Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry uniwersalny odtwarzacz CD +/- 2000zł

Turki85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o pomoc w wyborze odtwarzacza cd jak w temacie (nowy/używany). Poprzedni, który miałem długo odmówił współpracy. Muzyka, której słucham to przede wszystkim rock, jazz, soul, pop, odrobina klasyki. Obecny odtwarzacz NAD C320BEE.

Moje typy to:

-AUDIOLAB 8200CD

-PIONEER PD-50

-NAIM CD5i

-DENON DCD1500AE

Proszę o pomoc.

Wszystkie są równie dobre. Szczególnie 3 pierwsze z listy warte zainteresowania. Jeśli znajdziesz Naima w tej cenie, w dobrym stanie, bierz bez zastanawiania się. Pioneer świetny brzmieniowo, choć ma opinię bardzo awaryjnego. Audiolab - bezpieczny wybór. Na temat Denona nie wypowiem się. Nie znam.

Nie lepiej iść w DAC + transport (cd dobry jako transport)?

Do tego otwierasz sobie opcje źródła z plików itd. na DAC.

Nie bardzo skłaniam się, żeby iść w tę stronę. Nie potrzebuję odtwarzać plików. A poza tym dwa urządzenia=2 razy większy kłopot choćby w ich dobraniu.

Ale dziękuję za radę.

Nie lepiej iść w DAC + transport (cd dobry jako transport)?

Do tego otwierasz sobie opcje źródła z plików itd. na DAC.

Myslę podobnie lepiej zainwestować w DACa

De gustibus non est disputandum

Moja propozycja za bardzo rozsądne pieniążki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzień dobry.

Z mojej strony proponuję odtwarzacz Pioneer PD-50 (https://www.q21.pl/pioneer-pd-50.html). To bardzo nowoczesny odtwarzacz, który w swoim przedziale cenowym oferuje bardzo wysoką jakość dźwięku. Moja rekomendacja.

Ewentualnie spójrz proszę na odtwarzacz Rega Apollo-R (https://www.q21.pl/rega-apollo-r-outlet-dostawa-gratis.html). Mamy jeden egzemplarz urządzenia w stanie praktycznie fabrycznym. To top-loader, oferujący brzmienie bardzo spójne, szybkie, dynamiczne, a przy tym plastyczne, dobrze wypełnione.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

nowy bo nowy?

nowy bo nowy

bo sam na sobie przekonałem sie że hasło "jak ci padnie laser , to kupisz chińczyka na allegro" , nie działa

zamieniłem CD w klasie 2 tysie z chińczykiem na nowy CD w klasie < 1 000 zł

i kopara mi opadła

pioneer tez nie najgorszy pomysł

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Nie bardzo skłaniam się, żeby iść w tę stronę. Nie potrzebuję odtwarzać plików. A poza tym dwa urządzenia=2 razy większy kłopot choćby w ich dobraniu.

Ale dziękuję za radę.

Myślę, że idąc w DAC + transport/odtwarzacz CD jako transport za sumę X łatwiej Ci uzyskać dźwięk lepszy niż z samego odtwarzacza CD o cenie X.

Słucham 99.9% czasu płyt CD i jak przeszedłem z odtw. CD na DAC+CD wiele lat temu, to do samego CD nie wróciłem. Zwykła lampucera za 300zł z przeciętnym starym CD jako transportem za kilka stówek rozwali wiele droższych CD.

Miej w pamięci, że dzielone źródło CD może być tym, co Ci się spodoba i mniejszą kasą możesz uzyskać dźwięk z droższego samego odtw. CD.

Pozdrawiam.

Myślę, że idąc w DAC + transport/odtwarzacz CD jako transport za sumę X łatwiej Ci uzyskać dźwięk lepszy niż z samego odtwarzacza CD o cenie X.

Słucham 99.9% czasu płyt CD i jak przeszedłem z odtw. CD na DAC+CD wiele lat temu, to do samego CD nie wróciłem. Zwykła lampucera za 300zł z przeciętnym starym CD jako transportem za kilka stówek rozwali wiele droższych CD.

Miej w pamięci, że dzielone źródło CD może być tym, co Ci się spodoba i mniejszą kasą możesz uzyskać dźwięk z droższego samego odtw. CD.

Pozdrawiam.

Jakaś propozycja DAC+CD z Twojej strony do 2000zł?

z propo "dzielonek" - równiez za

łatwiej ci za kilka lat bedzie sie rozstac z CD za 6 stówek i kupić nowy , a jak drogo dasz za CD to bedziesz go "łatał" chińskimi napędami itp

rownierz jestem użytkownikim "dzielonki"

a co kupić ?

coś z wyjściem cyfrowym za 600 - 700 a za reszte możesz przetwornik już kupić używany - bo nie ma tam części pracujących mechanicznie , wiec tu można pokusić sie o używke

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

A jak Twoim zdaniem sprawdzi się w roli transportu odtwarzacz DVD?

Zyzol - raczej słabo, przynajmniej te co ja próbowałem. Kiedyś jak DACi zaczęły być bardziej popularne na forum z 10? lat temu, to wiele osób myślało, że byle dvd jako transport i DAC i będzie grało dobrze. No, ale nie gra. Bo transport też ma wpływ na dźwięk. O ile nic nie może poprawić w sygnale, ma go tylko przekazać, no to niestety może ten sygnał pogorszyć i dvd jako transport nie bardzo, może jakieś nieliczne przypadki dadzą dobry dźwięk, nie wiem.

Turki85 - ja wiele lat grałem na zwykłej lampucerze (kość cs4397 chyba jeśli dobrze pamiętam) z różnymi odtw. cd jako transportami np. marantz 5003 (ładny, ale jako cd słaby), starsze marantze (63), jakieś onkyo.

To są dobre połączenia, jeśli nie przeszkadza Ci że to starszy cd może być (chociaż może też być nowszy marantz i on i ładnie wygląda i ma dziurkę słuchawkową, czyta mp3, ładny wyświetlacz itd.).

Lampucera ze 300-500zł, i takie cd 200-600zł, więc i za tysiaka można. Wtedy można kupić lepsze kabelki zasilające, może lepszy rca (srebro polecam, tu jest już duuuża różnica).

Po drodze miałem też jakoś chwilę DAC Beresforda i była to totalna porażka, zmulony i brudny dźwięk. Planowałem też musical fidelity v-dac, ale ostatecznie nie kupowałem.

Potem udało mi się wyrwać transport Meridiana (602) na allegro i to jeden z lepszych zakupów jakie w życiu zrobiłem. Genialny transport za śmieszne pieniądze, ale pojawia się raz na kilka lat chyba... To nawet z lampucerą grało naprawdę dobrze. Potem kupiłem DAC North Star, ale sam DAC ze 2k cena.

Wracając do tematu - może też być ciekawą opcją sam odtwarzacz CD Meridiana - poczytaj o nich.

Poczytaj tez o transportach - poleca się często Philipsa 500 jako transport.

Warto też polować na odtwarzacze CD Teac serii VRDS jako transporty. Kupiłem sobie taki niedawno (cd 7 vrds), nieźle gra, ale nie ma startu do Meridiana. Teraz gram na Meridian 602 + lampowy Dac Protagonist i to jest bajka.

Niestety nie mogę Ci polecić wiele różnych DACów w tym przedziale cenowym, bo sam wiele ich nie miałem, a staram się wypowiadać tylko o sprzęcie, który sam miałem.:)

Jeśli chcesz iść w stronę cd+dac, jest sporo tematów na forum o tanich cd jako transportach, no a o DACach pewnie zatrzęsienie tematów. Uważam, że warto iść w tą stronę, chyba, że priorytetem jest koniecznie jak najmniej miejsca zajmowanego przez sprzęt. Ale wiele DACów to małe puszki, nie zajmują wiele. Wiele z nich będzie miało śmieszne zasilanie niemal jak na ładowarkę od starej nokii, mnie brzydzi takie zasilanie bo lubię IEC i porządny kabel, ale może jakoś pomóc wtedy osobny zasilacz od Tomanka. Jednak celowałbym w coś co ma gniazda IEC, ma coax, dostępny laser i pancerną budowę i pilota.

Podłączę się bo rozważam zakup dac i tak jak Turki85 nie słucham plików, ale już Tidal HIFI bym chciał posłuchać. Mam mętlik w głowie bo to nie wygląda tak jak opisujecie. Ma taki procesor a tamten taki, a sam doświadczyłem że to nie decyduje o dźwięku. Wchodzę na olx i gość sprzedaje Dac Magic 100 z zasilaczem Tomanek za 690 zł. Zgłupiał, czy co? Drugi sprzedaje bo wraca do słuchania CD. To są przykłady które nie potwierdzają, ale dają do zastanowienia. Przekonałem się że jak jest coś do wszystkiego to do niczego. Teraz pytanie jak wysyłam sygnał do Dac-a z CD to jaki jest na wyjściu tego odtwarzacza? 44.1Hz czy 48Hz? No wiadomo że 44.1hz. A dac na jaką częstotliwość ma ustawione taktowanie procesora? Gdzie w dac jest DSP który dostosuje sygnał do 48 hz i pochodnych?

Czyli co? mam przegrywać płytę do pliku, nadpróbkować go i dopiero przepuszczać przez dac?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

nowy bo nowy

bo sam na sobie przekonałem sie że hasło "jak ci padnie laser , to kupisz chińczyka na allegro" , nie działa

zamieniłem CD w klasie 2 tysie z chińczykiem na nowy CD w klasie < 1 000 zł

i kopara mi opadła

pioneer tez nie najgorszy pomysł

Długa droga przed tobą.

może też być ciekawą opcją sam odtwarzacz CD Meridiana - poczytaj o nich.

Wybór bardzo dobry ale co wiesz o reszcie systemu kolegi? Nic.

Teraz gram na Meridian 602 + lampowy Dac Protagonist i to jest bajka.

Adam to bardzo zdolny gość. Nie wiem wersję posiadasz ale nie wątpię, że jest co najmniej dobrze. I to jeszcze z porządnym transportem.

Podłączę się bo rozważam zakup dac i tak jak Turki85 nie słucham plików, ale już Tidal HIFI bym chciał posłuchać. Mam mętlik w głowie bo to nie wygląda tak jak opisujecie. Ma taki procesor a tamten taki, a sam doświadczyłem że to nie decyduje o dźwięku. Wchodzę na olx i gość sprzedaje Dac Magic 100 z zasilaczem Tomanek za 690 zł. Zgłupiał, czy co? Drugi sprzedaje bo wraca do słuchania CD. To są przykłady które nie potwierdzają, ale dają do zastanowienia. Przekonałem się że jak jest coś do wszystkiego to do niczego. Teraz pytanie jak wysyłam sygnał do Dac-a z CD to jaki jest na wyjściu tego odtwarzacza? 44.1Hz czy 48Hz? No wiadomo że 44.1hz. A dac na jaką częstotliwość ma ustawione taktowanie procesora? Gdzie w dac jest DSP który dostosuje sygnał do 48 hz i pochodnych?

Czyli co? mam przegrywać płytę do pliku, nadpróbkować go i dopiero przepuszczać przez dac?

Ale po co przetaktowywać z 44.1 do 48kHz? Dobre DACi mają dwa różne zegary jeden dla 44.1kHz i drugi dla 48kHz. Jeżeli np. po USB puszczasz rip CD i wychodzi gdzieś 48kHz to jest to wynik złych ustawień systemu no chyba że tan dac tak ma, co niekoniecznie daje lepszy dźwięk. Moim zdaniem jak już kupować DAC'a to z własnym zasilaniem a nie zasilaczem wtyczkowym 12V.

Jak to po co, żeby dac miał lepiej, przecież każde nowsze CD robi to, nadprobkowuje. A z CD cyfrowo przecież wychodzi 44.1 i wówczas dobre daci mają dwa zegary. Które to mają? Do kwoty 2000 zł? No bo chyba nie te chińskie. 48kz chodziło mi o rodzinę bo nadprobkowanie jest oczywiście gęściej. Nawet jeśli ma dwa zegary to nadal puszczany jest na niego sygnał 44.1, a przecież lepiej mu się pracuje przy 48/24 i wyżej.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

OK, trochę się zakręciłem i różne tematy mi się pomieszały, to co robi sobie dac z sygnałem to jedno a druga kwestia to to co robi np. PC będący źródłem który też może przekształcać próbki np Windows standardowo dźwięk ze wszystkich źródeł konwertuje na 48 kHz lub więcej i to idzie na DAC'a. Na to stosowało się i może stosuje jeszcze pluginy do np. Foobara aby tu nie robić konwersji z 44.1 na 48kHz czy więcej.

Witam,

jeżeli jest rozmowa o transporcie do DAC to co myślicie o takim odtwarzaczu: Audiolab M-CDT?

Dac Rega-R, Naim Supernait 2. Mam sporo płyt CD i nie chce mi się wszystkich zgrywac na dyski. Dlatego myślę o transporcie. W tej chwili głównie gram z Daphile do Regi.

Obstawiał bym Pioneer PD50, na prawdę bardzo dobry odtwarzacz. I akurat sztuki które pobladliśmy nie były awaryjne, więc tu nie potwierdzę informacji/plotki.

DSV jednak dość dobrze radzi sobie z serwisem.

Ten odtwarzacz ma także całkiem udany przetwornik.

Więc jest urządzeniem kompletnym.

A jak chcesz iść w transport + DAC to kup jakiś uniwersalny odtwarzacz BD.

Obstawiał bym Pioneer PD50,

za

tym bardziej jeśli ma wejście do CA

Mam nadzieję, że obecne PD-50tki nie są już tak awaryjne jak to było na początku. Wiadomo coś czy Pioneer nie wypuści niedługo odświeżonego modelu jako PD-50AE?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.