Skocz do zawartości
IGNORED

Występujmy z UE ...

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

kręcąca cyckami w dwie różne strony

czy to jest argument?

Jakbyś oberwał takim rozpędzonym w czerep, zapewne poczułbyś siłę argumentu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jakbyś oberwał takim rozpędzonym w czerep, zapewne poczułbyś siłę argumentu.

Zaakceptowałbym taką "siłę argumentu". Tylko jeden warunek, osoba która by takiego argumentu użyła musiałaby być w moim guście jeżeli chodzi o poczucie piękna ;-). Moje poczucie ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

poczucie piękna ;-). Moje poczucie ;-).

Takie nie jest nigdy obiektywne, co najwyżej może być zbieżne.

Takie nie jest nigdy obiektywne, co najwyżej może być zbieżne.

A kto gwarantuje obiektywne ? Może Prezes ? ;-)))

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

A kto gwarantuje obiektywne

Czy Tobie podobne rzeczy ktoś gwarantuje?

...i co ma do tego jakiś tam prezes?

Czy Tobie podobne rzeczy ktoś gwarantuje?

...i co ma do tego jakiś tam prezes?

Rozejrzyj się dookoła co gwarantuje Prezes. Głównie rozpierduchę.

Rozejrzałem się.

Słoneczko świeci i ludzie się dobrze bawią.

U Ciebie być może jest inaczej.

A prezes jeszcze żyje.

Może pomowmy jakie potajemnie umowy zawarl z kościołem za namawianie w kościołach na glosowanie ja PiS. Ale po zachowaniu przy ksiezulku-biznesmenie widać ze dość poważne.

Ale jak sa zdolni do zrobienia metropolii z warszawy byle mieć więcej głosów to coś cho..a wie co zaprzedali w zamian za głosy u kleru.

chwilowy brak działalności w audio.

Rozejrzałem się.

Słoneczko świeci i ludzie się dobrze bawią.

U Ciebie być może jest inaczej.

Trzeba pilnować tego co udało się kiedyś wywalczyć bo jak Prezes ze swoimi "owieczkami" się rozpanoszą to zabawa już nie będzie taka sympatyczna jak opisałeś wyżej. Słoneczko pewnie też zacznie świecić bardziej na czerwono-czarno. A o mnie to nie ma się co martwić, zawszę się dobrze bawię nawet jak pracuję, choć czasem są momenty mniej pozytywne ;-).

Parcie na szkło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zresztą przeczytaj sobie polską ustawę o VAT i odpowiedz sobie na trzy pytania. Kto to pisał, co brał jak pisał i czemu tak często zmienia tę ustawę podczas gdy unijne prawo dot. VAT bardzo rzadko. UE jest wygodnym chłopcem do bicia ale powtarzam: WSZYSTKIE akty prawodawcze głosują członkowie m.in. polskiego rządu.

Kto pisał?

Urzędnicze dzieło kolektywne.

Składkę do EU ustala się w oparciu o VAT. Dlatego mądrzy ludzie na Węgrzech i w Rumunii zmniejszyli VAT.

Najniższa dopuszczalna składka VAT w EU?

15%.

ciężko u ciebie z myśleniem. polski sejm zmieniał kilkaset razy ustawę o vat bo ciągle zmieniał stawkę podatku vat? bo zła Unia mu kazała?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

ciężko u ciebie z myśleniem. polski sejm zmieniał kilkaset razy ustawę o vat bo ciągle zmieniał stawkę podatku vat? bo zła Unia mu kazała?

Spójrz w lustro.

Wciąż są jakieś nowelizacje ustaw. Kto im to każe robić? Chyba nie przypuszczasz, że oni tak sami z siebie.

Ktoś im każe, jacyś starsi i mądrzejsi.

Spójrz w lustro.

Wciąż są jakieś nowelizacje ustaw. Kto im to każe robić? Chyba nie przypuszczasz, że oni tak sami z siebie.

Z mazerszipa?

