Skocz do zawartości
IGNORED

najlepszy DAC do plików, do 20 tyś. zł

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Wszystkich firmware próbowałem, już nie pamiętam teraz który mam wgrany, rzadko z niego korzystam.

Testowałem ostatnio te bezpieczniki w pre i w końcówce, ale nie będę Ci niczego sugerował, posłuchaj i napisz parę słów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokładnie mam w szufladzie ten sam, który czeka na swój debiut. Napewno coś napiszę jak wymienię.

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, Piopio napisał:

Słucham sporo ale nie swojego sprzętu. Nie mam Gustarda 😉 Polecam to co dobre. 

Ukryta Zawartość

wychodzi 6.165

Prawie wszystkie nowe DAC korzystają obecnie z XMOS XU208/XU216/XU316. 

Seryjnie nie ma nic lepszego. 

Prawie wszystkie nowe DAC korzystają obecnie z XMOS XU208/XU216/XU316. Znasz coś lepszego ?

słowo-klucz:  implementacja

chyba nie chcesz powiedzieć, że konwerter na płytce za 10 zł  

Ukryta Zawartość

będzie tożsamy dźwiękowo z np Mutecem?  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

4 godziny temu, audiograde napisał:

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem pytania. 

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

chyba nie tylko tego nie rozumiesz 🙂

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

3 minuty temu, audiograde napisał:

chyba nie tylko tego nie rozumiesz 🙂

A po co atak osobisty ? Twoja wzmianka o konwerterze w świetle wcześniejszej dyskusji jest bezsensu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

bez sensu

to są twoje uwagi i przemyślenia

On 12/5/2023 at 12:15 PM, audiograde said:

Ukryta Zawartość

Czemu jesteś złośliwy i podajesz przykład urządzenia zbudowanego na archaicznej kości?

To po pierwsze.

A po drugie nie bądź taki pewien, że bezbłędnie wskazałbyś typ grającego urządzenia, gdybyś nie wiedział, co jest włączone. 

To że coś ci się wydaje, nie oznacza, że jest prawdziwe.

Większość produktów oznaczanych jako audio grade to wydmuszki 😄

Ukryta Zawartość

Nie znalazłem w tym temacie MiniDSP SHD a właśnie mijają 3 lata od uruchomienia. Wcześniej grałem na DVD (przyznaję, z 12 lat temu 😞 ) potem kilka lat Cambridge Audio Magic 100 i następne klika Magic 6. 

Wszystkie grały tak samo. Polecam SHD ze względu na możliwości, poręczność, brak problemów z kablami, bo odpada źródło, zwrotnice, ewentualny korektor oraz to, że wszystko dzieje się w części cyfrowej a na wyjściu - analog.  

XUF216?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko gra tak samo zapomniałeś dopisać. Więc po co przepłacać? 

Wątki pomyliłeś, albo nawet fora.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Nie uogólniaj. Aktualnie posiadany SHD trudno porównać z wcześniejszymi, bo jest procesorem i w jakimś zakresie sam decyduję o zmianach. Wszystkie te drogie pudełka mające niby kosmiczne możliwości, tak naprawdę różnią się wyglądem, ceną, stopniem skomplikowania itd... Drogie DACi mają również wpływ na muzykę, podobny jaki wywiera temperatura w pokoju czy czyste ręce.   

32 minuty temu, colcolcol napisał:

Drogie DACi mają również wpływ na muzykę, podobny jaki wywiera temperatura w pokoju czy czyste ręce.   

A z jakimi drogimi przetwornika mi miałeś do czynienia? Ile takich miałeś na własność lub pożyczonych i na tyle rzetelnie je przetestowałeś aby wyciągać takie wnioski? 

18 minut temu, piotrek7 napisał:

rzetelnie

Rzetelnie czyli Jak? Tak, aby udowodnić "lepszość" droższego albo akurat posiadanego? Robi to z powodzeniem setka blogerów. 

Uczciwe napisałem o SHD jako przykładzie urządzenia do obróbki dźwięku. Zmiany wprowadzane w takim typie urządzeń mogą choćby w zamierzeniu być - świadome. Kupując drogie DAC i licząc na cud, musiałbym zakładać problemy z wykonaniem i projektem urządzeń tańszych. Czyli kupując DAC za 5 tyś kupuję bubla a za 15 tyś lepszego, ale bubla, bo za 30 tyś prawie dobre a za.. itd ~~~ Czyli te tańsze co do zasady musiałyby mieć nierównomierność kanałów oraz niezgodność faz na wyjściu kanałów rzędu 0,1dB aby istniał choć cień nadziei na usłyszenie tegoż. Żadne pomiary tego nie wykazują a ja mam wierzyć we własny albo cudzy (o zgrozo) słuch? 

Jeżeli ktoś słyszy zmiany w dwóch "testowanych" DAC, to jeden z nich lub oby dwa są zepsute albo źle podłączane. 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, colcolcol napisał:

Drogie DACi mają również wpływ na muzykę, podobny jaki wywiera temperatura w pokoju czy czyste ręce.   

Ja pierdzielę...I ty się nie boisz takich głupot wypisywać i publicznie się ośmieszać? Radzę leczyć swoje niedostatki (różnego rodzaju) w inny sposób.

Godzinę temu, colcolcol napisał:

Jeżeli ktoś słyszy zmiany w dwóch "testowanych" DAC, to jeden z nich lub oby dwa są zepsute albo źle podłączane. 

Za mocno pojechałeś po bandzie 😉

Wystarczy, że DAC będą różnić się zasilaniem (impulsówka vs liniowe) i to będzie słychać. Tak samo R2R vs Delta-Sigma. 

Edytowane przez Piopio

53 minuty temu, colcolcol napisał:

👏😁

2 godziny temu, colcolcol napisał:

Rzetelnie czyli Jak? Tak, aby udowodnić "lepszość" droższego albo akurat posiadanego? Robi to z powodzeniem setka blogerów. 

Uczciwe napisałem o SHD jako przykładzie urządzenia do obróbki dźwięku. Zmiany wprowadzane w takim typie urządzeń mogą choćby w zamierzeniu być - świadome. Kupując drogie DAC i licząc na cud, musiałbym zakładać problemy z wykonaniem i projektem urządzeń tańszych. Czyli kupując DAC za 5 tyś kupuję bubla a za 15 tyś lepszego, ale bubla, bo za 30 tyś prawie dobre a za.. itd ~~~ Czyli te tańsze co do zasady musiałyby mieć nierównomierność kanałów oraz niezgodność faz na wyjściu kanałów rzędu 0,1dB aby istniał choć cień nadziei na usłyszenie tegoż. Żadne pomiary tego nie wykazują a ja mam wierzyć we własny albo cudzy (o zgrozo) słuch? 

Nie piszemy na forum po alkoholu 🥺

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Wiem, nie jestem na forum od wczoraj. Ostatnia wizyta u znajomego słyszącego podstawki pod kable, ale nie potrafiącego określić czy kolumny sa podłączone w fazie czy nie, wytrąciła mi kaganek pokoju. 

4 godziny temu, colcolcol napisał:

To prawda, tak było, nie kłamię. Nie od dziś wiadomo, że wszystkie auta, które mają cztery koła jeżdżą tak samo, wyjątkiem są te w których koła akurat brakuje, te jeżdżą nieco gorzej. W sumie nie wiem po co kupować nowe samochody, skoro wstawiając silnik do karocy ona zostanie podpięta pod definicję aut czterokołowych i musi jeździć tak samo. W zasadzie wszyscy ludzie są identyczni bo mamy ten uniwersalny kod genetyczny, skoro niczym się nie różnimy, to dlaczego przetworniki miały by być inne. Nie od dziś wiadomo, że to kolejny spisek paskogłowych, aż się boję pomyśleć co oni jeszcze wymyślą... 🙂 

Mało tego, ostatnio ze szwagrem testowaliśmy różne whisky, on mówił, że smakują inaczej, ja oczywiście, że tak samo, no bo skoro to whisky to jak może być różnica. Zrobiliśmy test, po 3 butelce przyznał mi rację, nie był w stanie rozpoznać którą butelkę aktualnie testuje, także kolejny mit został obalony! Od dziś kupuje tylko te najtańsze i już nie przepłaca 🙂  

Edytowane przez zycie_to_gra
4 hours ago, colcolcol said:

Dziękuje za przypomnienie czemu od roku nie czytywałem audiostereo.

offtop:

Dziękujmy bogu/Bogu za Internet, dla każdej owieczki znajdzie się w nim miejsce jak w domu bożym, przekleństwem zaś dla pielgrzyma co wiele w życiu przeszedł a zmysłom wierzyć musi, bo wilcy by go zjedli.

@zycie_to_gra zgadzam się prawie z całością wywodu oprócz:

Cytat

Od dziś kupuje tylko te najtańsze i już nie przepłaca 🙂  

Każdy kupuje jaki/e się mu DAC/whisky podoba i na jakiego/jaką go stać.

Koledzy powyżej krytykują jakoby zakup droższego urządzenia było idiotyzmem, a może jest odwrotnie. Panowie bądźcie merytoryczni. Takie zaczepki pokazują jaki słaby duch w Narodzie.

Niedługo nic się nie będzie w stanie człowiek dowiedzieć się ani zapytać na tym forum, bo od razu dostanie komentarz, że jest taki lub owaki.

Edytowane przez krzysztof.filipak
Literówka
53 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

@zycie_to_gra zgadzam się prawie z całością wywodu oprócz:

Koledzy powyżej krytykują jakoby zakup droższego urządzenia było idiotyzmem, a może jest odwrotnie. Panowie bądźcie merytoryczni. Takie zaczepki pokazują jaki słaby duch w Narodzie.

Niedługo nic się nie będzie w stanie człowiek dowiedzieć się ani zapytać na tym forum, bo od razu dostanie komentarz, że jest taki lub owaki.

Drogi Krzysztofie, to była ironia, bo tylko z uśmiechem mogę traktować powyższe wpisy 😉 

Teraz, zycie_to_gra napisał:

Drogi Krzysztofie, to była ironia, bo tylko z uśmiechem mogę traktować powyższe wpisy 😉 

Oczywiście, ja też się dobrze bawię :). Tylko obydwaj, jak inni prawdziwie zainteresowani nie możemy z forum korzystać w jego celach zasadniczych i zgodnie z tematem.

Dostaje powiadomienie, więc liczę, że spada jakiś sensowny komentarz użytkownika DACa do 20kPLN, a tu gówoburza. Zatem rozczarowanie.

2 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Oczywiście, ja też się dobrze bawię :). Tylko obydwaj, jak inni prawdziwie zainteresowani nie możemy z forum korzystać w jego celach zasadniczych i zgodnie z tematem.

Dostaje powiadomienie, więc liczę, że spada jakiś sensowny komentarz użytkownika DACa do 20kPLN, a tu gówoburza. Zatem rozczarowanie.

Masz racje, ja znalazłem rozwiązanie tego kłopotu, jak już mi się wydaje, że coś wiem w temacie audio, uzbrojony po zęby argumentami idę do żony, ona mi w bardzo przejrzysty i klarowny sposób wyjaśnia, że jestem dalej w błędzie 😉 

Wracając do rzeczy, moim zdaniem temat został już praktycznie wyczerpany, stąd nieco wieje nudą. A jak się facet nudzi, to wiadomo, że nic dobrego z tego nie będzie. 

On 12/8/2023 at 8:41 AM, pantagruel said:

Ja pierdzielę...I ty się nie boisz takich głupot wypisywać i publicznie się ośmieszać? Radzę leczyć swoje niedostatki (różnego rodzaju) w inny sposób.

To nie są głupoty, tylko bolesna prawda. Bolesna dla kogoś, dla kogo wyznacznikiem wartości jest cena i kupił drogi klocek nie dla wyglądu, tylko dla hipotetycznej poprawy brzmienia. A tu klapa 😄

To przykre, ale praw fizyki, twierdzeń matematycznych nie da się  zmieniać nawet przy pomocy góry pieniędzy. 

I podkreślam raz jeszcze - pieniądze są tu kwestią drugorzędną, rzeczą pierwszorzędną jest ignorancja i świadome lub nieświadome wprowadzanie innych w błąd. No i oczywiście urażone ego.

On 12/8/2023 at 12:54 PM, krzysztof.filipak said:

Panowie bądźcie merytoryczni

Otóż to. 

Ale niektórzy panowie tego nie potrafią. Wystarczy jedno konkretne pytanie, a już wytaczane są armaty w stylu, cytuję:

"

On 12/8/2023 at 12:54 PM, krzysztof.filipak said:

To jest merytoryka?

On 12/8/2023 at 1:53 PM, krzysztof.filipak said:

tu gówoburza

To też jest merytoryka?

Pomijam słownictwo rodem spod budki z piwem.

Edytowane przez bum1234
44 minutes ago, bum1234 said:

Pomijam słownictwo rodem spod budki z piwem.

To może warto omijać ten wątek bokiem, wyjdzie obu stronom na zdrowie. Dzięki!

W dniu 8.12.2023 o 09:17, Piopio napisał:

Wystarczy, że DAC będą różnić się zasilaniem (impulsówka vs liniowe) i to będzie słychać. Tak samo R2R vs Delta-Sigma. 

Pacz Pan ... LINN "od zawsze" robi zasilacze impulsowe i zobacz Pan jak to gra 🙂 .

A ja ci puszczę dżwiek z dwóch DACów, jeden R2R a drugi delta sigma i w ślepym teście nie odróżnisz.

🙂

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

niejaki Meitner też sobie radzi 🙂 

W dniu 8.12.2023 o 08:22, colcolcol napisał:

Nie to forum kolego. Tutaj nie ma miejsca na realność i rzetelność, o uczciwości względem siebie i innych nawet nie ma co wspominać.

Edit - trochę mnie poniosło, pmcomp zrobił taki test, szacunek 👏

8 minut temu, pmcomp napisał:

A ja ci puszczę dżwiek z dwóch DACów, jeden R2R a drugi delta sigma i w ślepym teście nie odróżnisz.

🙂

Ponieważ masz niewystarczająco rozdzielcze kolumny. Hogwh!

Edytowane przez Adi777
10 godzin temu, Adi777 napisał:

Ponieważ masz niewystarczająco rozdzielcze kolumny. Hogwh!

Nie na kolumnach, na topowym systemie słuchawkowym. Tam wszystko słychać.

Nie ma kłótni o pre, wzmacniacz, kolumny, pomieszczenie. 

Poczytaj wątki o elektrostatach na audiohobby.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi