Skocz do zawartości
IGNORED

Stare kultowe kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Ja polecam Quadral Shogun Phonologue seria Gold. Mało popularna marka, tak mi się wydaje, ale znawcą nie jestem. Ale grają przepięknie, bardzo szczegółowo, dynamicznie. Wystarczy spojrzeć na konstrukcje, na wage, po prostu "wziąć je do rąk" i już się twarz cieszy :) Wzmacniacz i CD mam dość mierny, ale po wymianie kolumn na Quadrale już jest dobrze, a wzmaka i CD planuję zmienić. Pozdrawiam

Rafal735r z tymi 20 cm niskotonywymi że to za mało to bym nie przesadzal.Bo jak kolumny duzej mocy to nawet starczy na salon 100m kwadratowych.

:)))

?👈

Rafal735r z tymi 20 cm niskotonywymi że to za mało to bym nie przesadzal.Bo jak kolumny duzej mocy to nawet starczy na salon 100m kwadratowych.

Taaa , a świstak siedzi i zawija ... salon 100m żeby nagłośnić to już trzeba trochę większej gotówki raczej bardzo trudne do nagłośnienia.

Tu się z tobą zgadzam że trzeba miec duzo gotowki ale powiedzmy sobie szczerze ze raczej biedny to nie ma solunu 100 metrow kwadratowych wiec sila rzeczy bogatego ktory ma taki salon to stac i go na jego naglosnienie.Pozdrawiam

Taaa , a świstak siedzi i zawija ... salon 100m żeby nagłośnić to już trzeba trochę większej gotówki raczej bardzo trudne do nagłośnienia.

Jak używki, to za niewielkie pieniądze można nagłośnić 100m2 ,porządnymi kolumnami, z palcem w nosie. Myślę ,że Heco Superior 9xx sprawę załatwia z naddatkiem.

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Jak używki, to za niewielkie pieniądze można nagłośnić 100m2 ,porządnymi kolumnami, z palcem w nosie. Myślę ,że Heco Superior 9xx sprawę załatwia z naddatkiem.

No , ale one maja bas 1x20cm ?

Davero wiesz ze 20 cm niskotonowy to wbrew pozorom nie jest wcale malo i uwierz mi ze przy duzej mocy kolumn to jak najbardziej styka nawet do naglosnienia 100 m kwadratowych.Pozdrawiam

No , ale one maja bas 1x20cm ?

Pisałeś o nagłośnieniu 100m2 i cenie tego przedsięwzięcia.

salon 100m żeby nagłośnić to już trzeba trochę większej gotówki raczej bardzo trudne do nagłośnienia

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

ja bym zaryzykował takie cacka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) opis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chociaż ze staruszków jakie miałem duże wrażenie wywarły na mnie kolumny Canton Karat 980. Były po pełnej rewitalizacji. Teraz cieszą ucho kuzyna wraz z Musical Fidelity A220. Bardzo fajnie to gra u niego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez motyllo

ja bym zaryzykował takie cacka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) opis

Ukryta Zawartość

chociaż ze staruszków jakie miałem duże wrażenie wywarły na mnie kolumny Canton Karat 980. Były po pełnej rewitalizacji. Teraz cieszą ucho kuzyna wraz z Musical Fidelity A220. Bardzo fajnie to gra u niego.

Szczególnie od tego gościa z linku...

Duża część kolumn, które sprzedaje ma zupełnie inne przetworniki niż w oryginale. A w opisie napisane 100% oryginał, np:

Ukryta Zawartość

O nienormalnych zazwyczaj cenach nie wspomnę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie ceny odjechane w kosmos....ja podałem tylko przykłady...można samemu kupić, doprowadzić do porządku-jak ktoś potrafi lub oddać komuś kto to zrobi porządnie i cieszyć się starą fajną konstrukcją

Davero wiesz ze 20 cm niskotonowy to wbrew pozorom nie jest wcale malo i uwierz mi ze przy duzej mocy kolumn to jak najbardziej styka nawet do naglosnienia 100 m kwadratowych.Pozdrawiam

ale co 1x20cm checie naglosnić 100m2 ? To ja wymiękam ...

20cm to wooferek tak mały że znam tylko jedne kolumny które potrafiły "coś-tam" pograć na basie. Były to infinity Renaissance 80 (R80), oprócz nich nic z 20cm basem nie grało sensownie, jeżeli więc ktoś szuka brzmienia bez większych ograniczeń w dole to poprzeczkę musi podnieść zdecydowanie wyżej. Za minimum do wiernego odtwarzania pełnego pasma uważam 2x10" na każdą kolumnę w OZ a najlepiej 2x12" i nie chodiz mi tutaj o samo zejście bo w obudowach burczybasowych łatwo można uzyskać niski i bulgotający bas z trzepiącą się "szesnastką" jak szmata na wietrze, mi chodzi o tempo, barwę, wykop... Duże powierzchnie membran to duża efektywność dla niskich częstotliwości, co za tym idzie mniejszy ruch, a więc i mniejsze zniekształcenia, lepsza odpowiedź impulsowa oraz większa wytrzymałość mocowa.

P.S. Nagłaśniać 100m2 z 20cm głośniczka to sobie można ale sam wokal...

Edytowane przez opteron

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

w 100% zgadzam się z Opteronem. Sam mam co prawda tylko po jednym 30cm wooferze, ale to mi wystarcza, żeby nigdy nie chcieć już wrócić do 16cm konstrukcji.

Jakoś nie miałem nigdy szczęścia do starych kolumn. Szukałem czegoś, co zastąpi moje VA Haydn. Poprzeczka zawieszona zapewne dość wysoko, generalnie chodziło o utrzymanie poziomu góry i średnicy przy znaczącej poprawie dołu. Basrefleks i maleńkie wooferki to zmora każdej małej kolumny podstawkowej, kwestia niemożliwa do przeskoczenia przy głośniejszym słuchaniu jakiegokolwiek gatunku muzyki. Testowałem różne wersje wysokich modeli firm Grundig (aktywne i pasywne), Braun i Dual. Niestety, o ile bas OZ zachwyca w porównaniu z burczybasem małych VA, to cała reszta - rozdzielczość, barwa, średnica, lokalizacja, stereofonia, subtelność wysokich tonów - to był smutek. Początkowa fascynacja aktywnymi i ponoć kultowymi kolumnami Grundig Active Box szybko zwiędła, bo uświadomiłem sobie, że tak naprawdę lepiej od VA brzmią jedynie rockowe i symfoniczne nagrania koncertowe, gdzie wrażenie robiła potęga brzmienia, swoboda i wykop. Być może miałem pecha lub szukałem w zbyt niskim zakresie cenowym i po prostu nie trafiłem na lepsze rzeczy, ale zniechęciło mnie to do starych kolumn, chociaż stare wzmacniacze cenię znacznie ponad dzisiejsze, dostępne w normalnej cenie.

Male kolumny maja bas reflex po to zeby maly glosnik gral podobnie jak duzy przez co to co jest tlumione w obudowie zamknietej w bas reflex jest wypychane czyli wszystkie tzn dzwieki bladzace innaczej znieksztalcenia znajdujace sie za glosnikiem ktory w przypadku bas reflex jest wykorzystywany calkowicie czyli wypycha wlasnie te dzwieki dudniace i buczace do nas sluchaczy.Pozdrawiam

Edytowane przez fanM

w bas reflex jest wypychane czyli wszystkie tzn dzwieki bladzace innaczej znieksztalcenia znajdujace sie za glosnikiem ktory w przypadku bas reflex jest wykorzystywany calkowicie czyli wypycha wlasnie te dzwieki dudniace i buczace do nas sluchaczy.

Doprawdy KURIOZUM :-)))

WŁodek.

Błądziły elektrony w kablu, czemu dzwięki nie mogą pobłądzić???

Iście audio-voodo-filska teoria :-)

Edytowane przez porlick

Dlaczego wy sie z goscia smiejecie propo dzwiekow bladzacych.Ja mam dokladnie taki sam poglad jak on a troche kolumn z bas reflex sluchalem.Dzwiek z kolumn bas refkex to jeden wielki chalas i o bol uszow szybko.Mozna sobie porownac spiew ptakow z kolumn bas reflex a zamknietych.W zamknietyh spiew ptakow slyszysz jakby za oknem.Czyli tak jakbys slyszal normalne ptaki na zywo.A z bas reflex spiew ptakow slyszysz ze jest zawsze z kolumn bo takie kolumny nie gwarantuja dzwieku prawdziwego bo nie moga.A chodzilo mu pewnie z tymi dzwiekami bladzacymi o dzwieki odbite ktore powoduja znieksztalcenia dzwieku i niech mi ktos powie ze tak nie jest to go wysmieje.Pozdrawiam szanownych kolegow

Edytowane przez Mateusz_66984

Dlaczego wy sie z goscia smiejecie propo dzwiekow bladzacych.Ja mam dokladnie taki sam poglad jak on

Wybacz, ale to chyba twój problem nie nasz? :-) Dźwięki odbite nie wnoszą większych zakłóceń w obudowach BR niż w innych. A zniekształcenia promieniuje zarówno przednia jak i tylna strona membrany głośnika. Zatem przez otwór BR nie są "wypluwane" większe zniekształcenia dźwięku niż w innych obudowach, a sam otwór BR jest strojony do efektywnego przetwarzania konkretnej częstotliwości. Fale stojące i rezonanse występują w każdej obudowie głośnika a odpowiednie ich stłumienie i rozproszenie, to zadanie konstruktora.

Wobec powyższego obaj piszecie głupoty :-)

pozdrawiam.

W.

Ja bym chciał wiedzieć jakich to Panowie konstrukcji br mieli (nie)przyjemność słuchać???

Z których to odsłuchów wyciągnęli wnioski.

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

A ja jestem ciekawy, jakich to ptaków śpiewających na zakresie odtwarzanym przez kanał br kolega Mateusz słuchał?

Na myśl przychodzi mi tylko bąk, ale i ten na częstotliwość rezonansową może się nie załapać.

A ja jestem ciekawy, jakich to ptaków śpiewających na zakresie odtwarzanym przez kanał br kolega Mateusz słuchał?

Na myśl przychodzi mi tylko bąk, ale i ten na częstotliwość rezonansową może się nie załapać.

Właśnie chciałem bąka wspomnieć ;) Zrobiłem mnóstwo płyt z głosami ptaków, mało który ma cokolwiek poniżej 300-400Hz.

Powyżej częstotliwości rezonansowej obudowa BR jest obudową zamkniętą i już.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi