Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepłe, mięsiste, potęznie brzmiące głośniki używki to 6000

Jeja

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam głosników jak w temacie . I bardzo ważne, jestem przewrażliwiony jesli chodzi o ostre, jasne wysokie tony, Wolę już zeby były wycofane a najlepiej po prostu aksamitne bez kłucia w uszy. Biorę pod uwagę używki oraz DIY. Ktoś mi proponował DIY na Scan Speak Revelator R2904/700009 oraz Revelator 15W, ale nie mam możliwości przesłuchania tego zestawienia wcześniej. A opinie co do kopułki "szpilki" są podzielone jedni mówią ze łagodna inni że ostra. Moze ktoś wie w jakich firmowych kolumnach znajdę te głośniki ? Pokój 18mkw.

Szukam głosników jak w temacie . I bardzo ważne, jestem przewrażliwiony jesli chodzi o ostre, jasne wysokie tony, Wolę już zeby były wycofane a najlepiej po prostu aksamitne bez kłucia w uszy. Biorę pod uwagę używki oraz DIY. Ktoś mi proponował DIY na Scan Speak Revelator R2904/700009 oraz Revelator 15W, ale nie mam możliwości przesłuchania tego zestawienia wcześniej. A opinie co do kopułki "szpilki" są podzielone jedni mówią ze łagodna inni że ostra. Moze ktoś wie w jakich firmowych kolumnach znajdę te głośniki ? Pokój 18mkw.

ProAc D15 chyba wystarczą do 18m2 miałem je góra będzie taka jak lubisz a i reszta powinna Ci się spodobać .

Albo coś z Dynaudio .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Też zaproponuje proac d18, Pmc twenty 23/24, spendor a6, dali opticon/rubicon.

Jeśli chodzi o samą potęgę grania jak to nazwales to neat mf5 rozwala system, ale to koszt ok 8tys :) Podstawki tej samej firmy np XLS czy mfs zapewniają również zaskakujące rezultaty. Grają jaśniej od reszty

Wieza STEREO Technics :)

ProAc D15 chyba wystarczą do 18m2 miałem je góra będzie taka jak lubisz a i reszta powinna Ci się spodobać .

Do 18m2 to nawet podstawki dadzą radę, gram na takich w 19m.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Zapomniałem dopisać że jak już D15 to nigdy nie stawiaj ich na gołej podłodze tak jak u mnie na zdjęciu stoją ;) One lubią mieć pod sobą gruby dywan wykładzinę itp. bo tam dołem bas dmucha i goła podłoga mu nie pomaga .

może coś z Usher'a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co się tak uparliście na podłogówki?

Miałem okazję słuchać Usherów s520 w większym pomieszczeniu jak 18m te maleństwa naprawdę zrobiły bdb wrażenie. Natomiast mięsiściej na basie było z Usherami V601, może zanim się zdecydujesz zobacz co piszą w recenzjach, a na końcu sam przytargac do domu j sprawdź, pamiętaj nie sugeruj się tylkomopiniami naszymi recenzentów etc. Każdy z nas ma inne warunki akustyczne jedni z adaptacją inni bez do tego różny sprzęt okablowanie etc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

napisz jeszcze z czym chcesz zestawić te głośniki. Stonowaną górę można uzyskać również z chłodnych przetworników (np. Amphion), a ciepłe i mięsiste kolumny nie zawsze muszą być najlepszym wyborem.

Od siebie dodam, że DIY na SS powinno zagrać dobrze, pod warunkiem właściwego zestrojenia. No i nie będzie to szczególnie ciepła kolumna. Zamiast R2904/700009 wybrałbym jednak D3004/604010.

Też zaproponuje proac d18, Pmc twenty 23/24, spendor a6, dali opticon/rubicon.

Jeśli chodzi o samą potęgę grania jak to nazwales to neat mf5 rozwala system, ale to koszt ok 8tys :) Podstawki tej samej firmy np XLS czy mfs zapewniają również zaskakujące rezultaty. Grają jaśniej od reszty

Teraz mam Spendor A5, może Rotel 980 im nie pasuje, może akustyka ale trochę za chłodne granie jak dla mnie

Szukam głosników jak w temacie . I bardzo ważne, jestem przewrażliwiony jesli chodzi o ostre, jasne wysokie tony, Wolę już zeby były wycofane a najlepiej po prostu aksamitne bez kłucia w uszy. .... Pokój 18mkw.

Dynaudio Audience 50, Dynaudio Audience 52SE, Dynaudio Focus 140, Dynaudio Contour 1 (kilka modeli).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dynki maskują wady Rotela, a Rotel maskuje niedoskonałości Dynek. Idealna para. :-))))

Dynaudio Audience 50, Dynaudio Audience 52SE, Dynaudio Focus 140, Dynaudio Contour 1 (kilka modeli).

Miałem Dynaudio Audience 42 z Rotel 980. Spendor A5 przy nich jest duuużo lepszy. Naprawdę Niczym Te Dynaudio mnie nie zachwyciły to tego góra sporo bardziej krzykliwa niż w Spendor A5

KOlego proponuję szukać używane Xavian XN 250. Świetnie grające monitory.

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Ostatnio słuchałem w sklepie monitorów Xavian Ambra z jakimś Atollem i grały dokładnie tak, jak życzy sobie autor tematu - ciepło, mięsiście i potężnie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Teraz mam Spendor A5, może Rotel 980 im nie pasuje, może akustyka ale trochę za chłodne granie jak dla mnie

Trochę dziwne. Seria A daje lekko ocieploną zjawiskową prezentację. Być może to wina braku synergii.

Tak jak Ci radzą Dynaudio, chyba najlepszy wybór. Jeśli to też nie spasuje, Xavian XN125 lub 250. To już wybitnie ciepło grające monitory. W 20 m kw. spokojnie dadzą radę i te mniejsze i te większe.

Własnie od kilku dni poszukuję intensywnie chario i jestem mocno na nie nastawiony. Ale, dzięki waszym wpisom Xaviany też mnie zaintrygowały. Ogólnie to dziękuję wszystkim, że chce wam sie mi doradzić, to bardzo miłe.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Miałem dawno temu Xavian 125 , grały sucho i płasko , ale podejrzewam że to było kiepskie połączenie , bo za wzmacniacz robiła Yamaha AX-596 .

Z Rotelem ? chyba to nie będzie też trafione , może się mylę .

Skąd jesteś Jeja ? Każda kolumna zagra inaczej w zależności od akustyki, wzmacniacza oraz jakości nagrania/źródła. Jest wiele zmiennych. Różne zestawy są mniej lub bardziej tolerancyjne wobec słabych nagrań, ale znam przynajmniej kilkanaście takich, które potrafią grać od ostrości po ciepło i zamulenie. Rotel ma swoją manierę - może to nie Spendory są problemem u Ciebie ?

Spróbować 980 z Chario .

Chario mogą mieć zbyt rozbujany bas, choć DF w tych Rotelach jest niezły i powinien sobie z nimi poradzić.

Zdecydowanie ciekawszym połączeniem może być Focus z Dynaudio. Tylko są dość drogie.

Rotel RA-980BX i Dynaudio Audience 42 z krzykliwą górą? Jak dla mnie z którymś z elementów mogło być nie tak.

Te sprzęty nierzadko mają około 20 lat, to też trzeba brać pod uwagę, że nie zawsze ten komplet będzie grał identycznie.

Akurat ja słuchałem 980-tkę i Dynaudio Audience 50( mniejsza dynamika) i na pewno nie było mowy o krzykliwej górze.

Ewidentnie w tym połączeniu mogło coś być nie tak jak trzeba.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Nie kupuj kolumn DIY !

Co do ciepłych kolumn : dynie, proaci i vienny.

Własnie od kilku dni poszukuję intensywnie chario i jestem mocno na nie nastawiony. Ale, dzięki waszym wpisom Xaviany też mnie zaintrygowały. Ogólnie to dziękuję wszystkim, że chce wam sie mi doradzić, to bardzo miłe.

To bardzo ciekawe kolumny, jednakże jeśli podłączy się niekompatybilny wzmacniacz zabiją niekontrolowanym basem.

Do tego są to dość ciemne i wielu może narzekać, że ktoś zarzucił kocem na kolumny. Przed zakupem obowiązkowy dłuższy odsłuch, bo są to efektowne kolumny ( wiadomo, Włosi, muszą być oryginalni), ale po czasie może brakować zbyt dużo informacji w przekazie.

Nie kupuj kolumn DIY !.

Jeżeli już to trzeba je odsłuchać przed zakupem, niestety ewentualna dalsza odsprzedaż, to duże straty.

Chario w nijak nie da porównać się do Usherów. To dwa różne bieguny grania.

Gdy prowadziłem odsłuchy tego zestawu nic a nic mnie nie bolało, a wręcz przeciwnie, było całkiem przyjemnie :-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jak widać audio i gusta są bardzo różne , ja na temat 520 pisałem nie raz , ani z tranzystorem / ani z lampą nie grało dobrze , męczyłem je { właściwie siebie ] przez kilka miesięcy , dziękuję za odchudzone instrumenty niczym anorektyczki na wybiegu mody . :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.