Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner Onkyo TX-8270 + jakie kolumny?

Bedwyr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuje zakup solidniejszego sprzętu audio, a jako podstawę wybrałem sobie ten amplitunerek. Na start posiadam 3500zł, więc chce kupić sobie tą jednostkę i parę kolumn za 500zł może być używana\nowa jak i podłogowa\podstawkowa. Za jakiś czas sprzedam te kolumny na OLX i jak uzbieram kupie takie jak należy. Czy może ktoś coś polecić w tej cenie? Z nowych kolumn w tej cenie mieszczą się Jamo S426, czy coś jeszcze wchodzi w grę, a może ktoś poleci jakieś dobre używki?

pochodź po salonach i targuj od razu zestaw to coś może ugrasz z ceny ( powiedz prawdę : mam 3,5k i chce je zostawić u Was)

a tak swoją drogą to te Jamo S426 są całkiem całkiem

Przemyślałem i wezmę na pewno nowe kolumny. W grę wchodzą raczej tylko podłogowe, bo przy podstawkowych amplituner będzie się dławić.

w Cenie 500-600zł znalazłem Taga Harmony TAV-406 v.2 i Jamo 426, czy są jeszcze jakieś kolumny w tej klasie cenowej? Kolumny mają grać przez rok\dwa, a potem kupie coś droższego.

Znalazłem jeszcze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Którymi warto się zainteresować?

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może chociaż na takie wysupłasz kase

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Te co podałeś przekraczają mój budżet. Docelowo chce kupić kolumny za 1500-2500 nowe. Teraz zdecydowałem się na używane Jamo S426 za 350zł i 700zł będę mieć już odłożone na nowe kolumny.

Te co podałeś przekraczają mój budżet. Docelowo chce kupić kolumny za 1500-2500 nowe. Teraz zdecydowałem się na używane Jamo S426 za 350zł i 700zł będę mieć już odłożone na nowe kolumny.

To może zamiast bawić się w kupowanie starych to kup nowe i na raty na lepsze to wyjdzie niż bujać się ze sprzedażą później.

Zobacz Melodika BL40II czy Heco MS900. Myślę jak wszytko za jednym zamachem kupisz w jednym sklepie na raty to i rabat dostaniesz a raty na na dwa lata to nawet nie poczujesz miesięcznych kosztów.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Te co podałeś przekraczają mój budżet. Docelowo chce kupić kolumny za 1500-2500 nowe

Nowe w tej cenie Melodika BL40 MKII, Heco Music Style 500, Indiana Line Tesi 560.

Te Jamo które kupiłeś chwilowo to mega słaby model. Typowy do kina domowego. Przeskok będzie olbrzymi.

Zapraszam Cie na odsłuch i sam wybierzesz kolumnę pod swoje preferencję.

Pozdrawiam

Powrócił do mnie przenośny DAP Onkyo DP-X1 z serwisu wysłany jeszcze przed zakupem amplitunera, więc miałem wreszcie okazję przetestować przesyłanie muzyki przez Bluetooth (LG G3 nie dał rady - brak AptX) i działa to dosyć dobrze, chociaż czasem przycinki występują. Ale niestety kiedy włączony jest Auto Standby to po jakimś kwadransie amplituner się wyłącza jakby był bezczynny. Więc tryb na czas słuchania przez Bluetooth trzeba wyłączać.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Czy ktoś z forum słuchał może marantza nr1606 lub nr1607 z tych slimów?

Odpuszczam i nie chce już stereo.Pytanie czy taki marantz da dobry bas bez suba? 5.0.

Dobry bass bez suba w kinie?

To chyba zależy jakie kolumny użyjesz, podłogowe z min 20cm membraną :)

W amp ustawisz jako duże i fullpass.

Moim zdaniem kd bez suba nie da tyle efektów i frajdy z filmów.

