Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego watek: HI-END na Audiostereo umiera - jest zablokowany ?

TUX

Rekomendowane odpowiedzi

Jest problem ze coraz mniej ludzi z pasja posiadajacych wysokiej klasy sprzet pisze na tym forum i nie ma co udawac , ze zjawiska nie ma. Warto o tym sprobowac podyskutowac a nie zamykac watek.

TUX

Bardzo proszę.

Napisz nam, dlaczego tak mało piszesz w zakładce HiEnd a mimo to stagnacja w niej budzi w Tobie aż takie emocje?

I nie tłumacz tym, że w ogóle mało piszesz na tym Forum jak na usera z tak wieloletnim stażem.

Twoja ostatnia aktywność to wpis w wątku klubowym w - 02.10.2016 - 18:15!

Powiesz nam kto lub co, tak stymuluje Twoja obawę o zakładkę HiEnd???

Blokowany raczej nie; to może być swego rodzaju autocenzura, bo jak zaczną różni gitowcy i mariusze

sprawdzać legalność środków płatniczych, czy wartość prezentów na te ( nikomu niepotrzebne do życia )

fanaberie może się zrobić nieprzyjemnie ;-))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Umiera?:-)

I bardzo dobrze. Prawdopodobnie dlatego, że coraz więcej ludzi widzi, iż ten cały hajent jest podobny do duszy ludzkiej.

"Takie nadmuchane nic", jak mawiał pewien diabeł w spektaklu.

Coś w tym jest.

Wczoraj miałem okazję posłuchać zestawu wielokrotnie droższego od mojego. 2 monobloki OTL, dedykowany tranzystorowy przedwzmacniacz i jakieś referencyjne wielkie szafy Tannoy. Ciekawy jestem tych kolumn. Nie znalazłem identycznych w necie.

Nie rozmawiałem z udostępniającym ten sprzęt ale granie było na podobnym poziomie co mój skromny system. Nic mnie specjalnie nie zaskoczyło w nim oprócz mocy. Więcej watów, większe i dużo droższe kolumny. Może to kwestia akustyki. W każdym razie przeszkodą w kupnie takiego zestawu nie są raczej kwestie finansowe co brak odpowiednio dużego pomieszczenia. Prezentacja miała miejsce w klubie, który teoretycznie z akustyka nie powinien mieć problemu.

Producent ma sale odsluchową i nie chcę tu robić mu krytyki ale taka była moja ocena systemu w warunkach jakie były wczoraj. Za wiele mniejsze pieniądze mam praktycznie to samo. Po za tym może wreszcie znalazłem kogoś z miernikiem do lamp w moim mieście. ;)

Zamierzam się umówić na odsłuch w dedykowanej sali.

Napisz nam, dlaczego tak mało piszesz w zakładce HiEnd

Ja w ogóle tam nie piszę i nie zamierzam. Właśnie po to jest bocznica aby można sobie wyrazić opinię o tym obecnie głownie marketingowym zjawisku bez zakłócania spokoju jego wyznawcom.

Wiele osób które dojrzały do poważniejszych zakupów ma już zbudowane relacje z zaufanymi handlowcami i nie ma potrzeby opisywania tego faktu publicznie i pokazywania swojego prywatnego domu czy opowiadania o tym.

Pobić pianę o drobniejszych zakupach jest już bardziej „normalne”. Niezależnie od podziałów na fora itd. to sprzęt jest coraz droższy, a Polacy są nadal jednym z najbiedniejszych społeczeństw w Europie. Tyle w temacie :)

Vlado, pytasz dlaczego malo pisze w zakladce HiEnd ? Moze dlatego ze sam nie mam HiEndu wiec nie mam o czym pisac. Ale chcialbym poczytac co inni pisza.

Koledzy, z tego co tu jest napisane widac ze zostaly postawione dwie tezy: ten kto ma hienda to wogole nie pisze albo ten kto ma hienda to pisze gdzie indziej. Czyli jaka jest prawda i dlaczego ?

