Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Moje Zephyry po przeszczepie i już wiem, że przeszczep przyjmie się :-)

Pierwsze wrażenia? Dźwięk jakby zwolnił, ale pojawiło się dużo więcej szczegółów, jest bardziej analitycznie. Jednak nadal jest to słuchanie muzyki, a nie analiza utworu. Na przekazie zyskała też.... średnica, uważam, że przy tym tweeterze jest lepiej słyszalna,

po prostu cały przekaz jest jakby bardziej aksamitny? szlachetny? gładki? (nie wiem jak to inaczej po Polsku opisać).

Fajnie zgrywa się pasmo głośnika średniotonowego z wysokotonowym. To są pierwsze wrażenia po pierwszych godzinach grania, więc liczę, że głośniki jeszcze się ułożą i pokażą swoje pełne możliwości.

Nic z tych rzeczy nie ma miejsca.

Co na co zostało przeszczepione?

Poszło z Commodore 64

----------------

Moje Zephyry po przeszczepie i już wiem, że przeszczep przyjmie się :-)

Pierwsze wrażenia? Dźwięk jakby zwolnił, ale pojawiło się dużo więcej szczegółów, jest bardziej analitycznie. Jednak nadal jest to słuchanie muzyki, a nie analiza utworu. Na przekazie zyskała też.... średnica, uważam, że przy tym tweeterze jest lepiej słyszalna,

po prostu cały przekaz jest jakby bardziej aksamitny? szlachetny? gładki? (nie wiem jak to inaczej po Polsku opisać).

Fajnie zgrywa się pasmo głośnika średniotonowego z wysokotonowym. To są pierwsze wrażenia po pierwszych godzinach grania, więc liczę, że głośniki jeszcze się ułożą i pokażą swoje pełne możliwości.

Nic z tych rzeczy nie ma miejsca.

Ostatnio miałem pierwszy raz do czynienia z berylem i lampką - brzmi to kapitalnie - rozdzielczość beryla + muzykalność lampy to absolutnie kapitalne połączenie.

jak wygląda czas realizacji zaówień, Kto z Was ostatnio zmawiał kolumny YB lub odbierał ?

Ja ok poltora tygodnia temu napisalem do Roberta (bingant) zwracajac sie z pytaniami co do wlasnie terminu, orientacyjnego kosztu wykonania obudow glosnikowych o objetosci ok 120 l, podajac jaki ksztalt obudow mnie interesuje i inne podstawowe dane, jak grubosc scianek, rodzaj okleiny itp., ale jeszcze nie otrzymalem odpowiedzi.

Ja ok poltora tygodnia temu napisalem do Roberta (bingant) zwracajac sie z pytaniami co do wlasnie terminu, orientacyjnego kosztu wykonania obudow glosnikowych o objetosci ok 120 l, podajac jaki ksztalt obudow mnie interesuje i inne podstawowe dane, jak grubosc scianek, rodzaj okleiny itp., ale jeszcze nie otrzymalem odpowiedzi.

Lutek, jeżeli szukasz wykonawcy obudów to już nie ten adres, szukaj innego stolarza. Robert się z tego wycofał bo taka robota to ślepa uliczka. Mamy co robić i interesuje nas teraz głównie robienie całych kolumn wg własnego projektu. Od dobrego roku konsekwentnie odmawiamy wykonywania samych obudów bądź zakręconych projektów kolumn wg "wizji" klienta bo to jest trochę droga donikąd.

Lutek, jeżeli szukasz wykonawcy obudów to już nie ten adres, szukaj innego stolarza. Robert się z tego wycofał bo taka robota to ślepa uliczka. Mamy co robić i interesuje nas teraz głównie robienie całych kolumn wg własnego projektu. Od dobrego roku konsekwentnie odmawiamy wykonywania samych obudów bądź zakręconych projektów kolumn wg "wizji" klienta bo to jest trochę droga donikąd.

