Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczyło lekko trolla połechtać i od razu napisał co dupę ściska. Uwierz mi wolę dziesięć dyfuzorów Szymona które działają niż porady profesjonalistów twojego pokroju.

Edytowane przez Rafał.M
  • Moderatorzy

akustyka jest zrobiona nie prawidłowo to wrażenie wokalu na zbyt niskiej wysokości jest jak najbardziej możliwe ...

(...) ale studiowałem wibroakustykę i inżynierię dźwięku i nie takie "kwiatki" widziałem/ słyszałem ....

Widzę, że wokal 40cm od podłogi nadal wiodącym tematem hejterów. Szkoda, że nie mają się do czego doczepić i muszą już takie naciągane teorie wyciągać z obiektywnej, pokazującej prawdę i tylko prawdę, stonowanej recenzji Wulema.

post-31012-0-23775900-1502281442_thumb.jpg

Edytowane przez plastik1989

-----------------

A co tu tak cicho ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Co niektórym gówno do obsmarowania innych się skończyło ;)

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

System musi budować wieloplanową scenę i oddawać możliwie największy realizm

Napiszcie mi proszę, jak wy to robicie, że z nagrania, które były mixowane na Yamaha HS8n za 1000zł za sztukę tudzież Adam A77X, odbieracie w nich głębie w stereo?

Edytowane przez slawek213

Napiszcie mi proszę, jak wy to robicie, że z nagrania, które były mixowane na Yamaha HS8n za 1000zł za sztukę tudzież Adam A77X, odbieracie w nich głębie w stereo?

Sławku swoje teorie opierasz o jakieś konkrety czy to wyłącznie luźne dywagacje? Znasz szczegóły realizacji RR, Telarc i JVC to z chęcią poczytamy. Rozumiem, że byłeś już u Rafała i chcesz się podzielić wrażeniami?

Widzisz, mi chodzi o to, że ja dziś szukałem dzwoniącej komórki, która leżała na kanapie i dość długo nie mogłem zlokalizować jej. Ruszając głową, dwa kroki do przodu, w tył itd i nareszcie po paru sekundach jest, leży na poduszce.

Ja oczekiwałem bardziej technicznej odpowiedzi w sensie: zastosowaliśmy rigipsy bo skutecznie pochłaniają energie w punktach węzłowych na ścianach, lub użyliśmy dodatkowego głośnika by wyeliminować odbicie od sufitu, lub uczyniliśmy korektę sygnału przy pomocy DSP z dt 0,26ms i poziomie -5,34dB z fazą 160st.

Chciałbym podziwiać i powiedzieć kolegom, że jest gościu i ma super brzmiący sprzęt. No ale jak ktoś mnie spytał co tam gra i jak jest, to wiem, że ma.

Sławku nie zastosowaliśmy płyt gipsowych, DSP ani dodatkowych głośników w suficie :)

Wełny i styropianu też nie ma a jednak działa. Cuda Panie cuda!

Komórkę możemy znaleźć bez problemu, tym bardziej źródła pozorne kreowane przez dwie kolumny.

To jak będzie z tymi realizacjami na kolumnach za tysiaka?

Edytowane przez Szymon1

To jak będzie z tymi realizacjami na kolumnach za tysiaka?

Nie zawsze tanie to kiepskie. Tylko pomyśl jak muszą się kiepsko czuć moi koledzy, którzy mnie pytają jaką technikę zastosował Pan Rafał. Teraz mi wstyd. Wiesz jak to jest z wielbicielami: idealizują i już dźwięk się polepsza a w każdym studio hajendy za 1000zł. Zobacz w jakich warunkach muszą pracować realizatorzy nagrań.

Tylko pomyśl jak muszą się kiepsko czuć moi koledzy

Z całego serca współczuję.

w każdym studio hajendy za 1000zł.

Za tysiaka powiadasz? Kupię poniższe monitory za 10 razy wyższą kwotę.

Tak dla formalności ich cena detaliczna przekracza 30 000 EURO. Pewnie to sprzęt dla debili, każdy szczwaniak używa paczek za 250 eurasów.

https://www.thomann.de/pl/adam_s7a_mk2.htm

https://www.thomann.de/pl/audio_optimum_m_10.htm

post-58347-0-26811900-1502803012_thumb.jpg

post-58347-0-25669300-1502803334_thumb.jpg

Edytowane przez Szymon1

nadal nie wiemy co takiego trzeba zrobić, by z normalnie zmixowanego nagrania uzyskać źródła pozorne.

To że akutony są drogie to już wiemy i że w studio olbrzymy do sal kinowych THX też do odsłuchu potrzebne są nie powinny być tajemnicą. Mnie interesują te źródła pozorne. Nie umiem się przekonać, że źródła pozorne słychać na akutonach a na Yamaha nie. Mnie chodzi o tę technikę jaką zastosowaliście u Pana Rafała.

