Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, hoobi napisał:

No tak, przecież chińskie to musi być dobre. Brać póki okazja. I nie dziwić się później inflacją i niewolnictwem🤣

Tak tak, to offtop, odwrócić głowę i udawać że się nie widzi jak kogoś leją to łatwo. Tylko narzekać to łatwo 🤣

YHMmmm 🤭

6 godzin temu, hoobi napisał:

To wątek o polskiej manufakturze świetnych kolumn. Proponuję z tematem chińczyków iść na jakieś lokalne forum

Tak, to są świetne kolumny i o tym nie trzeba zapominać, z tym że wszyscy o tym już wiedzą 😁, tak wiec była tylko mała wstawka, że także gra to swietnie z takim a takim produktem. A że jest on robiony w Chinach? Komu to przeszkadza? Tshirty, dżiny itp są wytwarzane w o wiele gorszych miejscach i warunkach.

A wracając do meritum, zapakowałem do paczek moje terminale głośnikowe z poprzednich kolumn. Teraz są to ETI, były złocone Jantzen. Ktoś ma jakieś doświadczenie czy taki zabieg realnie coś wnosi? 

Screenshot_20231219_054717.jpg

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 godziny temu, Mikelas76 napisał:

A wracając do meritum, zapakowałem do paczek moje terminale głośnikowe z poprzednich kolumn. Teraz są to ETI, były złocone Jantzen. Ktoś ma jakieś doświadczenie czy taki zabieg realnie coś wnosi? 

To chyba Ty powinieneś nam napisać czy coś się zmieniło...

9 godzin temu, J4Z napisał:

Wygląd najważniejszy

Czyli według Ciebie wygląd kolumn nie ma znaczenia?

Godzinę temu, rejbis napisał:

NRK a których YB ty aktualnie słuchasz?

A to zależy gdzie jestem. 😀
W domu Epic one, w pracy Epic Ultmate Monitor a u kochanki skromne aktywne monitory, no ale tam to akurat mam co innego do roboty niż słuchanie muzyki 😂.

6 minut temu, NRK napisał:

W domu Epic one, w pracy Epic Ultmate Monitor

Wow, pozytywnie zazdroszczę tak jednych jak i drugich.

Edytowane przez marekw 76
3 hours ago, Mikelas76 said:

A że jest on robiony w Chinach? Komu to przeszkadza? Tshirty, dżiny itp są wytwarzane w o wiele gorszych miejscach i warunkach.

Mi to na przykład przeszkadza. Znam też kilka osób którym to również przeszkadza. Sądzę, że i Ty też znasz. Ale nie ma co offtopowac.

3 hours ago, Mikelas76 said:

Te jantzeny to dobre gniazda ale nic poza tym. Eti są dużo lepsze sonicznie. Powinno być to wyraźnie słychać. Szczególnie w separacji, detalach.

2 godziny temu, marekw 76 napisał:

To chyba Ty powinieneś nam napisać czy coś się zmieniło...

Kolumny graja od niecałego miesiąca i nie za często, a poza tym nowy wzmak od tygodnia.... Tak się złożyło i nie będę w stanie wychwycić jak po wymianie terminali.... 

2 godziny temu, hoobi napisał:

jantzeny to dobre gniazda ale nic poza tym. Eti są dużo lepsze sonicznie. Powinno być to wyraźnie słychać. Szczególnie w separacji, detalach

Ciekawie prawisz. Z racji że u mnie sprzety nowe, jak wyżej pisałem, to na razie mam granie lepsze i gorsze, ale to norma. Myślę że pod koniec stycznia będzie to juz docelowe granie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 godziny temu, marekw 76 napisał:

Czyli według Ciebie wygląd kolumn nie ma znaczenia?

Nie miał dopóki nie zrobiłem pokoju i nie zacząłem wydawać większych pieniędzy na kolumny, ale moje Harbeth nie grzeszą urodą według mnie, a spendory zajeżdżają mi DIY. 😀

.

Niedoskonały naturalny fornir. Przy dziennym jasnym świetle bardzo źle to wygląda. Kojarzy mi się z tym, jakby ktoś niedokładnie zabejcował, ale może to tylko ja. 

IMG_20231012_225534274_HDR2.thumb.jpg.d46128f8459904cff2cbed1bff9a8b13.jpg

IMG_20231012_225534274_HDR3.thumb.jpg.0273d6382a7be114cc17d21890a7bae7.jpg

Albo te ślady po kleju:

IMG-20231009-WA0001.thumb.jpg.1a87a2c4c148b360042ab803dd1c999d.jpg

.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, J4Z napisał:

Niedoskonały naturalny fornir. Przy dziennym jasnym świetle bardzo źle to wygląda. Kojarzy mi się z tym, jakby ktoś niedokładnie zabejcował, ale może to tylko ja

IMG_20231012_225534274_HDR2.thumb.jpg.d46128f8459904cff2cbed1bff9a8b13.jpg

IMG_20231012_225534274_HDR3.thumb.jpg.0273d6382a7be114cc17d21890a7bae7.jpg

Gówniane wykończenie fabrycznych kolumn lub własne odczucia estetyczne probujesz przenieść na społeczność DIY

zwracam uwagę , że to po prostu .... bardzo delikatnie pisząc.... nietaktowne

poza tym piszesz w klubie firmy która powstała właśnie na bazie diy

Można, ale ja wolę słuchać, niż patrzeć. Inaczej nie kupiłbym ich. 👍 Co ja gadam? Jaki plastikowy winyl, tfu.

Moje poprzednie kolumny są ładne, ale nie grają tak jak aktualne. 

Edytowane przez J4Z

.

17 godzin temu, NRK napisał:

Ta opcja będzie dopiero dostępna jak przejdę na emeryture.😀

A tak z ciekawości, jakie są różnice między tymi konstrukcjami jeżeli chodzi o brzmienie?

obiektywnie o audio

To dwa zupełnie inne projekty. Ich przeznaczenie też jest zupełnie inne. 
Obok siebie stały tylko parę dni w pokoju gdzie docelowo stoją te duże. W nim przewaga dużych była oczywista ale tylko w dolnych rejestrach. Nie udało uchwycić jakiś różnic na średnicy czy górze.

W docelowym miejscu większą frajdę mam z monitorów.  Może to przez te 22hz😀.

W dniu 18.12.2023 o 14:23, rejbis napisał:

Dzięki hoobi. Też rozglądam się za jakąś używką yb audio. Mnie pewnie takie zephyry by wystarczyły, ale też mam wrażenie, że nieco przydrogie. Jakieś dwa miesiące temu były huracan s za 9500, ale szybko się sprzedały.

(Nie)stety nasze kolumny na rynku wtórnym dość dobrze znajdują nabywców. Z mojej strony mogę zaproponować Huracana RS lub Evo RS z naszych kolumn demonstracyjnych. Jednak to nie będą okolice  9500 😉  , za tyle ich nie niestety nie oddamy.

Edytowane przez Yoshi_80
11 minut temu, rejbis napisał:

więc gdzieś tu się coś nie zgadza. Albo cena, albo produkt, albo jedno i drugie

A może kasa w portfelu właściela.

Gdybać sobie możesz do jutra. Zadzwoń to sie dowiesz.

4 godziny temu, rejbis napisał:

No właśnie te zephyr smk2 z olx już miesiącami wiszą, więc gdzieś tu się coś nie zgadza. Albo cena, albo produkt, albo jedno i drugie

Z własnego doświadczenia wiem że wyjaśnienie znajduje się gdzie indziej. One najprawdopodobniej nie pasują kolorystycznie do salonu. Wiem że to może być dużym problemem, ponieważ kiedyś próbowałem sprzedac kolumny innej firmy. I o ile zagraly, to jednak kolor nie podobał się partnerce kupujacego. Może też nie podobać się asymetria TWEERERA, lub faktura forniru. 

Wiedząc natomiast jakie jest strojenie "firmowe", jestem pewien że GRAJĄ 👍

Mikelas jak grają to się tylko domyslam na podstawie użytych przetworników i reputacji YB audio. Nie wątpię że są bardzo dobre. Jednak w widełkach 8 - 12 - 15 tys. to zaczynam się drapać po głowie, bo jakiś tam wybór używanych firmowych niezłych paczek już mimo wszystko jest. Oczywiście odsłuch u siebie rozwiałby pewnie wątpliwości, no ale wiemy jak jest. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.