TUX

Ilość wpisów w zakładce HiEnd prawidłowo odzwierciedla udział tej ekskluzywnej niszy w całości dziedziny ogólnie pojmowanej jako audio. To jest stare forum i tych kilku rzeczywistych posiadaczy i użytkowników swych zestawów HiEnd napisało w tej zakładce już po kilka razy co mieli napisać. To było widoczne podczas tworzenia elitarnej zakładki Salonik. Jak się okazało to ci, którzy naprawdę posiadają zestawy HiEnd dla swej przyjemności, nie maja tam nic do napisania, za to ci, którzy na branży audio opierają swe istnienie, maja na tym i innych forach KONIECZNOŚĆ wykazywania konkretnych zachowań ze szczególnym uwielbieniem dla niszy HiEnd. Kiedy na naszym Forum nastąpiła zmiana i parasol ochronny nad tą grupą został zwinięty, a Salonik skończył jak skończył, ta część mająca siebie za elitę tego forum pogniewała się na AS. Ale tę część historii zapewne znasz, więc nie piszmy jej wkoło od nowa.

Następnie nadeszły czasy, że same produkty aspirujące do grupy HiEnd zaczęły mieć paranoiczne wprost ceny i nasz biedy rynek/światek HiEnd, przeniósł ciężar wyrobów HiEndowych w dział gadżety i kable. Teraz okazało się, że przewód zasilający, głośnikowy, sygnałowy, to całkowicie kompletne urządzenie HiEnd, posiadające wszelkie atrybuty innych źródeł dźwięku. Oczywiście to pozwoliło wycenic je jak przystało na resztę kompletnych urządzeń absurdalnie wysoko. To otworzyło furtkę dla całej rzeszy hochsztaplerów kręcących swe kable i lutujących swe lampy w garażach, do wyceniania nawet najbezczelniejszych przekrętów jak tylko się da im wyżej, tym lepiej. Do tego doszły deseczki, maści, doniczki, klęczniki, marmury i oczywiście wszystko kwantowe co tylko do głów strzeli oferentom.

I w ten prosty sposób, piękny elitarny dział naszego hobby jakim jest HiEnd, stał się cyrkiem marketingowych oszustów i piewców idiotyzmu technicznego. Audiostereo NIE JEST jak nam cały czas wmawiali owi HiEndowi guru, forum ściśle dla nich stworzonym.

I na szczęście, ponieważ to oni sami zabili ten dział na naszym Forum. To jest w sam raz target dla nich na spamforum.

My dopuszczamy wszelka dyskusję w temacie HiEnd, również oceny forumowiczów z branży muzycznej, nagraniowej i technicznie świadomych działania sprzętu audio. Nie tak jak było poprzednio, że pisać mogli jedynie zachwalający te część rynku audio, wykorzystując forum jako darmowa platformę reklamową dla swych biznesików.

I nie jest prawdą, że na AS nie piszą właściciele zestawów HiEnd. Piszą i to sporo w naszej zakładce KLUBY, gdzie maja swobodę publikowania swych wypowiedzi i weryfikowania dyskutantów w swych wątkach. Tam Ciebie serdecznie zapraszam, do konkretnego Klubu konkretnej marki lub urządzenia. Są tam również kluby dyskusyjne opierające się na prowadzonych wspólnie odsłuchach jak KAiM itp.

pozdrawiam serdecznie.

My dopuszczamy wszelka dyskusję w temacie HiEnd, również oceny forumowiczów z branży muzycznej, nagraniowej i technicznie świadomych działania sprzętu audio. Nie tak jak było poprzednio, że pisać mogli jedynie zachwalający te część rynku audio, wykorzystując forum jako darmowa platformę reklamową dla swych biznesików.

Włodku, powinniście chyba ustalić wspólny pogląd bo inny moderator kolega Arkadowski wyraża całkowicie sprzeczną z Twoją opinię:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jako słyszący wpływ kabli głośnikowych i analogowych sygnałowych, planujący zakup nowych kabelków obawiam się odezwać w wątkach do tego przeznaczonych.

Nie dostałem odpowiedzi czy znów zarobię za trolling czy może nie, pytając o konkretne kable i ich wpływ.

