Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  249 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Cyrus Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Hm, a ja dopiero teraz się zorientowałem, źe pod mój Cyrus 8VS2 nie podłącze gramofonu. Wcześniej zmyliło mnie oznaczenie wejścia jako „phone”.

Ostatni wzmacniacz Cyrusa z preampem gramofonowym, to zdaje się, Cyrus 3. Czy tak? To stawia 3 w całkiem nowym świetle.

No i jest nowy One. Ale już chyba zrezygnowałem z tej ścieżki.

Jak sobie radzą w tej sytuacji cyrusowi miłośnicy czarnej płyty? Naprawdę wszyscy kupujecie te Sygnatury? A jeśli nie, to co? A może w takim razie Cyrus 3, jako preamp?

Czy może ktoś wspomóc rada?
Przestawiałem sprzęt Cyrusa. Po tym zdarzeniu zaczęło mi buczeć w kolumnach. Posiadam Av Master i 8 Power i kiedy rozłączę oba klocki i połączę się bezposrednio z AV Master wszystko jest ok. Jednak kiedy wrócę do połączenia pierwotnego w kolumnach po włączeniu jest buczenie. Czy strzeliło coś w końcówce mocy (8Power)? 

1 godzinę temu, Tycobb79 napisał:

połączenia pierwotnego

Pierwotne połączenie to AV master w roli preampu ?

Możliwe ,że np. kabel połączeniowy (cinch) wprowadza zakłócenie ,bo coś nie styka.

Może pomyliłeś wyjście w pre ? Czasem to jakiś drobny szczegół i nie musi oznaczać awarii sprzętu.

11 godzin temu, Sławoj napisał:

A ja bym kupił Cyrus mono x signature ( dwie sztuki oczywiście). Jakby ktoś miał na sprzedaż to jestem zainteresowany. 

Czy opcja demo również wchodzi w grę? 🙂

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

23 godziny temu, Na Temat Audio napisał:

Czy opcja demo również wchodzi w grę? 🙂

Pozdrawiam,

Michał

Witam Panie Michale. 
Myślę że nie będzie mnie stać na wersję sklepową. 
Poza tym muszę doprecyzować swojego poprzedniego posta że szukam wersji Cyrus Mono X 200 lub Cyrus Mono X 200 Sig. 
Czyli wersji 200 watowej, która jest tańsza. 
Pozdrawiam. 

Na testach kolejny Cyrus z nowej serii XR, model i9. 

Wzmacniacz przyjechał nowy, zgodnie z audiofilskim dekalogiem pograł około 40 godzin.

Można usiąść do słuchania 😉

IMG-20220313-WA0000.jpg

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

52 minuty temu, Adam 38 napisał:

Na testach kolejny Cyrus z nowej serii XR, model i9. 

Cholera, zielony wyświetlacz z 8.2 mi się tak ładnie zgrywał z RME ADI...

trzeba będzie Adi na monochrome przestawić 😛 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Cholera, zielony wyświetlacz z 8.2 mi się tak ładnie zgrywał z RME ADI...

trzeba będzie Adi na monochrome przestawić 😛 

Zarówno wyświetlacz jak i podświetlenie "stand by" umożliwia  zmianę koloru podświetlenia. 

Co do samego przetwornika, przy założeniu, że ostatecznie kupię Cyrusa XR, Chord qutest nie będzie mi potrzebny. Zakładałem, że nabędę Naima SuperNait 3 i zbyt pochopnie go kupiłem. No ale jak już jest i słynie z rozdzielczości, przestrzeni to zanim zmieni właściciela chciałbym go sprawdzić z Trigonem Exxceed, którego zapamiętałem właśnie z wyjątkowo oddanej przestrzeni. Qutest z pewnością nie będzie go w tym elemencie ograniczał. Może wyjedzie z tego połączenia coś wyjątkowego. Wracając do Cyrusa XR, moim zdaniem wydatek ok. 6 kzl na nowego Qutesta poza satysfakcją posiadania tego chwalonego przetwornika, do samego brzmienia nic ponad Cyrusowy przetwornik nie wnosi...

5 godzin temu, Adam 38 napisał:

Zarówno wyświetlacz jak i podświetlenie "stand by" umożliwia  zmianę koloru podświetlenia

Adam, to można zmienić kolor na zielony, taki sam (lub podobny) do tego w starszych modelach?

