Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, chcheckitout napisał:
50 minut temu, paul klacska napisał:

Nic nie rwie? Stabilnie jest? Cały czas masz sotma włączonego, czy może go wyłączasz? Po takim wyłączeniu trzeba ponownie konfigurować Wi-Fi?

Nic nie rwie, ale ja używam dość dobrych Access pointow.

Różnie to bywa z tym włączaniem i wyłączaniem, jak mi się przypomni to Sotma wyłączę ale znając życie to bardzo rzadko to robię.

Nic nie muszę konfigurować. 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, chcheckitout napisał:

Myślałem też o jakimś powerline co po sieci elektrycznej ciągnie LAN lub porządny system mesh Wi-Fi 6

Ja mam dwa, Draytek vigor ap912c i unifi uap-ac-pro .

Im mniej konwersji medium tym lepiej, wiec zapomnij o wynalazkach typu moca czy powerline. Pociagnij dobry kabel Cat 6 na wtyczkach ekranowanych Telegartnera, bedzie dobrze do konca swiata i jeden dzien dluzej.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Gość

(Konto usunięte)

@chcheckitout : Drayteki czesto maja niestandardowe moce radia, a UI uap-ac-pro to taki spodek do sufitu z bardzo dobrymi antenami.

@barni : dobre powerline chodza nie ma z tym problemu, a do 'konca swiata' to swiatlowod /a nie Cat.6/ cienki  przezroczysty 0.9mm z malym promieniem giecia poprowadzisz wszedzie i nie bedzie go widac.

9 godzin temu, barni napisał:

Im mniej konwersji medium tym lepiej, wiec zapomnij o wynalazkach typu moca czy powerline. Pociagnij dobry kabel Cat 6 na wtyczkach ekranowanych Telegartnera, bedzie dobrze do konca swiata i jeden dzien dluzej.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Teraz tak mam ale kabel poprowadzony jeszcze na dziko. Średnio mi się widzi pruć ścianę ale chyba tak zrobię. U mnie raczej nie chodzi o zasięg WiFi tylko o kompatybilność sprzętu. Auralici rwały po WiFi strasznie, Blauesound tak sobie ale miał humory - szczególnie jak miałem 30 min na słuchanie muzyki. Sotm po kablu skała ale to już przerabiałem jakiś czas temu. Miałem ostatnio w domu access point od netgear i szczerze ? Nic to nie dało i odesłałem. Telewizor z 4K po wifi netflix itp hula aż miło bez zadyszki więc sygnał jest. 

• 3 tygodnie później...

Chciałbym sterować sotm tel. z Android lub ewentualne kupie iPad jeśli trzeba?

Oprócz plików interesuje mnie Deeezer. Jakie mam możliwości? Sotm widoczny jest jako UPNP? 

Korzysta ktoś może z Audirvana i Sotm? 

Harpia... Moon...Sinusaudio...

Mimo, Że mam sotm to super techniczny nie jestem.
Telefonem, tabletem sterujesz raczej jakimś odtwarzaczem jak ja Roon. Sotm'em nie ma co sterować, bo to tylko transport.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

W dniu 29.07.2020 o 07:28, Dawid Hare napisał:

Chciałbym sterować sotm tel. z Android lub ewentualne kupie iPad jeśli trzeba?

Oprócz plików interesuje mnie Deeezer. Jakie mam możliwości? Sotm widoczny jest jako UPNP? 

Korzysta ktoś może z Audirvana i Sotm? 

Tak widoczny jako UPNP jak włączysz usługę MPD & DLNA. Możesz użyć przykładowo mconnect.
Jak Deezer to uruchamiasz Squeezelite i masz możliwość Deezera. Na stronie masz instrukcję jak uruchomić sobie usługi na 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...