Jestem Europejczykiem.

jedna nowelizacja ustawy o VAT średnio co tydzień? i to ma coś wspólnego z UE? UE to są ci lobbyści?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

jedna nowelizacja ustawy o VAT średnio co tydzień? i to ma coś wspólnego z UE? UE to są ci lobbyści?

Mogliby i co godzinę gdyby nadążali.

W strukturach EU działaj ci lobbyści. Polska jako kraj peryferyjny, drugiej prędkości, realizuje to co nakazano. Prawdopodobnie jest to proces bezrefleksyjny. Nie ma dowodów na to, aby przypuszczać, że nasi wybrańcy narodu wiedzą po co to robią.

Nie jestem ekonomista, w odróżnieniu od wielu obecnych tu ałtorytetów, więc nie będę wypowiadał się w sposób kategoryczny.

Z tego, co rozumiem z tej całej ekonomii, to podatek VAT płacę kupując marchewkę, wódkę i pieluchy, czyli w sklepie.

Czyli tam, gdzie robi to zwykły człowiek.

Tzw. "biznesmen" jeździ autem firmowym, jadąc gdzieś robi to służbowo, posiłki spożywa przymusowo w ramach kontaktów biznesowych.

Trudno, żeby płacił podatki za rzeczy do wykorzystania których jest przymuszony.

Wniosek - im wyższy VAT tym relatywnie więcej płacą zwykli ludzie.

Pytanie - dlaczego PiS nawet nie wspomni o obniżeniu VAT?

Jestem Europejczykiem.

Z tego, co rozumiem z tej całej ekonomii, to podatek VAT płacę kupując marchewkę, wódkę i pieluchy, czyli w sklepie. Czyli tam, gdzie robi to zwykły człowiek.

Tzw. "biznesmen" jeździ autem firmowym, jadąc gdzieś robi to służbowo, posiłki spożywa przymusowo w ramach kontaktów biznesowych.

Trudno, żeby płacił podatki za rzeczy do wykorzystania których jest przymuszony.

Wniosek - im wyższy VAT tym relatywnie więcej płacą zwykli ludzie.

Pytanie - dlaczego PiS nawet nie wspomni o obniżeniu VAT?

VAT to tzw. podatek od wartości dodanej. Np.kupujesz kartofle, przerabiasz na frytki i sprzedajesz - płacisz VAT.

Stawki tego podatku ustala się arbitralnie. (słynne ubranka dziecięce PO).

Podatek VAT jest korzystny dla firm. Pozwala w rozliczeniach na odjęcie wcześniej zapłaconego VATu.

Masz rację. Finalny podatek płaci konsument.

PiS nie rusza VATu - bo liczy na dochody do budżetu państwa.

BTW. Dziś w PR3, jakiś samorządowiec powiedział, że to bardzo dobrze się zadłużać - bo można wydać dotacje z EU. Zapomniał tylko powiedzieć, kiedy te długi się spłaci.

Mogliby i co godzinę gdyby nadążali.

W strukturach EU działaj ci lobbyści. Polska jako kraj peryferyjny, drugiej prędkości, realizuje to co nakazano. Prawdopodobnie jest to proces bezrefleksyjny. Nie ma dowodów na to, aby przypuszczać, że nasi wybrańcy narodu wiedzą po co to robią.

okej, czyli pisdnięta fantazja w krainie czarów. źli lobbyści z UE każą polskiemu ustawodawcy zmieniać co tydzień polską ustawę. w sumie to ci zazdroszczę. jak nie wina tuska to wina ue. proste masz życie. ale trzeźwy nie chodzisz.

pisdnięci zmienili tę nieszczęsną ustawę już 20 razy.

BTW. Dziś w PR3, jakiś samorządowiec powiedział, że to bardzo dobrze się zadłużać - bo można wydać dotacje z EU. Zapomniał tylko powiedzieć, kiedy te długi się spłaci.

Akurat w tym samorządowiec zdecydowanie miał rację.

Jedynym jego błędem było odwrócenie pewnej kolejności. Powinien powiedzieć, że dobrze jest inwestować unijne pieniądze, bo wymaga to zdecydowanie najmniejszych nakładów własnych niż jakiekolwiek inne rozwiązanie.