Pytam, bo i mój przetwornik miał specjalnie dobierany pod Cyrusa kolor wyświetlacza, i bardzo fajnie mi to pasuje... a może kiedyś, gdy powrócą lepsze czasy, zanabędę nowy transport XR...

13 minut temu, Łukasz_62438 napisał:

Adam, to można zmienić kolor na zielony, taki sam (lub podobny) do tego w starszych modelach?

Dokładnie tak jest. Jest i taki sam i podobny. Do wyboru, do koloru 🙂

Oczywiście mówię o podświetleniu stand by. Ekranik niestety nie moze być zielony. 

3 minuty temu, Adam 38 napisał:

Oczywiście mówię o podświetleniu stand by. Ekranik niestety nie moze być zielony

Aj, no szkoda, miałem na myśli właśnie ekranik... to by było chyba aż zanadto piękne 🙂

Dziękuję & pozdrawiam!

Taaaak, teraz tak słucham i patrzę na te zielone ekraniki i diodki i uwielbiam je. 
Nigdy ich nie będę gasił podczas słuchania. 😉
A ostatnio zobaczyłem na koncercie że kolega w swoim ultradrogim wzmacniaczu basowym zakrywa żywo świecące logo kartą Biedrony😊 bo nie widzi potków tak po oczach daje.

Powiedziałem mu żeby chociaż kartę jakiegoś klubu golfowego postawił bo Biedra….no nie pasuje. 
A to taka głupia wrzutka do tematu. 
sorry Panowie. 
Mój zestaw Cyrusa też po kilku apgrejdach. Gra pięknie. Wydoroślał w brzmieniu. 
Jeszcze mnie jakieś kabelki głośnikowe nęcą ale to w sferze poszukiwań na razie. 

@Nikonman słuchałeś może u siebie coś z nowej serii Cyrusa (XR). Ja od kilku dni gram na i9XR i tak jak w pierwszej chwili odniosłem wrażenie, że jest bardzo podobnie do Cyrusa 8.2 DAC z zasilaczem psxr2 tak z każdym kolejnym dniem uważam, że zmian w brzmieniu jest dużo. 

Nic nowego nie słucham.Nic nigdy nie wypożyczałem.Mam ten set co w opisie i tyle.Może kiedyś upgrade do QXR Pre2Dac.Skupiam się teraz w miarę możliwości na kupnie płyt cd.Bo po co sprzęt jak "ni ma co słuchać";)

Edytowane przez Nikonman

Zapytam bardziej ogólnie, jest tu ktoś oprócz mnie, kto ma jakieś doświadczenie z serią XR? Czy jestem pionierem 🙂

Edytowane przez Adam 38

Nie potrafię do końca rozgryźć nowego brzmienia Cyrusa... Oczywiście jak sama nazwa wskazuje mamy teraz otrzymać super rozdzielczość i tak faktycznie jest. Zwłaszcza jak za odniesienie robi Cyrus 8.2 DAC z zasilaczem czy chociażby Naim-y XS3 czy SN3. Wszystkie te wzmacniacze na tle i7xr oraz i9xr gubią/ujednolicają/rozmywają sporo wybrzmień, które nagle słyszę z nowymi Cyrusami. Tu sprawa jest oczywista, bezdyskusyjna. Jest to dość spora różnica, nie jakieś niuanse, które część osób usłyszy a część nie. Druga sprawa, której jestem pewien, to świetnie różnicowane niskie tony, które są energiczne, konturowe ale nie są wzmocnione. I9XR nie kopnie tak przepotężnie jak SuperNait 3, no ale coś za coś, w jednej muzyce będzie się  to potężne walnięcie podobało, w innej męczyło. Jednym zdaniem, różnicowanie niskich tonów zdecydowanie na plus dla i7XR, i9XR. Dla mnie niskie tony Cyrusa i9XR to 10/10. Super. 

Nie potrafię do końca rozgryźć średnicy... Tu muszę jeszcze trochę posłuchać. Z pewnością nie jest ocieplona, nie ma w niej tego pierwiastka "lampowości" z Cyrusa 8.2 DAC. Sam wzmacniacz nie upiększy wokali przez podgrzanie, powiększenie. Tylko albo aż kierunek na realizm. Liche realizacje są liche, tu nie będzie czarowania jak z naim SN3, który takie realizacje na swój sposób "poprawi", nasyci, podgrzeje, "przybliży" i ujednolici...