Yoshi, powiem tak: możecie robić najlepsze kolumny świata, ale dopóki nie będzie 'customer service' to nic z tego nie będzie, bo was frustraci zjedzą.

Próbuję się do Was dodzwonić od półtora miesiąca na odsłuch - albo nie ma, albo eter, albo wyłączony telefon, to samo na FB.

Sharq na Berylu wydaje się być 90% moją kolumną... chciałbym jej posłuchać i kupić, a w najgorszym wypadku nie kupić i mieć klarowność.

Jak macie wyebane - prosze o takie info - dam sobie spokój. Jak nie macie - proszę o takie info - poczekam, albo przynajmniej dajcie info kiedy będzie. Wasze produkty są głownym powodem dla którego odkładam zakup kolumn, ale zaczynam być lekko podkurwiony zawieszeniem w próżni. Znam też kilka historii (choćby z wątku, czy Lutka najświeższy), które potwierdzają temat. Poznałem Roberta - to fajny, sympatyczny facet ze złotą ręką, ale... kurcze...

Rozumiem ograniczone moce przerobowe, brak czasu, czy nawet chęci, ale feedback powinien być - sms, czy krótki telefon nie boli, a świadczy o szacunku do potencjalnego klienta... ale przede wszystkim człowieka.

ogólnie nie jest prosto kupić produkt PL, tutaj chłopaki się przeliczyli. Kolega był zdecydowany, a w sumie Jego żona na model Lea, ale odpuścili. Totalny brak odzewu.

Poleciłem im YB, ale później poleciłem konkurencję, na którą się zdecydowali. Też jednak trzeba czekać na produkt.

To bardzo mi przykro z tego powodu. Z opisu na Waszej stronie nie wynika jasno, ze nie realizujecie juz indywidualnych zlecen, bo np.mozna przeczytac:

" Kolumny na zamówienie to oferta skierowana do osób ceniących sobie indywidualność. W ramach tej oferty możliwa jest realizacja nieszablonowych konstrukcji których próżno szukać wśród oferty rynku. Kolumny wykonywane są pod konkretne wymagania zamawiającego. Możliwych do ustalenia jest wiele elementów konstrukcji kolumny. Od wyglądu, materiały, wykończenie, po zastosowane głośniki i komponenty zwrotnicy czy okablowanie. "

Jesli nawet cale nieszablonowe konstrukcje, to dlaczego nie - o wiele przeciez prostsze - same obudowy ? Juz dawno Roberta polecal mi ś. p. Stary Audiofil, ale jakos tak niepotrzebnie sie ociagalem. Moze porozmawiaj jeszcze z Robertem i byc moze wyjatkowo zrobi mi jeszcze te obudowy. One zapewne nie sa dla niego jakies skaplikowane. Chodzi mi tylko o to, aby w przekroju byly jak ponad pol sinusoidy (cos jak na zalaczonym szkicu) - chodzi o ograniczenie fal stojacych i mialyby tylko po jednym otworze na glosnik koncentryczny. Kolumny bylyby o objetosci ok. 120 l, wiec te wymiary beda troche mniejsze niz na szkicu - jeszcze dokladnie nie liczylem i dokladniejszych szkicow nie robilem.

Robert pisal do mnie na PW jeszcze w 2012 r. bo byl zainteresowany tematem Tannoy-i i rozmawialismy na ten temat telefonicznie. Wowczas jednak nie bylem jeszcze zainteresowany takimi obudowami, natomiast juz w sierpniu 2014 r. ciagnac te sama korespondencje napisalem do niego - miedzy innymi tak:

" 17.08.2014 - 16:49

Witaj Robert !

Jestem troche zaniepokojony nieobecnoscia Twoja na forum. Ostatni Twoj wpis pochodzi jeszcze z grudnia 2013 r. Czy wszystko u Ciebie ok. ?

Rozmawialismy juz tak dawno, ze nawet nie pamietam co wtedy Cie interesowalo jesli chodzi o Tannoy-e.