146987d1259967822-rca-victor-studios-studio-b-p1010020.jpg

Byłem dziś na odsłuchu u Rafała. Na gorąco: Rafał ma swój sposób na dźwięk i realizuje go bezkompromisowo. To spójne, dynamiczne granie w stylistyce koncertowej. Moc, która daje wgląd w nagranie. Moc, która buduje wokale na wyciągnięcie ręki. Moc, która tworzy realizm poprzez budowanie emocji. Dla mnie emocje generowane przez głośne, energetyczne granie są głównym atutem prezentacji u Rafała. Choć preferuję nieco inną estetykę, dla mnie była to najbardziej spójna i przejmująca prezentacja jaką kiedykolwiek słyszałem. Jeżeli ktoś nie jest ograniczony do dźwięku swojego systemu, jeżeli potrafi docenić inne formy prezentacji muzyki, z pewnością będzie usatysfakcjonowany. System zbudowany z dbałością o szczegóły. System, który działa. Potęga koncertów w 18m2. Nie do wiary! Rafał, dziękuję!

Byłem dziś na odsłuchu u Rafała. Na gorąco: Rafał ma swój sposób na dźwięk i realizuje go bezkompromisowo. To spójne, dynamiczne granie w stylistyce koncertowej. Moc, która daje wgląd w nagranie. Moc, która buduje wokale na wyciągnięcie ręki. Moc, która tworzy realizm poprzez budowanie emocji. Dla mnie emocje generowane przez głośne, energetyczne granie są głównym atutem prezentacji u Rafała. Choć preferuję nieco inną estetykę, dla mnie była to najbardziej spójna i przejmująca prezentacja jaką kiedykolwiek słyszałem. Jeżeli ktoś nie jest ograniczony do dźwięku swojego systemu, jeżeli potrafi docenić inne formy prezentacji muzyki, z pewnością będzie usatysfakcjonowany. System zbudowany z dbałością o szczegóły. System, który działa. Potęga koncertów w 18m2. Nie do wiary! Rafał, dziękuję!

Krzysztof bardzo miło było Cię poznać. Widać serce i pasję do obcowania z muzyką. Z każdą następną wizytą będziesz dalej poznawał system Rafała i odkrywał nowe niuanse brzmieniowe.

Mam nadzieję, że chociaż troszkę zaraziliśmy Cię swoją koncepcją grania. Wiem, że na co dzień słuchasz swoich Sonusów w wielgaśnym pomieszczeniu tym bardziej miło, że doceniłeś nasz wkład w owe 18m2.

Nie zdążyliśmy posłuchać płyt, które przyniosłem a jest wśród nich wiele perełek. Pozdrawiam i do następnego spotkania.

post-58347-0-60978000-1502902363_thumb.jpg

To Rafał "dorobił się" wreszcie tramsportu CD?

:)

Jeśli tak to gratuluję.

Piotruś póki co , to trwam przy plikach. Dzięki uprzejmości Szymona mam już je zgrane. Świetne pozycje.

Jakaś fajna płyta CD z nagraną gitarką akustyczną? Coś polecicie?

John McLaughlin / Al Di Meola / Paco De Lucía ‎- Friday Night In San Francisco ;)

Piotruś póki co , to trwam przy plikach. Dzięki uprzejmości Szymona mam już je zgrane. Świetne pozycje.

Kup transport CDT-3 Jaya. Słuchałeś w Kwidzyniu jak się zgrywa z dCSem. Będzie pan zadowolony.

Wtedy będziesz mógł sprzedać zegar Jaya jak zbędny oraz z transportu wysterować PC-a w jednym czasie sygnałami zegara 44,1kHz i 48kHz.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Kup transport CDT-3 Jaya. Słuchałeś w Kwidzyniu jak się zgrywa z dCSem. Będzie pan zadowolony.

Wtedy będziesz mógł sprzedać zegar Jaya jak zbędny oraz z transportu wysterować PC-a w jednym czasie sygnałami zegara 44,1kHz i 48kHz.

Pozdro

To ja słuchałem Jays audio i to bardzo dobry transport. Niestety do serwera Rafała to mu jeszcze trochę brakuje.

Sporo lepszy był Esoteric P03, P01 a i tak jednoznacznego zwycięzcy nie było. Nie zmienia to faktu, że można go zakupić jako rezerwowy. Tylko trzeba mieć miejsce na górnej szafce :)

To ja słuchałem Jays audio i to bardzo dobry transport.

Aaaa ... myślałem, że byliście obaj.

Muszę przewietrzyć mój system…

Pozdro

Piotr ja byłem z Szymonem w Kwidzyniu i transport Jay'sa zabrzmiał z DCS-em Rossini wybornie . To widocznie pasujące do siebie urządzenia .Mnie ten dźwięk kupił w 100% ,a było do czego porównywać ,stąd sięgnąłem pamięcią do Twojej prezentacji i przypomniałem sobie że u Ciebie też gralł Jay's ,a wcześniej nie miałem o nim pojęcia co to i jak sprawdza się w roli transportu :-) . Choć czytałem że u chłopaków w warszawskim klubie z MBL-em się nie polubił :-( ot cale to audio .

Edytowane przez Studio16Hertz
  • 3 tygodnie później...

