Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki niedrogi kabel do kolumn surround

Stephen Moody

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie

jak w temacie

jaki polecacie solidny dobry kabel do tylnych głośników w cenie do ok 50 zł m

Będę potrzebował dwa kable o długości ponad 15 m - stąd muszę wziąć pod uwagę cenę.

Będę bardzo wdzięczny za propozycje.

cu-ofc 2x1.5m2 lub 2x2.5m2 w zupełności wystarczy. Na fronty i central daj identyczny 2x4mm2 lub 2x2.5mm2. Melodika, Qed, Profigold wystarczy, najważniejsze aby był cu-ofc.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Możesz zastosować coś z Audioquesta. Np. lity przewód TYPE 2 http://www.tophifi.pl/przewody/type-2.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Możesz zastosować coś z Audioquesta. Np. lity przewód TYPE 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

40zł/m i to ma być nie drogi przewód na surroundy???

Tu tańszy

Ukryta Zawartość

lub Qed

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

w zupełności na tyły wystarczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze tańszy i bez konkurencji jest ten:

Ukryta Zawartość

daje się 7 kolorowych na "+" i 7 białych na "-" razem jest 1,4 mm2 i wystarczy.

Używam w stereo takiego od wielu lat również jako IC.

Boję się tylko, że okaże się lepszy, niż ten do frontów

i skończy się zupełnym brakiem synergii ;-))

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

bardzo dziękuję za niezwykle cenne podpowiedzi.

Mam jednak pytanie. Przy mocy tylnych kolumn ok 100-120W - zaleca się (przy takiej długości kabla ponad 15m) przekrój ok 4mm.

Niestety, żaden z tych kabli nie spełnia takich wymagań.

Surroundy będę wykorzystywał również do słuchania formatów 5.1 SACD, DVD-A.

Na tej stronie tabelka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość sm1980

(Konto usunięte)

@Stephen Moody: a jakie to dokładnie kolumny i jaki wzmacniacz/amplituner? Za 200-300 zł możesz kupić 30 metrów kabla OFC nawet 4 mm2, więc nie wiem czy jest sens dopłacania do kabla "firmowego" ponad 1000 zł?

40zł/m i to ma być nie drogi przewód na surroundy???

Autor zapytał o niedrogi kabel do 50zł/m. Same kolumny surround ma za 4000zł więc nie uważam ,żeby cena była zbyt wysoka.

Stephen Moody nie traktowałbym tych przekrojów jak wyroczni. Nie wiem jaki masz amplituner ale przy pięciu obciążonych kanałach raczej takich mocy nie uświadczysz.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)

w cenie do ok 50 zł m

Cena fabrycznie nowych kolumn głośnikowych, które posiadasz, to ok. 4000,- zł.

Do nich chcesz zakupić przewody za ok. 1500,- zł? ;)

Posłuchaj lepiej kolegów, którzy dobrze radzą Ci, byś po prostu wybrał w miarę niedrogi przewód z miedzi beztlenowej.

Audiofilska nazwa nic, poza drenażem kieszeni, nie wniesie...

Przy mocy tylnych kolumn ok 100-120W

Kolumny głośnikowe nie posiadają "mocy" - posiada ją co najwyżej wzmacniacz tudzież amplituner :)

Autor zapytał o niedrogi kabel do 50zł/m. Same kolumny surround ma za 4000zł więc nie uważam ,żeby cena była zbyt wysoka.

Oczywiście! :)

Jako przedstawiciel branży, sprzedawca, to nawet gdyby zainteresowany wspomniał o przewodach po 100,- zł/m, wciąż uważałbyś, że cena jest OK ;)

A ja dla odmiany polecę przewód głośnikowy ofc, "estradowy" że sklepu muzycznego. 2x2,5mm2, cena 7-10zł/M i pozamiatane. Jakość równie wysoka, ale bez chorych, "audiofilskich podatków".