Pisze do Ciebie, bo jestem zainteresowany budowa kolumn podlogowych do tych samych glosnikow ale o jeszcze wiekszej objetosci - na razie taka obietosc przyjeta z sufitu ok. 140 L. Obecne moje kolumny o ktorych Ci pisalem powyzej maja 107 L. Sa tradycyjne o przekroju prostokata. Graja bardzo dobrze, ale nie pogardzilbym jeszcze troche nizej schodzacym i glebszym basem, wiec kusza mnie jednak jeszcze troche wieksze i o przekroju eliptycznym, aby zminimalizowac fale stojace..."

Jak widzisz, pisalem do niego w tej sprawie juz ponad 3 lata temu, ale niestety nic mi rowniez wtedy nie odpisal, a przeciez wowczas wykonywal obudowy...

post-1101-0-49820000-1510267612_thumb.jpg

To jest wręcz niewiarygodne ilu DIY'owców aspirujących do miana "poważnych producentów" totalnie lekceważy potencjalnych klientów - brakiem kontaktu, w nieskończoność przeciągającymi się terminami, rozbieżnościami w "ofercie" a faktycznymi "produktami.

Naprawdę nie rozumiem takich ludzi - przecież dzisiaj jest tyle form kontaktu. A wystarczy prosty komunikat: "Przepraszamy ale czas oczekiwania na odsłuch 3 lata, a na kolumny 5 lat" - a tak to pocałujcie lupe w dupe.

Jak się czyta takie wątki jak ten i niektóre przypadki to się włosy na głowie jeżą. Zresztą mój znajomy też próbował skontaktować się z YB-audio. Po kliku próbach(zero odzewu) oczywiście dał sobie spokój - kupił inne kolumny i jeszcze sprzedawca go w 4 litery całował.

Problem ten dotyczy wielu DIYowców/producentów - konia z rzędem temu który mi wytłumaczy dlaczego tak jest ?

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Z opisu na Waszej stronie nie wynika jasno, ze nie realizujecie juz indywidualnych zlecen, bo np.mozna przeczytac:

Lutek ale tam jest wyraźnie napisane, że robimy kolumny, czyli wszystko od A do Z wraz z doborem głośników, strojeniem itd. Nie interesuje nas robienie samych prac stolarskich.

Poza tym, skoro Robert już 3 lata temu nie był zainteresowany robieniem Ci obudów, to dlaczego z uporem drążysz temat ? Przez 3 lata nie mogłeś znaleźć innego wykonawcy? Może warto pomyśleć nad zmianą projektu skoro nikt Ci nie chce tego zrobić.

To, że kiedyś Robert robił obudowy, czy czasem robimy customowe projekty nie znaczy, że musimy brać każdą robotę. Czasem są rzeczy których się z różnych powodów się nie robi.

Gość

(Konto usunięte)

Co za czasy chłop się musi prosić o kolumny a Pylony się wylewają ze sklepów :)

Mała porada- może należy wybrać się do lekarza ponieważ choroba chyba postępuje szybciej niż by się wydawało. Podobnie kontakt na FB.

Dziwię się mocno, że narzekacie na kontakt z YB. Z mojej strony kontakt telefoniczny, mailowy, oraz na forum przez PW wzorowy. Roberta poznałem osobiście- miły, sympatyczny.

Edytowane przez Kukawa

Problem ten dotyczy wielu DIYowców/producentów - konia z rzędem temu który mi wytłumaczy dlaczego tak jest ?

Żeby to zrozumieć trzeba samemu zacząć ;-). Na początku jest się "sterem, żeglarzem, okrętem" a doba ma 24h. Wtedy się okazuje, że nie jest się w stanie odpisać na każdy mail i odebrać każdego telefonu. Bo masz do wyboru albo pracujesz i realizujesz zamówienie albo godzinę rozmawiasz z potencjalnym "klientem", który opowiada ci historie swojego życia.

