Skocz do zawartości
IGNORED

Opozycja w Polsce.Jaka powinna być?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Podoba mi się program "podniesienie poziomu świadomości całej ludzkości".Genialne ! Ale zaraz,zaraz.Przecież to już było !Budda,Jezus,Marks...Kononowicz.Wszystko już było.

Podoba mi się program "podniesienie poziomu świadomości całej ludzkości".Genialne ! Ale zaraz,zaraz.Przecież to już było !Budda,Jezus,Marks...Kononowicz.Wszystko już było.

Parafrazując Klasyka można by rzec , iż świadomość bez "uczynków " jest martwa.

Czasy i ustroje polityczno - ekonomiczne się zmieniają , ale natura ludzka niestety nie .

Fakt, były próby, niestety ego jest silne.

Jak już zauważył pewien człowiek :"Człowiek żyje na szkodę drugiemu człowiekowi "

Już zmykam panowie.

Piotr

To jest mój program, i jest on w opozycji do obecnie rządzących, nie tylko w Polsce.

A jaki jest Twój program Jarku? Dowiem się?

Tak, dowiesz się gdy zaczniesz czytać ze zrozumieniem moje wpisy. Nota bene już tu pisałem, poszukaj sobie.

Nie dowiesz się bo to typowy maruda, który nie ma pojęcia o tym co się dzieje.

Jaro jak tak chcesz wspierać opozycję to kup Newsweeka i wpłać dotację na KOD.

Typowa PiSowska pierdoła (w znaczeniu krakowsko-szwejkowskim, żeby nie było) wymądrzająca się, bo umie otworzyć stronkę z prawackim populistycznym chłamem.

Jestem Europejczykiem.

Sorry, ale przeczytałem tylko pierwszą i parę postów drugiej strony....

Także nie świadom reszty postów, spytam gdzie ta opozycja jest ???

Bo oglądając polską scenę polityczną to mam wrażenie oglądania serialu pt.: "głupi i głupszy, a czasem najgłupszy"

Serial nudny, już po pierwszym odcinku, ale szacunek budzi zajadłość z jaką aktorzy tej sceny walczą o tytuł najgłupszego...

Wszystko o opozycji powiedział Kolega @xniwax w poście nr. 7

Stawiam plusa, acz należy się naprawdę dobra wódeczka :)

A co do pytania tytułowego. Każdy z nas wie jak powinien działać lekarz, policjant, czy wreszcie tytułowy polityk.

Możemy o tym pisać, tylko to tak jak z byciem bogatym i uczciwym. owszem można być, tylko nigdy na raz.

Polska nie ma polityków (mężów stanu), nie ma klasy średniej - tzw. inteligencji. Nie ma zakorzenionego patriotyzmu. Nie ma dumy narodowej. Mamy za to dość mocno skundloną większość społeczeństwa. A wrogów zewnętrznych mamy bardzo dobrze zorganizowanych. I nie chodzi mi o jakąś teorię spiskową, tylko zwykłą ekonomię i interesy sąsiadów....Także Polska raczej nie ma szans na przetrwanie, chyba że jako państwo "teoretyczne"... Bo dla wielu polskie państwo teoretyczne jest dużo lepszym rozwiązaniem niż przestarzałe rozbiory....

Sorry za cynizm.

Polska nie ma polityków (mężów stanu), nie ma klasy średniej - tzw. inteligencji.

Tzw. "inteligencję" to akurat ma, jednak z prawdziwą klasą średnią to nie ma nic wspólnego. Trudno o bardziej żałosną klasę społeczną - powstałą zresztą ze szlachty którą wygnano z majątków, i nie mając innego wyboru musiała ona przekwalifikować się na mieszczuchów. Niestety warstwa owa skupiała się głównie na udawaniu poziomu merytorycznego elit krajów zachodnich. W tzw. "machaniu pałaszem" byli świetni, jednak rzeczywistych sukcesów przemysłowych czy politycznych nie osiągnęli nigdy. Krótkotrwałym wyjątkiem (tylko pod wzgledem militarnym i politycznym) były początki II RP, jednak potem sodówka im tak uderzyła do głowy że wszystko zaprzepaścili w dość kompromitujący sposób.

Nie ma zakorzenionego patriotyzmu. Nie ma dumy narodowej.