Witam pomóżcie w wyborze sotm podłączony po USB do konwertera Matrix spdif 2 > Matrix sabre pro bez mqa po I2s
wiadomo że zasilanie więc sps500 lub sbooster
używać mam zamiar głównie TIDAL i pliki lokalne na nas synology
Wiem że od strony programowej najlepszy jest roon który ogarnie obie sprawy ale jak nie ma roona jak korzystać wtedy z nas i TIDAL

21 minut temu, blackromek napisał:

Witam pomóżcie w wyborze sotm podłączony po USB do konwertera Matrix spdif 2 > Matrix sabre pro bez mqa po I2s
wiadomo że zasilanie więc sps500 lub sbooster
używać mam zamiar głównie TIDAL i pliki lokalne na nas synology
Wiem że od strony programowej najlepszy jest roon który ogarnie obie sprawy ale jak nie ma roona jak korzystać wtedy z nas i TIDAL

Ja korzystam z Mconnect, darmowa aplikacja, chwilę trzeba się przyzwyczaić, ale stabilna i działa mqa, a co do zasilania to może lepiej Keces p8 lub coś innego obsługującego dwa urządzenia, bo wtedy można podpiąć Sotm i DAC lub konwerter?

Chyba że jakiś inny transport od jakiegoś czasu nie jestem na bieżąc
Ale to ma już tego sotma, czy pytasz czy takie podłączenie ma sens i jaki soft do tego?
Ja nie mając Roona używałem foobara na laptopie, a na telefonie sterowałem tym przez foobarcon chyba i jeszcze BubbleUPNP

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Nie nie mam na dzień dzisiejszy mam idap 6 lokalnie z nasa jest świetny ale niestety brak sprzętowego tidala i roon ready dlatego chcę coś nabyć co posiada obie te cechy

Nie nie mam na dzień dzisiejszy mam idap 6 lokalnie z nasa jest świetny ale niestety brak sprzętowego tidala i roon ready dlatego chcę coś nabyć co posiada obie te cechy
Sotm jest dźwiękowo dobry, ale to czysty hardware.
Potrzebny nie dość że laptop to i soft.
Może bluesound Node jako transport?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

7 godzin temu, blackromek napisał:

A jeśli pod kątem roona i jakości dźwięku patrzeć ?

Malina z silent angel albo gentooplayer. Testowałem oba systemy i różnic dźwiękowych się nie dopatrzyłem. Różnica jest taka, że przy silent angel musisz zainstalować na smartfonie apke i z niej zainstalować wtyczkę roon bridge. W gentooplayer włączasz wtyczkę z przeglądarki wpisując adres ip maliny. 

Sotma neo też testowałem i została malina. Ja mam Rpi4b 4gb ale pewnie 2gb starczy a stówkę taniej. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

54 minuty temu, blackromek napisał:

Silent Angel to ten

Ukryta Zawartość

Silent angel to darmowe oprogramowanie na linuxie dla raspberry do grania z Roona. 

Ukryta Zawartość

Dzień bez muzyki dniem straconym.

10 godzin temu, blackromek napisał:

A jeśli pod kątem roona i jakości dźwięku patrzeć ?

Miałem kiedyś SOtM sMS-200 wraz z dedykowanym zasilaczem. Niestety by korzystać z ROON'a trzeba do tego zestawu mieć jeszcze "komputer". Ja wybrałem NUC'a z Roon ROCK'iem. To wg mnie  najlepsze rozwiązanie jeśli posiada się DAC'a z dobrym USB. Lepszej jakości dźwięku  SOTM'a przy moim ówczesnym  pozostałym sprzęcie nie dostrzegłem. Odpowiedni NUC z ROON'em to super funkcjonalność do tego lepszy wygląd.  

Miałem kiedyś SOtM sMS-200 wraz z dedykowanym zasilaczem. Niestety by korzystać z ROON'a trzeba do tego zestawu mieć jeszcze "komputer". Ja wybrałem NUC'a z Roon ROCK'iem. To wg mnie  najlepsze rozwiązanie jeśli posiada się DAC'a z dobrym USB. Lepszej jakości dźwięku  SOTM'a przy moim ówczesnym  pozostałym sprzęcie nie dostrzegłem. Odpowiedni NUC z ROON'em to super funkcjonalność do tego lepszy wygląd.  

Nuc musi być podpięty pod monitor/ tv czy wszystko można ustawiać z poziomu tel/iPad
Jaki nuc by chodziło wszystko dobrze plus upsampling do dsd w locie rozstrzał cenowy jest duży Teraz end point sotm która wersja liczy się jakość dźwięku może coś innego może malina itp proszę uprzejmie o odpowiedź na te kilka pyrań
Gość

(Konto usunięte)

Nie zastanawiaj sie bierz SOtM i NUC z serwerem Rock Roon.

Mozesz sprobowac na poczatek endpointa z malinka niewielka strata a jak sie zmiescisz w  dniach zwrotu to nic nie stracisz.

Jesli NUC z zainstalowanym Rock to nie musisz miec podpietego monitora ustawiasz audio z telefonu/tabletu. Zreszta na NAS tez zdalnie.

Korzystajcie z 14 dni zwrotu z zamowien internetowych poki sie da. Sam przetestujesz i bedziesz mial swoje zdanie na taka konfiguracje.

Ja probowalem kiedys postawic Roona na notebooku z ktorego normalnie korzystam i do tego sluchawki BT sparowane z notebookiem i sterowanie z telefonu jako platforma testowa dzialalo to spokojnie.

NUC'a podpinasz pod monitor tylko podczas instalacji. Później (oczywiście jeśli masz go podpiętego do sieci komputerowej)wszystko obsługujesz z poziomu komputera, ipada, telefonu.

Ja mam NUC'a i5 7260U i konwersja do DSD działa bezgłośnie bez najmniejszego problemu.

Jeszcze raz polecam samego NUC'a z ROON'em bez SOTM'a!! Miałem go i nie polecam.

NUC'a podpinasz pod monitor tylko podczas instalacji. Później (oczywiście jeśli masz go podpiętego do sieci komputerowej)wszystko obsługujesz z poziomu komputera, ipada, telefonu.
Ja mam NUC'a i5 7260U i konwersja do DSD działa bezgłośnie bez najmniejszego problemu.
Jeszcze raz polecam samego NUC'a z ROON'em bez SOTM'a!! Miałem go i nie polecam.

Aha czyli sam nuc i po USB w moim przypadku do konwertera I jakość dźwięku jest bardzo dobra ? Czy jest szansa że TIDAL zbliży się jakościowo do plików przechowywanych lokalnie
Oczywiście z podpięciem mojej biblioteki będącej na nas synology nie będzie problemu

Z NAS'em nie będzie problemu. Na system Roon'a w wersji ROCK potrzebujesz mały dysk SSD np. 64 gb (nie można na dysku systemowym przechowywać plików z muzyką). Jeśli zamierzamy przechowywać pliki z muzyką ("wewnątrz") to warto wybrać NUC'a obsługującego dwa dyski (M.2 i SATA). Warto pamiętać ,że taki ROON server obsługuje kilka stref. Czyli np. w domu naraz z jednego konta Tidal'a możemy słuchać w tym samy czasie na kilku urządzeniach (systemie HIFI i telefonie).

Moim zdaniem jakość muzyki Tidal'a HIFI jest zbliżona do plików.

Edytowane przez dfx5
Gość

(Konto usunięte)

Nie USB z NUC'a do DAC'a, jakosciowo audio to nie to samo co SOtM czy endpointy Roon'a /USBridge, Raspberry czy inne autoryzowane urzadzenia/.

CO to znaczy Tidal zblizy sie do plikow przechowywanych lokalnie ??? Tidal MQA to nie to co HiRes pliki lokalnie.

@dfx5 : nie dziwie sie ze jak masz z NUCa po usb do DAC to Tidal gra Ci tak samo jak z plikow lokalnych no chyba ze to MP3.

Edytowane przez Mr.Jones
  • Pokaż nowe odpowiedzi