Ale spokojnie, jak się rozwiniemy, zatrudnimy ludzi którzy będą wszystko za nas robić, tak jak jest to w większych firmach, my z Robertem będziemy spijać śmietankę, zapraszać ludzi na odsłuchy i wisieć całe dnie na telefonie ;-). To tak pół żartem pół serio.

A tak zupełnie serio to muszę wszystkich którzy mieli z nami trudny kontakt bardzo przeprosić. Czasem natłok spraw gdzieś tam nas przerasta. Mam nadzieję, że w niedługim czasie sprawy wrócą do normalności.

Szczerze, to nie wiem o czym Panowie piszą. W moim przypadku kontakt z YB jest nienaganny. FB nie używam ;-)

Poszło z Commodore 64

----------------

Poza tym, skoro Robert już 3 lata temu nie był zainteresowany robieniem Ci obudów, to dlaczego z uporem drążysz temat ?

Nie to, ze nie byl zainteresowany zrobieniem mi obudow, bo takowe wykonywal, ale on w ogole mi nie odpowiedzial czy zrobi czy tez nie, a tak chyba sie nie postepuje prawda ?

Przez 3 lata nie mogłeś znaleźć innego wykonawcy? Może warto pomyśleć nad zmianą projektu skoro nikt Ci nie chce tego zrobić.

Nie, ze nie moglem znalezc innego wykonawcy... Ustawilem sie na Roberta i innego nie chcialem. I rowniez nie tak, ze nikt tego mi nie chce zrobic, bo tego nie wiem skoro liczylem na niego a tu taki zawod :-(

Jak wrażenia po ostudzeniu emocji?

(Pytanie do zibii ws ceramików i etona)

Poszło z Commodore 64

Edytowane przez mirfak

----------------

Żeby to zrozumieć trzeba samemu zacząć ;-). Na początku jest się "sterem, żeglarzem, okrętem" a doba ma 24h. Wtedy się okazuje, że nie jest się w stanie odpisać na każdy mail i odebrać każdego telefonu. Bo masz do wyboru albo pracujesz i realizujesz zamówienie albo godzinę rozmawiasz z potencjalnym "klientem", który opowiada ci historie swojego życia.

Ale spokojnie, jak się rozwiniemy, zatrudnimy ludzi którzy będą wszystko za nas robić, tak jak jest to w większych firmach, my z Robertem będziemy spijać śmietankę, zapraszać ludzi na odsłuchy i wisieć całe dnie na telefonie ;-). To tak pół żartem pół serio.

A tak zupełnie serio to muszę wszystkich którzy mieli z nami trudny kontakt bardzo przeprosić. Czasem natłok spraw gdzieś tam nas przerasta. Mam nadzieję, że w niedługim czasie sprawy wrócą do normalności.

Decydując się na Firmę, wcześniej czy później nie będziecie w stanie robić wszystkiego sami..... myślę że już prawie do tego doszliście.

Za jakiś czas kolumny robione przez Roberta to będą te najwyższe modele lub jakieś specjalne. Jednak sprawę należy stawiać uczciwie i klientowi mówić jak jest naprawdę.

Życzę powodzenia w dalszym rozkręcaniu YB Audio.

była robiona jakaś korekta zwrotnicy?

Po konsultacji z Pawłem (Yoshi) zdecydowałem się na podmianę bez ingerencji w zwrotnicę. Zwrotnica Zephyrów na to pozwala.

Jednak jak ktoś chce zrobić to bez kompromisów, drobna modyfikacja w zwrotnicy jest wymagana, ale o szczegóły proszę pytać Pawła.

Troels Gravesen również twierdzi, że przy jego zwrotnicach można podmienić te głośniki bez ingerencji w zwrotnice.

Ja odnoszę wrażenie, że głośnik średniotonowy w Zephyrach zdecydowanie lepiej współgra z berylem niż z tekstylną kopułką.

Edytowane przez Akim03

Rozkręcanie firmy nie jest łatwe, to fakt. Ale z kontaktem to bywa różnie, niestety.

Kilka maili bez problemu a później niestety cisza. Ciężko jest się zdecydować na kolumny, z jednej strony nie należące do najtańszych (drugie od góry w ofercie YB - LEA ) bez odsłuchu, bez żadnych opisów od posiadaczy lub możliwości odsłuchu u Kolegów. Lub odsłuchu nawet niewygrzanych, bo o taka możliwość chodziło i podobno taka była.

Mówi się trudno i i kupuje inne.

Edytowane przez Samcro

Mirfak

U mnie jest ok emocje opadły a skorupy grają super nawet lepiej niż na początku chyba się dopiero dotarły.

Kolumny te traktują muzykę jak człowiek oddychanie.

Ciekaw jestem jak by zagrały z dużo lepszym sprzętem towarzyszącym i w lepszym akustucznie pomieszczeniu.

Napisano 10.11.2017 - 11:05

Użytkownik Yoshi_80 dnia 10.11.2017 - 07:31 napisał

Poza tym, skoro Robert już 3 lata temu nie był zainteresowany robieniem Ci obudów, to dlaczego z uporem drążysz temat ?

Nie to, ze nie byl zainteresowany zrobieniem mi obudow, bo takowe wykonywal, ale on w ogole mi nie odpowiedzial czy zrobi czy tez nie, a tak chyba sie nie postepuje prawda ?

Użytkownik Yoshi_80 dnia 10.11.2017 - 07:31 napisał

Przez 3 lata nie mogłeś znaleźć innego wykonawcy? Może warto pomyśleć nad zmianą projektu skoro nikt Ci nie chce tego zrobić.

Nie, ze nie moglem znalezc innego wykonawcy... Ustawilem sie na Roberta i innego nie chcialem. I rowniez nie tak, ze nikt tego mi nie chce zrobic, bo tego nie wiem skoro liczylem na niego a tu taki zawod :-(

Moze jeszcze dodam, iz jesli Robercie jestes w porzo... gosc, to sadze, ze zerkniesz do tej naszej jakze starej korespondencji, zobaczysz, ze na moj tekst dotyczacy wykonania obudow zupelnie wtedy nic nie odpisales (choc je wowczas wykonywales), jak rowniez nic nie odpowiedziales na moje ostatnie pytania na PW dotyczace wykonania tych obudow i wierze, ze jednak jeszcze przemyslisz i wyjatkowo wykonasz te parke obudow. Majac tak bogate doswiadczenie w budowie takich rzeczy, wiem, ze to dla Ciebie bulka z maslem, bo przeciez przez caly czas rozne obudowy wykonujesz do kompletnych kolumn. Tak wiec licze jeszcze na Ciebie Robert i mam nadzieje, ze pojawi sie tutaj w tym watku mnie wiecej taki wpis z Twojej strony: Lutek..., no dobra..., wyjatkowo wykonam Ci jeszcze te obudowy !

Edytowane przez Lutek

Z SETem to wierzę, że beryl gra, pytanie jak z tranzystorami:)

Wydaje mi się, że dużo zależy od repertuaru. Ja słucham dużo spokojnej muzyki i jest pięknie. Do tzw. gęstego grania chyba nie warto inwestować w beryl, bo nie pokaże swoich zalet.

Ale mogę się mylić :-)

Wydaje mi się, że dużo zależy od repertuaru. Ja słucham dużo spokojnej muzyki i jest pięknie. Do tzw. gęstego grania chyba nie warto inwestować w beryl, bo nie pokaże swoich zalet.

Ale mogę się mylić :-)

Dlaczego? Jak dobre nagranie, to klasę zawsze pokaże. Przynajmniej wydaje mi się, że u mnie tak jest.

Ciekaw jestem jak by zagrały z dużo lepszym sprzętem towarzyszącym i w lepszym akustucznie pomieszczeniu.

Też jestem ciekaw i nawet wiem gdzie to sprawdzić :)
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.