Ukryta Zawartość

pozdrawiam serdecznie.

VLADO :)

Od początku tworzenia salonika byłem zdania, że sztuką jest łączenie i upraszania a nie tworzenie nowych bytów i podziały.

Dlaczego nie zrobicie jednego głównego ekranu w którym można zobaczyć całą forumową aktywność i z tej pozycji zrobić opcję filtrowania tematów.

Wiem, że jest taka możliwość przeglądania postów poprzez społeczność itd. ale nie jest to "natychmiastowe" rozwiązanie. Ludzie mają w naturze szybkie identyfikowania się z grupą i tworzenie podziałów, konfliktów itd. Każdy wprowadzony dział to pogłębia, co już chyba jest widoczne.

Nie twierdzę, aby zlikwidować możliwość przeglądania w dogodny sposób poprzez odpowiednie działa itp. Jednak może już byś się znudził odpowiadanie na te bezsensowne pytania o wpisy tylko dlatego, że mają inny TAG (HIEND) jeśli taka zawartość jest na forum. Jednym słowem jeden wspólny dodatkowy widok i ewentualne trochę "umniejszenie" nie eliminacja tematyki :)

Włodku, powinniście chyba ustalić wspólny pogląd bo inny moderator kolega Arkadowski wyraża całkowicie sprzeczną z Twoją opinię:

A to dlaczego?

Każdy z nas ma prawo do swej własnej niezawisłej oceny kazdego zjawiska. Ja sprawę powodu marazmu w zakładce HiEnd naszego forum postrzegam w skrócie opisany powyżej sposób. Ale to nie jest wyłączną przypadłość naszego Forum. HiEnd to co raz bardziej kurcząca się nisza dla specyficznego klienta. To widać wyraźnie na wystawach audio.

Prawdziwych wartościowych nowości jest mało, jak się ukazują to zazwyczaj tylko zewnętrznie są nowościami a w środku od zwyczajnej żonglerki znanymi podzespołami do całkowitego zchińczenia absolutnie wszystkiego. Od bezpiecznika po OpAmp, lampy i kable włącznie.

A dzisiejsze audio to nie HiEnd, tylko sieciowe audiowizualne samograje sterowane telefonem lub tabletem. To gdzie tam HiEnd. Tak jak vinyl i analog, musi odejść pozostając w jednostkowych produktach najwyższej klasy/ceny dla wyłącznie takiego klienta. A reszta choć lubi sobie poczytać, to przecież albo rozum, albo zasobność portfela i tak skieruje ja do zwyczajnych firmowych salonów jak nie do marketów.

Ukryta Zawartość

Jako słyszący wpływ kabli głośnikowych i analogowych sygnałowych, planujący zakup nowych kabelków obawiam się odezwać w wątkach do tego przeznaczonych.

Nie dostałem odpowiedzi czy znów zarobię za trolling czy może nie, pytając o konkretne kable i ich wpływ.

jesli masz pytania do moderatora Arkadowski zwróć sie do niego a nie do Vlado

kontynuowania dyskusji w temacie który tu poruszasz uznam za trolling w temacie dlaczego hi-end...

Vlado, pytasz dlaczego malo pisze w zakladce HiEnd ? Moze dlatego ze sam nie mam HiEndu wiec nie mam o czym pisac. Ale chcialbym poczytac co inni pisza.

Koledzy, z tego co tu jest napisane widac ze zostaly postawione dwie tezy: ten kto ma hienda to wogole nie pisze albo ten kto ma hienda to pisze gdzie indziej. Czyli jaka jest prawda i dlaczego ?