Jestem Europejczykiem.

okej, czyli pisdnięta fantazja w krainie czarów. źli lobbyści z UE każą polskiemu ustawodawcy zmieniać co tydzień polską ustawę. w sumie to ci zazdroszczę. jak nie wina tuska to wina ue. proste masz życie. ale trzeźwy nie chodzisz.

pisdnięci zmienili tę nieszczęsną ustawę już 20 razy.

Nie wiem kto albo co im każe. Gdybym wiedział byłbym bogaty. Być może brat zza kałuży.

Po co te głupie uwagi ad personam...

Jedynym jego błędem było odwrócenie pewnej kolejności.

Nie pocieszaj. Błędna jest sama koncepcja. To już było.

Ciężka jest praca górnika

Nie łatwa jest praca kelnera

Tak pieśń się moja zaczyna

Pieśń o zachodnich bankierach

Motyl wiosenny przyleciał

Osiadł, nuża się w kropli rosy

A tam zachodnim bankierom

Za wcześnie siwieją włosy

Legitymację partyjną oddał Wincenty Kalemba

A tam zachodnim bankierom to włosy stają dęba

...

Gospodarka oparta na długu nie ma przyszłości. (Rosiewicz przewidział kelnerów!)

bo moja ciocia na imieninach ma większą wiedzę niż.

Ukryta Zawartość

rzucasz jakieś głodne kawałki o ślimakach i biegunce. wyjaśniłem ci na czym polega unijna technika legislacyjna to ty na to, że technika legislacyjna to nie nie interesuje zwykłych ludzi (no ale to ty zacząłeś o ślimakach), no to wyjaśniłem ci jakie konkretnie są skutki tej techniki legislacyjnej dla hodowców ślimaków, następnie pokazałem ci, że biegunkę to mamy w Polsce i nawet podałem przykład z ustawą o vat, a ty że od vat zależy składka członków UE i że UE ustaliła minimalny vat na 15%. twoja argumentacja jest tak słaba, że musisz coś pić/brać. jeśli jesteś trzeźwy to tym gorzej dla ciebie bo ci się już nie poprawi.

Ukryta Zawartość

bo moja ciocia na imieninach ma większą wiedzę niż.

Ukryta Zawartość

rzucasz jakieś głodne kawałki o ślimakach i biegunce. wyjaśniłem ci na czym polega unijna technika legislacyjna to ty na to, że technika legislacyjna to nie nie interesuje zwykłych ludzi (no ale to ty zacząłeś o ślimakach), no to wyjaśniłem ci jakie konkretnie są skutki tej techniki legislacyjnej dla hodowców ślimaków, następnie pokazałem ci, że biegunkę to mamy w Polsce i nawet podałem przykład z ustawą o vat, a ty że od vat zależy składka członków UE i że UE ustaliła minimalny vat na 15%. twoja argumentacja jest tak słaba, że musisz coś pić/brać. jeśli jesteś trzeźwy to tym gorzej dla ciebie bo ci się już nie poprawi.

W pewnym wymiarze (w swojej dziedzinie) znam te techniki z autopsji. To tylko biurokratyczna nadbudowa. Nie stanowi treści.

Treścią jest np. złość polskich rybaków na EU. Ślimaki to tylko bezpardonowy przykład na głupotę wszechogarniających regulacji i homogenizacji. Aby żyło się lepiej.

Co do biegunki VAT - to nie wiem o co im chodzi. A ty wiesz? Poprzednio szereg razy nowelizowane przez byłą koalicję.

Poza tym prawo unijne wprowadzana było na długo przed przystąpieniem Polski do EU. Wtedy do była biegunka.

Ja jutro wytrzeźwieję, a ty będziesz taki sam.

Ukryta Zawartość

To tylko biurokratyczna nadbudowa. Nie stanowi treści.

podniecać się zawsze można. w przedwojennym prawie podatkowym rak to była ryba. a o UE nikt wtedy nie myślał.

