Skocz do zawartości
IGNORED

SZCZERY PORADNIK AUDIOFILA I MELOMANA

Rekomendowane odpowiedzi

Obrazy na pewno na dźwięk mają większy wpływ, jak bezpiecznik- nawet najaudiofilszy.

Mimo to ja bym tego wpływu nie przeceniał.

No tak, wersalka, kwiaty i obrazy wystarczają. Ani nie szukasz porady, ani odpowiedzi ode mnie nie przyjmiesz, więc się nie wypowiadam.

Ależ Przemak...u mnie to wystarczyło, a powiem Ci, że na początku z tymi Opalami miałem mieszane uczucia - z jednej strony genialna szczegółowość i klarowność brzmienia, a z drugiej w niektórych płytach momentami może nie jazgot, ale lekki dyskomfort przy słuchaniu.

Też miałem zamiar zacząć kombinować z tą słynną wełną mineralną, ale jakoś nie mogłem sobie wyobrazić jak mógłbym ją zastosować za głośnikami, czy na ścianach. Przecież to szpetne strasznie...więc postanowiłem najpierw poprawić co się da prostymi, sprawdzonymi środkami, to wszystko.

Więc już nie szukam porady...w tym wątku szukają jej inni i moja rada jest taka, żeby wszyscy, którzy mają problem z akustyką w pierwszej kolejności sprawdzili metody tanie i proste, zanim zaczną wydawać pieniądze na droższe ustroje.

Obrazy na pewno na dźwięk mają większy wpływ

Zwłaszcza olejne na płótnie, a nie jakieś antyramy.

Edytowane przez soundchaser

Ależ można mieć panel ( obraz) od środka wełna ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• Redaktorzy

Oczywiście, nawet proste obszycie płótnem płyty wełny mineralnej powoduje, ze da się ją już umieścić w ludzkim pomieszczeniu.

Oczywiście, nawet proste obszycie płótnem płyty wełny mineralnej powoduje, ze da się ją już umieścić w ludzkim pomieszczeniu.

Płótno to za mało, ale jak kto chce.

nagrywamy.com

SC, nie to było w mojej wypowiedzi najwazniejsze, lecz to, że WPŁYWU OBRAZÓW NIE MOŻNA PRZECENIAĆ. Jak zwykle

skupiłeś się nie na tym, co ważne.

Kolega Notoryczny za to widzi, co można zrobić z obrazem z punktu widzenia i akustycznego, i estetycznego.

Edytowane przez porlick

WPŁYWU OBRAZÓW NIE MOŻNA PRZECENIAĆ

Tak samo jak nie można ich wpływu nie doceniać.

Podobnie panele z wełny mineralnej niekoniecznie w danym pomieszczeniu muszą dać efekt lepszy

od wspomnianych obrazów.

Teoria teorią, ale i tak wszystko trzeba sprawdzić praktycznie NA SŁUCH.

W przypadku ustrojów akustycznych, Koledzy sceptycy, wasza wiedza teoretyczna jest tylko pomocna, ale nie jest wyznacznikiem,

bo to trochę inna sprawa niż z "brzmieniem" kabli, czy bezpieczników.

Tutaj już nie wypada wmawiać innym, że tylko piszą, że słyszą, albo że to im się tylko wydaje. ;-)

Moja prośba jest też taka, by niektórzy Koledzy wyzbyli się (przynajmniej w tym wątku) nagminnej maniery negowania opinii i porad komentujących, podkreślając przy tym słuszność jedynie swoich racji.

A ja zapytam z jakiego materiału powinna być zasłona żeby spełniła akustycznie swoje zadanie. Mam całą ścianę do zasłonięcia długości 4,70-to dłuższa ściana, aczkolwiek tak naprawdę zasłony wykorzystuję do zasłonięcia rurek i paskudnych części za oknem-czyli cały czas są w pozycji odsłonione. Jedna kolumna stoi właśnie przy zasłonie-około 40cm. Oczywiście nie powieszę koca pod karnisz ze względów estetycznych i praktycznych ( w mieszkaniu się kurzy dość mocno). A te obrazy:

Ależ można mieć panel ( obraz) od środka wełna ;)

Załączone miniatury

3e4a9e2b4a4f9aca0f9378ad7009.jpeg

widziałem na allegro i też nad nimi dumam-pytanie czy są bezpieczne? W pokoju także śpimy, nie chciałbym wdychać jakiegoś syfu...