Wysokie tony wydają się mieć teraz troszkę większy ciężar jak w starszych Cyrusach, oczywiście wyraźnie lepszą rozdzielczość ale... najwyższa góra jest jakby trochę, troszeczkę osłabiona na tle Cyrusa 8.2 czy Trigona Excceed. 

Przestrzeń 

I9XR bardzo głęboko pokazuje dalsze plany. Pod tym względem jest wyraźnie! lepiej jak w Cyrusie 8.2DAC o naimach nie wspominając... 

Wyjście słuchawkowe. Jestem pozytywnie zaskoczony, moim zdaniem otrzymujemy  idealnie uchwycony balans pod każdym względem. Zarówno barwa jak kontur / wypełnienie. Aż szkoda, że jest wciśnięte z tyłu wzmacniacza. 

DAC. Gra w stylu Chorda Qutest. Różnic między wbudowanym przetwornikiem a Chordem nie stwierdziłem. 

Tyle na teraz.

Zmiany w brzmieniu serii XR na tle Cyrusa 8.2 DAC są wyraźne, kierunek na jak największy realizm bez własnych klimatów. 

Tylko troszkę tego lampowego sznytu Cyrusa 8.2 szkoda... No ale audio to zawsze jakiś kompromis. 

Edytowane przez Adam 38

12 godzin temu, Nikonman napisał:

Jakie aktualne modele posiadasz?

Mam:

dac xp signature zastąpił pre2 dac 

cd xt se2 zastąpił cdi

Stereo 200 power zastąpił x power

Jeszcze dopełnię dzieła kablami i opiszę wrażenia oczywiście.

3 godziny temu, Adam 38 napisał:

Tylko troszkę tego lampowego sznytu Cyrusa 8.2 szkoda...

Czyli 8.2 się broni? no ja na razie wycofałem się ze sprzedaży swojego. Może posłucham I9...

47 minut temu, marcinmarcin napisał:

Czyli 8.2 się broni? no ja na razie wycofałem się ze sprzedaży swojego. Może posłucham I9...

Ciężko to jednoznacznie ocenić. Wszystko to kwestia naszego gustu, doboru głośników! (przykładowo 8.2 z zasilaczem gra bardzo, bardzo ładnie z Audio Physic C3 a i9XR pokazał ułomności tych paczek, dziwne bo to i to Cyrus a jednak...) i ile chcemy wydać na sprzęt.

8.2 DAC nie kosztuje 20kzl a chyba 8kzl, trzeba o tym pamiętać. Dla mnie same niskie tony Cyrusa i9XR są już warte dopłaty do 8.2 (nawet z dodanym psx r2) ale ja jestem audiofilem z bardzo zaawansowaną "tą" chorobą... , pamiętaj o tym. 

W cenie 20kzł wybór fajnych wzmacniaczy jest spory ale Cyrus i9XR wydaje mi się najbardziej uniwersalnym, bezpiecznym pod względem różnorodności słuchanych gatunków muzycznych wyborem. I9xr nie jest wzmacniaczem, który coś gubi a coś eksponuje na rzecz jakiegoś tylko swojego, wyjątkowego klimatu. Wydaje się bardzo uniwersalny, stawia na autentyzm. Na pewno nie powiem, że jest najlepszym wyborem w cenie 20kzl, ale szukając piecyka w tej cenie i chcąc zachować charakter brzmienia posiadanych głośników trzeba go sprawdzić. I kompletnie nie sugerować się jego rozmiarem, obok Cyrusa i9XR grał u mnie pełnowymiarowy, seksownie wyglądający w środku, 20kg piec. Powiem tylko, że Cyrus z pewnością tego sparingu nie przegrał 🙂

Edytowane przez Adam 38

1 godzinę temu, Adam 38 napisał:

obok Cyrusa i9XR grał u mnie pełnowymiarowy, seksownie wyglądający w środku, 20kg piec

Nie dziwię się w sumie... Kolega miał kilkudziesięcio kilową końcówkę 2x4oo w... Jak dla mnie pudełko na buty (8.2) znacznie lepiej kontrolowało bas 

Edytowane przez marcinmarcin

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.