To fakt, do 50zł jest od groma przewodów. Jeśli nie ma kilometrów to 2x1.5mm2 czy 2x2.5mm2 w zupełności wystarczy.

Dziękuję za odpowiedzi

Powtórzę: amplituner Arcam AVR 400 przy 5 kanałach daje rade ok 100W na kanał.

Ponieważ słucham dużo muzyki w surround SACD 5.1 - nie chciałbym stracić tej mocy na tak długim kablu ok 16m.

Nie wiem czy jest to wyrocznia z tym przekrojem -ale może ktoś podzieliłby się doświadczeniem w użytkowaniu tak długich kabli głośnikowych w słuchaniu muzyki.

Wiem, że gdyby chodziło o efekty w kinie domowym - nie zawracałbym sobie głowy z szukaniem lepszych kabli.

Jak jest mnóstwo mocy, to może na straty kabla przy 6 Ohm kolumnach nie zabraknie ;-)))

Używałem kabli głośnikowych o przekroju 0,08 mm2 ( lica 0,12 mm x 7 ) 2,5 m bez żadnych

skutków ubocznych i to nie na surroundzie, ale w stereo. Możesz sobie to przeliczyć.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Powtórzę: amplituner Arcam AVR 400 przy 5 kanałach daje rade ok 100W na kanał.

Tyle to daje przy max. wzmocnieniu. Poszukaj gdzieś ile daje taki wzmacniacz przy normalnym czy nawet w miarę głośnym odsłuchu. Uwierz, nie potrzebujesz tak grubych kabli.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Dla takich długości przewodów warto dać 2x2,5mm2. Chodzi o to, by z nawiązką wyeliminować straty. Nie twierdze, że 1,5 to za malo, ale różnica w cenie jest mało istotna.

Przewód ,estradowy, jako złączki widelki i będzie optymalnie.

Wisełki miedziane cynowane, do lutowania, kupuję w pobliskiej hurtowni elektrycznej za 70 groszy szt. A zapewniają najlepsze połączenie. Dobra instalacja nie musi być droga. Niestety, ma pewną wadę- w audiopolskich kręgach nie da się nią pochwalić, choć jakością połączenia nie odbiega od tej sporo droższej (jak juz, to na plus :-)

Dokładnie, ale skoro autor wątku czuję potrzebę dobrego audiofilskiego samopoczucia pozwólmy mu...

Ja mam jako główny wzmacniacz który kosztował... no dużo... kolumny podobną kwotę i...... używam porządnych kabli z czystej miedzi kupionych w hurtowni elektronicznej... 2 x 2,5 mm. Do kina natomiast kupiłem rolkę - 100 metrów, kabla z czystej miedzi 2x 1,5 mm - reszta to moje zręczne paluszki ;)

Kogoś to przeraża i szokuje ??? LOL (niech pisze noty protestacyjne na Berdyczów)

I co by nie było słuchałem pod tym sprzętem kabli za kilkaset złotych za metr - po przeliczeniu.

Paru kolegów tez u mnie w domu sprawdzało swoje kabelki i różnic brak. Albo sami głusi, albo sprzęt taki dobry, albo - nie nie napiszę bo nie chcę audiofilii mieć na sumieniu....

Ale jestem jak najdalszy od krytyki autora wątku. Uważa że ma wypasiony sprzęt z potężną mocą (acz z tą mocą to nie do końca tak) który zasługuje na kabelki za pięć dych - ok.

Kolega będzie szczęśliwy, a im więcej szczęśliwych tym świat jest piękniejszy. W końcu to jego pieniążki prawda ??

Prawda.

Taka ciekawostka- 4N to norma dla polskiej miedzi elektrolitycznej, więc i polskie kabelki też są nienajgorsze :-)

A że za mało audiofilskie? Można kupić oplot z metra i mamy superkable za przysłowiowe "grosze".

No i takim już można się chwalić, tylko trzeba sobie wymyśleć jakąś egzotyczną nazwę, żeby nikt się nie poznał.

I teraz co wyznacznikiem będzie cena kolumn a nie jakość???? To że ma Focal Aria to teraz trzeba tyle samo na przewody wydać...co za bzdura, zresztą identyczny przewód dałem o 8zł mniej a przy 15mx2 to już ładnie zaoszczędzić można.

4mm2 chcesz to kupuj nic się nie stanie, chcesz wydać 50zł za metr proszę bardzo twoje pieniądze ale ja nie widzę w tym sensu i tylko niepotrzebnie wydajesz kasę.

15m to żadna długość i 1.5m2 czy 2mm2 lub 2.5mm2 w zupełności wystarczy i nie 4żyły tylko 2 bo bi-amo czy bi-wir nie będziesz robić chyba, a zamiast zworek to daj po 25cm jakiś inny przewód.

Na bzdurne, podwójne terminale jest lepsza metoda- odkręcamy terminal i wykonujemy zworki wewnatrz, LUTUJĄC odpowiednie zaciski. To najprostsza, najlepsza i niezawodna metoda na podwójne terminale, które nie mają żadnego sensu i nie dają żadnych korzysci.

Jeśli wzmacniacz od ma 100W/kan., to nie znaczy, że odtwarzajac film, czy muzykę w 5.1 odda 500W. To tylko możliwość, bo móc ogranicza zasilacz i w pełnym 5.1 może oddać np 30-35W w każdym kanale. Dobrze jest to pokazane w testach Audio, gdzie "rekordzistom" moc potrafi polecieć ze 100W do 25W (!).

W testach amplituner utrzymuje moc ok 100W.

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się między kablem Melodika MDC2400 Purple Rain Przewód głośnikowy OFC klasy 4N 2x4mm2 z żyłą BassCore

LUB

AudioQuest FLX-Slip 14/4 2x2,08 mm2

cena po rabatach jest praktycznie identyczna.

Co Panowie doradzicie?

Ukryta Zawartość

Percon SK2140,fajny kabel w tej cenie ale myślę,że nie potrzeba aż takiego przekroju.

Zwróć uwagę na to co napisali porlick i audioburak.

Ukryta Zawartość

Ja osobiście stosuję metodę audioburaka.A jak wygląd przeszkadza,to wystarczy kupić oplot i cena od razu wskakuje na wyższy poziom.

Ukryta Zawartość

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Co Panowie doradzicie?

Większość osób doradza Ci branie taniego (ale to nie znaczy, że słabego) kabla, którego można dostać za max 10 zł za metr, a Ty i tak chcesz wziąć droższe (a przy takich długościach dużo droższe).

Jeśli tak, to proponuję wziąć ten, który Ci się bardziej podoba.

Bardzo dziękuję za wszystkie opinie.

Chciałbym potraktować instalację tego kabla przyszłościowo - część będzie schowana podtynkowo.

W tej chwili wzmacniacz (tak jak widać na testach) bez problemów wyrabia 1ok 100 w na kanał.

Jednkaże, być może za trzy lata przyjdzie czas na wymianę. Nowy amplituner będzie z pewnością miał jeszcze większą moc.

Bardzo dziękuję za wszystkie opinie.

Chciałbym potraktować instalację tego kabla przyszłościowo - część będzie schowana podtynkowo.

W tej chwili wzmacniacz (tak jak widać na testach) bez problemów wyrabia 1ok 100 w na kanał.

Jednkaże, być może za trzy lata przyjdzie czas na wymianę. Nowy amplituner będzie z pewnością miał jeszcze większą moc.

a zastanowiłeś się "ile tej mocy" wykorzystujesz?

do kolumn estradowych i to nawet tych co wiszą na stadionach stosuje się kable głośnikowe o przekroju 4mm2

i niech to będzie obrazowym komentarzem

wrzucę tu fotkę z klubu DM i do tych widocznych kolumn także

fotka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.