Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 10-12 tys, do vandersteen

MarEd

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Poszukuję wzmacniacza do około 12 tys.

Ma to grać z vandersteen 2ce sig.. Kolumny te nie są specjalnie trudne do napędzenia, ale jednak trochę prądu potrzebują.

Zakładam zakup używanej tranzystorowej/hybrydowej integry lub systemu dzielonego.

Potrzebuję czegość dość szybkiego, z dobrą mikrodynamiką,i barwą , lekko ocieplonego.

Idealnie w moje gusta wpisuje się Accuphase 7100 (naturalnie - nie ten budżet i brak pre).

Z wyszukiwarki korzystałem, polecane w takich sytuacjach 30 letnie krele nie do końca mnie przekonują,

Raz, że przez wiele rąk przeszły i ich stan niepewny, dwa po tylu latach ryzyko awarii spore (a to koszty i kłopot z dostępnością serwisu).

pozdrawiam

Spójrz proszę na wzmacniacz Ars-sonum Filarmonia SJ (https://www.q21.pl/ars-sonum-filarmonia-dostawa-gratis.html), może trochę powyżej budżetu, ale warto przemyśleć temat. Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak szybki z dobra dynamika i wydajny pradowo to polecam LabGruppena. Cyfrowy wzmacniacz z nieograniczona mozliwoscia strojenia i korekcji akustyki pokoju co w wiekszosci warunkow uzytkownikow z forum jest kluczowe

LabGruppen? Zupełnie mi nie znane, poczytam

klasa D ?, nie wiem jak teraz, ale kiedyś to takie bardziej techniczne, wyczynowe granie było,

co do pomieszczenia - moje ma 30 metrów

Q21- taka lampa raczej zbyt słaba będzie do tych kolumn.

np. octave 110 se -może byłoby ok, ale budżet...

Jak pisałem, nastawiam się raczej na tranzystor lub Hybrydę

Art-sonum to bardzo wydajny wzmacniacz, dlatego moim zdaniem warto spróbować. Może spodobać się jeszcze Wile Rock (https://www.q21.pl/wile-rock.html), bardzo dobra polska hybryda. Zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Musical Fidelity m6si w cenie 12 tys możliwe że byś dał rade" utargować"

moc, szczegółowość a zarazem wyczuwalna potęga a zarazem lekkość

wez go pod uwagę w poszukiwaniach....miałem okazje go posłuchać

Niestety nie widzialem ostatnio używanego octave za +/-12 kzł, jeśli coś się pojawi, chętnie przetestuję.

asterix1 - co do musicala, ostatni jakiego wieki temu słuchałem to chyba a1,

Ten zapropowany przez Ciebie " m6si" jest ciekawy- ma dobre opinie, intrygujący opis i mogło by to być "to".

Z drugiej strony, mam obecnie chińską integrę krela.

Ma swoje ograniczenia, ale w porównywalnej cenie ciężko o lepszy wzmacniacz a kilka sprawdziłem.

Zakładam zakup używki za 12kzł licząc, że to będzie bardzo wyraźny skok jakościowy.

Masz już ocieplone kolumny więc raczej nie trzeba ich docieplać jedynie dać im zagrać tak jak potrafią .

fakt, są trochę ocieplone i nie chcę tu przesadzić

sugden wiem, że to fajna maszyna ale niestety nie do vand,

spernait czasem pojawia się w ogłoszeniach, więc może gdzieś sprawdzę,

gorzej ASR2 i Lemma tucana 2, tych nie widziałem na rynku

Jak masz okazję to posłuchaj Hegla H 300 neutralna strona mocy z wyczynowym basem doda Vanderstenom rytmiki i bardzo go zróżnicuje , poda równo wszystkie 3 pasma . Dla mnie to jest rozwinięcie dobrej starej szkoły grania Krella .

Wypróbuj Monrio MC206 jest szybki, równy w całym zakresie, z dużą mikrodynamiką i jaką barwą !! Średnica na pewno jest jak w dobrej lampie a bas nie traci nic z szybkości.

ASR to wyczynowy piec prawie 100 kg

Lema Tucana II ostatnio bardzo często pojawia sie tutaj w wypowiedziach

niedawno widziałem link osoby sprzedającej w/w w tej cenie

Ps Z miła chęcią sam bym posłuchał te Leeme ;)

Jak masz okazję to posłuchaj Hegla H 300 neutralna strona mocy z wyczynowym basem doda Vanderstenom rytmiki i bardzo go zróżnicuje , poda równo wszystkie 3 pasma . Dla mnie to jest rozwinięcie dobrej starej szkoły grania Krella

Ja jakoś do Hegli nie jestem przekonany.

Słuchałem kilkakrotnie niższych integr.

Co prawda nie w moim systemie, ale zawsze było to takie trochę techniczne, niewciągające granie.

Mają niezłe opinie ale mnie coś w tym dźwięku irytuje.

Ja jakoś do Hegli nie jestem przekonany.

Słuchałem kilkakrotnie niższych integr.

Co prawda nie w moim systemie, ale zawsze było to takie trochę techniczne, niewciągające granie.

Mają niezłe opinie ale mnie coś w tym dźwięku irytuje.

Grają równo czyli przysłowiowy drut że wzmocnieniem . zachowują się moim zdaniem jak kameleon grają raz jak lampa raz jak tranzystor . Ale nic na siłę może faktycznie szukasz jeszcze większego ocieplenia w dźwięku tu np Lema narzuci swój charakter będzie cieplej .

