Skocz do zawartości
IGNORED

transport plików do Berkley alpha DAC ?

morawka

Rekomendowane odpowiedzi

To jeszcze oświeć nas o panie po co ty tutaj piszesz?

Bo merytorycznego nie napisałeś nic i nigdy. Tylko twoja papka. Same puste słowa zero treści.

A co merytorycznego jest w np. w twierdzeniach o wpływie elemntów sieci lan na dźwięk? Nic. To tylko dowód ignorancji. Podobnie jest z innymi wnioskoami, wysnutymi po błędnych eksperymentach. Rezultat - głęboka wiara w marketingowa papkę. I przekonywanie innych do tych bzdur.

Tylko to nie jest forum dla programistów tylko dla miłośników audio, a to jest zakładka hiend.

Imho powinno być proste założenie. Nie miałeś kontaktu, nie dyskutuj.

Z czym nie miałem styczności? Z audio?

Poza tym czy muszę skakać z piątego piętra na beton by wiedzieć, że po takim skoku w najlepszym wypadku się połamię?

Trochę rozsądku. Nie można bezkrytycznie przyjmować każdej bzdury.

Trochę rozsądku. Nie można bezkrytycznie przyjmować każdej bzdury.

Poza tym czy muszę skakać z piątego piętra na beton by wiedzieć, że po takim skoku w najlepszym wypadku się połamię?

Jednak czytając czasem Twoje radykalne stwierdzenia, to można dojść do wniosku, że taki skok by się Tobie jednak przydał :)

Powyższe wypowiedzi i tak nie zmienią tego, że bajkopisarstwo, ba, oszustwo jest podstawą tzw. hi-endu w obecnej formie.

Przykłady ( atak personalny ), j-play, kable wszelakiej maści, przekonanie o kolosalnym wpływie tzw. transportu na brzmienie itd.

Co ciekawe operujemy tu w świecie, w którym brak jest jednoznacznych definicji. Bywa to często przedmiotem sporów nawet w gronie samych audiofilów. Znane są bardzo zaciekle dyskusje np. na temat tego czym jest rzeczony transport.

Należy także wspomnieć o braku jednoznacznych procedur weryfikacji sprzętu. "Testy" audiofilskie z reguły odbywają się w zupełnie przypadkowych warunkach, więc ichwiarygodność jest bliska zeru. To oczywiście jest zaleta, bo rzetelność jest wrogiem wszystkich bujd.

Tą wypowiedzią tylko potwierdzasz swoją ignorancję. Kult pieniądza i znaczków firmowych nie pozwala ci jasno myśleć. Bronisz straconych pozycji, usiłując wspomagać hi-endowe lobby (jak sądzę nieświadomie z oczywistych powodów)

P.S.

Nie zastanowiło cię, że już samo pojawienie się twojej osoby jest początkiem niepotrzebnych kontrowersji? Może czas wyciągnąć odpowiednie wnisoki i znaleźć sobie inne miejsce do tych atechnicznych wywnętrzeń? Myślę, że długo zapowiadany blog byłby znakomity. Nikt by tam nie zaglądał i mógłbyś pisać te swoje bajki bez narażania się na repliki. dodatkowo nikt tutaj nie musiałby być narażony na twoją arogancję i ignorancję - połączenie chyba najgorsze z możliwych.

Na hdtvpolska i audiomaniakach pokazano ci, gdzie twoje miejsce, dziwię się, że jeszcze tu nikt tego nie zrobił.

Triode poleca świetnie grająca lampę w dobrej cenie i jest to handel chińszyzna, pmcomp, poleca super grający transport za przyzwoitą cenę i wyśmiewanie tego jest nazywane zdrowym rozsądkiem... Znowu panoszy się trolling pod płaszczykiem szczerych chęci i teoretycznej wchechwiedzy. Trochę tak jak z tirowy szeryfami, którzy wg własnego uznania są w stanie paraliżować całą komunikację. Chyba czas na aktywność moderacji :)

Oj Władziu ... a jak tak lubię posłuchać czarnej zdartej bumkowej płyty.

Jak czyścisz to wyczyśc wszystko przed.

Muszę przewietrzyć mój system…

Cóż ja pocznę, kiedy obu Was lubię jednakowo. Obaj wylatujecie z wątku. I z każdego innego, kiedy tylko dostane skargę na któregoś z Was dwu i zobaczę, że dalej kąsacie się z przyjaźni po łydkach.

OBIECUJĘ.

Kiedy zmądrzejecie to napiszcie do mnie o zdjęcie baników.

A co merytorycznego jest w np. w twierdzeniach o wpływie elemntów sieci lan na dźwięk? Nic. To tylko dowód ignorancji. Podobnie jest z innymi wnioskoami, wysnutymi po błędnych eksperymentach. Rezultat - głęboka wiara w marketingowa papkę. I przekonywanie innych do tych bzdur.

Pozwólcie, że niczym prawdziwy artysta :) zacytuję sam siebie z dawnego wpisu:

" Ku koncyliacyjnej refleksji, bo świat audio i tu jak zwykle staje na głowie i w opozycji do powszechnie obowiązujących reguł ... ;)

Fakt rozróżniania między dyskusją i argumentacją merytoryczną i niemerytoryczną stanowi tak naprawdę główna przyczynę nieporozumień na forach oraz w większości dyskusji i zwykłych relacji interpersonalnych.

Należy obiektywnie (!) zauważyć i przyjąć do wiadomości, że część dyskutantów myli i nadużywa w tych tzw. dyskusjach, czy wymianach poglądów, argumentów przynależących zdecydowanie i obiektywnie do grupy niemerytorycznych.

Możemy do nich zaliczyć przede wszystkim własne gusta, opinie, przekonania, odczucia, indywidualne, pozbawione wymiernej metodologii doświadczenia, zasłyszane, utrwalone i powielane opowieści; akceptowane automatycznie tzw. testy, recenzje... itd.

Argumenty te będą stosowane, gdy chcemy przede wszystkim podzielić się naszymi odczuciami i przeświadczeniami o dużym doświadczeniu i znajomości tematu, przekonać do siebie ( w tym z korzyścią, w tym często i materialną ;) ) rozmówcę i zbudować z nim szybką, emocjonalną relację- elitarną i ekskluzywną wspólnotę.

Osoby stosujące takie "argumenty" będą wyrażały spory opór, czasem wręcz skrajną histerię przed ich podważaniem, gdyż same te argumenty, ich geneza są właśnie czysto subiektywne, mocno osobiste i przede wszystkim emocjonalne.

Osoby te nie mają też zazwyczaj większej świadomości konkretnego, racjonalnego celu. Bardziej interesuje je sam proces i trwanie w nim.

Na forach to właśnie one będą czuć się najczęściej poszkodowanymi- obrażanymi - i np. banować, strzelać focha i/ lub Rejtana itd., itp. ...

Do argumentów i dyskusji merytorycznych obiektywnie (!) należy zaliczyć przede wszystkim fakty, twarde dane (badania, pomiary, analizy, wyliczenia i opracowania naukowe itd. ) i logiczne wnioski wysnuwane na podstawie tych faktów i danych.

To najlepszy sposób jeżeli naszym dążeniem jest uzyskanie świadomego, konkretnego, racjonalnego, obiektywnie mierzalnego celu, przy najmniejszych kosztach i towarzyszących temu zagrożeniach (np. dezinformacja!) i ogólnie pojętych dla wszystkich stratach....

Osoby stosujące argumenty prawdziwie merytoryczne będą na forach bardziej otwarte i bezpośrednie, choć zazwyczaj mniej wytrwałe w "dyskusji" .

Rzadziej będą czuć się też w nich poszkodowanymi lub obrażanymi, bo są raczej bardziej skupione na zdefiniowanym celu, a nie na samym procesie. Znają go i mają do niego dystans.

Czasem będą jednak miały tendencję do zbytniego ironizowania, złośliwości i podważania argumentów niemerytorycznych lub ( w ramach innej reakcji) do zniechęcenia oraz zachęcania wszystkich do prawdziwego złota....- kompletnego, milczenia zamiast.....- kupczenia! - W najlepszym i najmniej szkodliwym przypadku- kupczenia własnym ego! :))) "

Ot i nasz , audiofilów przypadek.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Jeśli jednym z kryteriów wybory ma być MQA z Tidala , to bym sięzastanowił nad drogim transportem . Obserwuję ostatnio wysyp tematów pt " przestał grać Tidal/Spotify " , i wygląda to na problemy z oprogramowaniem. Żeby się nie okazało że kupisz sobie drogi kwietnik :) .

No chyba że to MQA to jako bonus , a 90% to hi resy.

własne gusta, opinie, przekonania, odczucia, indywidualne,

zysto subiektywne, mocno osobiste i przede wszystkim emocjonalne.

is what this hobby is all about

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Takie pytanko:

Szukam transportu plików do DACa Berkley Audio alpha

Prawdopodobnie najlepszy wybór to konwerter USB?SPDiF BADA tegoż Berkleya

ale

1) to nie są tanie rzeczy ok.1800$

2) dystrybutor bodajże w Szwajcarii

3) uzywkę baardzo cieżko trafić - raz była na alle… za 4500pln

Więc rozważam alternatywne rozwiązania:

1) Linn Majik DS jako transport, tu pytanie jak sprawuje się w tej tylko roli.

2) Auralic Aries Femto ( ma wyjście AES/EBU to dla mnie plus, ale cena zwłaszcza w przeliczeniu na KG trochę odstrasza )

3) Po prostu tanio ( czy przy dobrym DACu transport faktycznie ma aż takie znaczenie ?? ) : Bluesound/ Squezzbook Logitech )

Byłbym wdzięczny za opinie osób uzytkujących te urzadzenia

Wiem…najlepiej posłuchać

ale moja obecna sytuacja nie pozwala mi na odsłuchy poza domem

a ponieważ interesuje mnie raczej sprzęt uzywany to nie chce dystrybutorom zawracać dup… wypożyczaniem

Ostatnio zamknąłem swoje poszukiwania urządzenia tego typu (rezygnując z skądinąd bardzo dobrego SOtM'a sMS-200). Część moich przygód opisałem na innym portalu.

W telegraficznym skrócie - jeśli poszukujesz urządzenia z AES/EBU:

1. Moja rekomendacja to Moon Neo Mind (sam go nabyłem - po miesiącu porównań z innymi opcjami). Zalety - brzmienie: analogowe, wypełnione, jędrne (!) ale też transparentne i barwne (z piękną nienachalną ale wyraźną górą, gładką średnicą i mięsistym ale nie żylastym basem) z bardzo dobrą, trójwymiarową przestrzenią i lokalizacją źródeł pozornych. W zasadzie trudno się zorientować, że nie ma się do czynienia z przyzwoitym źródłem analogowym. Po SPDiF gra równie dobrze jak po AES/EBU. Bardzo (!!!) stabilny soft. Szybka, stabilna aplikacja sterująca. Dobra i szybka nawigacja między NAS a Tidal. Wady - Minimalnie złagodzone krawędzie natarcia w całym paśmie, brak wyjścia USB, brak odczytu DSD, DXD a max. próbkowanie to PCM 24/192. Lubi dobre interkonekty (w tym Ethernet) i kable zasilające. Aplikacja sterująca nie jest dostatecznie intuicyjna (choć można przywyknąć). Ponadto ma problem z wyświetlaniem okładek płyt w dostatecznej rozdzielczości.

2. Auralic Aries (Femto) - Mocny konkurent Moona. Zalety - brzmienie: precyzyjne, transparentne. Jakościowo porównywalne do Moona jednak nie tak zróżnicowane, bez takiego wypełnienia i poczucia "analogowości". Obsługa wszystkich formatów. Dobrze radzi sobie po USB ale po AES/EBU jeszcze lepiej. Odpada inwestycja w kabel zasilający - nie ma po co. Soft został poprawiony ale... Wady - soft wciąż niezbyt szybki i czasem niestabilny (potrafi się zawiesić, choć nie tak często jak kiedyś). Aplikacja sterująca również nie jest szczytem wyrafinowania i stabilności. Niemniej warto się zainteresować - zalety brzmieniowe i funkcjonalne (formaty, połączenia) godne uwagi.

3. SOtM sMS-200Ultra z zasilaczem sPS-500. Byłem (jestem) fanem wersji podstawowej (bez Ultra - 4krotnie tańszej). Wady - Wersja Ultra rozczarowała mnie bardzo. Niestabilny soft (LMS nie wyświetla nawet własnych ikonek a co dopiero okładki utworów). iPeng (aplikacja sterująca) - bardzo dobra ale płatna i we współpracy z wiecznie wieszającym się LMS'em nie dawała rady. Przechodzenie między NAS a Tidal powoduje zawieszenie urządzenia i konieczność resetu. Wyjście tylko USB (u mnie AES/EBU brzmi o niebo lepiej). Zalety - wszystkie formaty. Szkoda, bo robiłem sobie spore nadzieje.

4. Aurender N100H. Zalety - wszelkie. Soft, sterowanie, formaty, brzmienie - u mnie, po USB, przy 24/192 prawie tak dobre jak z Moon'a po AES/EBU. Po przejściu na dobre DSD nieco lepsze. Ogólny charakter zbliżony do Moon'a. Jędrny, wypełniony, z mięsistą podstawą, transparentny o "analogowym" sznycie. Wada - tylko USB, cena (13,5kPLN).

5. Gdybym poszukiwał sensownego i taniego transportu wybrałbym:

- po USB: SOtM sMS-200 (bez Ultra) z zasilaczem np. Tomanka (ULPS) - dobre brzmienie, stabilny soft, dobra aplikacja sterująca iPeng.

- po COAX: Bluesound NODE 2 - zaskakująco dobre brzmienie, stabilny soft, własna aplikacja bez zarzutu.

- po AES/EBU? nie ma sensownie i tanio.

6. Jeśli ma to być czysty transport, kupowanie Majik'a wydaje mi się trochę bez sensu (dublowanie DAC'a). Brzmienie nie znam.

Pozdr, P

Lubię sobie pogrywać ... 

Dzięki

Wreszcie jakiś sensowny wpis a nie wojna polsko- polska

A co myślisz o tym wcześniejszym moon mind 180 , można upolować używkę w sensownej cenie .

Jedyne co mnie trochę powstrzymuje przed moonem to brak mqa na tidalu, NASa nie mam, płyty zrippowane na serwer Cary MS -1.

Dylemat ogólnie teraz taki:

Co lepsze do tidala moon bez mqa czy tez dobry ale słabszy dźwiękowo Bluesound ale z mqa.

Podobno w czerwcu do PL wchodzi Qobuz z flacami 24/192 wiec wtedy o mqa można zapomnieć

Ilu ludzi tyle opinii

Dzięki

Wreszcie jakiś sensowny wpis a nie wojna polsko- polska

A co myślisz o tym wcześniejszym moon mind 180 , można upolować używkę w sensownej cenie .

Jedyne co mnie trochę powstrzymuje przed moonem to brak mqa na tidalu, NASa nie mam, płyty zrippowane na serwer Cary MS -1.

Dylemat ogólnie teraz taki:

Co lepsze do tidala moon bez mqa czy tez dobry ale słabszy dźwiękowo Bluesound ale z mqa.

Podobno w czerwcu do PL wchodzi Qobuz z flacami 24/192 wiec wtedy o mqa można zapomnieć

Dyskusje o "lepszojści" mnie jakoś nie bawię. Piszę tylko o swoich przejściach - efekt finalny jest tak silnie uwarunkowany (nie tyko sprzętem, kablami i pomieszczeniem ale również uszami słuchającego), że nie ma się co boksować.

Widzę, że mamy podobne dylematy... i po części nadal mam. Brzmieniowo Moon spodobał mi się tak, że wytłumaczyłem sobie pewne kwestie w następujący sposób:

1. Format pliku ma mniejsze znaczenie niż materiał, z którego powstał. Mogę wskazać ripy płyt CD, które grają tak, że kapcie spadają. Co więcej, ortodoksyjnym fanom DSD i ultra PCM proponuję posłuchanie dobrze zrealizowanej płyty CD np. na dSC Rossini a potem pliku DSD np. na Auralic Aries Mini po USB. Pouczające doświadczenie - pokazujące, że plik to jedno a sprzęt to drugie. Zatem w kolejności: 1/materiał, 2/sprzęt a na końcu 3/format.

2. Materiału DSD (lub ultra PCM powyżej 24/192) jest tak mało, że kupowanie pod nie sprzętu jest wciąż trochę na wyrost. Moon jest w stanie zagrać PCM'a lepiej niż większość tańszych streamerów DSD (dopiero Aurender za 13,5k pokazał, że DSD ma coś w sobie). Dokładnie takie podejście mam do MQA. Jeśli realizator zadbał o wysoką jakość nagrania MQA to pokaże, jeśli nie ... patrz pkt. 1

3. Ja osobiście postawiłem na dobrego playera (z żalem ale jednak) rezygnując z ultra PCM, DSD i MQA. Żałuję, ale tylko trochę. Moon po AES/EBU rekompensuje mi to z nawiązką.

Dwie uwagi a'propos Moona. Potrzebuje długiego wygrzania (początek był dziwny - szary, mętny i bułowaty - przez prawie 2tyg.) i lubi dobre peryferia (okablowanie). Sposób w jaki zareagował na drogi kabel AES/EBU był niesamowity ale to, co pokazał po wymianie kabla Ethernet przeszło wszelkie zdroworozsądkowe oczekiwania (zmiana z AQ Forest na AQ Vodka). Co ciekawe różnice były wyczuwalne nawet przy wymianie kabli zasilających, co pokazuje potencjał "up-gradowy" urządzenia. Po tych eksperymentach nie myślę już o nim jako o komputerze ale raczej o "plikofonie". Nawet sprzedałem nowy, świeżozakupiony gramofon Clearaudio (cena 5999) - to pokazuje jakie zamieszanie Moon zrobił w moim systemie i to, że w tym kontekście jego cena wcale nie jest "mordercza".

Na koniec - sprawdź jeszcze Auralic'a Femto, zwłaszcza jeśli szukasz nieco "lżejszego" (nieco mniej dociążonego) brzmienia. To porównywalne urządzenia, choć ja wolę Moona.

Streamer do 10 tys. z AES/EBU - nie widzę innych sensownych opcji.

Powodzenia - udanej zabawy :)

Pozdrawiam,

P

Lubię sobie pogrywać ... 

Malinka Malince nierówna.

Natomist gorąco polecam tę wersję Maliny - DigiOne Player

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo dobry transport, kilka osób zastąpiło nim streamery za kilka ładnych tysięcy złotych. Wymaga porządnego kabelka cyfrowego i przyzwoitego zasilacza i jest bardzo dobrze.

A mówienie że BADA wymaga jakiś mega transportów to ... A zreszta - każdy ma własne uszy :-)

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy jest szansa, że zostanie rozszerzony soft o natywny Qobuz, a może już jest?

Qubuz jest obsługiwany (czy natywnie - nie wiem).

Serwisy streamingowe, póki co, nie są moim głównym źródłem. Tidala mam w wersji Master ale używam go właściwie tylko do wcześniejszego przesłuchiwania płyt (plików), które chcę kupić.

O ile wiem, Moon nie dokonuje częstych up-gradów softu, więc nie spodziewam się aktualizacji w najbliższym czasie.

Lubię sobie pogrywać ... 

Qubuz jest obsługiwany (czy natywnie - nie wiem).

Natywnie, czyli wpisujesz hasło i login w samej aplikacji steramera, a nie trzeba łączyć się np. poprzez airplay, chromecast, czy aptx.

Polecam Ci założenie choćby trialowego konta na Qobuzie i sprawdzenie polecanej muzyki jak i jakości samego streamingu :)

To jeszcze rada praktyczna ode mnie: tidal jest dobry zeby sobie zrobic wstepne rozeznanie w plytach ale nie do odsluchow koncowych w dakach za n-kilo zlotych. Za duza degradacja jakosci. Polecam pure CD/wlasne ripy z oryginalu CD :)

Płyty mam zrippowane na serwer Cary Audio MS-1. Ale chce trochę nowej muzy.

Co do jakości tidala, słuchałem u kumpla na dobrym systemie, dobrych realizacji w MQA i nie odniosłem wrażenia żeby jakość była gorsza od CD, wręcz przeciwnie.

A ponoć ( niestety niesprawdzone- ale tak piszą na zagranicznych forach) Qobuz sublime w jakości 24/192 zostawia płytę CD daleko w tyle

Choć faktycznie lepiej od streamingu z tidala wypadły płytki w hi- res zakupione na HD tracks

Ilu ludzi tyle opinii

Miałem BADA Alpha USB. Polecam Ci jednak Allo Digi One. Koszt to raptem $200 z przesyłką, a jakość dźwięku - FENOMENALNA !

Wyjście SPDIF. Do tego nie potrzebuje dedykowanego kompa z dobrej klasy wyjściem USB - ma wejście Ethernet, więc podpinamy bezpośrednio do sieci i gramy z byle jakiego kompa dostępnego w tejże sieci, wykorzystując albo protokół UPnP, albo bezpośrednio z programu Roon (który serdecznie polecam).

Ostatnio pożyczyłem swoje Allo koledze Stempurowi, prowadzącemu portal wstereo.pl i tak się zachwycił, że sam sobie kupił.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Ciekawe czy jest szansa, że zostanie rozszerzony soft o natywny Qobuz, a może już jest?

Jest bardzo duża szansa bo tidal najprawdopodobniej padnie (ogromne straty finansowe) a simaudio nie zostawi tak użytkowników - audiofili. Qobuz jest naturalnym wyborem "w zamian za"...

• 2 miesiące później...

Póki co poszukiwania zakończone

Konwerter Empirical Audio Off-Ramp + zasilacz SBooster + MacMini

I gra to tak ze dupę urywa

Miałem pożyczona malinke i powiedzieć ze sporo jej do tego zestawu brakowało to bardzo grzeczne stwierdzenie

Ilu ludzi tyle opinii

Póki co poszukiwania zakończone

Konwerter Empirical Audio Off-Ramp + zasilacz SBooster + MacMini

I gra to tak ze dupę urywa

Miałem pożyczona malinke i powiedzieć ze sporo jej do tego zestawu brakowało to bardzo grzeczne stwierdzenie

Tylko ze różnica w cenie to 1200 zielonych, duża różnica.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.