Skocz do zawartości
IGNORED

Cd + odtwarzacz sieciowy osobno czy 2w1?

Grzesh

Rekomendowane odpowiedzi

Od dwóch lat jestem użytkownikiem odtwarzacza sieciowego/Cd ONKYO C-N7050. Teraz chciałbym pójść o krok dalej, technologicznie jak i jakościowo. Chciałbym poprawić jakość dźwięku z Cd jak i mieć nadal dostęp do muzyki z plików jak i sieci. Chciałbym także mieć już możliwość korzystania z serwisów typu Tidal. Elementy toru, które mam to wzmacniacz Vincent SV-237 kolumny AA Hyperion IV. Mój budżet to około 6000 zł. Zastanawiałem się nad Cd Vincenta Cd-400 + odtwarzacz Pioneer n-50AE. Nie ukrywam że bardziej pasował by mi sprzęt, który ma Cd jak i funkcje sieciowe w jednym „klocku”. Znalazłem nowość Marantz ND8006. I teraz pytanie czy Marantz zagra porównywalnie jak Vincent + Pioneer?? Marantz to nowy sprzęt i jak do tej pory znalazłem w sieci jeden test, gdzie wychwalano Marantza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w każdym aspekcie, czytałem też test w magazynie Audio i tam już nie było aż tak kolorowo… W Marntzie podoba mi się jego funkcjonalność i pasuje mi jako jeden klocek. A może są inne „urządzenia” takie wszystko w jednym, które są sprawdzone i grają lepiej niż ND8006.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/138846-cd-odtwarzacz-sieciowy-osobno-czy-2w1/

Raczej szukałbym oddzielnych klocków.

A może zupełnie inny pomysł czyli jakiś DAC. Podłączysz do DAC cyfrowo jakiś odtwarzacz sieciowy i CD.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jak najbardziej można poszukać jakiegoś sensownego DAC i spiąć CD, sieciówkę jako sam transport. W ten czas będzie większe pole do manewru z dźwiękiem (doborze DAC). Lecz wtedy koszty się zwiększą na pewno.

Tak naprawdę ten Marantz ND8006 nie jest głupim rozwiązaniem, ale można by się było postarać o lepszego DAC.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

Na pewno pod względem jakości dźwięku lepsze efekty da rozdzielenie. Zresztą wtedy masz ogromne możliwości wyboru odtwarzaczy CD i sieciowych, co daje Ci dużą możliwość dopasowania charakteru dźwięku do Twojego systemu. Na pewno z mojej strony w pełni rekomenduję zestaw CD-400 i N-50AE, to jedno z lepszych moim zdaniem połączeń do Twojego zestawu. Z urządzeń all-in-one na pewno warto zwrócić uwagę na wspomniany przez Ciebie Marantz ND8006 oraz najnowszy segment Advance Paris X-Stream 9.

Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy i porównania poszczególnych segmentów. Oczywiście jest także możliwość wypożyczenia urządzeń i przetestowania we własnym systemie.

https://www.q21.pl/advance-paris-x-stream-9.html

https://www.q21.pl/marantz-nd8006.html

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Branża nie śpi widze :)

Bardziej serio to ja akurat robię inny zabieg,pozbywam się tableta win10 w roli transportu plików oraz Spotifaj z Dac Pathos na rzecz Technics c700.

Ale do tego trzeba dorosnąć,niestety :)

Ja rok temu zrezygnowałem całkowicie z cd.Żałuję,że tak późno. Odtwarzacz = zerowa wygoda. Mam 2 dyski po 4TB, z tego jedno kopia.Kupiłem sobie audio gd R2R 1 dac. Różnica między 16/44 a dsd to przepaść. Pomijam fakt, że po usłyszeniu R2R , raczej nie wrócę już nigdy do niczego innego....

Mam wbudowane usb amanero 384 + odseparowane zasilanie ifi iusb3.0. . Foobar+jplay. Za pare groszy postawisz pc.

W wersji dla leniwych możesz dokupić tablet.

Kwestia z tematu- moim zdaniem, RAZEM. Wersja "jednopudełkowa" wygrywa zdecydowanie jakością, bo to tak pokrewne urządzenia, że bez sensu jest to rozbijać na 2 lub 3 klocki. Razem uzyskamy lepsze dopasowanie parametrów, jakość dźwięku (brak przewodów, niedopasowania we/wy, zakłóceń łapanych na łączach), a wspólne sterowanie całością poprawia wygodę użytkowania. Gadżetofile zaraz zapiszczą, że przecież przewodami można to i owo "poprawić", ale ja uważam, że netplayer+cd transport+dac w jednym to optymalne rozwiązanie.

Zestaw CD-400 oraz N-50AE to ryzykowne zachowanie audiofilskie . W pierwszym padnie Ci napęd w drugim po 1,5 albo 2 latach wyłączą Ci streaming . Z całym szacunkiem dla Q21.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

A czemu ma paść napęd? Mam w pracowni odtwarzacz cd Foniki z absolutnego początku produkcji, czy raczej montażu cdp w Polsce. Chodzi bez zająknięcia. Mam 10letnią Yamahę- też bez problemu działa.

Dziękuję za rady. Widzę że są dwie szkoły jedni twierdzą że osobno inni że razem.... Mi bardziej pasuje razem, tu niestety wygrywa miejsce, którego nie mam za wiele. Na Audio-gd DAC R2R-7 raczej mnie nie stać. Zresztą na pewno nie zrezygnuję z CD, mam sporo płyt. Już i tak z ciężkim sercem zrezygnowałem z gramofonu. Z propozycji Q21 bardziej podoba mi się Marantz, czy lepiej zagra, cóż trzeba posłuchać.

Pytanie czy Marantza da się sterować z laptopa (Win10), czy jest jakaś aplikacja?? Z doświadczenia tak bym wolał niż ze smartfonu lub tableta.

Czy na rynku nie ma innych takich kombajnów??

Dobrym rozwiązaniem może być używany Teac NT-503 (ok. 4 tys) i osobny transport CD np Audiolab M-CDT albo używany Cyrus CD-t. Pod względem jakości dźwięku i uniwersalności na pewno bije na głowę Marantza. Oba sprzęty są przy tym male więc na pewno nie będzie problemu z ustawieniem

Cena trochę dziwna. Znacznie poniżej wartości. Oczywiście jeśli mówimy o w pełni sprawnym przetworniku. Realna i uczciwa pomiędzy 3,5 a 4tys. Z pilota dostęp do wyboru wyjść, menu i głośności w trybie pracy preampa

Przyjrzyj się aukcji, którą przywołujesz. Jest w archiwum. Zakończona przed dwoma laty. Sprzedający podkreśla idealny stan urządzenia i krótki czas użytkowania. Wybacz ale spokojnie możesz po zapłaceniu kaucji wziąć taki sprzęt na 1-2 tygodnie do domu i jeśli nie spodoba się, oddać do sklepu. Trzymać u siebie przez miesiąc aby sprzedać za mniej niż połowę ceny? Coś tu nie gra. Obszerny, profesjonalny opis sprzętu a zdjęcie tylko jedno - reklamowe z katalogu producenta. O samym sprzedającym też niewiele. Nic dziwnego, że aukcja nie zakończyła się zakupem. Daje do myślenia? Wybacz ale nie wierzę w takie okazje cenowe. To się nazywa polowanie na jelenie :)

Ostatnio komuś padł po 24 godzinach od kupna.

Paść może każdy sprzęt. Nie ma sprzętów które nie są zagrożone taką przypadłością. Ważne jest tylko że jak już będziemy mieli pecha i padnie to ile potrwa naprawa.

Widzę że są dwie szkoły jedni twierdzą że osobno inni że razem....

Zdecydowanie razem, system się upraszcza a to tylko pozytywnie wpływa na jakość.

P.S. Jeżeli według wielu hobbystów przewody i złączki mają słyszalny wpływ na brzmienie to im jest ich mniej tym lepiej. Chyba że te przewody i złączki zawsze poprawiają sygnał/brzmienie ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.