie robi róznicy.

• 3 tygodnie później...

W moich xt 8 te wytłumienie leżało na otworach dodatkowo w jednej rura bas reflex latała luźno w otworze. Chinczyki co z wami?

Nie mam pojęcia, ale basu teraz nie ma za dużo, nawet wydaje mi się w poprzednich xt6 bywało go więcej a może był bardziej uwypuklony. Teraz jest taki jakby z subwoofera. Dzisiaj słucham pierwszy dzień te xt 8, jak się osłucham to pewnie położę te szmaty na otwór. Swoją drogą to one do tego dna nie są przymocowane i leżą takie lekko zwinięte więc wątpię że tak ma być.

• Pokaż nowe odpowiedzi