Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY PODSTAWKOWE vs. KOLUMNY PODŁOGOWE

Rekomendowane odpowiedzi

Swoja droga piekna. Co to za kolumna?

Pouczasz innych, stawiasz ich po kątach, puszysz się czymś co masz w swoim mniemaniu za wiedzę o audio i nie wiesz co to za kolumna?

Ręce opadają.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Skup sie! Ten bas zacznie wydobywac sie z monitora, ze "brak basu" nazwales "rzekomym"? Czy wy sobie wszyscy jaja robicie?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ręce opadają.

Mam uznac, ze nie wciskasz na sile ciemnoty tylko dlatego, ze wiesz zdjecie jakich kolumn wkleiles? Brawa za sile argumentacji.

Długa droga przez tobą.

Nie zwyklem sie wracac do nizszego poziomu. Napiszesz co to za kolumna?

Mam uznac, ze nie wciskasz na sile ciemnoty tylko dlatego, ze wiesz zdjecie jakich kolumn wkleiles? Brawa za sile argumentacji.

Może znana jest ci opcja google wyszukiwania obrazem?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

@szymon1977

Nieważne skąd. Ważne że będzie.

Tak, użyłem słowa "rzekomy" gdyż uważam problem braku basu w monitorach za sztuczny. Wskazałem jedynie jak możesz mieć dowolną ilość najniższych częstotliwości jeśli Cię to interesuje.

Widzę, że pozostało Ci jedynie czepianie się słówek i gierki językowe.

Edytowane przez Bobcat

Nie zwyklem sie wracac do nizszego poziomu. Napiszesz co to za kolumna?

OK, nie będę się znęcał na tobą.

Masz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie będę z litości pytał czy miałeś do czynienia z monitorami KLH, Yamaha NS 1000, JBL z serii 43XX, Snell albo z podłogówkami Zollera (które konstruktor także nazywał monitorami z racji dość specyficznego podejścia do basu) albo Klipsch Heresy - monitorami przeznaczonymi do pracy bez podstawek, na podłodze.

Audio to nie tylko szpetne, chińskie Monitor Audio z obecnej produkcji.

Monitor Audio miało kilka świetnych kolumn w swej historii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rochu

Audio to nie tylko szpetne, chińskie Monitor Audio z obecnej produkcji.

Monitor Audio miało kilka świetnych kolumn w swej historii.

Kilka pytań:

(1) Dlaczego szpetne? Absolutnie nie podzielam tej opinii.

(2) Skąd informacja, że to chińska produkcja?

(3) A jeśli nawet - co w tym złego? Większość światowych koncernów umieściła tam produkcję.

(4) Czy masz absolutną pewność, że cacka które pokazałeś na wklejonych zdjęciach z Google nie są również składane w Chinach? Przynajmniej niektóre?

"...pozostało Ci jedynie czepianie się słówek..."

Nie lapanie za slowka a logika, bo sprzeczne z logika teorie malo mnie interesuja. A wiec, dilozenie suba do monitora swiadczy ze:

a). monitor ma gorszy bas od podlogowki,

b). monitir ma taki sam bas jak podlogowka,

c). monitor ma lepszy bas niz podlogowka,

d). nie rozumiem pytania.

-----

"Audio to nie tylko szpetne, chińskie Monitor Audio z obecnej produkcji."

Co zamierzasz poza wlasnym brakiem zrozumienia tematu wykazac porownujac najtanszy Monitor Audio z jakims kozakiem Sonus Faber?

Bobcat>

1. Bo tak.

2.

Ukryta Zawartość

3. IMO, przeniesienie produkcji do Chin tak samo jak import tamtejszych wykwitów audio zabił to fajne hobby jakim była niegdys audiofila.

4. Sonus Faber dopiero niedawno część produkcji niższych modeli podobno zlecił do Chin. Za życia Franco Serblina, twórcy Extrem, byłoby to nie do pomyślenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rochu

1. Bo tak.

Argument mało przekonujący. Może negatywna ocena wyglądu aktualnej oferty produktowej wynika z Twojego gustu i upodobań? Jeśli tak - cóż mogę powiedzieć... O tym gentlemani nie dyskutują.

2.

Ukryta Zawartość

Dzięki za info

3. IMO, przeniesienie produkcji do Chin tak samo jak import tamtejszych wykwitów audio zabił to fajne hobby jakim była niegdys audiofila.

Nie znam się na tematyce Hi-End czy na sprzęcie lampowym. Znawcy tychże powiedzieli mi kiedyś że są produkty oryginalnie chińskie, to tamtejszym brandem, zaliczające się do półki Top-Hi-End. Czy zabiło hobby? Moim zdaniem - nie. Jedynie zmieniło pewne akcenty i odcienie.

4. Sonus Faber dopiero niedawno część produkcji niższych modeli podobno zlecił do Chin. Za życia Franco Serblina, twórcy Extrem, byłoby to nie do pomyślenia.

Ale jednak przenieśli. Świat idzie naprzód. Wybacz szczerość, ale czy Ty przypadkiem nie jesteś nieuleczalnym konserwatystą? Czy zasługujące na sentyment i szacunek audio to tylko Pan Heniutkek (Złota Rączka i Złote Ucho) który w szopie na zasadach pasjonacko-hobbystycznych kleci jakąś jednostkową produkcję? Ja pod pojęciem audio rozumiem dźwięk, który mi sprawia przyjemność. A skąd pochodzi sprzęt, który mi to zapewnia jest absolutnie bez znaczenia.

Ukryta Zawartość

A moze "co lepiej kupic w tej samej cenie" ? Bo rozwazanie ogolne jak widac przerasta dyskutantow i kazdy bledne wnioski forsuje na podst jakichs dodatkowych warunkow.

Odnoszę wrażenie że nie czytałeś wpisu który S4Home zalinkował :)

To może zacytuję:

"Bas

To z reguły główny powód wybierania kolumn podłogowych oraz obawa o kolumny podstawkowe. Czyli bas. Z reguły w kolumnach podstawkowych jest go mniej niż w podłogowych. Jednak pamiętajmy o tym, iż jeśli budżet jest ściśle określony możemy pozwolić sobie przeważnie na kolumny podstawkowe wyższej klasy czy linii. Zdarza się, że w ramach jednej firmy możemy nawet wybrać monitor o dwie linie wyżej niż kolumnę podłogową. Wówczas możemy liczyć nawet na lepszą barwę basu."

Dalszego tekstu nie będę cytował, jak czytałeś ze zrozumieniem to powinieneś wiedzieć że właśnie o to w tym temacie chodzi, czy lepiej kupić monitory czy podłogówki za kwotę X do pomieszczenia 15-20m*.

A kto poza mna cos sensownego w temacie tu powiedzial?

Np. ja, w pierwszym moim poście, oraz kilku innych userów.

Twoje wypowiedzi zaś nie mają sensu, bo nie przedstawiłeś żadnych argumentów.

To że podłogówka będzie miała może i więcej basu, nie znaczy że kolumny będą grały całościowo lepiej.

I o to właśnie chodzi w tym temacie, co zagra lepiej a nie co ma więcej basu, bo to akurat jest oczywiste (ten sam głośnik w większej obudowie będzie miał więcej basu).

Edytowane przez Marian133

Jest oczywiste, że od pewnego poziomu cenowego kolumny podłogowe są podstawową, jeśli nie jedyną opcją. Pytanie tylko jak wysoki jest ten poziom cenowy. W realnych poziomach cenowych i adekwatnej przestrzeni(powiedzmy do 20 m.) monitor oznacza zawsze mniejszy kompromis jakościowy niż podłogówka. Jak ktoś słucha w dużych pomieszczeniach a nie stać go na drogie podłogówki to też jest bardzo duży kompromis jakościowy w stosunku do kogoś, kto słucha w mniejszym pomieszczeniu na monitorach w tej samej cenie. Wybitne monitory za 10 tys. zawsze będą lepsze od wybitnych podłogówek w tej samej cenie, dla takich podłogówek sukcesem będzie raczej osiągnięcie poziomu monitorów o połowę tańszych.

A teraz zadanie dla zwolenników niskiego basu. Wskażcie mi proszę utwory muzyczne, w których w ogóle nie ma niskiego basu. A potem wskażcie utwory, w których jest wyłącznie niski bas. Powodzenia.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Wybacz szczerość, ale czy Ty przypadkiem nie jesteś nieuleczalnym konserwatystą? Czy zasługujące na sentyment i szacunek audio to tylko Pan Heniutkek (Złota Rączka i Złote Ucho) który w szopie na zasadach pasjonacko-hobbystycznych kleci jakąś jednostkową produkcję?

Być może jestem konserwatystą, ale nie zastanawiałem się na tym nigdy.

Natomiast wyroby pana Heniutka, mistrza Floriana, Markowa czy innych od czary-mary nie nęcą mnie.

Było i jest kilka firm w Europie, które warto posłuchać i nawet mieć u siebie.

Natomiast za stary jestem aby gonić za nowinkami dla gimbazy (co za słowo! ; ) w stylu wielokanału czy coraz gęstszych plików, które mają w sobie jedynie puste bity.

A skąd pochodzi sprzęt, który mi to zapewnia jest absolutnie bez znaczenia.

A dla mnie ma.

Pomijając kwestię, że pewne nację potrafią robić sprzęt audio a inne tylko go kopiować, ważny jest dla mnie aspekt etyczny.

Ważne jest czy komuś uczciwie zapłacono za jego pracę.

malo precyzyjnie sie wypowiada zarowno jedna, jak i druga strona.

Stwierdzenie, ze monitor nie ma basu jest gigantycznie przesadzone. Wiele osob moze pomyślec, ze w ogole nie odtwarza tego pasma. Wprowadza to w blad. Unikalem monitorow kiedys w przeszlosci bo niby nie maja basu, po odsluchu sprzedalem podlogowki i kupilem monitory.

Bardzo dobra podlogowka bedzie miala lepszy bas niz bardzo dobry monitor ale nie jest tak, ze przy odsluchu dobrego monitora czujemy niedosyt lub niesmak ze wzgledu na bas. Czesto jest wrecz odwrotnie, monitor moze zadziwiac tym, ile basu potrafi odtworzyc, a nawet gdyby zaslonic oczy wiele osob nie wpadnie na to, ze gra z monitora.

Dla mnie pisanie, ze monitor nie ma basu, to jak pisac, ze auto 600 koni jest slabe.

Pouczasz innych, stawiasz ich po kątach, puszysz się czymś co masz w swoim mniemaniu za wiedzę o audio i nie wiesz co to za kolumna?

Ręce opadają.

To zupełnie tak jak ty.

Odnoszę wrażenie że nie czytałeś wpisu który S4Home zalinkował :)

Czytalem. Ale fajt, ze za te sama kase co podlogowke kupimy lepszy jakosciowo monitor nie sprawi jak usiluje sie tu wciskac, ze monitor w czymkolwiek jest od podlogowki lepszy.

To zupełnie tak jak ty.

Niezupelnie, bo janie wpadam na tak irracjonalne pomysly, jak tworzenie ogolnych wnioskow z porownania najtanszej podlogowki popularnej marki, z kozackim monitorem marki hiend. Bez jaj!

Czytalem. Ale fajt, ze za te sama kase co podlogowke kupimy lepszy jakosciowo monitor nie sprawi jak usiluje sie tu wciskac, ze monitor w czymkolwiek jest od podlogowki lepszy.

Gdybyś czytał to wiedziałbyś, że pytanie dotyczyło w sumie niewielkiego pokoju odsłuchowego a to zmienia diametralnie postać rzeczy.

Ale fajt, ze za te sama kase co podlogowke kupimy lepszy jakosciowo monitor nie sprawi jak usiluje sie tu wciskac, ze monitor w czymkolwiek jest od podlogowki lepszy.

Cały czas jest mowa o pomieszczeniu 15-20m*.

No wiec do rzeczy:

MR4 vs MR2 albo MR4 vs Bronze 2, Sonus Faber poza zasiegien finansowym, czy chociazby Dynaudio. Skrajne pomysly typu MR4 przy biurku tez pominmy.

Edytowane przez szymon1977

No wiec do rzeczy:

MR4 vs MR2 albo MR4 vs Bronze 2, Sonus Faber poza zasiegien finansowym, czy chociazby Dynaudio.

Do rzeczy jaki budżet?

Zacznijmy od podstaw. Istnieje muzyka bez basu. Nie ma muzyki, która jest wyłącznie basem. Mnie nawet nie chodzi o podłogówki jako takie. Skoro produkuje się mnóstwo takiego towaru to część musi być świetnej jakości. Bardziej mierzi mnie ten nandertalski kult basu, który nie ma nic wspólnego nie tylko z muzyką ale nawet z basem jako takim. Dyskutanci perorują o organach i fortepianie choć wiadomo, że takiej muzyki słuchają najwyżej na samplerach i pewnie nie odróżniają Goulda od Guldy, a jakby mieli wymienić 5 kompozytorów piszących na organy to by się skończyło na Bachu. Sam też bym miał problemy ale ja nie lubię tego instrumentu - wynik traumy z obowiązkowych mszy w dzieciństwie. Tak ze trzech bym znalazł. Kto w ogóle pisze muzę na organy?!! Znacie jakieś kompozycje Brucknera? A facet zarabiał tak całe życie. Był bardziej znany jako organista niż jako kompozytor.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

...jaki budżet?

O ile sie nie myle 300GBP za nowe.

Ewentualnie 125GBP za uzywki. Podpowiem, ze jak, za tyle znajde Dynki monitory to bez wachania zamienie.

O ile sie nie myle 300GBP za nowe.

Ewentualnie 125GBP za uzywki. Podpowiem, ze jak, za tyle znajde Dynki monitory to bez wachania zamienie.

Wymień wzmacniacz na lepszy, dozbieraj trochę kasy i za niewiele więcej niż 300GBP kupisz już przyzwoite używane kolumny na dobrych przetwornikach.

A bez naciagania budzetu? No i konretnie cos zaproponuj.

A bez naciagania budzetu? No i konretnie cos zaproponuj.

Szymon chcesz mieć w miarę dobry bas czy burczybasssy ...

Wzmacniacze grają różnie. Jedne mają więcej basu inne mniej. Jedne dobrze kontrolują bas inne wręcz przeciwnie. Sama kolumna to nie wszystko.

gonić za nowinkami dla gimbazy (co za słowo! ; ) w stylu wielokanału

Rozumiem, że jesteś zwolennikiem stereo, ale to nie uprawnia do lekceważącego dezawuowania poważnego tematu jakim jest dźwięk wielokanałowy.

Rozumiem, że jesteś zwolennikiem stereo, ale to nie uprawnia do lekceważącego dezawuowania poważnego tematu jakim jest dźwięk wielokanałowy.

Tak jak bycie wyznawcą wielokanału nie upoważnia do kpienia z klasycznego stereo.

Jesteśmy kwita i zejdź ze mnie wreszcie.

A dla mnie ma.

Tu się różnimy

Pomijając kwestię, że pewne nację potrafią robić sprzęt audio a inne tylko go kopiować

Często zdarza się, że uczeń przerasta mistrza. Przykład z innej dziedziny: Japonia nie miała tradycji produkcji whisky. Zaczęła ją robić dopiero w latach 60-tych XIX wieku. Dziś jest drugim producentem na świecie, a niektóre marki zdobywają u koneserów tego trunku najwyższe oceny.

Ważne jest czy komuś uczciwie zapłacono za jego pracę.

Powinieneś nie kupować nic Made in Poland, u nas płaca w przeliczeniu na godzinę pracy znacząco odbiega in minus od wielu innych krajów.

Szymon chcesz mieć w miarę dobry bas czy burczybasssy ...

Ja chce... skupmy sie lepiej nad tematem: a wiec bas przestaje burczec jak w bass refleksy powciskac skarpety, i dzieki trzem drogom nadal jest lepszy, niz z dwoch drog i bassrefleksu (to oczywiscie moje subiektywne odczucia dotyczace szybkiego porownania, kolumn tej samej klasy, czyli kolegi KD zlozonego z kolumn hifi).

• Pokaż nowe odpowiedzi