W pierwszej kolejności będę szukał czegoś za kolumny-na fachowca-akustyka mnie nie stać (w zeszłym roku na AS było kilka stoisk "akustycznych"-cena mnie rozbawiła liczona w gruby dziesiątkach tysi...). Może polecice coś estetycznego i dobrze sprawującego? Ściana 3,40 wys 2,65 centralnie na ścianie między kolumnami tv 48 cali.

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

A ja zapytam z jakiego materiału powinna być zasłona żeby spełniła akustycznie swoje zadanie

Zależy, co to ma dać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wpolcz-pochl-dzw.jpg

Jak widać, do 1kHz dywan od ściany się za bardzo nie różni.

też nad nimi dumam-pytanie czy są bezpieczne? W pokoju także śpimy, nie chciałbym wdychać jakiegoś syfu...

Dlatego one muszą być owinięte folią pod tą tkaniną.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Może to lepsze rozwiązanie...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Może to lepsze rozwiązanie...?

Ukryta Zawartość

Może być, aczkolwiek generalnie wełna jest nie do pobicia jeżeli chodzi o stosunek efektywności do ceny.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

W pierwszej kolejności będę szukał czegoś za kolumny-na fachowca-akustyka mnie nie stać (w zeszłym roku na AS było kilka stoisk "akustycznych"-cena mnie rozbawiła liczona w gruby dziesiątkach tysi...). Może polecice coś estetycznego i dobrze sprawującego? Ściana 3,40 wys 2,65 centralnie na ścianie między kolumnami tv 48 cali.

Tak wiec półki z książkami/płytami na ścianie za głośnikami okazały się niefajne?

Ciekawe dlaczego?

Za mało płyt w domu?

Za mało książek w domu?

Moja prośba jest też taka, by niektórzy Koledzy wyzbyli się (przynajmniej w tym wątku) nagminnej maniery negowania opinii i porad komentujących, podkreślając przy tym słuszność jedynie swoich racji.

Kiedyś miałem wzmacniacz.......,którego nie mogłem zaakceptować po prostu źle grał ,identycznie potwierdziło to kilku moich znajomych którzy mieli z nim styczność. Przypadkowo będąc u klienta ,ustalając menu na imprezę (jak wcześniej pisałem zajmuję się Cateringiem) ,dostrzegłem ten wzmacniacz , z ciekawości zapytałem czy jest z niego zadowolony ,mina wskazywała że bardzo,poprosiłem aby włączył ,po dłuższym odsłuchu nie mogłem go poznać ,tak świetnie grał (na 100 procent nie było w nim żadnego upgrade) ,w rozmowie opowiedział mi ile czasu kosztowało go dopasowanie reszty toru,włączając w to odpowiednią akustykę . Wtedy dotarło do mnie,że każdy producent,konstruktor ma swoją szkołę dźwięku OK,nikt nie wie z czym i gdzie był testowany nim trafił do klienta .Zdjęcia ,reklamy itp. to według mnie tylko pozory. To tak na marginesie jaśniejszemu rozwojowi tego wątku.

Bliżej - tak, bliżej siebie czyli bliżej biurka, biurko dla niskich częstotliwości nie istnieje.

Mam nadzieje tymczasowe rozwiązanie z tymi śmiesznymi prowizorycznymi nóżkami, no ale "poprawiła się lokalizacja źródeł pozornych" :)))

"biurko dla niskich częstotliwości nie istnieje", a ten cholerny telewizor, czy dla niego istnieje, bo na przestawienie go koncepcji nie mam. W każdym razie 10% kolumny stoi za TV. Czy w związku z tym wełna wciąż może coś pomóc? To tył kolumny generuje jakąś falę, dlatego wskazana jest ta wełna za nią?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam nadzieje tymczasowe rozwiązanie z tymi śmiesznymi prowizorycznymi nóżkami, no ale "poprawiła się lokalizacja źródeł pozornych" :)))

"biurko dla niskich częstotliwości nie istnieje", a ten cholerny telewizor, czy dla niego istnieje, bo na przestawienie go koncepcji nie mam. W każdym razie 10% kolumny stoi za TV. Czy w związku z tym wełna wciąż może coś pomóc? To tył kolumny generuje jakąś falę, dlatego wskazana jest ta wełna za nią?