Kiedyś miałem Marasia slim, niby niski ale "głęboki" i problemy na szafce rtv były aby jego zmieścić, a o stereo to zapomnij, amp av do filmów a do muzyki wzmacniacz :)

Gdzieś czytałem że te marantze typu nr1606 1607 radza sobie dobrze w stereo.Ja sluchałem muzyki z yamachy rn602 a potem na plastikowym kinie za 2tyś i o niebo lepiej grało to kino.Muzyka byla w trybie gra na wszystkich glosnikach.Byl mocny bas fajna gora,srodek wycofany ale ogolnie calosc super.A yamaha grala jakby nie mogla wiec amplitunery kd nie sa wcale takie zle.Dlatego taki marantz nr1607 mysle ze bedzie uniwersalny na tyle ze da radosc z filmow i muzyki skoro taki plastik zagral znosnie.

Wiec jesli tylko muzyka to wzmacniacz. Jesli muzyka/film to jednak amplituner kd bo te ampli stereo to jakas lipa.

A sam wzmacniacz i kolumny testowałeś? Podejdź do byle jakiego sklepu RTV i kd plastikowe vs. wzm stereo.

Plastiki lepiej zagrały, pewnie z subem grało temu basu było dużo :)

Jakoś nie chce min się wieżyć aby te slimy grały super basem, może inaczej, to wszytko od kolumn zależy ale skoro kd plastikowe dla Cibie dobrze gra to i te marasie dobrze zagrają, ja miałem i szału nie było.

Czemu SLIM, nie może być normalny amp av???

Ja nie mowie ze te plastiki graja super tylko ze akurat w porownaniu z ta yamaha rn602.Ja sluchalem wzmacniacza vincent to byla rewelacja.Niestety za drogi dla mnie.Moze byc normalny amplituner poprostu z ciekawosci pytam o te slimy.Marantz zawsze kojarzył mi sie z jakoscia dzwieku.

Ja nie mowie ze te plastiki graja super tylko ze akurat w porownaniu z ta yamaha rn602.Ja sluchalem wzmacniacza vincent to byla rewelacja.Niestety za drogi dla mnie.Moze byc normalny amplituner poprostu z ciekawosci pytam o te slimy.Marantz zawsze kojarzył mi sie z jakoscia dzwieku.

Dokładnie jakość dźwięku ale należy też patrzeć na różnice między amp av a wzmacniacz. Ładniej zagra wzm a w kd to sub robi robotę z basem. Kiedyś kupiłem Slim i oddałem od razu.

Można by się pokusić o test w slimach Marantz nr-1607 vs. Onkyo tx-50 vs. Yamaha rx-s601.

ZADANIE DLA BRANŻY :) W wolnym czasie :)

Txl50 według mnie jest nie udany. Chodź rozumiem jego nabywców.

Marantz i Yamaha podobnie chodź granie inne.

A skoro vincent ci się podobał. To sprawdź dużo tańszego magnata ma600 no chyba że 1000.

Dużo tańsze modele które potrafią zaskoczyć.

Tylko wlasnie jak juz wspomniałem wczesniej odpuszczam stereo i chce cos bardziej uniwersalnego.Co da mi frajde w muzyce i filmie.Stero nie sprawdzilo sie w grach poprostu nie bylo tej sciezki basowej co w kinie domowym.Byl bas ale okrojony.Licze sie z tym ze takie rozwiazanie nie da tej jakosci w muzyce.Ale co mi po drogim stereo jak np źródło bedzie kepskiej jakosci? Co jak nie bedzie mi sie chcialo szukac plyty cd z dobra jakosci nagran tylko wlacze sobie mp3 badz muzyke z youtobe?

A tak na kinie poslucham muzyki,wlacze film itp.tylko wlasnie co kupic...

Musze tez patrzec czy ampli poradzi sobie z 5 kolumnami 4ohm.

Bez problemu amp av da radę z 4ohm. Np taki Denon ma od 4do8ohm i sam sobie zmieniasz. Koledzy polecają Onkyo Rz900 lub 810, podobno i w stereo i kd jest ok. Ja mam połączenie o dodatkową końcówkę w kd/wzmacniacz w stereo.

Ty masz set 5.0 to najlepsza opcja to sub aby był set 5.1 z tanich i nowych amp av to Onkyo 656 lub Marantz 5010 jak i Denon 3200.

Nie masz się co bać. Jak przez neta kupujesz to masz zwrot 14dni a najlepiej jak sam na miejscu sprawdzisz jak masz możliwość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zawsze potargowac się można a w tej cenie NOWY Onkyo 656 dostaniesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne te amplitunery.W porownaniu do tych slimow to niezle kloce!!

Nie wiem ile chcesz wydać ale Onkyo z seri RZ powinny Ciebie zadowolić, ja i tak wychodzę z założenia iż budżetowy amp av tylko do kd się nadaje a do stereo wzmacniacz. Dla mnie mój Denon 6200 nie jest zły w stereo ale mam też wzmacniacz i on dopełnia wszytko.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Podzielę się z wami moimi doświadczeniami i wrażeniami z porównania Tx-8150 z Tx-8270. Jakiś czas temu wybrałem sobie Tx-8150 jako sprzęt spełniający moje wymagania. Główne założenia to: odtwarzanie plików FLAC i MP3 z dysku sieciowego WD Mybook z możliwością odtwarzania długich plików od dowolnego miejsca, radio internetowe, sterowanie z tabletu lub smartfona, dość kompaktowe wymiary - jeden klocek. Budżet do 3000PLN. Na samym początku długo zastanawiałem się nad Pioneeren NC-50DAB, ze względu na wbudowany napęd CD i DAB+. Po odsłuchaniu go w sklepie z kilkoma zestawami kolumn jakoś mi jednak nie zagrał, nie wiem czy to przez uprzedzenia do wzmacniacza D ale cena za takie granie wydała mi się za wysoka (3299PLN). Napęd CD po przemyśleniach wykluczyłem. Wykluczyłbym także DAB+ gdybym wiedział, że na pokojowej antenia 30km od Warszawy nic nie będę odbierał... Nie mam zastrzeżeń co do funkcjonalności sieciowej NC-50DAB. To co udało mi się sprawdzić w sklepie za pomocą serwera DLNA i punktu dostępowego WiFi na jednym telefonie i aplikacją do sterowania na drugim działało bez zarzutu. Na tym etapie Tx-8150 okazał się jednak dużo bardziej atrakcyjnym rozwiązaniem także ze względu na swoją atrakcyjną cena 1999PLN. Yamaha N-R602 odpadła z rozważań na etapie testów sklepowych ponieważ nie można przewijać plików FLAC, nie można sterować barwą dźwięku i balansem z aplikacji. Wybrałem Tx-8150. Zamówiłem, odebrałem i włączyłem... ogarnęła mnie irytacja, ponieważ z wnętrza obudowy wydostawało się uporczywe buczenie transformatora, którego ni jak nie dało się zniwelować. Stawianie na dodatkowych podkładkach, dociskanie obudowy nie przyniosło poprawy. W nocy pracę transformatora słyszałem z kilku metrów. Wiem, niektórzy potrafią z tym żyć ale po wydaniu kasy na nowy sprzęt oczekuje się, że będzie lepszy od poprzeniego. Wcześniej w tym samym miejscu stał Rotel 920 a potem ampli Kenwood KFR-V5570D i żaden z nich nie pracował na tyle głośno, żebym go słyszał w miejscu odsłuchu. Sprzęt wymieniłem na drugi egzemplarz. Niestety drugi z numerem seryjnym dość oddalonym od poprzednika pracował równie głośno. Dźwięk transformatora był trochę inny i dociskanie obudowy pozwalało lekko go zmienić. Drugi egzemplarz także wrócił do sprzedawcy. Zastanawiałem się czy dać 3 szanse dla Onkyo i przetestować 8270 czy posłuchać Pioneera. Jako ciekawostka, amplitunery które wyjmowałem z pudełek po zakupie, z dwóch różnych sklepach, nie wyglądały na całkiem świerzutkie. Sprzedawcy informowali, że nie są z ekspozycji. Pierwszy miał brudny wyświetlacz i niewielkie rysy na ekranie, drugi miał wiele warstw taśmy na pudełku. Stwierdziłem, że jako iż jest to końcówka tego modelu być może są to egzemplarze już komuś prezentowane , niestety głośna praca transformatora skreśliła dla mnie ten model mimo iż muzycznie i funkcjonalnie sprawdzał się bez zarzutu. Onkyo dostało 3 ostatnią szansę. Wczoraj dotarł do mnie Tx-8270. Sprzęt również nosi ślady użytkowania. Ekran jest dość wyraźnie porysowany i ma zacieki po przecieraniu szmatką ale dość wyraźnie pachnie nowością :-). Być może te rysy to nieuwaga producenta. Na ekranach żadnego egzemplarza nie było foli ochronnej. Transformator w Tx-8270 także buczy. Nie jest tak wyraźnie słyszalny w miejscu odsłuchowym ale będąc już wyczulonym na punkcie tego dźwięku stwierdzam że z 0,5m też go słychać. Obudowa nie rezonuje jednak tak bardzo jak w Tx-8150 i takie brzęczenie da się zaakceptować. Wybieranie amplitunera to moja pierwsza styczność z firmą Onkyo i ogólnie moje wrażenia są takie, że nie obcuje się ze sprzętem wysokiej klasy. Producent trochę olał sobie klienta na tej półce cenowej. Nie wiem jak jest na wyższych. Testowana w sklepie Yamaha nie buczała.

Teraz moje subiektywne porównanie Tx-8150 i Tx-8270. Amplitunery podłączane były do monitorów Jamo 68. Kolumny trójdrożne, ok 100W, 60 Ohm, w pomieszczeniu ok 20m. Bas w Tx-8270 jest przesunięty niżej niż w Tx-8150. Tx-8150 w moim odczuci miał bardziej detaliczną górę pasma. Tx-8270 wydaje się ztłumiony na najwyższych częstotliwościach jednak jego bas jest niższy i wydaje się mniej dudniący. Aby uzyskać odpowiadającą mi barwę na posiadanych kolumnach Tx-8150 miał średnio ustawione treble +5 bass +2, Tx-8270 treble +9 bass 0. Odsłuchy na różnym repertuarze m. in. Hans Zimmer, Dire Straits, Lindsey Stirling, Evanescense, Schiller, Gareth Emery, Crystal Method. Tx-8270 ma nieznacznie lepszą przestrzeń stereo. Obydwa budują scenę dość wąską i umieszczoną w głębi za kolumnami. Tx-8150 działa tylko z aplikacją Onkyo Remote, Tx-8270 działa tylko z Onkyo Controler. Przy odtwarzaniu plików po DLNA obie aplikacje stwarzają problem przy poruszaniu się po bardzo długiej liście plików. Przy powrocie do folderu nadrzędnego z folderu z muzyką zawsze wracają na poczętek listy. Przy dużej liczbie plików trzeba się namachać palcem, żeby wrócić np do folderu z nazwa na "Z". Oba odtwarzacze przewijają pliki FLAC i MP3. Kolejny irytujący problem to automatyczne sortowanie alfabetyczne po nazwach utworów umieszczonych w tagach. Pliki ze zripowanej płyty CD nie odtwarzają się zgodnie z kolejnością umieszczenia na płycie. Pliki FLAC są odtwarzane bez przerw. Ręczne przełączanie na następny już nie jest płynnie wyciszane. Obecnie nie mogę uruchomić kanału zwrotnego ARC HDMI z TV LG w Tx-8270. Być może jest to kwestia kabli HDMI. Jestem na etapie testowania. Jeżeli macie jakieś pytania to chętnie sprawdzę funkcje jakie was interesują. Sam napisałem to, czego szukałem a nie znalazłem na forach. Tx-8270 jest u mnie dopiero drugi dzień. Odsłuchy w trakcie...

Witam...

To dziwne, to co piszesz o Tx-8270. Ja nie mam takich problemów ze swoim egzemplarzem. Mój nie miał żadnych śladów użytkowania ani rysek, wyświetlacz posiadał folię ochronną. Transformator nie buczy, nawet z bardzo bliska. Problemów z tagami też nie uświadczyłem ani z błędną kolejnością utworów czy to z serwera DLNA czy to z dysku po USB. Aplikacja, fakt, wraca zawsze na górę listy artystów po wyjściu z poziomu albumów. Ale na ekranie tak się nie dzieje, gdy nawigujemy pilotem. Poza tym naciskając klawisze kierunkowe boczne, lista przeskakuje co 10 pozycji.

Jedyne, co mnie ciekawi, a o co już miałem kiedyś zapytać, to słyszalne kliknięcie co jakiś czas, takie samo​ jak przy włączeniu amplitunera. Co to oznacza?

Wysłane z mojego SHIELD Tablet K1 przy użyciu Tapatalka

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.