Trudno być patriotą kiedy taka postawa kojarzy się głównie z rozstrzelaniem w jakichś Palmirach czy Katyniu. Stąd kontynuacja dychotomii Bar / Targowica - ten pierwszy jest kompletnie irracjonalny, natomiast druga - oślizła i sprzedajna, ale ma przynajmniej jako tako realistyczny ogląd rzeczywistości.

Dużo przesady i uproszczeń.W kategorii na najgłupsze ugrupowanie polityczne niewątpliwie prowadzi partia rządząca.Bo to,że wygrała wybory i utrzymuje się przy władzy nie świadczy jeszcze o mądrości.Raczej o cwaniactwie.które w naszej mentalności jest dobrze zakorzenione.I do cwaniactwa znacznej części społeczeństwa się odwołuje.

Ale wróćmy do opozycji.Tematem wątku jest to jaka powinna być a nie jaka jest.Bo to,że jest słaba to jest truizm.

Co powinna robić opozycja poza gardłowaniem w Sejmie.

to do Shreka

Opozycja nie jest slaba. To nieprawda. Obecnie rzadzacy wygrali minimalna przewaga, nie ze wzgledu na swoje zalety a tylko i wylacznie na wady rzadzacych przypominam przez 8 lat poprzednikow. Gdyby nie splot nieszczesliwych czynnikow jak kukiz i niewejscie lewicy do sejmu co wszystko rozgrywalo sie na granicy prawdopodobienstwa, dzis mielibysmy zupelnie inna sytuacje. Opozycja jest silna, jest zaraz za partia rzadzaca. Klamstwo o slabej opozycji jest kolejnym zabiegiem socjotechnicznym im czesciej bedzie powtarzane tym wiecej "ciemnego luda" w nie uwierzy. Oczywiscie na tym forum ciemnego luda zupelnie nie ma :) bo do otwarzania diskopolo wystarcza boomboxy :)

Na przykład jaki powinien być program gospodarczy?Co zrobić z "reformą" oświaty i ochrony zdrowia dobrej zmiany?Co z wymiarem sprawiedliwości i służbami po Ziobrze?Co z emeryturami i 500 plus?Co z TV publiczną?Tematów jest multum.

Na przykład jaki powinien być program gospodarczy?Co zrobić z "reformą" oświaty i ochrony zdrowia dobrej zmiany?Co z wymiarem sprawiedliwości i służbami po Ziobrze?Co z emeryturami i 500 plus?Co z TV publiczną?Tematów jest multum.

I myslisz ze my te tematy tutaj rozwiazemy? hahahahahah A moze ze damy "dobre rady" opozycji? :)))) Zeby obiecala to a to a "ciemny lud" od razu na nia zaglosuje? Sadzisz ze ten lud niczego nie nauczyl sie na poprzednich wyborach i wystarczy poobiecywac? To nie sa tematy na ktore tu znajdziemy dobre odpowiedzi. A jesli tak, to od razu zalozmy partie opozycyjna :))) Proponuje nazwy: AudioPolska :) albo Polska i Stereo (PiS) :)))

SZROT

O sile czy słabości opozycji nie świadczy ostatni wynik wyborczy,który był spowodowany tym co piszesz.Świadczy to,że po 1.5 roku rządzenia,rządzenia tak głupiego i beznadziejnego jakiego jeszcze po 89r. nie było. rząd ma nadal dobre notowania.

To,że ciemnej masie wbito do głowy,że opozycja im zabierze 500 plus,emerytury,wpuści hordy imigrantów,sprzeda Polskę Niemcom,zlikwiduje Kościół Katolicki czy inne równie głupie pomysły.W znacznej części społeczeństwa takie stereotypy funkcjonują nadal.I nie chodzi tu o tzw, twardy elektorat,który jest niereformowalny ale o tych niezdecydowanych.Trzeba wygrać bitwę o rząd dusz ludzkich.Najpierw PO będąc u władzy a obecnie opozycja odpuściły zupełnie tzw. politykę historyczną.PiS ją zupełnie zawłaszczył narzucając zafałszowany obraz.

Ale wróćmy do opozycji.Tematem wątku jest to jaka powinna być a nie jaka jest.Bo to,że jest słaba to jest truizm.

W Poslce trudno jest wygrać wybory postulatami mogącymi poprawić sytuację kraju, bo to musiałoby być obliczone na co najmniej 25 lat a nie na interwał wyborczy. Do tego wiele rozwiązań koniecznych do tego jest szalenie niepopularne - np. konieczność wykształcenia wartej czegokolwiek elity, do której wejdzie góra 5%.

Partia opozycyjna musiałaby być zupełnie nowa - PO jest już spalona, wystarczy wyciągnąć im w istotnym momencie np. przyjęcie z podkulonym ogonem unijnych kwot imigrantów (co jeszcze może zostać użyte przeciw nam przez UE, zwłaszcza w połączeniu z niedawnym osłabieniem prawa weta krajów członkowskich w związku z Tuskiem), czy aferę "reprywatyzacyjną". Nowoczesny Ryszard to już kabaret - wprowadzenia Euro u nas nikt rozsądny nie popiera, a jego wyczyn w postaci zachwalania kredytów frankowych podczas gdy sam cichaczem przewalutowywał własny kredyt też wiarygodności mu nie przydaje.

Problem w tym że mechanizm tworzenia godnej zaufania partii obywatelskiej został właśnie przez PO spalony - jeszcze pamiętam ich początki z Olechowskim, Płażyńskim, Tuskiem i później Rokitą - sam na nich głosowałem raz czy dwa. Drugi raz nikt się na coś takiego nie nabierze.

To co piszesz powyzej zupelnie w zaden sposob nie swiadczy o slabosci opozycji a raczej o totalnej glupocie narodu polskiego :))) Jednym slowem zeby opozycja w Polsce byla silna musi dostosowac sie do glupoty tego spoleczenstwa? To wlasnie prawdziwa sila aktualnie rzadzacych. No coz... Zeby to przebic trzebaby byc jeszcze glupszym :))) Czy to dobra droga na przyszlosc? A co do notowan pisu to po pierwsze wcale nie ma dobrych tylko mniej wiecej takie same i to jest jego zelazny elektorat - tyle mamy w Polsce zasciankowosci. Odebrac kogos z tej sekty to jak muzulmanina z isis przekabacic na ultrakatolicyzm :)))

Dużo przesady i uproszczeń

Oczywiście, obaj wiemy iż tylko tak można pisać na forum. Krótko i dobitnie. Nikt nie będzie czytał 5 stron maczkiem, nawet w 100% merytorycznie napisanych.

W kategorii na najgłupsze ugrupowanie polityczne niewątpliwie prowadzi partia rządząca

Mylisz się, rozumiem nienawiść do pisu - czy jak to to chcesz nazwać. Ja jestem cynikiem i jako cynik mówię iż palma głupoty zmienia właściciela co kilka dni. Debilizm goni debilizm - bo głupota to za delikatne określenie. Natomiast jeśli chodzi o całokształt, to okiem cynika Rysiu jest niezagrożony na pierwszym miejscu.

Bo to,że wygrała wybory i utrzymuje się przy władzy nie świadczy jeszcze o mądrości.

A to to już całkowicie z innej bajki jest. Wkładasz wszystko jak leci do jednego gara, byle pasowało do Twoje wizji zupy marzeń.

Napisałem:

A co do pytania tytułowego. Każdy z nas wie jak powinien działać lekarz, policjant, czy wreszcie tytułowy polityk.

Możemy o tym pisać, tylko to tak jak z byciem bogatym i uczciwym. owszem można być, tylko nigdy na raz.

Czyli jaka powinna być powie Ci każdy na tym forum. Sympatyk PIS, PO czy Nowoczesnej - jest tu taki ??

Ba, nawet jak zrobisz sądę w przedszkolu to 90% sześciolatków da Ci prawidłową odpowiedź.....

Tylko co Ty z nią zrobisz ??? Uważasz że:

I myslisz ze my te tematy tutaj rozwiazemy? hahahahahah A moze ze damy "dobre rady" opozycji? :)))) Zeby obiecala to a to a "ciemny lud" od razu na nia zaglosuje?

Jak juz mamy z pustego w próżne przelewać to ja wolę o przysłowiowej d.... Maryni...

Bez urazy Wojciechu - mam nadzieję.... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W kolejnych wyborach wygra Platforma Obywatelska, pis tez wejdzie do sejmu z wynikiem mniej wiecej 22,5% - ten emerytowany, sztywny (za zycia) elektorat bedzie powoli sie wykruszac w miare upywu czasu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, dowiesz się gdy zaczniesz czytać ze zrozumieniem moje wpisy. Nota bene już tu pisałem, poszukaj sobie.

