Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Leszek B napisał:

przyzwoita szczegółowość kolumn Huracan

??

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 30.12.2022 o 17:37, Rokownik napisał:

Słuchałem Zephyrów II, ale tylko krótką chwilę. To nie "moje granie". A może po prostu słuchane na końcu wypadły blado na tle pozostałych? Nie wiem....

Dość długo słuchałem Zephyrów S. Nie wiem na ile to kwestia wzmacniacza, ale mnie one nie podeszły. Ten Revelator 22 chyba nie jest prosty w napędzeniu. Bas był donośny, ciężki, niski, ale wg mnie zbyt jednostajny i mało zróżnicowany. Mało elastyczny. Średnica całkiem fajna, góra na szpilce, więc grało zacnie. Środek jest dla mnie taki trochę przykryty. Z jednej strony przez "zakusy" basowe, z drugiej przez wyśmienite wysokie. 

IMHO do odsłuchu z innym wzmacniaczem. A może po prostu ktoś ma inne preferencje i będzie mu się podobało? Albo będzie inaczej to słyszał?

Nie chcę przynudzać i kończyć sławnym: trzeba samemu posłuchać. Ale.....trzeba samemu posłuchać. 🤣😀

Widzę że kolego ma podobną percepcje słuchu do mojego 🙂  Mnie też urzekły Huracany RS i długo się nie zastanawiałem i zamówiłem choć są lekko wizualnie z zewnątrz zmienione 😛 

Stało się.

Zagoszczą u mnie na stałe  Zephyr S mk.II.

Projekt ten idealnie wpasował się w mój gust muzyczny .

Po odsłuchach u Roberta Zephyr S mk.II , Zephyr II oraz Bise XL 

Dziękuję chłopakom z YB za odpowiedzi na setki pytań oraz za kontakt 

który jest taki normalny wręcz koleżeński.

Trzymajcie tak dalej. Jeszcze się spotkamy😂

• 3 tygodnie później...
W dniu 19.02.2023 o 12:06, chwostek napisał:

Stało się.

Zagoszczą u mnie na stałe  Zephyr S mk.II.

Gratuluję serdecznie! Zastanawiałem się kiedyś nad takim właśnie upgrade'em, gdyby mi nie wypalił wariant z SET-em, bo bardzo mi się podoba zestaw użytych przetworników (jak rozumiem, taki sam jak w Zephyr S mk. I - przynajmniej taka sugestia pada w opisie na stronie YB Audio) i rekomendacja, że grają lekko, niemęcząco, na długie odsłuchy. Jedyne, co mnie odstrasza, to asymetria wysokotonowca; poprzednia wersja wyglądała lepiej. No i może mam lekkie ciarki na myśl o 86 dB... Mam nadzieję, że przynajmniej impedancja przyjazna lampie. Podobno wszystkie modele YB Audio są tak projektowane, jak kiedyś słyszałem w jakiejś deklaracji.

Daj znać, proszę, gdy już się osłuchasz, jak to u Ciebie wypada. No i czym to napędzasz 🙂

Jeśli to nie jest niedyskrecja, to byłbym ciekaw, ile takie kolumny dziś kosztują, bo nie nadążam za cennikami YB Audio, już ich nie publikują na stronie. Może być info na priv.

• 2 tygodnie później...

Witajcie. 

Czy jest w klubie ktoś z lubelskiego? Ponieważ zacząłem rozważać zakup kolumn yb, chciałbym porozmawiać i ewentualnie wprosic się na chwilę słuchania :) 

W dniu 10.04.2023 o 21:31, JaZzGot87 napisał:

Hej, hej, ile aktualnie kosztują Illuminatusy?

@Yoshi_80

Iluminatusow juz chyba nie bedzie, bo to byl projekt jednorazowy bardzo pracochlonny i przez to malo oplacalny.

Taka byla tutaj kiedys odpowiedz na podobne pytanie. No chyba ze cos sie zmienilo od tamtego czasu.

• 2 tygodnie później...
W dniu 12.02.2023 o 21:29, rafa napisał:

??

Witam Was, podzielę się z wami moim projektem na który czekam. Głośniki basowe to Purifi 8cali 2sztuki, środek to 18we ellipticor, a Góra to 3404 też ellipticor, trochę już na nie czekam, ale podzielę się z wami jak je otrzymam. 

W dniu 26.04.2023 o 07:08, rejbis napisał:

Bardzo ciekawe zestawienie. Koniecznie napisz ja już się z nimi osłuchasz.

Muszę pierw nauczyć się gdzie pisać, gdzie odczytywać , ktoś mi coś napisał i nie umiem odczytać masakra jakaś, napewno opiszę co nieco w slowach

W dniu 26.04.2023 o 01:43, Irasek napisał:

Witam Was, podzielę się z wami moim projektem na który czekam. Głośniki basowe to Purifi 8cali 2sztuki, środek to 18we ellipticor, a Góra to 3404 też ellipticor, trochę już na nie czekam, ale podzielę się z wami jak je otrzymam. 

7 godzin temu, Irasek napisał:

Muszę pierw

🤭

Przepraszam, nie mogłem. się powstrzymac

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

7 godzin temu, Irasek napisał:

Muszę pierw nauczyć się gdzie pisać, gdzie odczytywać , ktoś mi coś napisał i nie umiem odczytać masakra jakaś, napewno opiszę co nieco w slowach

Za tego avatara piwo się należy.😀

Iluminatusow juz chyba nie bedzie, bo to byl projekt jednorazowy bardzo pracochlonny i przez to malo oplacalny.
Taka byla tutaj kiedys odpowiedz na podobne pytanie. No chyba ze cos sie zmienilo od tamtego czasu.

Z tego co pamiętam, tam nie było równoległych ścianek.

Wysłane z Commodore 64

----------------

• 1 miesiąc później...

Nawet nie potrafię sobie wyobrazić jak to może zagrać 🤔

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, NRK napisał:

muszę przyznać , że koncepcja połączenia na średnicy 21we i 18we to już absolutny top

poza tym kolumny wyglądają obłędnie fantastycznie

moje gratulacje

Zapowiadają się fantastycznie. Notabene wizualnie bardzo udany projekt, to można ocenić już teraz - wyglądają zgrabnie mimo olbrzymich rozmiarów. Jeśli grają tak jak wyglądają, to... gratuluję serdecznie właścicielowi! 🙂 A propos, jest na sali? Haalooo?... Przyznajcie się, kto zamówił!😉

Nie są to niestety kolumny dla mnie, bo wymagają na pewno sporej przestrzeni. Liczba wykorzystanych Ellipticorów to z kolei dość jasny sygnał, że cena musi być, nomen omen, epicka. Tu też odpadam

Mam nadzieję, że doczekamy się wersji skromniejszej, z góra trzema przetwornikami na kolumnę, przyjaźniejszej mniejszym pomieszczeniom (i mniejszym rezerwom finansowym). Takich, powiedzmy, Mini Epic Symphony. Albo na przykład Epic Scherzo🙂

W każdym razie super, że YB Audio ma wreszcie w ofercie coś, co ma szansę zagrać z lampą o małej mocy.

Godzinę temu, Moriarty napisał:

Zapowiadają się fantastycznie. Notabene wizualnie bardzo udany projekt, to można ocenić już teraz - wyglądają zgrabnie mimo olbrzymich rozmiarów. Jeśli grają tak jak wyglądają, to... gratuluję serdecznie właścicielowi! 🙂 A propos, jest na sali? Haalooo?... Przyznajcie się, kto zamówił!😉

Nie są to niestety kolumny dla mnie, bo wymagają na pewno sporej przestrzeni. Liczba wykorzystanych Ellipticorów to z kolei dość jasny sygnał, że cena musi być, nomen omen, epicka. Tu też odpadam

Mam nadzieję, że doczekamy się wersji skromniejszej, z góra trzema przetwornikami na kolumnę, przyjaźniejszej mniejszym pomieszczeniom (i mniejszym rezerwom finansowym). Takich, powiedzmy, Mini Epic Symphony. Albo na przykład Epic Scherzo🙂

W każdym razie super, że YB Audio ma wreszcie w ofercie coś, co ma szansę zagrać z lampą o małej mocy.

Właściciel chyba nie jest obecny na tym forum aczkolwiek mogę się mylić. 

Moriarty mam dla Ciebie dobrą wiadomość, myślimy z Robertem o mniejszej wersji takich kolumn. Na razie to jest taki pomysł ad hoc. Coś na zasadzie skali 0.8-0.9x tak aby przynajmniej te 10" na basie było ale chyba optymalnie będzie dać 12". Na czym to zrobić pozostaje kwestią otwartą. Raczej coś tańszego niż Ellipticory.

Taka konstrukcja będzie miała duży sens bo i tak będzie duża i imponująca, wystarczająca w większości przypadków, będzie mniejszym zagadnieniem stolarskim i logistycznym. 
Przy Epic Symphony głównym problemem przy stolarce był ciężar obudowy. Nawet pojedynczy moduł ważył tak dużo, że praktycznie do każdej czynności gdzie trzeba było angażować dwie osoby. Przy montażu w całość potrzeba było 3 osób. Do załadowania i wyładowania z busa już 4. I mówimy o kolumnie rozłożonej na 2 części. 
Przy takiej samej kolumnie ale w skali zagadnienie nieporęczności i ciężaru może spaść na tyle, że do większości prac stolarskich wystarczy 1 osoba a do montażu i logistyki spokojnie 2.

Edytowane przez Yoshi_80

Panowie gdyby ktoś już szykował sakiewke na nowe kolumny i chciał się pozbyć starych yb audio to dajcie znać. Rozglądam się za nowymi kolumnami i mógłbym pomoc pozbyć się kłopotu :)

#Yoshi_80, podłączaliście do tego lampy Roberta? Skuteczność kolumn wysoka, więc może jest to Święty Gral lampiarzy?

Wysłane z Commodore 64

----------------

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.