Pewnie tak, gdyz moj watek klubowy rowniez zamarl i jeszcze nikt z osob, ktore deklarowaly przyjazd w watku i na PW nie zawital i nie napisal czy stal sie milosnikiem odsluchow u mnie czy tez nie milosnikiem :-))). Oczywiscie z uzasadnieniem werdyktu.

Edytowane przez Lutek

Moze, ale jednak jest Puszcza Nadnotecka, rzeka Notec, Drawa (znana m.i. ze splywow kajakowych) i sporo w okolicy jezior :-)

• Moderatorzy

Moze, ale jednak jest Puszcza Nadnotecka, rzeka Notec, Drawa (znana m.i. ze splywow kajakowych) i sporo w okolicy jezior :-)

A może formuła i główne założenia ludzi odstraszają?

Ja na przykład wolę luźne spotkania towarzyskie z słuchaniem muzyki zamiast recenzji, ocen, deklaracji i werdyktów z uzasadnieniem.

Edytowane przez plastik1989

-----------------

Nie sadze... Watek zostal zalozony jakoby przeciwaga do tego Rafalowego (kolosalna roznica cenowa sprzetu) i zaraz po moim wstepnym poscie znalazl zaciekawienie i uznanie, wiec jakze moze odstraszac. Zreszta sam przeczytaj poczatek watku. Zaraz po zalozeniu tego watku pojawily sie - miedzy innymi - takie wpisy, ktore raczej nie swiadcza o niewlasciwej formule czy zalozeniu watku:

" Ciekawe podejście, na pewno będzie też ciekawy Klub. "

" Takie zakładki lubię ;) Lutek z chęcią kiedyś wpadne posłuchać Twojego Vintage'u ! "

" Lutek chciałbym kiedyś posłuchać Twojego sytemu...

tylko wpierw planuję wizytę u Rafała.... "

" Lutek, daj zdjęcie systemu. "

" Łeee to tylko 180 km ode mnie, na pewno skorzystam z zaproszenia. "

" Lutek, dziękuję z zaproszenie, na pewno się spotkamy ;-)

cieszy mnie każdy wątek w którym można spokojnie porozmawiać..."

I jeszcze inne wpisy kolegow w watku i na PW wyrazajacych chec posluchania, porozmawiania, wypowiedzenia sie czy dzwiek pasuje czy tez nie, co, jak, dlaczego itp, ewentualnego porownania do swoich systemow czy do systemu Rafala, o czym juz swoja opinie mogliby wyrazic juz tylko Ci, ktorzy tam sluchali i posluchaja u mnie.

A co do spotkan typowo towarzyskich z posluchaniem muzyki, to rowniez bardzo lubie.

• Moderatorzy

Nie sadze... Watek zostal zalozony jakoby przeciwaga do tego Rafalowego (kolosalna roznica cenowa sprzetu) i zaraz po moim wstepnym poscie znalazl zaciekawienie i uznanie, wiec jakze moze odstraszac. Zreszta sam przeczytaj poczatek watku. Zaraz po zalozeniu tego watku pojawily sie - miedzy innymi - takie wpisy, ktore raczej nie swiadcza o niewlasciwej formule czy zalozeniu watku:

" Ciekawe podejście, na pewno będzie też ciekawy Klub. "

" Takie zakładki lubię ;) Lutek z chęcią kiedyś wpadne posłuchać Twojego Vintage'u ! "

" Lutek chciałbym kiedyś posłuchać Twojego sytemu...

tylko wpierw planuję wizytę u Rafała.... "

" Lutek, daj zdjęcie systemu. "

" Łeee to tylko 180 km ode mnie, na pewno skorzystam z zaproszenia. "

" Lutek, dziękuję z zaproszenie, na pewno się spotkamy ;-)

cieszy mnie każdy wątek w którym można spokojnie porozmawiać..."

I jeszcze inne wpisy kolegow w watku i na PW wyrazajacych chec posluchania, porozmawiania, wypowiedzenia sie czy dzwiek pasuje czy tez nie, co, jak, dlaczego itp, ewentualnego porownania do swoich systemow czy do systemu Rafala, o czym juz swoja opinie mogliby wyrazic juz tylko Ci, ktorzy tam sluchali i posluchaja u mnie.

A co do spotkan typowo towarzyskich z posluchaniem muzyki, to rowniez bardzo lubie.

To czemu nikt nie przyjechał jak taki ciekawy?

Robienie jakis porównań, kontr-wątków itp. nie ma sensu IMO. Fajnie jest sie spotkać, posluchac, pogadać. Po co sie ściągać kto ma lepszy system (zwłaszcza ze po przekroczeniu pewnej granicy główna role odgrywają preferencje).

-----------------

Po co sie ściągać kto ma lepszy system (zwłaszcza ze po przekroczeniu pewnej granicy główna role odgrywają preferencje).

Po iluś tam latach błądzenia w audio przychodzi wreszcie czas na słuchanie ...słuchanie ale muzyki , odkrywanie na nowo czy to starych czy najnowszych dokonań artystów.

Pisanie w kółko na forum o tym samym niczemu nie służy a tylko zabiera drogocenny czas ... na słuchanie i przeżywanie co ulubieni artyści mają do powiedzenia.

Edytowane przez Luk77
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.