Ja posiadam Vandersteeny 2Ce SigII i gra to u mnie z BAT-em VK300x. Jestem BARDZO zadowolony z tego połączenia, gdybyś chciał możesz wpaść ze swoim źródłem i będziesz miał dość prawdopodobny obraz tego co możesz uzyskać u siebie. W razie chęci zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam

Damian Matuszczyk - pięknie dziękuję, póki co ciężko mi się z pracy wyrwać, ale jak nie trafię czegoś na miejscu,

a grudniowe szaleństwo (zakupów) minie, to chętnie skorzystam z Twojego zaproszenia

z jakim źródłem grasz?

Wille Rock kiedyś już podchodziłem do tego wzmacniacza ale we wcześniejszej wersji.

Nie wiem, może sporo poprawili, ale wtedy zawiodłem się.

W moim ówczesnym systemie zagrał z małą mikrodynamiką i dźwięk był jakiś taki spowolniony.

Damian Matuszczyk - pięknie dziękuję, póki co ciężko mi się z pracy wyrwać, ale jak nie trafię czegoś na miejscu,

a grudniowe szaleństwo (zakupów) minie, to chętnie skorzystam z Twojego zaproszenia

z jakim źródłem grasz?

Wille Rock kiedyś już podchodziłem do tego wzmacniacza ale we wcześniejszej wersji.

Nie wiem, może sporo poprawili, ale wtedy zawiodłem się.

W moim ówczesnym systemie zagrał z małą mikrodynamiką i dźwięk był jakiś taki spowolniony.

Póki co : Cd Cyrus Dad7 (myśle powoli o czymś z adekwatnej półki do kolumn oraz wzmacniacza) oraz gramofon Adfontes + goldring2100.

Ja od siebie polece Gryphona Callisto 2200 lub diablo. Sam nabyłem niedawno Callisto i z Ciepło grającymi kolumnami robi to co potrzeba. Wzmacniacz gra neutralnie, dynamika i kontrola na pierwszym miejscu. Mocy Ci nie zabraknie. W sam wygląd dls mnie super.

Miałem okazję posłuchać vand z lampą Set w KAIM'IE.

Nie spodziewałem się aż takiej jakości wysokich i średnich tonów z tych głośników.

To połączenie miało swoje ograniczenie na basie, ale to w końcu słaba lampa jest.

Raczej nie będę już szukał tranzystora, bo w zbliżonym budżecie chyba zbyt dużo kompromisów wobec moich oczekiwań.

Postaram się posłuchać jakichś mocnych lamp, typu wspomniany Caiyn i Octave

Ewentualnie mimo wszystko jakaś starsza tranzystorowa końcówka i lampowe pre.

Drugi wniosek, te kolumny są zbyt ciężkie i nieporęczne aby je wozić, szukam czegoś na miejscu.

Kolejna sprawa budżet, chyba musi trochę wzrosnąć, do tych głośników warto.

Ja mam Heco The New The Statement i szukam też piecyka do nich, czekam na Magnat RV4 choć dla mnie Lampa też pasuje i możne się skusze na propozycje Piotra z S4 na Cayin A-70 T mk2

ale Tobie proponuje RV3 bo więcej mocy posiada a do Twoich kolumn wskazane.

Pogadaj z S4 bo chyba mieli go u siebie.

Spójrz proszę na wzmacniacz Ars-sonum Filarmonia SJ (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), może trochę powyżej budżetu, ale warto przemyśleć temat. Zapraszam serdecznie na odsłuchy.

Chyba macie zle zdjecie ars sonum wklejone. Wydaje mi sie, ze wersja za kilkanadcie tys. zł ma 4 lampy mocy, a u Was jest ich 8 na obrazku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba macie zle zdjecie ars sonum wklejone. Wydaje mi sie, ze wersja za kilkanadcie tys. zł ma 4 lampy mocy, a u Was jest ich 8 na obrazku.

Mają zdjęcie wersji GRAN

Ukryta Zawartość

A powinno być

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

+1 dla Biniek - klasa D jak detaliczność :) Lub jeszcze lepiej power-DAC - polecam Lyngdorf Millenium. Właśnie ktoś szukał czegoś podobnego w wątku Hi-End więc tu wkleję: Najbardziej "przejrzysty" wzmacniacz jaki słyszałem w przedziale poniżej 200k zł. Absolutnie detaliczny, bardzo naturalnie brzmiący wokal, wzmacniacz pozbawiony jakiejkolwiek barwy. Trochę może wykracza poza Twój budżet ale naprawdę warto poszukać z drugiej ręki, zdarzają się w okolicy 15k - w tej cenie za tej jakości wzmacniacz z DACiem to po prostu miazga - nie ma takiej opcji aby kupić zestaw DACa + wzmacniacz + kabel w tej cenie dający choćby zbliżony pułap grania. To rzadkość, bo jak ktoś wszedł w posiadanie to zwykle sobie już zostawia, te wzmacniacze już nie są sprzedawane jako integry (znalazły się w Steinway Lyngdorf Model D). U mnie gra z dosyć efektywnymi kolumnami (89dB), które jednak mimo to wymagają dużego prądu by ładnie zagrać. Łagodność lampy z realizmem i dynamiką najlepszych tranzystorów, można słuchać głośno godzinami bez zmęczenia. Jeśli jednak szukasz jakiejś barwy - tutaj nie znajdziesz, ale gwarantuję Ci uśmiech od ucha do ucha przy słuchaniu wokali.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.