Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Musisz mieć dodatkowe źródło napięcia ujemnego, na szybko można sobie zrobić z bateryjek 9V.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi

To jedyny schemat z tego linka- tematu na AS. I co do niego mam też zapytanie, bo do czego podłączyć wyprowadzenie opisane jako "bias"?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

38 minut temu, Kris_54701 napisał:

Szukam jakiegokolwiek schematu 300b/2a3 ze stałym biasem i nie mogę znaleźć. Czy coś takiego jest wykonalne dla tej lampy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   miałem składać ale jeszcze nie dojrzałem ? 

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Kris_54701 napisał:

Szukam jakiegokolwiek schematu 300b/2a3 ze stałym biasem i nie mogę znaleźć. Czy coś takiego jest wykonalne dla tej lampy?

... akurat używam stałej polaryzacji w swoim wzmacniaczu PP na 6S4S o wartości ok. -58 V przy 300 V na anodzie.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastosować taki układ z lampami  300 B. Obecnie mam tam minus automatyczny /na Rk /, ale zamierzam ostatecznie to zrobić. Jedyny problem do dwa osobne zasilaczyki, których nie bardzo chce mi się wykonać. Poza tym jak pisano wcześniej  to same korzyści.

29 minut temu, Lisor napisał:

... akurat używam stałej polaryzacji w swoim wzmacniaczu PP na 6S4S o wartości ok. -58 V przy 300 V na anodzie.

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastosować taki układ z lampami  300 B. Obecnie mam tam minus automatyczny /na Rk /, ale zamierzam ostatecznie to zrobić. Jedyny problem do dwa osobne zasilaczyki, których nie bardzo chce mi się wykonać. Poza tym jak pisano wcześniej  to same korzyści.

Jedn zasilaczyk w zupełności wystarczy.

48 minut temu, Kris_54701 napisał:

To jedyny schemat z tego linka- tematu na AS. I co do niego mam też zapytanie, bo do czego podłączyć wyprowadzenie opisane jako "bias"?

Masz tam też schemat zasilacza i dwa wyjścia opisane jako bias. Zwróć uwagę na polaryzację kondensatorów elektrolitycznych, są wlutowane plusem do masy, to gałąź napięcia ujemnego.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Ricambi napisał:

Napisz jak to gra, w porównaniu do SE? I jakie trafa?

Słuchajcie, może stworzymy klub użytkowników wzmacniaczy lampowych bez rezystorów katodowych??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi
14 minut temu, Ricambi napisał:

Jedn zasilaczyk w zupełności wystarczy.

Masz tam też schemat zasilacza i dwa wyjścia opisane jako bias. Zwróć uwagę na polaryzację kondensatorów elektrolitycznych, są wlutowane plusem do masy, to gałąź napięcia ujemnego.

Ukryta Zawartość

... u mnie akurat jeden zasilaczyk obsługujący dwa kanały PP nie wystarczył, miałem pewne problemy ?z ustabilizowaniem prądu w parach.

Ostatecznie skończyło się na zrobieniu dwóch stabilizowanych zasilaczyków / na jednym tranzystorze / i spokój - są podłączone/zasilane / do jednego, osobnego uzwojenia- tylko do samego minusa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lisor
1 minutę temu, Lisor napisał:

... u mnie akurat jeden zasilaczyk obsługujący dwa kanały PP nie wystarczył, miałem pewne problemy ?z ustabilizowaniem prądu w parach.

Ostatecznie skończyło się na zrobieniu dwóch stabilizowanych zasilaczyków / na jednym tranzystorze / i spokój - są podłączone do jednego, osobnego uzwojenia- tylko do samego minusa.

Masz stabilizowane napięcia ujemne?

Teraz, Ricambi napisał:

Masz stabilizowane napięcia ujemne?

... a czemu by nie. Chociaż mówią, że to wbrew sztuce, bo anodowe ruchome...

Mnie ta sztywność w niczym nie przeszkadza. Stabilizowałem ujemne w PP równoległym - 4 EL34 na kanał i było dobrze. Zakładam, że nikt nie będzie próbował ustawiać Pa lampy na maksymalne, bo jak powszechnie wiadomo lampowym neofitom wskutek wzrostu napięcia w sieci może zostać ona przekroczona- ale parę wierszy wyżej Koledzy piszą, że to w sumie może być nieszkodliwe- 20 W z 6S4S ? Nie próbowałem.

Ponadto stosuję do zabezpieczenia obwodu anodowego pogardzane przez większość bezpieczniki i  nie słyszę powodowanego przez nie degrengolady dźwięku. Mogę spać  spokojnie.

4 minuty temu, Lisor napisał:

... a czemu by nie. Chociaż mówią, że to wbrew sztuce, bo anodowe ruchome...

Mnie ta sztywność w niczym nie przeszkadza. Stabilizowałem ujemne w PP równoległym - 4 EL34 na kanał i było dobrze. Zakładam, że nikt nie będzie próbował ustawiać Pa lampy na maksymalne, bo jak powszechnie wiadomo lampowym neofitom wskutek wzrostu napięcia w sieci może zostać ona przekroczona- ale parę wierszy wyżej Koledzy piszą, że to w sumie może być nieszkodliwe- 20 W z 6S4S ? Nie próbowałem.

Ponadto stosuję do zabezpieczenia obwodu anodowego pogardzane przez większość bezpieczniki i  nie słyszę powodowanego przez nie degrengolady dźwięku. Mogę spać  spokojnie.

OK, podejrzewałem, że wiesz co robisz.

Napisz proszę jak gra ten PP 6S4S.

13 minut temu, Ricambi napisał:

OK, podejrzewałem, że wiesz co robisz.

Napisz proszę jak gra ten PP 6S4S.

... za sprawą mniejszych i innego rodzaju zniekształceń gra bardziej neutralnie niż SET- brakuje mi ciepła, mikrodynamiki i ogólnie przyjemności ze słuchania. Jest zwyczajnie.   

Osobiście wolę 300B ze względu na klimat jaki wnosi. 

Edytowane przez Lisor
4 minuty temu, Lisor napisał:

... za sprawą mniejszych i innego rodzaju zniekształceń gra bardziej neutralnie niż SET- brakuje mi ciepła, mikrodynamiki i ogólnie przyjemności ze słuchania. Jest zwyczajnie.   

Osobiście wolę 300B ze względu na klimat jaki wnosi. 

Tak to właśnie często jest ze wzmacniaczami PP. Pamiętam jednak mój pierwszy wzmacniacz lampowy, to był tani używany Yaqin 5881. Sporo w nim zrobiłem, lepsze zasilanie, wymiana rezystorów i kondensatorów, na końcu zrobiłem przejściówki do lamp 6BG6G oraz kupiłem monitory AE Aegis Evo One. Ten tani wzmacniacz i te tanie monitory były niesamowicie synergicznym połączeniem. Co ciekawe grało to bardzo fajnie w bliskim polu i tak tego najczęściej słuchałem. Mimo naprawdę sporego pomieszczenia 28m2 w kamienicy o wysokości 3,3m, zupełnie nie brakowało basu i dynamiki, odsłuchy przy większych poziomach głośności nie męczyły. Sprzedałem wzmacniacz i monitory, kupiłem zachwalanie Mainas Anor oraz wzmacniacz Atoll IN 100SE i niestety bardzo się rozczarowałem. Mam jeszcze 8 sztuk 6BG6G NOS z lat 50-siątych, które nadal są tanie jak barszcz i są elektrycznym odpowiednikiem 6L6 i coraz bardziej mnie kusi zbudowanie na nich wzmacniacza PP i powrót do Aegisów.

Tylko jakie transformatory kupić, mimo złych opinii, kilka osób poleciło do PP trafa z Toroidy.pl

Nie wiem czy dobrze rozumiem, że dla 2a3 potrzebuję - 42v stałego napięcia. Jakiej mocy, ile amper powinno mieć takie ujemne zasilanie?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

28 minut temu, Ricambi napisał:

Tylko jakie transformatory kupić, mimo złych opinii, kilka osób poleciło do PP trafa z Toroidy.pl

... kup te z Toroidów, przekonasz się  czy są warte te kilka kilka stówek za sztukę.  Ja mam swoje oryginały od PP równoległego Amplifona / Raa ok. 3 K / i skleciłem PP 15 W  na 6S4S. W sumie wyszedł całkiem przyzwoity wzmacniacz z dobrym basem i brakiem ? słyszalnych mankamentów. Będzie czwarty, sprawny w kolejce do grania?. W planie mam jeszcze coś na lampach stalowych EL12N i EF 12.

1 minutę temu, Lisor napisał:

... kup te z Toroidów, przekonasz się  czy są warte te kilka kilka stówek za sztukę.  Ja mam swoje oryginały od PP równoległego Amplifona / Raa ok. 3 K / i skleciłem PP 15 W  na 6S4S. W sumie wyszedł całkiem przyzwoity wzmacniacz z dobrym basem i brakiem ? słyszalnych mankamentów. Będzie czwarty, sprawny w kolejce do grania?. W planie mam jeszcze coś na lampach stalowych EL12N i EF 12.

Na Triodzie mocno przetestowali te trafa w wersji SE i bez podmagnesowania rdzenia wyniki były bardzo dobre. Kolega @Roman_66094 także je poleca. Zbuduję wzmacniacz na desce i zamówię gotowe trafa. Bedę miał 14 dni na testy, w razie wpadki odeślę.

19 minut temu, Kris_54701 napisał:

Nie wiem czy dobrze rozumiem, że dla 2a3 potrzebuję - 42v stałego napięcia. Jakiej mocy, ile amper powinno mieć takie ujemne zasilanie?

Zasilacz musi dąć większe napięcie w okolicach -60 V, po to masz potencjometry by wyregulować idealne napięcie dla każdej lampy, sugeruję dobrej jakości wieloobrotowe. Pobór prądu przez siatki lamp jest na poziomie mikroamperów, jednak sam układ filtrujący wymaga odpowiedniej mocy transformatora w granicach kilu-kilkunastu W. Masz może jakieś wolne uzwojenie wtórne z transformatora zasilającego?

Jakieś wolne 6,3 zostało, czy nawet dwie gałęzie by się znalazło. Rozumiem że dodatkowe trafo można podłączyć jednym biegunem do masy wzmacniacza.

Tak trochę niebardzo rozumiem. Jeśli ujemne napięcie ma być poniżej masy wzmacniacza, a masa jest najniższym, zerowym potencjałem układu, to dlaczego z uzwojenia będącego powyżej masy jest napięcie niższe od zerowego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie tak, tu chodzi o odwróconą polaryzację.

Łączysz plus zasilacza napięcia bias z masą układu, a minus z siatką lampy. Oczywiście przez elementy zasilacza napiecia bias.

Zwróć uwagę na polaryzację diody i elektrolitów.

Edytowane przez Music

Who's Afraid of Music?

11 minut temu, Music napisał:

To nie tak, tu chodzi o odwróconą polaryzację.

Łączysz plus zasilacza napięcia bias z masą układu, a minus z siatką lampy. Oczywiście przez elementy zasilacza napiecia bias.

Zwróć uwagę na polaryzację diody i elektrolitów.

Tak, tak zamierzam zrobić, ale na schemacie jest pokazany czwarty odczep z uzwojenia anodowego, czyli jest na potencjale wyższym od masy układu i nie może być niższy od zera, bo jest po tej samej stronie co anodowe. Druga rzecz jaka mnie zastanawia, to skąd bierze się anodowe po środku uzwojeń żarzenia. Czy ten schemat na pewno jest poprawnie rozrysowany?

21 minut temu, Kris_54701 napisał:

Tak, tak zamierzam zrobić, ale na schemacie jest pokazany czwarty odczep z uzwojenia anodowego, czyli jest na potencjale wyższym od masy układu i nie może być niższy od zera, bo jest po tej samej stronie co anodowe. Druga rzecz jaka mnie zastanawia, to skąd bierze się anodowe po środku uzwojeń żarzenia. Czy ten schemat na pewno jest poprawnie rozrysowany?

Zwróć uwagę na prostownik jednopołówkowy, w sumie to chyba ćwierćpołowkowy w postaci diody. Jak masz wolny oczep 6,3 to możesz to sobie prosto powielić i potem dobrze przefiltrować

21 minut temu, Kris_54701 napisał:

Tak, tak zamierzam zrobić, ale na schemacie jest pokazany czwarty odczep z uzwojenia anodowego, czyli jest na potencjale wyższym od masy układu i nie może być niższy od zera, bo jest po tej samej stronie co anodowe.

Nie, jest w środku uzwojenia anodowego i to uzwojenie jest spolaryzowane ujemnie, przyjrzyj się dobrze schematowi.

Edytowane przez Ricambi

... jak masz miejsce w obudowie to możesz zrobić osobny i niezależny zasilaczyk stosując transformatorek o mocy 1-2 W na np 50V + układ jak wyżej. Możesz zrobić coś na jednym tranzystorze - będzie stabilizowany, ale przez ogół nie polecany?. A dlaczego stabilizowany ? Kiedyś podłączyłem coś prostego i siało przydźwiękiem w głośnikach. Od tamtej pory stosuję stabilizowane.

W dniu 11.01.2021 o 09:54, przemak napisał:

Wymagania co do jakości tego napięcia w SE są dużo większe niż w standardowym PP. 

Tak, ale problem się pojawia, kiedy napięcie anodowe nie jest stabilizowane, a ujemne jest. Przy wzroście napięcia sieci, rośnie prąd lamp. oczywiście wszystko zależy od konkretnego układu i użytych lamp.

W dniu 10.01.2021 o 23:05, Kris_54701 napisał:

Jak tam prace nad fixed bias?

• 2 tygodnie później...

Cześć, powoli zbieram się mentalnie za ten wzmacniacz, robię różne przymiarki, mam nadzieję, że projekt "zaskoczy" i powstanie wzmacniacz. 

Próbuję ustalić listę potrzebnych elementów i mam pytanie: jakie parametry ma mieć dławik w zasilaniu? Polecicie coś gotowego, czy lepiej zamówić? (uprzedzając propozycje: sam nawijać nie chcę). 

A czy ktoś z kolegów porównywał bezpośrednio, tytułowy wzmacniacz 2A3, z lampą PCL86.

Moc 2A3 i PCL86 taka sama a jak z brzmieniem, różne są opinie?  

Pan Krzysztof Jasiński z Phoenix Audio poleca ECL86/PCL86 jako alternatywę właśnie dla lampy 2A3 

Podejrzewam że PCL86 wypada gorzej, tylko na ile gorzej, czy różnica jest spora czy raczej znikoma. 

Godzinę temu, Roman_66094 napisał:

A czy ktoś z kolegów porównywał bezpośrednio, tytułowy wzmacniacz 2A3, z lampą PCL86.

Pan Krzysztof Jasiński z Phoenix Audio poleca ECL86/PCL86 jako alternatywę właśnie dla lampy 2A3 

Podejrzewam że PCL86 wypada gorzej, tylko na ile gorzej, czy różnica jest spora czy raczej znikoma. 

... porównywana była trioda z pentodą mocy ? Może trioda z pentodą mocy w układzie triody?

Porównanie subiektywnie ciekawe, ale czy zawiera cień obiektywizmu?

Jakiś ślepy test był ?

• 1 miesiąc później...
W dniu 26.01.2021 o 11:49, Roman_66094 napisał:

no właśnie.
Mam ten wzmacniacz na testy (Phoenix Audio na pcl86).
Jedyne z czym mogę porównać to Yaqin MS30L i stary tranzystor Luxman L-1A.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

no właśnie.
Mam ten wzmacniacz na testy (Phoenix Audio na pcl86).
Jedyne z czym mogę porównać to Yaqin MS30L i stary tranzystor Luxman L-1A.

I jak wypada porównanie? 

1 godzinę temu, Roman_66094 napisał:

I jak wypada porównanie? 

Hm,
mam mieszane uczucia.
Słychac różnicę.Luxman i Yaqin graja bardzo podobnie,z miękkim dołem i nienatarczywą górą.
A ten Phoenix ma jakby lepszą/inną/bardziej rozdzielczą górę,troche jakby mniej środka i dół,który jest troche kartonowaty.Taki jakby wysoki dół
A Yaqin i Luxman maja taki miekki ,przyjemny dół.
Tyle,że jak przełaczam na Yaqin/Luxman z Phoenix,to jakby na kolumnach ktoś zawiesił woalkę,nie koc,ale czuć różnicę...

No jeszcze nie wiem,testuję
Uzywam suba,który z natury jest miękki,bez niego róznica jest mniej zauważalna.
Sub jest po to,aby dawał ten "smaczek",to pasmo którego nie słychać nawet na podłogówkach,ale które robi różnicę.Cicho i subtelnie,ale jednak.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi