Skocz do zawartości
IGNORED

Bardzo dobre kable głośnikowe, które niewiele kosztują - czy istnieją?

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba by nie kosztowało tyle. 

Ja robiłem z kolei test podrabianych kimber z Ali do oryginalnych waśnie TC, które mają teflonowa izolacje. No nie było to samo. Nie paliłem ale różnica była w dotyku , fakturze, sprężystości

To są kable które mają udawać inne, markowe, dużo droższe. Oni umieją robić dobre kable na tym się powinni skupić.

ŻE trzeba zamawiać z Chin to problem , jak by był ''salon''  z kablami i innymi drobiazgami to by się poszło i podotykało  i może coś by wybrał 

Akurat mam te ''TC'' :) , zapłaciłem ? 14 zł metr myślałem że przyjdzie aluminium w izolacji z topionych plastikowych wanienek :) ,  ot kupiłem i są bo wcześniejsze zostały pod podłogą , 

A u mnie z YTDY najlepiej wypadły 10x0.5mm. Długo grałem na 6x0.5mm i właściwie nie czułem potrzeby zmiany. Aż mnie wirus złapał i była okazja, żeby sprawdzić dawno kupione i rzucone w kąt przewody 20x0.5mm i 10x0.5mm. 

Na pierwszy ogień dałem 20x0.5 bo jeśli miałem coś usłyszeć, to największa szansa przy tej zmianie. I rozczarowałem się! Owszem dźwięk zrobił się potężniejszy, ale jakiś taki mało bezpośredni, ze słabą mikrodynamiką i przysłoniętą górą.

W moich monitorach Marantza jest opcja na coś a'la bi-wiring, tzn. można osobno dać kabel na woofer i twitter (to chyba bullshit?). Dałem 7 żył na woofer i 3 na twitter, reszta, czyli 10 na +. 

Szybko zrobiłem kable z przewodu 10x0.5mm, tym razem dałem 3 żyły na woofer, 2 na twitter, reszta na +. I jeśli to nie jest placebo, to w moim systemie jest to optimum. Tylko mój system to taki przeskalowany system monitorowy, więc zależy mi na graniu bezpośrednim, dość szczegółowym, nie zamulonym, ale też nie męczącym, bo czasem słucham muzyki przez kilka godzin ciągiem. No i gust muzyczny raczej daleki od mainstreamu..

Gram z Tidal Hi-Fi + DAC Loxjie D30 (v1 na AK4493EQ) + Harman HK1400 + Marantz LD 50DMS (kopułka mylar, woofer polietylen).

Teraz czas na RCA.

(na tym kawałku ostatnio testuję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , a tu moje ulubione na Tidalu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 5.12.2023 o 19:47, audioburak napisał:

Strach się przyznać, ale u nas takiej samej taśmy nie spotkałem na rynku:

Ukryta Zawartość

Ale w pełnej wersji ( 1,4 ) dla mnie było za ciemno.

Mogłem kupić samą taśmę, ale tu mam ładne i przyzwoite wtyki w cenie.

Fakt, że trzeba rozebrać go i ucywilizować, bo każdy inaczej zmontowany,

ale pieniądze są śmieszne, bo to żaden firmowy kabel.

A taka wersja?

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.ea04e19be51796a7d5dadd1c2f9515a4.png
Inne wtyki, ale jeszcze taniej 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 6.12.2023 o 15:58, Piotr Sonido napisał:

To są kable które mają udawać inne, markowe, dużo droższe. Oni umieją robić dobre kable na tym się powinni skupić.

One wszystkie udają oryginały.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 minuty temu, sir.jax napisał:

nie mam złudzeń, kwestia tego, który wtyk jest mniejszy sens podrabiać (bo łatwiej sp...lić 😉 )

1 minutę temu, dj_pogrzebowy napisał:

nie mam złudzeń, kwestia tego, który wtyk jest mniejszy sens podrabiać (bo łatwiej sp...lić 😉 )

Mnie zastanawia „sens” wspierania tego procederu handlowania podróbkami, nic tego nie usprawiedliwia, ani cena, ani to, że grają wybitnie w swojej cenie jak często słyszę.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

W dniu 6.12.2023 o 16:18, jarekb napisał:

ŻE trzeba zamawiać z Chin to problem , jak by był ''salon''  z kablami i innymi drobiazgami to by się poszło i podotykało  i może coś by wybrał 

Akurat mam te ''TC'' 🙂 , zapłaciłem ? 14 zł metr myślałem że przyjdzie aluminium w izolacji z topionych plastikowych wanienek 🙂 ,  ot kupiłem i są bo wcześniejsze zostały pod podłogą , 

Ale są takie sklepy które mają bardzo szeroki wybór kabli.

6 godzin temu, dj_pogrzebowy napisał:

A taka wersja?

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.ea04e19be51796a7d5dadd1c2f9515a4.png
Inne wtyki, ale jeszcze taniej 😉

Jescze niby WBT 🙂

wygląda fajnie. Wygląda.

5 godzin temu, sir.jax napisał:

No tak. Bo tak łatwiej jest sprzedać na odległość. Wzrokowo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@dj_pogrzebowy

Ja kupowałem kable do głośników, więc zarówno mała długość, jak wtyki z linku

Ukryta Zawartość

mi nie pasowały - to są kable IC z wtykami RCA do łączenia segmentów.

@Piotr Sonido 

Jakbyś mi podał namiary jeden ze sklepów z taką taśmą ze srebrzanki 0,4 - 0,5

byłbym zobowiązany. Następne wtedy zrobię sobie już z 26 AWG czyli 0,4 mm.

Wtyki mam upatrzone już dość dawno:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Panowie, o czym mowa? Kupowanie podróbek (wprowadzenie w obieg) jest przestępstwem. Późniejsza ich sprzedaż również. Dziwie się, że moderacja nie zamyka takich wątków i nie blokuje takich użytkowników. Sprawdzę, czemu moderacja wykazuje tu swoistą indolencję. Pozwalając na zachętę do handlu podróbkami, staje się przecież współwinnym procederu.

Pomijając kwestie prawne, z technicznego punktu widzenia, to czy kabel  jest podróbką czy nie, nie ma żadnego znaczenia.. Wpływ kabla na sygnał w paśmie audio jest pomijalny, a bajki producentów pozbawione podstaw fizycznych.

Zdarza się, że podróbki są lepiej wykonane od oryginałów.

Trzeba sobie zdawać sprawę, że firmy kablowe, to z reguły małe manufaktury, często garażowe albo nawet kuchenne.

Takich małych organizmów po prostu nie stać na sprzęt, który nawet teoretycznie dawałby możliwości sprawdzenia legend, o prowadzeniu prac badawczych nie wspominając.

Tak czy inaczej działka kablowa w audio zbudowana jest na prostym oszustwie i między innymi dlatego budzi takie kontrowersje, emocje i spory.

A z punktu widzenia nauk ścisłych sprawa jest banalnie prosta.

37 minutes ago, bum1234 said:

Wpływ kabla na sygnał w paśmie audio jest pomijalny, a bajki producentów pozbawione podstaw fizycznych.

Wręcz przeciwnie, kable mają różną pojemność, indukcyjność, impedancję - to są czynniki obciążające źródło, więc mogą sprawiać, że zmienia się jego punkt (parametry) pracy a zarazem zmieni się w wyniku tego brzmienie systemu. Nie da się tak uprościć jakbyś chciał.

Najważniejsze to nie psuć zabawy innym. Mnie grzebanie w ludzkich zwłokach obrzydza, a są tacy, których podnieca. Dajmy się cieszyć wszystkim z własnego hobby (póki jeszcze je mają i zachowują dzięki temu resztki człowieczeństwa).

29 minutes ago, hoobi said:

Wręcz przeciwnie, kable mają różną pojemność, indukcyjność, impedancję

Zwróć uwagę na rząd wielkości tych parametrów.

Audio to piękne hobby. Ale nie oznacza to, że musi opierać się na kłamstwach.

Jest tyle innych i przede wszystkim prawdziwych czynników, wpływających na brzmienie, że te nieszczęsne kable można sobie spokojnie darować. To taki produkt zastępczy, dzięki któremu ktoś może odnieść wrażenie, że potrafi coś zmienić w brzmieniu swojego systemu nie wkładając w to żadnego wysiłku. Wiem, że myślenie i zdobywanie wiedzy boli niektóre osoby. Nie jest to jednak powód, by karmić się nieprawdziwą iluzją i przede wszystkim tracić cenny czas na bzdury.

13 godzin temu, sir.jax napisał:

Mnie zastanawia „sens” wspierania tego procederu handlowania podróbkami, nic tego nie usprawiedliwia, ani cena, ani to, że grają wybitnie w swojej cenie jak często słyszę.

Wolałbym bez żadnych napisów i sugestii, że kupuję markowy produkt, mnie interesuje ta taśma. Chętnie kupiłbym wyprodukowane w Polsce, ale nie znalazłem.

Cena oryginału Nordosta w mojej prywatnej opinii jest absurdalna. Czuję, że ktoś mnie chce oszukać, więc na pewno nie zapłacę za napis, mimo wysokiego prawdopodobieństwa, że ich produkt najlepiej realizuje założenia ideowe i projektowe. Jeśli chodzi o kwestie własności intelektualnej i związanych z nią kwestii etycznych, to w przypadku przewodów do zastosowań audio, jestem sceptyczny. Taki zakup traktuję jako eksperyment/test, docelowo chciałbym zdobyć te komponenty (najchętniej z Polski/Europy) i zlecić lutowanie u elektronika w moim mieście powiatowym. 

