Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz multimedialny

Rekomendowane odpowiedzi

Mi kiedyś ktoś chyba też odradzał Dune. Ale dzisiaj to chyba wszystko wszystkim może się wydarzyć. A nie zawsze wszyscy o wszystkim piszą. Mi np zidoo też chyba dwa razy jakiś numer wyciął. Ale uj z tym. Dajemy radę.

Wszystko się może zepsuć Marcinku nawet piękne mercedesy, a jakoś ludzie kupują.

Gmow wyłączyłeś wtyczkę sieciową? na kilka minut moze coś da, ale raczej masz pechowy egzemplarz więc odeślij i weź inny sprawny

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

19 minut temu, donsalieri napisał:

Wszystko się może zepsuć Marcinku nawet piękne mercedesy, a jakoś ludzie kupują.

Gmow wyłączyłeś wtyczkę sieciową? na kilka minut moze coś da, ale raczej masz pechowy egzemplarz więc odeślij i weź inny sprawny

Zrobiłem wszystko łącznie z resetem i botowaniem przez plik z forum poprzez USB na przodzie i g.... dało.

Sprzęt w sumie fajny byłem mega zadowolony...no i takie cóś...😔.Szkoda.

Oddam i wezmę drugi może faktycznie jakiś poniedziałkowy egzemplarz mi się trafił .

Dajemy jeszcze jedną szansę.😅

Nie no pewnie że tak. Jakbyś teraz coś zmienił i też by padło to by Cię dopiero szlak trafił. Jak Ci w nim wszystko pasuje i trochę go już poznałeś to jest jedyny wybór.

14 minut temu, STELVIO napisał:

Nie no pewnie że tak. Jakbyś teraz coś zmienił i też by padło to by Cię dopiero szlak trafił. Jak Ci w nim wszystko pasuje i trochę go już poznałeś to jest jedyny wybór.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zidoo to pewnie to samo .Tylko jak piszesz ludziom to wszystko śmiga im się nigdy nic nie psuje🤭🤥.No cóż może ja za szczery jestem... Tak z palcem w nocniku nie zostanę...mam też  NVIDIA Shield 2019 też fajny sprzęt i daje radę.Ale Ta Dune naprawdę mi się spodobała...Interfejs, przeglądanie biblioteki ,Trailery naprawdę to fajnie wyglądało i chodziło .... szkoda .

Zobaczymy ....😁

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, przmor napisał:

Metoda "na piekarnik" być może mogłaby zadziałać na jakiś czas.

Nie . Jak by to był jakiś stary odtwarzacz ....to może bym zaryzykował  jakieś eksperymenty.Sprzęt jest nowy .Nie będę kombinował.Decyzja już zapadła,wraca do sprzedawcy...

Wszystko da się uwalić 🙂 a Zapitti to jest już dune ten sam procesor i software.

A tu dowód:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ups jaki przypadek... identyczne GUI 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Panowie witajcie ponownie . Dojechała nowa Dune hd Pro vision 4K  solo. Odpaliłem i jestem zadowolony😁

Teraz mam pytanie do Was... Chciałem ją dozbroić o dysk 3.5 cala  pytanie :

Czy Dysk tego typu się nada ?

Ukryta Zawartość

Proszę o opinie za i przeciw.

Czy lepiej zastosować mniejszy? Np 8TB albo 4TB innego producenta ,np Segate  Iron Wolf?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

👍

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977
W dniu 11.09.2022 o 21:51, dawid33 napisał:

Fajny cichy dysk,dobre opinie

Ukryta Zawartość

Dzięki za opinie ...

Wylądowała Toshiba  16 TB z linku który podałem ...Ten Seagate w opisie nie nadaje się do NAS ...szkoda bo cena do zaakceptowania 👍

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Że tak się głupio spytam... po co Wam te NAS-y? Macie po kilka odtwarzaczy w każdym pokoju, że potrzebujecie mieć wszystko w sieci? Co jest złego w dobrym HUBie USB i podpinaniu kolejnych dysków przenośnych? Ja mam obecnie 5 dysków 2,5" i są bezgłośne nawet jak działają wszystkie, więc nie wiem w czym problem...