Typowa PiSowska pierdoła (w znaczeniu krakowsko-szwejkowskim, żeby nie było) wymądrzająca się, bo umie otworzyć stronkę z prawackim populistycznym chłamem.

Typowo lewacko-SBcka pierdoła, hodowana na TVNie

Shrek

Naprawdę wolisz dyskusje o przysłowiowej d.. Maryni?

SZROT

Aby móc realizować swoje pomysły polityczne czy gospodarcze trzeba najpierw wygrać wybory.Czyli dotrzeć do elektoratu.Niekoniecznie musi to oznaczać podlizywanie się.Ale spróbować przekonać go do swoich racji.

Tomek

Powtarzasz się jak katarynka.Używając Twojej terminologii poprzedni cwaniacy to pikuś w porównaniu z obecnymi.Ale jak widać Tobie to nie przeszkadza.

Panowie więcej konkretów.Narzekanie na społeczeństwo czy naród( przypadkowy?) jest bez sensu.Sorry takie mamy społeczeństwo i z tym musimy żyć.Biadolenie dlaczego tak jest do niczego nie prowadzi.

Tomek

Co napisałeś?Z Twojego wpisu wynika,że jesteś z obecnej rzeczywistości zadowolony.To po co ją zmieniać?

A ja jeszcze nie skonczylem!!! :) I emerytura dla mezczyzn od 60 roku zycia a dla kobiet od 50. :))) Minimalna placa 2500 zł netto. Likwiduje ZUS. Opieka zdrowotna i edukacja dla wszystkich za darmo!!! :))) To proste :)

@Szrot

A gdzie 77 dziewic ???

Gdzie ja się pytam ???

I dlaczego dyskryminujesz mężczyzn ??? Dlaczego mają tyrać 10 lat więcej....

Chciały na traktory ? Chciały !!!! To niech teraz......... (autocenzura)

Po za tym w miarę sił deklaruję pomoc przy tworzeniu beneficjentów w/w programu 1000+

(żeby nie było że nic od siebie nie daję)

chcesz konretow? prosze bardzo!!! moj program: 1000+ na KAZDE dziecko!!! :))) no i masz KONKRET :)))

A może lepiej obniżenie najniższej stawki podatku PIT... ale Platformie i tak by nikt w taką obietnicę nie uwierzył. Zagranie logiczne, zdrowe dla gospodarki i wzrostu inwestycji w dodatku popularne dla partii.
Tomek

Co napisałeś?Z Twojego wpisu wynika,że jesteś z obecnej rzeczywistości zadowolony.To po co ją zmieniać?

Wojciechu drogi, możesz przytoczyć mój wpis o zadowoleniu z obecnej rzeczywistości?

Opozycja powinna przedstawić alternatywny program, ale jakoś tego nie robi. Dlaczego? Zapewne obawia się zmasowanego ataku propagandowego reżimowych mediów.

bo to tylko twoim zdaniem powinno działać w jedną stronę?

Pomijam fakt, że tych, nazwijmy je, niereżimowych jest sporo więcej, więc glupoty wypisujesz, programu nie ma bo go po prostu NIE MA.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Dokładnie Jarku.

Przy okazji prosiłem Cię o przedstawienie swojego programu.

Oczywiście w odpowiedzi zastosowałeś jak to mówisz ,,standardową procedurę,,.

Więc jeszcze raz proszę o przedstawienie Twojej opinii, Twojego programu.

Mój przedstawiłem wcześniej, sprowadza się do jednego punktu.

Po pierwsze politycy i działacze powinni ruszyć dupska i wyjść do ludzi. Jeżeli tego nie zrobią, to następne wybory też przegrają.

Druga sprawa to cierpliwość i konsekwencja. Przykład - swego czasu PO powołała Gabinet Cieni. Bardzo dobry pomysł. I co? Nic, pewnie się znudził, a w tej sytuacji świetna okazja do punktowania błędów PiS których jest bez liku. Po każdym głupim pomyśle ministra jego odpowiednik powinien zwoływać konferencję prasową i oceniać sytuację. Tego niestety nie ma.

Tak na początek - napisałem to na pierwszej stronie tego wątku.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.