Skocz do zawartości
IGNORED

Transport z TIDAL do daca

Big Boss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam zestaw Naim 5si kolumny Equilibrium Athmos S7 oraz Dac Chord 2qute z zasilaniem Tomanek. Szukam teraz transportu obsługującego tidal najlepiej żeby dało sie przesłać sygnał do daca po usb. Co możecie zaproponować w okolicach 3000zł? Bede wdzięczny za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/133728-transport-z-tidal-do-daca/

Na USB to na pewno pojawi się "malina". Jak chcesz coś fajnego połączyć po coaxialu co obsługuje pliki MQA i ma rewelacyjną szybko działającą aplikację to polecam BLUESOUND NODE 2 http://www.tophifi.pl/systemy-bezprzewodowe/systemy-bezprzewodowe-bluesound/bluesound-node2.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Auralic Aries mini plus zasilacz Tomanka

Zasilacz Tomanka nie będzie potrzebny skoro masz osobnego daca

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

a ja mimo wszystko uciekałbym od ipulsowego zasilania

Ten orginalny dobry będzie na sam transport w mini gdy korzystamy z zewnetrznego daca. Tomanek tu niewiele wniesie. Z daciem tak.Ale dla spokojności chcesz parę stów wydać nic nie stoi na przeszkodzie. Ja bym kupił zwykły stabilizowany na trafie o odpowiednim V i A.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• Moderatorzy

Na USB to na pewno pojawi się "malina". Jak chcesz coś fajnego połączyć po coaxialu

Po coaxialu też malina z hifiberrydigi +pro :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

istnienie maliny podważa sens pakowania kasy w te wszystkie streamery do paru tyś - zwłaszcza że ciągle ulepszają te haty i co chwila coś nowego wychodzi

śmiesznie że tanie i małe opensourcowe rozwiązanie gra lepiej i ma wygodniejsze aplikacje do obsługi od tych markowych pudełek

Auralic fajny ale z tego co wiem to Tylko na ios jest apka sterująca a na androida brak :/

Rozważ Yamahę WXC-50. Świetne wykonanie i genialna stabilna apka na androida i przystępna cena. Jestem z tego streamera mega zadowolony. Jedyne czego nie ma z listy Twoich życzeń, to wyjście USB ale to chyba nie jest wielki problem.

Dodatkowo nie ma żadnego zewnętrznego impulsowego zasilacza tylko porządne wewnętrzne zasilanie.

Jeżeli masz ochotę, to możesz skorzystać też z wbudowanego korektora, podbica basów, regulacji głośności zdalnie z apki itp. - oczywiście możesz też grać DIRECT - wszystko zależy od Ciebie.

Kiedyś też zastanawiałem się nad AURALICiem ale uważam, że to siara dawać do sprzętu za taką kasę zewnętrznego impulsowca, a dodatkowo zrezygnowali ze wsparcia androida swoją apką bo (wg ich supportu) problemem jest jej stworzenie ze względu na mnogość różnych konfiguracji androidowych urządzeń. Jakoś inni potrafią, a apka yamahy jest tego dowodem :)

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

Decydujac sie na zakup streamera z "wyzszej " polki zastanowilbym sie i przeanalizowal co siedzi w srodku.

Czasem mozna sie zdziwkic jak wsadza raspberry pi i dodadza kilka popierdolek a pozniej nakleja swoja marke ;)

Dlatego najleoiej zbudować własny serwer audio oparty na dobrej karcie usb, zasilaniu liniowym itd.. w każdej chwili mozna zrobic upgrade, bardzo łatwa obsługi przez Roon i u mnie gra na poziomie Aurender za 1/4 ceny

istnienie maliny podważa sens pakowania kasy w te wszystkie streamery do paru tyś - zwłaszcza że ciągle ulepszają te haty i co chwila coś nowego wychodzi

śmiesznie że tanie i małe opensourcowe rozwiązanie gra lepiej i ma wygodniejsze aplikacje do obsługi od tych markowych pudełek

Rzekłbym, że z pozostałymi hi-endowymi klockami z milionem lamp w środku jest podobnie. Mają one jedynie sens wizualny. Technicznie i brzmieniowo to trochę bez sensu

Najlepiej, to kupić sobie chromecasta audio za 150 złotych i mieć problem z głowy.

Wszystko fajnie ale brak gapless dla niektórych jest dyskwalifikujące ten gadżet

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

Ze swojego doświadczenia powiem, że Yamaha WXC-50 to przyzwoity transport, szczególnie po ostatniej aktualizacji softu, która wreszcie dodała natywną obsługę Tidala i Deezera, w związku z czym nie trzeba już streamować po Wifi czy BT.

Zaletą jest fajna, rozbudowana apka na iOS oraz Androida, a także solidne zasilanie. Świetnie działa także Bluetooth out na słuchawki bezprzewodowe, do słuchania muzyki - filmów już niekoniecznie, bo to wyjście dodaje opóźnienie sygnału, w stosunku do obrazu na ekranie.

Wadą WXC-50 jest brak obsługi MQA, brak wyjścia USB audio oraz okazjonalne zrywanie dźwięku po BT z telefonów (przynajmniej u mnie).

Wadą WXC-50 jest brak obsługi MQA, brak wyjścia USB audio oraz okazjonalne zrywanie dźwięku po BT z telefonów (przynajmniej u mnie).

Dobrze, że to napisałeś, bo prawie kupiłem tę Yamahę. Brak MQA, to smucące ograniczenie.

Czy zatem ktoś z Was jest w stanie polecić urządzenie ze wszystkimi cechami WXC 50, ale z dodatkową możliwością odtwarzania MQA i wyjściem USB?

Dobrze, że to napisałeś, bo prawie kupiłem tę Yamahę. Brak MQA, to smucące ograniczenie.

Czy zatem ktoś z Was jest w stanie polecić urządzenie ze wszystkimi cechami WXC 50, ale z dodatkową możliwością odtwarzania MQA i wyjściem USB?

MQA odtwarza wspomniany wcześniej Bluesound Node 2. Jeśli chodzi o wejście USB to raczej nie znajdziesz urządzenia, które połączysz z DAC przez ten port. Przez USB podłączysz tylko komputer (np. malinę)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ciekawe, czy kiedykolwiek MQA zagości na pokładzie sieciówców Yamahy...?

Nie wiem, jak u Was, ale po przesiadce (zwlekalem długo, dopiero dzisiaj to zrobiłem) ze zwykłego na Tidal HiFi usłyszałem taką różnicę na plus, ze nie wierzyłem wręcz, myśląc cały czas, że AAC nie jest takie złe. FLAC jednak rozwalił go w pył. Wokal wycięty skalpelem, scena, czarniejsze tło i więcej na górze. Miodzio!

Teraz zastanawiam się, czy nie wziac jeszcze dobrego DAKa do WXC-50, na poziomie 2Qute Chorda i pominąć kość ESS9006 w Yamasze.

Ciekawe, czy kiedykolwiek MQA zagości na pokładzie sieciówców Yamahy...?

Nie wiem, jak u Was, ale po przesiadce (zwlekalem długo, dopiero dzisiaj to zrobiłem) ze zwykłego na Tidal HiFi usłyszałem taką różnicę na plus, ze nie wierzyłem wręcz, myśląc cały czas, że AAC nie jest takie złe. FLAC jednak rozwalił go w pył. Wokal wycięty skalpelem, scena, czarniejsze tło i więcej na górze. Miodzio!

Teraz zastanawiam się, czy nie wziac jeszcze dobrego DAKa do WXC-50, na poziomie 2Qute Chorda i pominąć kość ESS9006 w Yamasze.

Jeżeli możesz, to bierz DACa. Ja korzystam z irDaca i jest duużo lepiej. Jeżeli możesz sobie pozwolić na DACa za 5k to przeskok będzie duży.

• Moderatorzy

A da się tam zainstalować daphile ?

Nie potrzebujesz Daphile, są lepsze softy tak jak sebaa1 Ci podał.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pobierasz soft ze stron Volumio, Moode, Rune. Są to obrazy .img linuxowe które potem wgrywasz za pomocą PC z Windows programem Win32DiskImager na kartę SD. No chyba że że masz kompa na Linuxie to wiesz co zrobić. Kartę ładujesz do Rpi i konfigurujesz za pomocą przeglądarki internetowej w sieci domowej. Pytaj tu czy na PW. Dasz rade na pewno.

Edit: @Rucia była pierwsza ;) ale co napisłem, tego nie kasuje może się przyda dla innych

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.