Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana w obecnym zestawie. Amp, głośniki czy źródło?

Manolo

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek, dzień dobry. Jako zarejestrowany użytkownik jestem świeżakiem, ale forum czytuje od pewnego czasu i mam nadzieję znaleźć pomoc.

Poszukuję porady w sprawie upgrade'u obecnego zestawu jaki mam u siebie.

Wzmacniacz: Denon pma 710ae,

kolumny: klipsch r-26f,

cd: denon dcd 710 ae,

odtwarzacz sieciowy: gramofon by fon (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Najczęściej, prawie wyłącznie słucham muzyki ze spotify za pośrednictwem gramofon.

Mój pokój ma około 20m2. Muzyka: elektroniczna, jazz, klasyka i czasem rock.

Mam do wydania około 2,5 tyś na zmianę w zestawie. Po głowie chodzi mi inwestycja w sonosa, który powoli (czy na pewno?) podłączyć Tidala z jakością hifi. Nie chciałbym wchodzić w podłączanie komputera jako elementu zestawu.

Alternatywnie myślę o używanym wzmacniaczu który podciągnie brzmienie.

Na te chwile brakuje mi średnich tonów i lepszej kontroli basu.

Kiedy słucham z cd, jakość jest lepsza niż ze spotify (no sh*t, Sherlock!), ale ta technologia jest dla mnie mniej wygodna. Stąd pomysł na upgrade źródła do sonosa, z drugiej strony jednak budżetowym wzmacniacz też nie jest najmocniejszym ogniwem.

Najmniej myślę o zmianie głośników, ale nie zamykamy się na żadną opcje.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie rady, opinie i rekomendacje sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poprawę jakości dżwieku uzyskasz właśnie przede wszystkim przy wymianę kolumn. Klipsch oferuje brzmienie jasne, analityczne, suche z wyraźnie podbitymi skrajami pasma. Na pewno brakuje wypełnienia, środka pasma, plastyczności. Moim zdaniem zacząłbym właśnie od kolumn, chociaż Twój wzmacniacz tez niestety jest pewnym ograniczeniem.

W założonym budżecie zwróciłbym uwagę na kolumny Indiana Line Tesi 561 (https://www.q21.pl/indiana-line-tesi-561-18237.html), które moim zdaniem zapewnią naprawdę dobrą jakość dźwięku nawet na Twoim wzmacniaczu. Trochę droższą opcja jest polski zestaw Audio Academy Phoebe III (https://www.q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html), natomiast to propozycja warta odsłuchu. Na koniec propozycja kolumn podstawkowych, które także bez problemu nagłośnią Twój salon wysoką jakością dźwięku - Dynaudio Emit M20 (https://www.q21.pl/dynaudio-emit-m20.html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Moderatorzy

Q21 ma rację odnośnie kolumn. Ja myślę, że jeszcze kwestia transportu odgrywa tu dużą rolę. Jak masz podłączony ten "gramofon" do wzmacniacza ? wyjście sygnału audio – gniazdo mini Jack ? W ten sposób nie uzyskasz dobrej jakości. Po raz kolejny się powtórzę i polecę ten temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zainteresuj się raspberry pi 3 i do tego nakładka hifiberry dac+pro i wgrany system volumio. Wepniesz to po RCA do wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Popieram, a nawet może być tak, że wystarczyły by monitory z wooferem 16,5 - 18 cm,

choćby Pylon Opal monitor czy nowy JBL Arena.

Kolumny to moim zdaniem 75 % sukcesu i tego, co można uzyskać z reszty gratów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki za opinie!

Muszę przyznać, że zmienia to moją koncepcję, co jest oczywiście akceptowalne.

Mam dodatkowe pytania:

@Q21: Phoebe III jest w zasięgu budżetu wiec spoko, pytanie tylko czy ta propozycja pojawia się ponieważ pasuje do Denona, czy do muzyki i pokoju, czy obydwu? Pytam ponieważ Denona też z czasem chciałbym wymienić. Czy będą to kolumny współpracujące z innymi wzmacniaczami?

@Rucia1: gramofon ma wyjście mini jack, które podłączam kablem RCA do wzmacniacza, o Raspberry nie słyszałem, zapoznam się z tematem. Czy to jest zestaw w stylu DYI, który trzeba poskładać z samodzielnie? Nie jestem za mocny z tej strony :)

Zasadniczo nie chciałbym iść w stronę monitorów, docelowe pomieszczenie może być większe (planuję zmianę mieszkania < 2 lata), a poza tym bardziej odpowiada mi estetyka kolumn podłogowych. Jeśli są jakieś przeciwwskazania dla podłogówek do takiego pokoju, dajcie znać proszę.

Poczytaj dokładnie to:

Ukryta Zawartość

i jeśli się nieco orientujesz w technice obejrzyj jeszcze to:

Ukryta Zawartość

który jest elementem tych kolumn.

Radzę nie kupować w ciemno, tylko dłużej posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zdecydowanie bardziej zrozumiałe jest dla mnie to co w pierwszym linku :)

Na pewno będę chciał posłuchać przed podjęciem decyzji, teraz wiem co mam a co bym chciał mieć.

Nie wiem co ma wnieść tu wymiana kolumn przy tym wzmacniaczu.

Żadne z kolumn o których tu rozmawiacie nie zagrają dobrze z tym Denonem, według mnie wymiana totalne bez sensu. Zmiana barwy i to wszystko.

Albo całość albo wzmak do wymiany.

Jeśli już koniecznie AA to nie ver 3, a raczej 4, mimo, iż dwukrotnie droższa :-(.

Żeby się zmieścić w budżecie, zachowując na dłużej mimo zniechęcania resztę gratów proponuję

choćby Pylony Opal 23 - dadzą radę i w w większym pokoju i zagrają wszystko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są jeszcze nowe JBL Arena 180 i Indiana Line ....

Jakbyś cię nudził, możesz też porównać dwa obrazki "na kratce" z linku głośnikowego i ten:

Ukryta Zawartość

i postarał się wyszukać jakieś szczegóły, które je różnią ;-)

Bo mimo wszystko kolumny uważam zdecydowanie za najsłabsze ogniwo, szczególnie,

jeśli ktoś deklaruje choćby śladowy udział klasyki czy jazzu w swoim repertuarze;

chyba, że to Szostakowicz czy jakieś kwasy ..;-))) aaaa, to wtedy wymiękam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Budżet 2,5k jest punktem wyjścia, przy dobrej woli trochę ponad 3 tyś, bo widzę, że tyle kosztuje wersja IV jest do zrobienia.

No chyba, że rynek wtórny - zakładam, że da się znaleźć taniej ale pewnie trzeba by polować.

Dla odniesienia muzycznie, klasyka to u mnie Nils Frahm, Max Richter a jazz Badbadnotgood, Koop.

Myślę, ze nie będzie mnie jednak stać na zakup dobrych kolumn i solidnego wzmaka.

Rucia1, zainteresowała mnie Malinką wiec kwestia źródła odpada.

Można kupić kolumny używane w podobnej kwocie co sprzedaż Klipsh +1,5k.. i zmiana wzmaka +1,5k..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Tyle to kosztuje JEDNA kolumna V4 w Q21, bo na podpuchę podają, ale gdybyś chciał ją kupić,

to jest dopisek, że sprzedają tylko w kompletach, f..k.

Dlatego szukanie nowych to niemal walka z nową Enigmą, tak są zakodowane :-(((

Teraz u nich ( nie tylko ) kolumny do 3 tysięcy kosztują do 6 tysięcy; ciężko się przestawić.

Jest kilka na aukcjach, ale to zawsze ryzyko, chyba, że znajdziesz coś blisko...

do posłuchania czy obejrzenia.

Tyle to kosztuje JEDNA kolumna V4 w Q21, bo na podpuchę podają, ale gdybyś chciał ją kupić,

to jest dopisek, że sprzedają tylko w kompletach, f..k

no tak, uwagę przykuje, ale finalnie grubo poza budżetem

Najczęściej, prawie wyłącznie słucham muzyki ze spotify za pośrednictwem gramofon.

...

Kiedy słucham z cd, jakość jest lepsza...

Odpowiedziales sobie sam: zacznij od wymiany zrodla. Dlaczego nie PC? Masz laptop czy stacjonarny?

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.