Ślimaki to tylko bezpardonowy przykład na głupotę wszechogarniających regulacji i homogenizacji. Aby żyło się lepiej.

ale może to jest korzystne dla hodowców ślimaków? może opłaca się być traktowanym jak hodowca ryb? hodujesz ślimaki?

Co do biegunki VAT - to nie wiem o co im chodzi. A ty wiesz? Poprzednio szereg razy nowelizowane przez byłą koalicję.

pokazałem ci, że mamy biegunkę legislacyjną w Polsce bez udziału UE.

Poza tym prawo unijne wprowadzana było na długo przed przystąpieniem Polski do EU. Wtedy do była biegunka.

ok, czyli uważasz rękojmię konsumencką za złą.

Ja jutro wytrzeźwieję

czyli jednak. to bardzo do wyjaśnia czemu p*sz jak potłuczony.

czyli jednak. to bardzo do wyjaśnia czemu p*sz jak potłuczony.

Pijany i paniusia jadą tramwajem.

- Proszę pana, pan jest pijany!

- A pani jest brzydka.

- Proszę pana...

- Ja jutro wytrzeźwieję, a pani dalej będzie brzydka.

podniecać się zawsze można. w przedwojennym prawie podatkowym rak to była ryba. a o UE nikt wtedy nie myślał.

A słyszałeś o tym, że w prawie klasztornym bóbr to też ryba. Idź się podniecać.

pokazałem ci, że mamy biegunkę legislacyjną w Polsce bez udziału UE.

Lepiej nie pokazuj.

Dla przypomnienia skąd się wziął VAT:

W Polsce został wprowadzony przez ustawę z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz.U. 1993 nr 11 poz. 50). Jednak konieczność harmonizacji polskiego prawa podatkowego z prawem UE zmusiła polskiego ustawodawcę do uregulowania tej kwestii w nowej ustawie o podatku od towarów i usług z dnia 11 marca 2004 roku (Dz.U. 2016 poz. 710).

Od tej pory hulaj dusza, piekła nie ma.

Nie rozumiem tej pokrętnej logiki, że to akurat PiS nakręca biegunkę legislacyjną. PO przy tym nie było? To po co siedzą w sejmie.

ok, czyli uważasz rękojmię konsumencką za złą.

LOGIKA.

Gdzie tak napisałem.

Śmieciarka przyjechała i zebrała;-).

Śmieciarzem cuchnie na kilometr.

Co podają w wiki:

Krytyka podatku

Podatek od towarów i usług służy opodatkowaniu konsumpcji, dlatego też niektórzy uznają, iż uderza on przede wszystkim w ludzi biednych[11] – osoba zarabiająca niewiele większość zarobków wydaje na utrzymanie, czyli w większości towary i usługi obłożone podatkiem VAT. Osoba zarabiająca więcej może np. zakupić mieszkanie (na rynku wtórnym opodatkowane tylko podatkiem od czynności cywilnoprawnych) albo zainwestować na giełdzie (podatek Belki o stawce 19%).

Podatek VAT generuje znaczne koszty zewnętrzne związane ze skomplikowanym sposobem jego naliczania, fakturowania oraz odliczania przez kolejne podmioty. Koszty te, ponoszone przez przedsiębiorców, wpływają na końcową cenę produktów i usług[12][13].

Dzięki istnieniu zerowej stawki VAT możliwe jest wyłudzanie nienależnych zwrotów tego podatku dla fikcyjnych „transakcji karuzelowych”. W skali całej Unii Europejskiej wielkość tych wyłudzeń oceniana jest od 50 miliardów euro rocznie[14] do 100 miliardów[15] rocznie.

Równocześnie odliczeniowy charakter podatku VAT skutkuje istnieniem czarnego rynku „kosztów”, polegającego na księgowaniu faktur VAT za niewykonane w rzeczywistości usługi w celu obniżenia należnej stawki VAT[16][17].

Podatek od wartości dodanej w Polsce jest dość szeroko krytykowany z powodu relatywnie wysokiej stawki (od 1 stycznia 2011 wynoszącej 23%).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.