TUX

proponuje czytac wątki klubowe i tam ew. zadawac pytania

rzeczywiscie watki w starym stylu z zakładki hi-end obecnie sa bardzo rzadkie

w sumie najwiecej takich watków było w okresie kiedy taka zakładka nie istniała i stworzenie zakładki było własciwie jej końcem

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

w sumie najwiecej takich watków było w okresie kiedy taka zakładka nie istniała i stworzenie zakładki było własciwie jej końcem

Właśnie cały czas o tym piszę :)

'Vlado vel Vladomord'

HiEnd, przeniósł ciężar wyrobów HiEndowych w dział gadżety i kable. Teraz okazało się, że przewód zasilający, głośnikowy, sygnałowy, to całkowicie kompletne urządzenie HiEnd, posiadające wszelkie atrybuty innych źródeł dźwięku. Oczywiście to pozwoliło wycenic je jak przystało na resztę kompletnych urządzeń absurdalnie wysoko. To otworzyło furtkę dla całej rzeszy hochsztaplerów kręcących swe kable i lutujących swe lampy w garażach, do wyceniania nawet najbezczelniejszych przekrętów jak tylko się da im wyżej, tym lepiej. Do tego doszły deseczki, maści, doniczki, klęczniki, marmury i oczywiście wszystko kwantowe co tylko do głów strzeli oferentom.

Tu nieco prawdy o końcu zjawiska Hi End.

Poglądy moderatora nie powinny być chyba tak mocno artykułowane i mieć wpływ na zawartość. To chyba nie jest forum dla moderatorów tylko dla szeregowych forumowiczów.

Gość

(Konto usunięte)

Poglądy moderatora nie powinny być chyba tak mocno artykułowane i mieć wpływ na zawartość. To chyba nie jest forum dla moderatorów tylko dla szeregowych forumowiczów.

Forum ten jest dla jego właścicieli, moderatorzy tylko realizują ich politykę.

Prawda jest taka, ze z jakiegos powodu forumowicze przeniesli sie na inne forum..Wiem dokladnie jakie i wiekszosc tez wie. Zagladaja tutaj, lecz coraz zadziej.

Jednym z powodow jest tez atak branzy i reklama, doradzanie oraz zapraszanie na odsluchy itp itd., ktore maja miejsce w niemal kazdym watku. Czesto mozna spotkac wpisy klilku branzowych bdoradcow w jednym watku z roznymi propozycjami zestawow i tym sposobem mamy niekonczaca sie komercje.

Kiedys czytajac fora odpoczywalem od taku reklam z tv, czy radia, teraz zostalo to zniszczone ciagla komercja na forach..ktora przeszkadza w odpoczynku i lekturze niezaleznych forumowiczow.

Nastepstwem tego jest rosnaca ilosc swiezakow "oczytanych" lecz bez doswiadczenia i wiedzy elementarnej. Stare pokolenie poprostu ma dosc i powiedzialo : BASTA" :)

To moje subiektywne zdanie.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

To jest opinia wygłaszana ZAWSZE przez userów związanych z branżą. Niekoniecznie noszących niebieskie oznaczenie:-) Tych z naganiających w konspiracji jest u nas i reszcie forów audio wbród :-)

A prawda jest taka, że na tym Forum z założenia NIE MA i nigdy nie było MODERATORÓW zawodowych.

My jesteśmy przede wszystkim takimi samymi forumowiczamni jak wszyscy. Pełnimy wyłącznie funkcje moderowania wpisów swych kolegów. A to jedynie przez pryzmat ich zgodności z Regulaminem Forum, Netykietą i obowiazującym Prawem. Oraz z zaleceniami Właścicieli Forum AS. I nic poza tym.

Gdyby któremukolwiek z nas powiedziano, że obejmując funkcje moderatora ma zakaz wypowiadania się jako użytkownik, to możecie być pewni, że nie byłoby moderacji na AS.

Moderator zamknął poprzedni wątek i słusznie po ocenie pierwszych zamieszczonych wpisów. Jednak wiedzeni dość kuriozalna potrzebą dalszego drążenia tematyki - dlaczego zakładka HiEnd jest w impasie, prosiliście o ponownie umożliwienie dyskusji. Zatem dobrze, to forum dla Was.

Ale dlaczego ja, jako wieloletni jego użytkownik będący w wydarzeniach tego forum również z racji pełnionej funkcji aktywny, mam nie mieć prawa wyrażenia własnej subiektywnej opinii w temacie tego wątku???

