Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński DAC PCM1794 + AK4118 DAC

Rekomendowane odpowiedzi

Nie słyszałem tego 9018 ale ponoć bardzo upierdliwy w aplikacji i ztego powodu omijam z daleka.

Muszę dodać że ten 9018 to ES9018Q2M, który nie ma nic wspólnego z owianym chwałą dwu kanałowym ES9018. Najniższa cena samej kostki tego drugiego to ponad $200.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Nie słyszałem tego 9018 ale ponoć bardzo upierdliwy w aplikacji i ztego powodu omijam z daleka.

pod jakim względem upierdliwy?

Muszę dodać że ten 9018 to ES9018Q2M, który nie ma nic wspólnego z owianym chwałą dwu kanałowym ES9018. Najniższa cena samej kostki tego drugiego to ponad $200.

ES9038PRO 8-ch jest już poniżej $100

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Co do długości ścieżek i ich prowadzenia to ww. płytka ma wymiary 8x8cm co można podejrzeć w linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tytułowa płytka ma wymiary 13x11 cm, na której mieszczą się gniazda wejsciowe, kompletny zasilacz i układ 4118. DAC i OPAMPy zdecydowanie mieszczą się na powierzchni 8x8.

A faktycznie 200zł. Dawno nie sprawdzałem. Q2M natomiast chodzą po $5.

Podstawowym i powszechnie opisywanym problemem wejscie SPDIF które to niby chwilę działa i zaraz przestaje. Niby wszystko sprawne a DAC nie gra. Z moim doświadczeniem wolę omijać takie wynalazki.

9038 ponoć już jest lepszy pod tym względem.

Ukryta Zawartość

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Podstawowym i powszechnie opisywanym problemem wejscie SPDIF które to niby chwilę działa i zaraz przestaje. Niby wszystko sprawne a DAC nie gra. Z moim doświadczeniem wolę omijać takie wynalazki.

9038 ponoć już jest lepszy pod tym względem.

Na niektórych chińskich płytkach ponoć tak było. Ja nie stwierdziłem.

Natomiast u mnie czasami się restartował po włączeniu jakiegoś toroida.

Na płytkach z diyinhk problem nie występuje, co potwierdza tezę, że nie ważna kość i elementy, ale sam projekt pcb.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

widziałem kiedyś wpis o Markowym DACu na tej kości ale musiałbym szukać bo nie wiele z tego pamiętam ale problem był ten sam. Cena tego daca dość wysoka bo coś ponad 2 tysiące. Po tej lekturze odechciało mi się 9018

ale tu jest dział DIY, a nie dyskusje o markowym DACu za 2k.

a mnie może się odechcieć DAC po odsłuchu, a nie po wpisie jakiegoś zawiedzionego audiofila, któremu coś w zestawie nie zagrało.

9018/38 to udana konstrukcja. Inwestując w takie coś to spokój na jakiś czas i co ważne opamy, a ścislej ich wymiana nie będzie za nami chodzić ;)

Nie dział na markowe ale jak bym mial wydać te 300zł za podstawowa płytkę i nawet jej nie posłuchać to wybrałem PCM1794 i nic mi do szczęścia więcej nie trzeba. No może lampy 845 ale to jak budżet pozwoli.

W drodze mikowe kondensatory tak że gorzej nie bedzie a za parę złotych jest nadzieja na lepsze granie.

Obecnie mam wstawione w dwóch miejscach MTK po 20gr ale i tak gra wybitnie.

Nie dział na markowe ale jak bym mial wydać te 300zł za podstawowa płytkę i nawet jej nie posłuchać

To wydaj tyle, aby posłuchać...

wybrałem PCM1794 i nic mi do szczęścia więcej nie trzeba

Skąd wiesz, jak nie posłuchałeś innych też zachwalanych?

Poza tym jak zmienisz opa to chyba aż tak szczęśliwy nie jesteś :)

Przwalić 500 jednakowej jakosci DACów to nie sztuka. Sztuką jest uzyskanie jak najlepszego brzmienia. Wymienie jeszcze parę elementów i wtedy dojdę dościany. Może pomyślę nad zachwalanym tutaj stabilizatorze LMxxx. To groszowe sprawy w porównaniu do zakupu nowego DACa plus trafo Plus jeszcze moze opki i inne marnej jakości elementy które chińczycy upoychają aby cenowo wykonkurować z całą resztą postępującą zresztą podobnie.

Tak jeszcze odnośnie opampów i inych elementów to płytka zaprojektowana jest pod 1612 a elemety wsadzone jak dla 827

Przwalić 500 jednakowej jakosci DACów to nie sztuka. Sztuką jest uzyskanie jak najlepszego brzmienia. Wymienie jeszcze parę elementów i wtedy dojdę dościany. Może pomyślę nad zachwalanym tutaj stabilizatorze LMxxx.

Sądzę, że nie uzyskasz zadowalającego brzmienia. Nie chcę zniechęcać, ale... sam dojdziesz do wniosku, ze od mieszkania lepiej nie będzie :)

Na chwilę obecną to gra a takim poziomie że jedyną zmianę jaką powinienem poczynić to zakup tej lampy 845

Co masz w iv

Po wymianie w buforze OPA1612 na OPA1688 jest więcej basu,

To Opa dedykowany do wzmacniaczy słuchawkowych

Zaczyna się pisanie doktoratu do sprzętu za c.a. 200 zeta :)

Co do jakości elementów SMD, po czym poznałem ? Uszami poznałem, oczy nie brały w tym udziału, latka lecą i wzrok nie ten. SMD to krótkie połączenia jak koledzy zauważyli i przy takich budżetowych "projektach" wychodzi to na plus.

Oczami to się kupuje kolorowe kondy za kilkaset złotych sztuka. Jedynie czerwona Wima się nie przyjęła w "audiofiliskim" światku, kolor super ale za tania więc musi być kiepska i niech tak pozostanie, bo jeszcze zdrożeje :)

Proszę nie linczować, trochę humoru w tym wątku nie zaszkodzi :)

Szczególnie to widać w tych bajeranckich opampach Staccato

Co do jakości elementów SMD, po czym poznałem ? Uszami poznałem, oczy nie brały w tym udziału...

Ja nie słuchałem, ale oczami widzę, że projekt który rzuciłeś bardziej budzi zaufanie niż ten na wielkiej płycie.

Połączenia krótkie, zwarte... Całość przemyślana. No i nie jestem skazany na zasilacz w którym trzeba wszystko zmieniać tylko od razu mogę podpiąć swój.

Sądzę, że nie uzyskasz zadowalającego brzmienia. Nie chcę zniechęcać, ale... sam dojdziesz do wniosku, ze od mieszkania lepiej nie będzie :)

Potwierdzę że my jesteśmy zadowoleni z płytki,

a tu jest dział DIY, my chcemy wycisnąć coś jeszcze, szukamy na to pomysłów, próbujemy, staramy się dzielić zdobytym doświadczeniem

---------------------------------------------------------------------------------------------------

ps - zawsze 10 razy więcej gatki niż konkretów nie uda się niema sensu itp

--------------------------------------------------------------------------------------------------

a uczyć można się nawet od chińczyka, te płytki wydaja sie przemyślane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcin32

Ten w buforze jest bardzo ważny. Próbowałem chińskie i oryginalne AD827 ale tylko ten 2132 daje taką rozdzielczośc i muzykalność

Abstrachując od tematu 1794, jest chyba tutaj na forum ponad stu stronicowy watek o wzmacniaczach SANSUI.

Jeden z użytkowników niejednego wzmacniacza tej marki dopatrzył się, że zwykły model wzmacniacza Sansui ma dokładnie taką samą topografię płytki jak dwa albo trzy razy droższy wzmacniacz z serii ALPHA. Różnice w graniu tych dwóch wzmacniaczy to podobno przepaść, osobiście nie słuchałem ani jednego ani drugiego.

Piszę o tym tylko dlatego, że ten uzytkownik, loginu nie pamiętam ale znawca w temacie Sansui, powymieniał wszystkie elementy w tym tańszym wzmacniaczu na dokładnie takie jakie są w serii ALPHA lub ich najbliższe zamienniki. Według niego ale i inych z tego forum którzy mieli mozliwość bezpośrednio porównac tego tuningowanego z oryginałem ALPHA, podstawowy model po zmianie elementów zagrał jeszcze lepiej od oruginalnego ALPHA na tych samych elementach. Być może różnica na korzyśc tuningowanego była z powodu zastosowania nowych elementów a oryginał ma ponad 20lat.

ja w filtrze daca na PCM1738 przewaliłem większość dobrych opampów i ostatecznie zostałem właśnie przy OPA2132 - każdy inny był w czymś za bardzo - fakt że oryginalnie był 2134 , ale czy aplikacja była optymalizowana wlaśnie pod 2134 nie wiem ..... fakt że z 2132 gra najlepiej :-)

Twoją opinią się kierowałem przy wyborze obecnego zestawu opków @Bogdan, za co morze wódki jestem ci dłużny.

Dodatkowo za lekturkę posłuzył mi ten wątek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zewnętrzny analog - wybrałem rezystory kierowałem się wątkiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

100 2 mam

4 x 680R 2W Kiwame Resistor

4 x 620R 2W Kiwame Resistor

4 x 820R 2W Kiwame Resistor

2 x 330R 0.5W TAKMAN Metal Film Resistor

2 x 330R 2W Kiwame Resistor

Poszukuje jakie wartości są przy stabilizatorach 100 i 110 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A miał ktoś doczynienia z tym daciem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ktoś musi być pierwszy

A miał ktoś doczynienia z tym daciem ?

Ukryta Zawartość

sam się nad nią zastanawiałem, ale

podobno jest gorsza od naszej - kiedyś pytałem się użytkownika

........................................

choć przyglądając się jej teoretycznie - mi się podoba

sam wymieniłem u siebie na podobne kondensatory przy zasilaniu, kondensatory sanyo do pcm1794, Evox to też nie najgorsze foliowce, rezystory większe więc w teorii mniej szumne może warto spróbować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcin32

Jest bardziej neutralny i ułożony niz SMSL sanskrit , choć porównując z Asus Xonar wbudowanym do kompa przegrał trochę dynamiką. Nie mam wersji USB więc mozliwe że po USB pokaże większy pazur. Użytkuję go już pół roku- i na razie jest to najlepszy chińczyk jakiego miałem.

a nie lepiej coś w stylu poniżej i dobre zasilanie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak Ci przyjdzie zmienić te opki to się załamiesz ale może warto.

• Pokaż nowe odpowiedzi