Ukryta Zawartość

No trochę inaczej to sobie wyobrażałem, zdjęcia przekłamują ;) Trzeba posłuchać, choć może więcej jazgotać.

Z tyłu trzeba wytłumić pomieszczenie w popularnej koncepcji LEDE, żeby do słuchacza najpierw docierała fala z kolumn, a potem odbicia.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Redaktorzy

To tył kolumny generuje jakąś falę, dlatego wskazana jest ta wełna za nią?

Jeśli nawet z tyłu nie ma żadnego otworu bas-refleksu, to i tak niskie tony emitowane przez głośniki i tunele mają tendencję do wzbudzania się w rogach pomieszczeń. Nie tylko w rogach, ale to już zależy od konkretnych wymiarów pokoju.

ten cholerny telewizor

A sprawdź czy zmienia się brzmienie jak TV wyprostujesz i maksymalnie przesuniesz do tyłu.

Być może to niemożliwe, poza tym wiem, że ten sposób ustawienia jak teraz jest optymalny do Twojego oglądania jak leżysz,

ale chodzi o to, by sprawdzić czy to coś zmienia w dźwięku.

Rozumiem, że kolumn nie da się choć trochę wysunąć do przodu?

A jeśli można to spróbuj wtedy zmniejszyć odległość między nimi, tak by zmierzać do trójkąta równobocznego.

Ja wiem, że wtedy będzie za mała odległość od "łba", ale może dzięki tym zabiegom po prostu poprawi się brzmienie.

Wszystkie są sensowne. Tylko nie wszystkie porady sprawdzą się w każdych warunkach audio.

Edytowane przez soundchaser

Czy w przypadku Sylwona i czasami kłopotu z "jazgotem" nie ma większego wpływu ściana na przeciw kolumn ?

Jak widać, do 1kHz dywan od ściany się za bardzo nie różni.

A jakie wartości będą przy dywanie gr. 2,5cm ?

Edytowane przez piotkrak

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

A jakie wartości będą przy dywanie gr. 2,5cm ?

Nie mam danych tego typu, ale nie spodziewałbym się wiele. Niestety, wszystkie tkaniny zaczynają działać w górnym środku, czyli w zakresie największej czułości słuchu. Dlatego oceniając tak wykonaną "adaptację" wydaje nam się, że dużo ona daje, tymczasem niestety jest często przeciwskuteczna, bo im więcej stłumimy górę nie ruszając dołu, tym większą nierównowagę wprowadzamy do brzmienia, które robi się po prostu brzydkie. Czas pogłosu dla całego pasma powinien być wyrównany, albo przynajmniej trzeba się o to starać. Dlatego IMO nie jest dobrym pomysłem stosowanie materiałów, zasłonek czy dywaników, tylko paneli szerokopasmowych z wełny czy gąbki, które przy okazji tłumienia góry "opiekują się" również dołem. Jak widać, tkanina czy dywan może i tłumią "rezonanse", ale dopiero od kiloherca w górę, czyli raczej piski, jeżeli komuś rezonuje pokój w okolicy 2kHz ;) Jeżeli mamy nierównowagę w tłumieniu pasm, to niektóre panele mogą być obite czymś odbijającym albo wręcz schowane pod gipsokartonem, ale męczący dźwięk to nie tylko jazgot, który przecież łatwo w ostateczności "uspokoić" korektorem, ale również, a może przede wszystkim mulący dół i dolny środek.

To tył kolumny generuje jakąś falę, dlatego wskazana jest ta wełna za nią?

Niskie częstotliwości, czyli długie fale, są zasadniczo wszechkierunkowe - łatwo to sprawdzić, słuchając za kolumną, zniknie góra ale dół zostanie. Jedna z koncepcji organizacji odsłuchu (nie jedyna, ale akurat mi pasuje) czyli LEDE zakłada wytłumienie "przodu" czyli za kolumnami i obok oraz pozostawienie w miarę "live" tyłu. Chodzi o to, żeby do słuchacza docierał dźwięk z głośników a odbity dopiero potem, rozproszony i z innych kierunków. Jeżeli pozostawimy gołą, odbijającą ścianę za kolumnami, to do uszu dociera to co z głośników oraz to co odbite od tylnej ściany, z małym opóźnieniem i sporą energią. Oprócz problemów dołem, z którymi można walczyć odległością od ściany, powoduje to też "grzebień" na wszystkich częstotliwościach.

To wszystko oczywiście jest oprócz walki z rezonansami, które rzadko dadzą się opanować szerokopasmowymi pułapkami i wymagają raczej strojonych pułapek, czyli nie są możliwe do zastosowania w większości przypadków.

nagrywamy.com

Dziękuję. No tak przede wszystkim działanie proporcjonalne jest potrzebne.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

Do autora wątku.

Proponuję zebrać w punkty sensowne wypowiedzi z tego tematu i faktycznie zrobić z tego poradnik.

Wątek co prawda dopiero raczkuje ,pierwsze emocje opadły ,w szczególności jak przy autorze widnieje nazwa Branża.Zaczynamy powoli wchodzić w tematy tytułu wątku. Myślę że jakakolwiek punktacja jest tutaj zbędna.

No trochę inaczej to sobie wyobrażałem, zdjęcia przekłamują ;) Trzeba posłuchać, choć może więcej jazgotać.

Z tyłu trzeba wytłumić pomieszczenie w popularnej koncepcji LEDE, żeby do słuchacza najpierw docierała fala z kolumn, a potem odbicia.

>przemak, no i tak to bywa z tymi poradami. Doradzałeś, żeby unieść kolumny i dosunąć do szafki, a teraz piszesz, że może jazgotać. Najlepiej będzie, jak wpadniesz do mnie kiedy będziesz na wczasach w okolicy Mrągowa. O tej mieścinie chyba każdy słyszał ze względu na odbywający się tam coroczny piknik Country. Tylko koniecznie weź ze sobą Basię elektro-akustyczną, żeby nie targać pieca. Chętnie posłucham Twojej gry na żywca przy piwie Kormoran :)

Odsunąłem tylko po 3cm kolumny, bo prawa prawie stykała się z ramą TV. Zostawię na tych prowizorycznych kołkach, żeby gwizdek był mniej więcej na wysokości uszu tak jak doradzają, może jeszcze pomyślę z tą wełną i niech tak zostanie. Filharmonii Narodowej i tak do domu nie przeniosę.

To co proponował mi >will66 to już chyba adaptacja akustyczna dla sali koncertowej w budynku filharmonii ;)

Sylwon, absolutnie nie to było moim zamiarem. Sorry, że tak to odebrałeś...

Opisałem tylko opcje, a na końcu chyba dosyć jasno napisałem, iż należy działać małymi kroczkami i dopiero po zweryfikowaniu ostatniego podejmować kolejny, itd.

Ze zdjęcia to można co najwyżej próbować pomóc przy zaangażowaniu hosta. Na ucho można stroić, ale metodycznie: poprawiając górę odkrywamy problem z dołem, modami pomieszczenia i odwrotnie. Stąd pomiary- analiza-działanie-pomiary-analiza dają najlepszy rezultat, który i tak na końcu jest jeszcze dostrajany pod właściciela na....ucho ;)

Ja nie napisałem żeby dosuwać szafkę z tv do ściany i kolumny do niej.....

Można by dużo pisać co i jak z akustyką jak chociażby, że granity pod kolumny to żadne voodoo jak stosuje się je tam gdzie jest faktycznie taka potrzeba albo że metoda LEDE sprawdza się lepiej np. w KD, że tzw. bas ma charakterystyką dookólną i że problemy są w ścianach z betonu i małych pomieszczeniach, itd.

pozdrawiam

Edytowane przez will66
  • Pokaż nowe odpowiedzi