Dla mnie wystarczającą rekomendacją jest rodzaj przewodów, z który korzysta Troels Gravesen 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Jakoś nie widzę tam Nordosta za 500$ (choć oczywiście nie ma tam też podróbki z Chin).

6 godzin temu, audioburak napisał:

@dj_pogrzebowy

Ja kupowałem kable do głośników, więc zarówno mała długość, jak wtyki z linku

Ukryta Zawartość

mi nie pasowały - to są kable IC z wtykami RCA do łączenia segmentów.

@audioburak
Rozumiem, myślałem, że polecasz takie jako RCA, bo jako głośnikowe są już zbyt hardcore'owe 🙂 (w sensie za jasne)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dj_pogrzebowy

Chodzi o odcień czy kolor ? 😉 

Koledzy tu pisali o kablach solid i u mnie też się sprawdziło. Jak zbyt wiele nitek,

to mimo, że są szczegóły kabel zaczyna matowić barwę i psuć krawędzie wysokich.

Miałem 1,4 mm2 ( 7x0,2 ) i odchudziłem go do 0,8. Jest idealnie.

Nie twierdzę, że to się sprawdzi u każdego, bo i systemy różne ... uszy też 😉 

Co do RCA myślę, że może być podobnie, ale tego nie sprawdzałem i jak do tej

pory używam np. Neotecha UPOCC 26 AWG ( 0,4 ) oczywiście pojedynczo.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

28 minut temu, audioburak napisał:

Chodzi o odcień czy kolor ?

o to srebro, którego nie ma YTDY 😉

Jak na razie pogorszenia względem YTDY nie doświadczyłem 😉 

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Trzeba sobie zdawać sprawę, że firmy kablowe, to z reguły małe manufaktury, często garażowe albo nawet kuchenne.

Otóż to i większość tych piwniczno garażowo kuchennych firm kablarskich zamawia produkty w wielkich chińskich fabrykach. Tamże też są umiejscowione chińskie centra badawczo rozwojowe. Firemki kablarskie po prostu zamawiają produkty z katalogu z odpowiednim nadrukiem i logo na produkcie.
Tak z ciekawości - widział ktoś kiedyś fabrykę kabli Nordost od środka? Hale produkcyjną, centrum rozwojowo badawcze czy dział metalurgii?
Fabryka kabli to jest przykładowo Telefonika Kable - wiemy gdzie i jak i za ile. Jest podany adres i można zobaczyć jak działa.
A teraz niech ktoś znajdzie adress na stronie internetowej przykładowego Nordosta - o telefonie nie wspominając.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

8 godzin temu, audioburak napisał:

Jakbyś mi podał namiary jeden ze sklepów z taką taśmą ze srebrzanki 0,4 - 0,5

byłbym zobowiązany. Następne wtedy zrobię sobie już z 26 AWG czyli 0,4 mm.

Wtyki mam upatrzone już dość dawno:

Ukryta Zawartość

Chodzi ci o coś pokroju nordost? 

Tylko na metry? 

Ale to ja znam sklepy które mają nordost. 

3 godziny temu, hoobi napisał:

Panowie, o czym mowa? Kupowanie podróbek (wprowadzenie w obieg) jest przestępstwem. Późniejsza ich sprzedaż również. Dziwie się, że moderacja nie zamyka takich wątków i nie blokuje takich użytkowników. Sprawdzę, czemu moderacja wykazuje tu swoistą indolencję. Pozwalając na zachętę do handlu podróbkami, staje się przecież współwinnym procederu.

Generalnie nikt ich tu nie promuje. A wargi takie tematy trzymać aby właśnie o tym rozmawiać. 

Ukryta Zawartość

Myślę, że Nordost to nie jest taka przysłowiowa garażowa manufaktura, ale to nie wyklucza, że stosują ten sam rodzaj marketingu typowy dla pewnego wycinka rynku hi-fi/hi-end audio a słabo odnoszący się do podstaw naukowych.

siedziba:

Ukryta Zawartość

2023-12-13_161557.thumb.jpg.bb5c9de3a1d2c162622920dabb970f40.jpg

Ciekawe, że na mapach Google nie ma ani jednego zdjęcia z wnętrz (np. od społeczności). To może wskazywać na to, że producent pilnuje, aby takich zdjęć nie było 🙂 Ale to tylko luźna teoria.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, dj_pogrzebowy napisał:

Ciekawe, że na mapach Google nie ma ani jednego zdjęcia z wnętrz (np. od społeczności). To może wskazywać na to, że producent pilnuje, aby takich zdjęć nie było 🙂 Ale to tylko luźna teoria.

Kazda firma chroni swoja wlasnosc niezaleznie od tego co wytwarza. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, dj_pogrzebowy napisał:

Myślę, że Nordost to nie jest taka przysłowiowa garażowa manufaktura, ale to nie wyklucza, że stosują ten sam rodzaj marketingu typowy dla pewnego wycinka rynku hi-fi/hi-end audio a słabo odnoszący się do podstaw naukowych.

siedziba:

Ukryta Zawartość

2023-12-13_161557.thumb.jpg.bb5c9de3a1d2c162622920dabb970f40.jpg

Wiesz co szczerze ci powiem że nie szukałem ale jak byłem w branży byłem na szkoleniach odnośnie tych kabli i tam pokazywano wiele zdjęć z wnętrza fabryki.

Jak wyciągane są u nich na miejscu i konfekcjonowane kable.

2 minuty temu, rafa napisał:

Być może właśnie słusznie jak zaznaczyłeś po prostu firma nie chce aby wszyscy wokoło widzieli Z jakich maszyn technologii i procesu korzystają.

Cardas to zrobił. Czy dobrze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Piotr Sonido

Ja nie potrzebuję Nordosta czy Maybacha 😉 , ja tylko chcę kupić taśmę ze zwykłej 

srebrzanki o przekroju do 0,2 mm2. Kupiłem w PRC bo bliżej nie znalazłem.

Dlatego prosiłem o jakiś namiar na sklep, gdzie zalega ...

11 minut temu, audioburak napisał:

@Piotr Sonido

Ja nie potrzebuję Nordosta czy Maybacha 😉 , ja tylko chcę kupić taśmę ze zwykłej 

srebrzanki o przekroju do 0,2 mm2. Kupiłem w PRC bo bliżej nie znalazłem.

Dlatego prosiłem o jakiś namiar na sklep, gdzie zalega ...

A to nie, to nie mam. Pewnie w dużej ilości takie coś zrobi ci firma kabel z Krakowa. 

Akurat zdarzało mi się swego czasu przejeżdżać tamtędy praktycznie codziennie nie wiem jak teraz ale wiele lat temu mieli możliwość zamówienia kabli pod siebie. Nie koniecznie tej tonowej rolki co stoi później na naczepie. 

Ale możliwe że zrezygnowali już z tego typu indywidualnych zamówień.

Chodzi o telefonice

Edytowane przez Piotr Sonido
13 minut temu, rafa napisał:

W mojej branży (produkcja, przetwórstwo tworzyw sztucznych), gdzie nowoczesne linie produkcyjne są nieraz bardzo skomplikowane, najwięksi gracze mają mnóstwo filmów na YT. Czy ich know-how jest zagrożony? Nie sądzę, bo procesy produkcyjne i technologie są tak skomplikowane i wieloetapowe, że konkurencja nie ma szans odtworzyć ich w drodze inżynierii odwrotnej. W XXI wieku największe tajemnice są jednak widoczne na monitorach w biurach projektowych.

11 minut temu, dj_pogrzebowy napisał:

W mojej branży

W mojej (produkcja, obrobka metalu dla branzy medycznej) tez chwalimy sie nowoczesnymi maszynami. Jednak szczegolowe dane techniczne produktow sa chronione.

Ale zgadzam sie co do zasady, sama obrobka nie jest zadna tajemnica bo jest to wiedza powszechnie dostepna.

W branzy kabli audio mysle ze zbyt wiele dzieje sie na zasadzie odkrycia przypadkiem oraz badania efektu "na ucho" wiec branza ma co ukryc..ze sama nie wiem skad ten efekt 😄

3 godziny temu, hoobi napisał:

Wręcz przeciwnie, kable mają różną pojemność, indukcyjność, impedancję - to są czynniki obciążające źródło

hmm, kable można powiedzieć są zewnętrzną częścią zwrotnicy głośnika. jak wygląda ta pojemność, indukcyjność, rezystancja w porównaniu do parametrów elementów tejże zwrotnicy ?

W każdym razie na szczęście w dalszym ciągu są firmy które w zasadzie od podstaw robią swoje kable w miejscu oznaczenia później na metce.

Wspomniany nordost, cardast, oehlbach.

Na pewno taga zamawia w chinach kable. Nie wiem jak z Dali. One co prawda są mało popularne u nas ale identycznie wyglądające widziałem wielokrotnie na Ali.

Tego nie wiem.

Jak to teraz wygląda z punktu widzenia technicznego?

Made in , to ile procent musi być wykonane w tym miejscu?

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Made in , to ile procent musi być wykonane w tym miejscu?

Jesli wartosc dodana do produktu koncowego znaczaco przekracza sume jego czesci.

• Pokaż nowe odpowiedzi