Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Piopio napisał:

jest to 1:1 bo to końcówka mocy bez PRE. Ale końcówka bazuje na oryginalnym A1. Wyrzucenie słabego PRE powoduje, że podobno ten klon brzmi lepiej. 

Nie mówię nie 

Dla mnie ten musical nie jest warty swojej ceny 

5 godzin temu, audiofan01 napisał:

Accu... E-550

Super

4 godziny temu, Piopio napisał:

Ten klon też nie 😉 To produkt BRZHIFI 😉 

Przetestuję tego klona i napiszę jak brzmi w porównaniu z porządną klasą D. 

Ja czekam 🙂 jak nigdy na ten konkretny wpis twój 🙂

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja czekam 🙂 jak nigdy na ten konkretny wpis twój 🙂

Jak będziesz cierpliwy to będzie nawet ślepy test 😉 Oczywiście po wyrównaniu poziomów głośności 😉 

Ale to wymaga pewnych inwestycji (przełącznik, dodatkowe kable)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Jak będziesz cierpliwy to będzie nawet ślepy test 😉 Oczywiście po wyrównaniu poziomów głośności 😉 

Bede

W dniu 5.09.2024 o 15:51, Piopio napisał:

Albo kontaktu z @Lutek, wtedy inwestycje nie będą potrzebne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A nie możecie po prostu napisać?
Jak wszyscy napiszą o tym,jaki był ten test-to przez głosowanie wybierzemy najlepszą wersję
I po kłopocie.
Po co tam jeździć i czas tracić.
:)

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

13 minut temu, Tal napisał:

Nie raz już pokazałeś, że jesteś zwykłym bucem, któremu mamona odebrała rozum i przyzwoitość.

A ile powinny kosztowac te kolumny?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

21 minut temu, Pseudodrummer napisał:

A ile powinny kosztowac te kolumny?

Realna wartość na polskim rynku oscyluje w granicach 5-5,5kpln, ale są to tak rzadko spotykane kolumny u nas, że nie miałem wyrzutów wystawić je za cenę 6kpln do negocjacji.

Za to forumowicz NRK powie Ci, że może je mieć z Norwegii za 3kpln bez cła... skoro więc jest taki zaradny to niech kupuje nawet za 2kpln i sprzeda w Polsce za 3kpln, nikt mu nie broni. Nie wiem dlaczego ma taką depresje, że miałem je wystawione za 6kpln (do negocjacji) skoro dziś to ich realna wartość na naszym rynku wtórnym.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Kupiłem sobie końcówkę w klasie D do napędzenia osobno wooferów w swoich kolumnach (mam 3 terminale, każdy głośnik ma swój osobno). Fajnie to brzmiało dopóki nie zacząłem się bawić w testowanie. Podłączyłem raz wysokotonowe pod tą końcówkę mocy i tu wielkie zdziwienie. Nagle bas zrobił się potężny, nisko schodzący, ogólnie mega z pierdyknięciem (delikatnie pisząc). 

Końcówka mocy 2x300 watów przy 4 ohm, amplituner 2x190 watów przy 4 ohm (odpowiednio 2x150 i 2x110 watów przy 8 ohm)

W końcówce mocy wysokie są krystalicznie czyste, stereo na wysokim poziomie, ale nie do końca brzmią naturalnie jak we wzmacniaczu. 

Ogólnie chodzi o to, że mimo większej mocy i wydajności końcówka klasy D nie radzi sobie z basem nawet w połowie dobrze jak amplituner w klasie AB... Dla mnie brak porównania. Nie ma tego uderzenia, głębi, rozmachu

Natomiast jeżeli chodzi o sam dźwięk, kiedy kolumny podłączyłem bezpośrednio pod końcówkę klasy D, to brzmiało to bardzo dobrze, szybki i dokładny dźwięk, całościowo nawet bardzo mi się podobało. Może to być też spowodowane klasą urządzeń. Jakby nie patrzeć amplituner Arcam osiem razy droży od tej końcówki XTZ IcePower...

Zastanawiam się jak brzmi i jak radzi sobie w stereo i kinie amplituner Pioneer zbudowany cały w klasie D

A co z klasą G? To chyba końcówki AB i zasilanie z D, taka hybryda?

Edytowane przez raiwan
8 minut temu, raiwan napisał:

G klasa to AB które stara się grać możliwie dlugo (do trochę wyższego poziomu głośności w A klasie)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

46 minut temu, raiwan napisał:

W dniu 4.09.2024 o 21:34, marcinmarcin napisał:

w momenciu zakupu wahałem się między Leema Tucana a Sugden

Doskonały wybór! 🙂 Ja mam co prawda bez SE, ale Sugden to Sugden. 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 8.09.2024 o 09:11, raiwan napisał:

Ogólnie chodzi o to, że mimo większej mocy i wydajności końcówka klasy D nie radzi sobie z basem nawet w połowie dobrze jak amplituner w klasie AB... Dla mnie brak porównania. Nie ma tego uderzenia, głębi, rozmachu

Może nie tyle amplituner co wzmacniacz i też wydajny ale jestem właśnie takiego samego zdania. Owszem są wzmacniacze pracujące w D klasie które tego aspektu nie mają. Ale one są droższe. 

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

jestem właśnie takiego samego zdania

Co masz Piotrze dokładnie na myśli? Ja oceniam bas w moim NAD C368 jako bardzo solidny, masywny, głęboki. Podstawa basowa jest naprawdę bardzo dobra. Jest on zarazem lepiej kontrolowany. Nie dudni i nie rozlewa się tak jak to niekiedy miało miejsce przy C356BEE.

W dniu 19.09.2024 o 13:53, Piotr Sonido napisał:

Może nie tyle amplituner co wzmacniacz i też wydajny ale jestem właśnie takiego samego zdania. Owszem są wzmacniacze pracujące w D klasie które tego aspektu nie mają. Ale one są droższe. 

Dziwne rzeczy opowiadacie, bo D klasa to przede wszystkim bas, jego dyscyplina itd. U mnie D klasa to najlepszy jakościowo bas jaki miałem u siebie i nawet dwa razy mocniejsze tranzystory tego nie miały. Szczególnie przy wyższych głośnościach. 

Czy to było Primare, czy obecny Teac. 

?👈

45 minut temu, rafal735r napisał:

Dziwne rzeczy opowiadacie, bo D klasa to przede wszystkim bas, jego dyscyplina itd. U mnie D klasa to najlepszy jakościowo bas jaki miałem u siebie i nawet dwa razy mocniejsze tranzystory tego nie miały. Szczególnie przy wyższych głośnościach. 

U mnie podobnie.

W dniu 19.09.2024 o 19:03, Mark75X napisał:

Co masz Piotrze dokładnie na myśli? Ja oceniam bas w moim NAD C368 jako bardzo solidny, masywny, głęboki. Podstawa basowa jest naprawdę bardzo dobra. Jest on zarazem lepiej kontrolowany. Nie dudni i nie rozlewa się tak jak to niekiedy miało miejsce przy C356BEE.

A no widzisz. Gra szybciej zwinniej. To się zgadzam. Kontrola, także. Czy jest masywniejszy jednak ? No ja bym tak nie powiedział 

W dniu 22.09.2024 o 15:14, rafal735r napisał:

Bo kolumny tego wymagają w twoim przypadku. Jestem za:)

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Bo kolumny tego wymagają w twoim przypadku. Jestem za:)

Można mieć jakieś zarzuty do klasy D, ale kiepski bas to chyba ostatnia rzecz. Ludzie często składają systemy gdzie sam dół napędza mocna D klasa, a resztę toru coś innego. 

?👈

W moim systemie mam preamp lampowy który napędza końcówki mocy:
a) prima luna na KT77
b) 2x schiit aegir w trybie bridge
c) hypex NC252MP
Bas to kolejność (od najlepszego) c, a, b.
Budowanie sceny w głąb i "powietrze" to a,b,c.
Jak słucham Falcony Q7 które mają super przestrzeń, ale małą skuteczność to preferuje właśnie wzmacniacz ©

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Można mieć jakieś zarzuty do klasy D, ale kiepski bas to chyba ostatnia rzecz

A mi się bas na hypex nc252 zupełnie nie podobał. Jednostajny. Szczerze mówiąc 30W A klasa która niby ma prawo być zmulona i wolna na basie ma go dużo bardziej zróżnicowany i nie tak miękki. Na szybkość nie narzekam.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

20 godzin temu, rafal735r napisał:

Można mieć jakieś zarzuty do klasy D, ale kiepski bas to chyba ostatnia rzecz. Ludzie często składają systemy gdzie sam dół napędza mocna D klasa, a resztę toru coś innego. 

Ale ja nigdzie nie napisałem kiepski bas 

!

Napisałem inny. 

Nie uważam żeby był kiepski.

W dniu 26.09.2024 o 13:57, Piotr Sonido napisał:

Gra szybciej zwinniej. To się zgadzam. Kontrola, także. Czy jest masywniejszy jednak ? No ja bym tak nie powiedział 

Tak, przy klasie D jest jakby nieco mniej masywny, co nie oznacza że gorszy. W mojej ocenie lepszy, bo lepiej kontrolowany, nie dudni i nie rozlewa się, nie jest tak specyficznie podbity jak przy C356. Jest jednocześnie dostatecznie mocny i głęboki, właściwy dla dość neutralnego wzmacmiacza, znacznie obszerniejszy podejrzewam niż w przypadku tych eksponujących górę.

Edytowane przez Mark75X

Ile komponentów trzeba przetestować żeby móc wypowiadać się o klasie w ogólności?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Ile komponentów trzeba przetestować żeby móc wypowiadać się o klasie w ogólności?

Tak logicznie to nie trzeba ani jednego, co zresztą potwierdzają obserwacje wpisów wielu użytkowników wypowiadających się na tym forum.

W dniu 12.08.2024 o 16:28, xajas napisał:

korygowanych za pomoca DSP i zasilanych streamingiem sygnalu zredukowanego przez BT sygnalem ,

Nie rozumiem.

Po co 2 sygnały?

Który na które ucho?

"Streaming sygnału zredukowanego przez BT sygnałem"

Dziwnie to napisane

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 12.08.2024 o 16:28, xajas napisał:

Wlasnie jestem w trakcie chillowania w towarzystwie aktywnych zestawow glosnikowych, w obudowie zamknietej, napedzanych klasa D, korygowanych za pomoca DSP i zasilanych streamingiem zredukowanego przez BT sygnalem , ale nie bede nikomu wmawial ze to jest „objektywnie“ jedyne wlasciwe rozwiazanie

Ukryta Zawartość

Syfiate czasy na edycje nie pozwalaja na korygowanie zdan

A aby to zrozumiec, nie trzeba dwu uszu, wystarczy jeden chlopski rozum 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
W dniu 27.09.2024 o 17:17, Mark75X napisał:

Tak, przy klasie D jest jakby nieco mniej masywny, co nie oznacza że gorszy. W mojej ocenie lepszy, bo lepiej kontrolowany, nie dudni i nie rozlewa się, nie jest tak specyficznie podbity jak przy C356. Jest jednocześnie dostatecznie mocny i głęboki, właściwy dla dość neutralnego wzmacmiacza, znacznie obszerniejszy podejrzewam niż w przypadku tych eksponujących górę.

Czyli jest inny. Ale różnica jest. Ponownie mówię nigdy nie napisałem że gorszy!

Zgadzamy się 

W dniu 27.09.2024 o 22:46, ProjectPi napisał:

Nie wolno wypowiadać się o klasie ogólnie 

Do tego już doszliśmy kilka stron wcześniej.

Niedługo dojdziemy do tego,że:
-wszystkie wzmacniacze są dobre-ale każdy inny
-każdy ma rację.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wolno wypowiadać się o klasie ogólnie 

Do tego już doszliśmy kilka stron wcześniej.

Jak to się stało, że znów komentujesz moje wpisy? Chcesz ponownie płacz i zgrzytanie zębami, czy jak ?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

-każdy ma rację.

A to nie już tak jest?

12 godzin temu, ProjectPi napisał:

Jak to się stało, że znów komentujesz moje wpisy? Chcesz ponownie płacz i zgrzytanie zębami, czy jak ?

A płakałeś? Czemuż to?

Myślałem że to pytanie zadałeś do mnie. Jednak masz rację nasze rozbieżności w zdaniach są tak olbrzymie że lepiej abyśmy się unikali. 

Tu przyznaje rację.

21 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

-każdy ma rację.

Jeden duży drugi mały, jeden mocny inny słaby, jeden drogi drugi tani, jeden brzydki drugi piękny, itd. Nie ma dwóch takich samych 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi