Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam klasa D bardzo przejrzysta. Miałem poprzednio Purifi, każda zmiana lamp dawała różne granie.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Podobnie z przewodami xlr I rca. Można było osiągać różne efekty.

47 minut temu, Qban napisał:

U mnie nie ma tego problemu. Jako końcówka robi u mnie "bezduszna" D klasa:) Każda zmiana w systemie jest automatycznie słyszalna.

Zgadza się, ale co innego dostajesz z Purifi co innego z nc400 a co innego jeszcze z primare 35 lub wyżej lokowanymi modelami. 

Bardzo dobra kontrola, w miarę neutralny z tendencją ocieplenia i bardzo muzykalne płynne granie.

W WBA Firebird banaced jest jeszcze jedna wspaniała rzecz, mianowicie brak szumu. Preamp zwyczajnie nie szumi, a ja do tej pory miałem kontakt tylko z szumiącymi lampowcami i nawet miałem okres całkowitego odejścia od toru lampowego. 

Tak odnośnie lamp, to dużo zależy od naszych preferencji i jakiej muzyki słuchamy. Ja lubię spokojną, jazz, klasyczną. Dlatego psvane mi pasuje bo jest barwna i mi to odpowiada. Dla porównania jeżeli bym słuchał muzyki elektronicznej lub ciężkiego rocka, metalu, w tym przypadku Full Music 2a3n mogłąby byc lepsza, jest to lampa, moim zdaniem, bardziej neutralna, nie dodająca barwy, ale szybka w reakcji i dobrze kontrolująca dolne pasmo, bas jest krótszy. Tak przynajmniej u mnie to słychać.

Preferencje muzyczne czy też barwowe to jedna sprawa ale jest jeszcze masa innych czynników które wpływają na to, że ta sama lampa u jednego będzie brzmiała cudnie i będzie czarować a u kogoś innego zabrzmi  bardzo przeciętnie. 
Dlatego czytając różne opisy brzmienia lamp u różnych osób to raczej podchodzę do tego z przymrużeniem oka. Zazwyczaj opisy brzmienia lamp są bardzo skrajne.

Dochodzi jeszcze cena lamp- To, że lampa jest droga to wcale nie znaczy, że z automatu zagra w naszym systemie super. Może się okazać tak, że tania lampa urzeknie nas swoim brzmieniem znacznie bardziej niż super droga lampa.

Edytowane przez Qban
22 godziny temu, Qban napisał:

Jako końcówka robi u mnie "bezduszna" D klasa:)

Przypomnisz co to za koncowka?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Aktualnie używam końcówki opartej o moduł IcePower 1200AS2 a jakiś czas temu miałem końcówkę na Hypex nCore nc252mp. Icepower bardziej mi podszedł.

3 godziny temu, RobG1974 napisał:

Tak odnośnie lamp, to dużo zależy od naszych preferencji i jakiej muzyki słuchamy. Ja lubię spokojną, jazz, klasyczną. Dlatego psvane mi pasuje bo jest barwna i mi to odpowiada. Dla porównania jeżeli bym słuchał muzyki elektronicznej lub ciężkiego rocka, metalu, w tym przypadku Full Music 2a3n mogłąby byc lepsza, jest to lampa, moim zdaniem, bardziej neutralna, nie dodająca barwy, ale szybka w reakcji i dobrze kontrolująca dolne pasmo, bas jest krótszy. Tak przynajmniej u mnie to słychać.

Mam 2A3 Full Music i też tak u mnie grają. Czysto, gładko, dynamicznie, detalicznie, jasno. Słabe do jazzu i wokalu, dobre do rocka.

Panowie takie pytanie badawcze. Czy wasze Firebirdy sciszają się całkiem, czy delikatnie słychać w głośnikach dźwięk? W moim egzemplarzu lekko słychać, moim zdaniem nie powinno tak być.

Edytowane przez krzysztof.filipak

Rozumiem, że masz na myśli sytuację gdy potencjometr jest na "0"? Lekko słychać w miejscu odsłuchu czy przy przyłożeniu ucha do głośnika?  
Zadzwoń do Piotra i wypytaj 

Witajcie wszyscy...Zostałem szczęśliwym posiadaczem WBA Firebird na dwóch E88cc Gold Liona.Sprzecik zapewne od któregoś z forumowiczów-cecha szczególną jest wejście niezb.ale XLR .Moje pytanie...czy zmieniał ktoś w/w lampy,znaczy robił upgread do 6sn7? Bo rozmawiałem z P.Bociankiem i zrobi mi to bez problemu ale pytanie czego po takiej zmianie można się spodziewać.Czy wzrośnie jakoś znacząco jego dynamika,bo mam wrażenie że jest jakby troszkę ospały...pozdrawiam

Wszystkie preampy WBA są raczej dynamiczne. Można powiedzieć ,że to taka firmowa cecha. 
Może lata świetności zamontowanych lamp już minęły? Może charakter brzmienia Gold Lionów nie wpasował się w system? Te lampy brzmią dość "ciemno" i jeśli system gra po cieplejszej stronie to efekt może być taki jak piszesz. Przetestuj inne lampy np. Sylvania- są dość tanie.
Po zmianie na 6SN7 na pewno zmieni się barwa. Dodatkowo będziesz miał najnowszą wersję układu.

Wrzuć fotkę preampu

Edytowane przez Qban
21 minut temu, Qban napisał:

Wrzuć fotkę preampu

21 minut temu, Qban napisał:

Wrzuć fotkę preampu

Tutaj przód...zaraz tył.Zuzyte chyba nie,sprzedawca wydaje się być w porzadku i powiedział o nich co nieco.Mam porównanie do Smsl T1 który robi za dac a jest de facto preampem,co prawda słuchawkowym ale z wyjściem na końcówki.Po jego podłączeniu dźwięk jakby był na sterydach...nie ma tej sceny,delikatności ale jest mega wyraźny,bas dużo większy,głębszy,dźwięk ma ciężar...o jest na jednej ECC88 EH6922

IMG_20230806_201601.jpg

Nie da się dodać ..za duży rozmiar pliku

IMG_20230806_202703.jpg

Udało si😀

Tak...,zgadza się...mój błąd...wyjście na końcowke XLR a wejście RCA... A powiedz jakiej zmiany można się spodziewać po tych 6sn7? Warto iść w takie zmiany,które też nie są tanie?

Edytowane przez Tomasz 123

Cóż.. Tak naprawdę nie wiem jakie zmiany brzmieniowe nastąpią w Twoim systemie po zmianie lamp na 6SN7. Nie da się tego jednoznacznie stwierdzić. Pisałem o tym kilka postów wyżej.
Czy warto zmienić? moim zdaniem myślę, że tak - chociaż by ze względu na to, że będziesz miał najnowszą wersję układu, nowe lampy które będą na gwarancji i posłużą dość długo. Przy okazji będziesz miał zrobiony przegląd preampu. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
8 minut temu, Tomasz 123 napisał:

Tak...,zgadza się...mój błąd...wyjście na końcowke XLR a wejście RCA... A powiedz jakiej zmiany można się spodziewać po tych 6sn7? Warto iść w takie zmiany,które też nie są tanie?

Teraz masz połączone źródło do smsl a później do wzmacniacza? 

9 minut temu, Kw202 napisał:

Teraz masz połączone źródło do smsl a później do wzmacniacza? 

Tak...słucham Tidala i pliki FLAC z kompa który ma zainstalowany Daphil..i z niego USB do Smsl-WBA-koncowka tranzystor Emotiva Basx A1 a w tym momencie komp-smsl-koncowka

Edytowane przez Tomasz 123
9 minut temu, Tomasz 123 napisał:

Tak...słucham Tidala i pliki FLAC z kompa który ma zainstalowany Daphil..i z niego USB do Smsl-WBA-koncowka tranzystor Emotiva Basx A1 a w tym momencie komp-smsl-koncowka

W tym układzie lampy choćby nie wiem co zrobię piękna barwę, ale spowolni i zaokrągli bas. Czy to na ecc88, czy na balansie 6sn7 jaki posiadam. Trzeba mieć szybka końcówkę mocy, np w klasie D to bilansuje. 

3 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

W tym układzie lampy choćby nie wiem co zrobię piękna barwę, ale spowolni i zaokrągli bas. Czy to na ecc88, czy na balansie 6sn7 jaki posiadam. Trzeba mieć szybka końcówkę mocy, np w klasie D to bilansuje. 

No tak,tylko jak jest wpięty Smsl zamiast WBA to czuć ta szybkość,wyraźniejszy-taki bardziej ostry dźwięk-talerze,bas też jest szybszy i dobitniejszy...No i chciałbym żeby właśnie zmiana na 6sn7 albo może inne lampy przyniosła podobny efekt ale z zachowaniem tej przestrzeni,powietrza,wybrzmien..bo WBA ma tego więcej w stos.do Smsl'a

5 minut temu, Tomasz 123 napisał:

No tak,tylko jak jest wpięty Smsl zamiast WBA to czuć ta szybkość,wyraźniejszy-taki bardziej ostry dźwięk-talerze,bas też jest szybszy i dobitniejszy...No i chciałbym żeby właśnie zmiana na 6sn7 albo może inne lampy przyniosła podobny efekt ale z zachowaniem tej przestrzeni,powietrza,wybrzmien..bo WBA ma tego więcej w stos.do Smsl'a

Może źle zostanę odebrany, ale lampowy preamp tego nie zrobi. Musi być reszta toru szybka i bardzo dynamiczna wtedy można sobie pozwolić na lampe przy zachowaniu Twoich oczekiwań w brzmieniu. 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
32 minuty temu, Tomasz 123 napisał:

Ja bym spróbował z innym dac. 

15 minut temu, RobG1974 napisał:

A jakiego to smsl masz ?

Smsl T1 na ecc88 

15 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Może źle zostanę odebrany, ale lampowy preamp tego nie zrobi. Musi być reszta toru szybka i bardzo dynamiczna wtedy można sobie pozwolić na lampe przy zachowaniu Twoich oczekiwań w brzmieniu. 

Możesz mieć rację ale skoro Smsl ma jedna ECC88 a WBA dwie to myślałem że będzie i lepsza przestrzeń,która zresztą jest jak i dynamika której brak..a może on ma mało na wyjściu i nie potrafi dobrze wysterować końcówki? Hmm...może tak być? Bo Emotiva mana wejściu 1.6V a Smsl na wyjściu 2V...może WBA ma mniej,bo nawet dużo trzeba odkręcić żeby głośniej było a tam w Smsl delikatna zamiana potencjometru i różnica ogromna...kurcze nie wiem już.Myslalem że będzie lepiej a tu...hmm...nie do końca.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.