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Dobra wsadziłem dysk odpaliłem i pierwsza zagwózdka....

Ukryta Zawartość

Jaki system wybrać... ?

DYSK tylko i wyłącznie do multimediów w kieszeni Dune Hd 4k pro solo...

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Gmow1977 napisał:

Jaki system wybrać... ?

Ja wszystko formatuje w NTFS.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

16 minut temu, qbakos napisał:

Ja wszystko formatuje w NTFS

Możesz rozwinąć? Jakie korzyści?

Edytowane przez Gmow1977
Że tak się głupio spytam... po co Wam te NAS-y? Macie po kilka odtwarzaczy w każdym pokoju, że potrzebujecie mieć wszystko w sieci? Co jest złego w dobrym HUBie USB i podpinaniu kolejnych dysków przenośnych? Ja mam obecnie 5 dysków 2,5" i są bezgłośne nawet jak działają wszystkie, więc nie wiem w czym problem...
Ja korzystając z torrentów musiałem co chwila przepinać dysk z kompa do blu ray. I na odwrót (w jednym dysku przez to padło gniazdo). Teraz tego nie robię. Mogę także komuś z zewnątrz coś udostępnić bezpośrednio. Wszyscy domownicy mają dostęp do wszystkiego. Jak dla mnie dużo plusów. Zawsze mi tego brakowało.
3 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Możesz rozwinąć? Jakie korzyści?

Miłej lektury:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NTFS jest formatem microsoftu stworzonym pod windowsa, Ext4 jest formatem linuxowym i taki też najlepiej używać ponieważ dune hd ma system operacyjny linux.

42 minuty temu, bl4ck napisał:

Ext4 jest formatem linuxowym i taki też najlepiej używać ponieważ dune hd ma system operacyjny linux.

Tylko, że ten Ext4 jest obsługiwany tylko w Win10 i to od jakiejś tam poprawki. Dla mnie bezsensowne ograniczenie. NTFS jest widziany przez każdy system również Linuxowe, więc wybór jest prosty (jedynie Mac ma ograniczenia co do niego - tylko odczyt, bez zapisu). Poza tym NTFS, poza przestarzałym FAT32 to najszybszy system plików.

Jeśli dysk nie będzie wyciągany nie ma znaczenia gdzie i od kiedy ext4 jest obsługiwany. Ntfs nie będzie najszybszy pod Linuxem, nie jest natywnie obsługiwany i ext4 bije go w zasadzie pod każdym względem.

Edytowane przez bl4ck
2 godziny temu, bl4ck napisał:

Jeśli dysk nie będzie wyciągany nie ma znaczenia gdzie i od kiedy ext4 jest obsługiwany. Ntfs nie będzie najszybszy pod Linuxem, nie jest natywnie obsługiwany i ext4 bije go w zasadzie pod każdym względem.

A jak ma się to do kopiowania plików na ten nośnik z serwera NAS  ?Można przez wewnętrzny interfejs Dune ,czyli kopiuj i wklej ?Czy trzeba po kablu(wypiąć i podłączyć do laptopa przez ekstra kabel ? 

Tak. Mam w domu 3 telewizory i odtwarzacz przy każdym a w salonie 2 odtwarzacze. Jest wygodniej z NASem. Plus można go używać jako chmurę zdjęć z telefonu i kilka innych fajnych funkcji.
Tylko, że ten Ext4 jest obsługiwany tylko w Win10 i to od jakiejś tam poprawki. Dla mnie bezsensowne ograniczenie. NTFS jest widziany przez każdy system również Linuxowe, więc wybór jest prosty (jedynie Mac ma ograniczenia co do niego - tylko odczyt, bez zapisu). Poza tym NTFS, poza przestarzałym FAT32 to najszybszy system plików.
Ale jak dysk jest w odtwarzaczu, to nie ma znaczenia jaki ma system plików, komputer i tak będzie go widział w sieci i będzie miał dostęp do jego zasobów.
A dla odtwarzacza chyba lepiej jak będzie miał linuksowy system plików, czyli ext4.
A jak ma się to do kopiowania plików na ten nośnik z serwera NAS  ?Można przez wewnętrzny interfejs Dune ,czyli kopiuj i wklej ?Czy trzeba po kablu(wypiąć i podłączyć do laptopa przez ekstra kabel ? 
Normalnie po sieci, nie trzeba nic przepinać. Jak byś podpinał dysk do kompa, to wtedy byś potrzebował NTFS a jak po sieci to lepiej ext4.

24 minuty temu, RAF77 napisał:

Normalnie po sieci, nie trzeba nic przepinać. Jak byś podpinał dysk do kompa, to wtedy byś potrzebował NTFS a jak po sieci to lepiej ext4.

Dzięki 

Właśnie jestem w trakcie...

Dysk sformatowany w ext4.....I jedzie z multimediami ...Trochę mu to zajmie ....😅Na ekranie pozostało jeszcze 36 godz.😳No ale nic czekamy spokojnie i dajemy pracować.W porównaniu do moich Segate Iron Wolf w stacji Nas 2x 4 TB Trochę głośny ...ale mi to nie przeszkadza .Modlić sie tylko żeby funkcjonował bezawaryjnie ...długie lata😅

W dniu 15.09.2022 o 23:16, qbakos napisał:

Tak jak koledzy piszą ...

Kwestia wygody pod każdym względem.NAS stoi sobie grzecznie w jakimś przytulnym miejscu z dostęmpem do sieci...I masz dostęp do zasobów z każdego miejsca.Czy to filmy , czy zdjęcia z wakacji  ,czy jakieś papiery do urzędu wydrukować ...Mam w domu kilka odbiorników podłączonych do sieci  i nie wyobrażam sobie biegania po domu i przepinania dysków po pokojach .W dobie digitalizacji sądzę ,że jest to nieuniknione.

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Gmow1977

Pytanie laika w temacie odtw. multimedialnych:

Mam ATV 4K oraz UB820 Panasonica, co mogę zyskać dokupując np takiego Dune 4K z dyskiem oprócz tego, że będę miał kolekcję na własnym dysku i możliwość dzielenia tej zawartości w domowej sieci? 

Pytanie jak najbardziej poważne

Z góry dziękuję

W temacie odtwarzacza - warto kupować OPPO 203/205 teraz? 
Jeśli jesteś fanem płyt to coś powinieneś mieć. Ale czy akurat oppo? Ja się trochę przestawiłem. Swoje "prawie oppo" (cambridge cxuhd) sprzedałem. Po co miało stać i się kurzyć. Włączałem jedną lub dwie płyty na rok.
Pytanie laika w temacie odtw. multimedialnych:
Mam ATV 4K oraz UB820 Panasonica, co mogę zyskać dokupując np takiego Dune 4K z dyskiem oprócz tego, że będę miał kolekcję na własnym dysku i możliwość dzielenia tej zawartości w domowej sieci? 
Pytanie jak najbardziej poważne
Z góry dziękuję
No mi właśnie o tą kolekcję i dostępność bezproblemową chodziło. To tylko tyle albo aż tyle. Zależy jak ktoś do tego podejdzie.
4 minuty temu, STELVIO napisał:

Jeśli jesteś fanem płyt to coś powinieneś mieć. Ale czy akurat oppo? Ja się trochę przestawiłem. Swoje "prawie oppo" (cambridge cxuhd) sprzedałem. Po co miało stać i się kurzyć. Włączałem jedną lub dwie płyty na rok.

Czyli nie widziałeś/słyszałeś różnic między BD a plikami/streamingiem? 

Czy o coś innego chodzi? 

• Pokaż nowe odpowiedzi