Był taki czas drogi kolego, kiedy słynny moderator i redaktor w jednym, aż nadto wypowiadał się sam i dopuszczał do wypowiedzi wyłącznie tych, których uznał za stosowne, oceniając wcale nie przez pryzmat Regulaminu forum. I to wtedy branży a szczególnie tym, za którymi teraz tak tutaj bardzo płaczecie, nie przeszkadzało??? :-)

Nie szukajcie powodu stagnacji w zakładce HiEnd w winie vlado czy całej moderacji. Powody są przede wszystkim w dzisiejszym statusie HiEnd na rynku audio, w polskiej rzeczywistości co do braku istnienia klasy średniej, czyli głównego targetu jednostkowych wyrobów manufaktur HiEnd i niemożliwości współistnienia w jednej zakładce tylu narcystycznych guru przez tyle lat na tym Forum. To co dzisiaj obserwujemy jest naturalna koleją rzeczy.

Ja i wszyscy odpowiedzialni za to Forum, czekamy i liczymy na młodych uczestników naszego forum a która zakładka będzie działać i rozwijać się najprężniej, leży wyłącznie w Waszych rękach. My przez sentymenty czy szantaże, żadnej zakładki sztucznie podtrzymywać nie będziemy. Obecny skład moderacji w żaden sposób nie jest związany z branżą audio!

I jeszcze raz proszę i upominam.

W tym wątku zaniechajmy mielenia i zakłamywania powodów dla jakich odeszli, a w większości przypadków zostali przez nas zbanowani członkowie "spamforum", wciąż jak widzicie u nas obecni. My im/wam w rozwijaniu waszego elitarnego super forum HiEnd w odróżnieniu od Was, nie przeszkadzamy. Na hejt naszego forum pod postacią lania krokodylich łez jednak nie pozwolimy.

To tylko tak, aby zachować jasność naszych postaw.

To jest opinia wygłaszana ZAWSZE przez userów związanych z branżą. Niekoniecznie noszących niebieskie oznaczenie:-) Tych z naganiających w konspiracji jest u nas i reszcie forów audio wbród :-)

Dokładnie. Poza tym branża i pseudo-branża ma, jak widać, wiele imion. Często z nudów takie rozleniwiałe kocury lub zwyczajnej złośliwości, próbują uskuteczniać na formach nieetyczne podchody, które to wojenki szkodzą atmosferze na całym forum.

W tym wątku zaniechajmy mielenia i zakłamywania powodów dla jakich odeszli, a w większości przypadków zostali przez nas zbanowani członkowie "spamforum", wciąż jak widzicie u nas obecni. My im/wam w rozwijaniu waszego elitarnego super forum HiEnd w odróżnieniu od Was, nie przeszkadzamy. Na hejt naszego forum pod postacią lania krokodylich łez jednak nie pozwolimy.

To tylko tak, aby zachować jasność naszych postaw.

Zaraz pewnie wtrąci się konstruktor od Spejs Two, jaki to on rygor i porządek trzymał na forum, a wszystkim (faworyzowanym) userom (oraz branżystom) żyło się dostatnio, zaś tę ciężką pracę w pocie czoła dosięgnęła go niesprawiedliwa i surowa kara. Mniemam, że wiele osób z takich uciekinierów w sumie chciałoby nawet wrócić tutaj, tylko trochę głupio i obciach. Nie rozumiem też żalenia się przez osoby, które udzielają się na tzw. „spamforum”, jak i tutaj - aż dziw bierze ile można stać w rozkroku i jak wytrzymałe mają portki, pouczać i pluć potrafią tylko do jednego gniazda. Pozdrowienia, szczególne dla tych działających z ufarbowanego ukrycia ; ).

Co do zmniejszonej aktywności w zakładce Hi-End, to sprawa jest złożona, a powodów wiele. Poza exodusem kilku uzurpatorów traktujących część forum jako własny folwark, którzy niestety pociągnęli za sobą wielu naprawdę wartościowych forumowiczów, dużo osób czuje się znudzonych całym tym haj-endem, nie ma czasu lub po prostu napisała wszystko co miała tutaj napisać (ile w końcu można pisać o setkach kabli i w koło to samo, skoro i poglądy ma się wyrobione). Takie są nieuniknione realia. Miejmy nadzieję, że wejdzie tutaj właśnie młoda krew, tylko nie jestem pewien czy pisanie na forum nie jest dla młodych ludzi przestarzałym/nieatrakcyjnym narzędziem. Czas pokaże.

Nastały takie czasy, że dziś hajendem jest to, co się zepsuje później niż wcześniej.

Bo flaki wszędzie te same.

Stąd run na stare klamoty.

Większość tu ma bardzo mylny pogląd na ten temat. High End nigdy nie był masowy i zawsze był do pewnego stopnia pełen marketingu. Ale tak jest w każdej branży. Pewnie niektórzy się zdziwią, ale obecnie High End ma się całkiem dobrze, znacznie lepiej niż 2 lata temu. Nawet mnie zaskakuje jak wiele osób wchodzi w dobre systemy za całkiem spore kwoty. Kupują nowe źródła oparte o CD, o pliki, o vinyle, dobre wzmacniacze, coraz lepsze kolumny. Zaczynają też dbać o akustykę. Ludzie teraz zarabiają więcej niż 2 lata temu i więcej wydają. Za 3 lata będą na High End wydawać jeszcze więcej i póki żyje obecne pokolenie to High End będzie miał się bardzo dobrze. Dystrybutorzy sprzedają więcej sprzętu niż jeszcze rok temu. Do tego ludzie sporo piszą i sporo wymieniają się informacjami, spotykają się w świecie realnym, sporo sobie pomagają.Wcale nie są znudzeni audio. A że już nie tu na tym forum, to zupełnie inna kwestia i temat na dłuższą dyskusję, tylko...po co?

tak jak namiętne rozsyłanie zaproszeń na nowe lepsze forum, sam to robiłeś a potem twoja ekipa

opuściłeś to forum więc miej honor nie komentować pewnych spraw co zreszta ewidentnie wygląda jak kolejna autopromocja

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Większość tu ma bardzo mylny pogląd na ten temat. High End nigdy nie był masowy i zawsze był do pewnego stopnia pełen marketingu. Ale tak jest w każdej branży. Pewnie niektórzy się zdziwią, ale obecnie High End ma się całkiem dobrze, znacznie lepiej niż 2 lata temu. Nawet mnie zaskakuje jak wiele osób wchodzi w dobre systemy za całkiem spore kwoty. Kupują nowe źródła oparte o CD, o pliki, o vinyle, dobre wzmacniacze, coraz lepsze kolumny. Zaczynają też dbać o akustykę. Ludzie teraz zarabiają więcej niż 2 lata temu i więcej wydają. Za 3 lata będą na High End wydawać jeszcze więcej i póki żyje obecne pokolenie to High End będzie miał się bardzo dobrze. Dystrybutorzy sprzedają więcej sprzętu niż jeszcze rok temu. Do tego ludzie sporo piszą i sporo wymieniają się informacjami, spotykają się w świecie realnym, sporo sobie pomagają.Wcale nie są znudzeni audio. A że już nie tu na tym forum, to zupełnie inna kwestia i temat na dłuższą dyskusję, tylko...po co?

Sk....y! Ależ urwał i ma ciśnienie :). Sio, siooo trolerska zmoro :). Moderacjo, kiedy raz na zawsze pozbędziecie się tego troll-spamera? Dobrze mu „tam”, ale żyć nie może bez podglądania i mącenia „tutaj” :). Jakieś problemy psychiczne kolega nasz ukochany ma.

Ewentualnie, proszę o przywrócenie moich humorystycznych klon-kont (np. VIPrator, PaltoReferens), skoro inni mogą, to ja też się przypominam uprzejmie.

Honor to przede wszystkim odwaga mówienia prawdy, nawet jeśli jest ona niewygodna.

Rzekł, ... ten hiendowy troll, który jest przykładem wyższych zasad, honoru i godności :).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.