Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 5000zl (h80)

shymi206

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Szukam kolumn podłogowych (raczej używane) do 5000zl. Będą one stały w 20m2 (16m2 pokoj otwarty na kuchnię 4m2). Całość przypomina literę "L". kolumny będą stały blisko tylnej ściany (ok 15-30cm), natomiast po bokach mogę zagwarantować im 150cm wolnej przestrzeni. Interesuje mnie ciepłe granie z dobrym dołem (najbardziej trafiają do mnie xaviany z tym że na rynku wtórnym jest ich bardzo mało). Sprzęt który będzie z nimi współpracował to hegel h80. Muzyka dosłownie od A do Z plus film.

Moj typ to xavian giullieta (typ w ciemno gdyż nie słuchałem, nie widzialem) więc czy dobry? Nie wiem.

Pomóżcie, podajcie jakieś typy nad którymi warto pomyśleć.

Jesli potrzebujecie więcej informacji to jakich. Napiszę.

https://www.audiostereo.pl/topic/137385-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-5000zl-h80/

Przy tym budżecie sprawa może być i łatwa i trudna. Łatwa bo za te pieniądze można znaleźć bardzo dobre kolumny. Trudna bo jak kupisz w ciemno i jakimś cudem nie przypadną do gustu to wtopisz kasę i będziesz musiał odsprzedawać. Radziłbym po prostu posłuchać chyba że lubisz grać w rosyjską ruletkę.

Jeśli jednak lubisz ryzyko to biorąc pod uwagę to co napisałeś najbezpieczniejszym wyborem będzie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Znam te kolumny doskonale ale nie słuchałem ich na Heglu (tylko na Audiolabie, i CA 651a ) w swoich warunkach lokalowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witajcie.

Szukam kolumn podłogowych (raczej używane) do 5000zl. Będą one stały w 20m2 (16m2 pokoj otwarty na kuchnię 4m2). Całość przypomina literę "L". kolumny będą stały blisko tylnej ściany (ok 15-30cm), natomiast po bokach mogę zagwarantować im 150cm wolnej przestrzeni. Interesuje mnie ciepłe granie z dobrym dołem (najbardziej trafiają do mnie xaviany z tym że na rynku wtórnym jest ich bardzo mało). Sprzęt który będzie z nimi współpracował to hegel h80. Muzyka dosłownie od A do Z plus film.

Moj typ to xavian giullieta (typ w ciemno gdyż nie słuchałem, nie widzialem) więc czy dobry? Nie wiem.

Xaviany ogólnie maja dźwięk który Cie interesuje warto sprawdzić (z tym modelem nie miałem do czynienia )

jest jeszcze jeden który wpadł mi do głowy Xavian Neox2 podłogowe trochę drozsze zagadaj kolege numik ma je na stanie

Dzień dobry.

Poza Xavian koniecznie namawiam na posłuchanie bardzo dobrej, polskiej konstrukcji Audio Academy Hyperion IV (https://www.q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html). To świetna dynamika, szybkość, bas oraz bardzo dobre wypełnienie, plastyka. Drugą opcją jest Kef Q750 (https://www.q21.pl/kef-q750.html). To także dobrze wypełnione brzmienie z lekkim ociepleniem. Kef wyróżnia się także świetną sceną i przestrzenią. Jeśli już jesteśmy przy Kef, spójrz proszę na Kef Reference 203/2 (https://www.q21.pl/kef-reference-203-2.html). To kilkuletni zestaw w stanie idealnym, kolumny z flagowej linii, zakupione w naszym salonie kilka lat temu, a teraz rozliczone z Klientem przy zakupie nowych kolumn. Namawiałbym jeszcze na posłuchanie dwóch moim zdaniem świetnych podłogówek, które idealnie sprawdzą się w połączeniu z Hegel - System Audio Saxo 40 (https://www.q21.pl/system-audio-saxo-40.html) oraz Dynaudio Emit M30 (https://www.q21.pl/dynaudio-emit-m30.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. Poza wyżej wymienionymi konstrukcjami, w naszym salonie znajdziesz dziesiątki kolumn, które w komfortowych warunkach możesz odsłuchać i porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wspólna cecha to tekstylna kopułka i nie za duże woofery;

jest i Proac Studio 140, ale te już raczej będą za duże

Jest pełna gama kolumn w bydgoskim BMN i w tym metrażu mogłyby spokojnie zagrać równiez

monitory od nich, pod warunkiem zastosowania woofera minimum 18 cm.

Nowe podłogowe i monitory a kolory do wyboru; wysyłają do posłuchania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

(najbardziej trafiają do mnie xaviany z tym że na rynku wtórnym jest ich bardzo mało).

i nie zastanowiło cie dlaczego ?

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Witajcie.

Obawiam sie, że xavian giullieta mogą być zbyt wymagające (m.in. niska skuteczność) i h80 może nie dać rady - ale to oczywiście gdybanie po parametrach - trzeba było by posłuchać takiego zestawienia.

Polecać spore podłogówki do tak niewielkiego, dodatkowo nieregularnego pomieszczenia, i to jeszcze z otworem BR do tyłu? To się może nie udać.

W 20 m2 dobrze spisza się mniejsze podłogówki lub większe monitory. Sam gram w podobnych warunkach na podstawkowych Response D2. Z Heglem bardzo dobrze zagra ProAc. Testowałem takie rozwiązanie. Sprawdź D18 używane, które mają BR skierowany w podstawę.

Nie wiem, może jakimś cudem Giulietta dałaby radę, przy założeniu dobrej akustyki zaś kolumnami.

Oczywiście, pytanie jeszcze o akustykę i poziom głośności odsłuchu. Tutaj znowu duże klamoty mogą po prostu się nie spisać.

Polecać spore podłogówki do tak niewielkiego, dodatkowo nieregularnego pomieszczenia, i to jeszcze z otworem BR do tyłu? To się może nie udać.

Co do podłogówek to Zarówno Xavian, Elac, AP Tempo II to dość małe podłogówki. Elac dmucha w dół, AP w przód tylko Xavian w tył ale są to kolumny do audiofilskiego plumkania. Jak dla mnie brzmienie zbyt miałkie. Lubię kolumny z charakterem. AP T II nie słyszałem natomiast Elac sprawdzi się w każdej muzie od ezoterycznego jazzu po hard rock. Potrzebują tylko wzmacniacza który porządnie chwyci za mordę bas.

Niektórzy polecali duże podłogówki, jak AA, czy KEF. Poszedłbym raczej w mniejsze, z jednym przetwornikiem na dole, albo dwoma mniejszymi, w tym wypadku, ale hulaj dusza - sprawdzić można wszystkie. Dałbym, jak wcześniej powiedziałem szansę D18. O ich bas i średnicę będę spokojny. Trudniej będzie zgrać wysokie tony z systemem, ale może się uda.

Ja rok temu wybierałem kolumny i miałem ten sam problem co Ty, nie ma możliwości zachowania odpowiednich odstępów od ścian. Po odsłuchu wielu kolumn wybrałem Trinagle Esprit Gaia EZ. Grają w pokoju 16 m2, stoją blisko ścian i jest bardzo dobrze. Za 5 k zł kupisz nówki, mimo to że katalogowo kosztują 8 kzł. Jakość wykonania jest na najwyższym poziomie. Warto je wziąć pod uwagę, odsłuchać, porównać do tych co koledzy wyżej zaproponowali i samemu zdecydować.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.