Skocz do zawartości
IGNORED

Tożsamość narodowa, wiara itp, jaki to ma sens ?

grzes831

Rekomendowane odpowiedzi

to dużo bardziej martwiłbym się Europą. USA przynajmniej nie dają się zalewać taką roszczeniową i wrogą religijnie masą imigrantów

chiba musza bo ty jednak tam nie pojedziesz pracowac a w Polsce niebawem tez nie bedzie nikogo.Trzeba tlumaczyc dziecku ze NIE MA ROBOTNIKOW ktorzy zarobia na twoja emeryture i roszczeniowego polaka..I niemca.
Gość

(Konto usunięte)

Zostaw te ruskie gnioty dla swoich najbliższych i tam mędrkuj. Poza tym nic nie wiesz o jazzie i jego bezsilności lub sile - kompletnie nic!

Nie wiem jakim człowiekiem byłeś w Polsce ale obecnie prezentujesz cechy amerykańskie, które i są jedną z głównych przyczyn obecnej degradacji USA: bezczelność, mania wielkości, chamstwo i skrajny egoizm.

Co by nie gadać to "PiS zdecydowanie wygrało wybory do Sejmu wśród amerykańskiej Polonii, uzyskując prawie 18 tys. głosów poparcia, czyli 75,4 proc. wszystkich głosujących w USA."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czyli zagłosowali na socjalizm :)

Ukryta Zawartość

Co by nie gadać to "PiS zdecydowanie wygrało wybory do Sejmu wśród amerykańskiej Polonii, uzyskując prawie 18 tys. głosów poparcia, czyli 75,4 proc. wszystkich głosujących w USA."

No ale kto na nich głosował? Na to też trzeba wziąć poprawkę, tak? Myślę i myślę i wiem, że nic nie wiem. Ja tradycyjnie nie biorę ani nie brałem udziału w żadnych polskich głosowaniach.

Nie wiem jakim człowiekiem byłeś w Polsce ale obecnie prezentujesz cechy amerykańskie, które i są jedną z głównych przyczyn obecnej degradacji USA: bezczelność, mania wielkości, chamstwo i skrajny egoizm.

I to sobie tak wywnioskowałeś z internetowych postów, tak? Gratuluję i Tobie i temu co się podpisuje pod tą jakże śmieszną tezą. Obrona i dbałość o dobre imię mojego kraju jest, jak to sobie wymyśliłeś JuG, 'bezczelnością, manią wilekości, chamstwem i skrajnym egoizmem'? W takim razie co powiesz o sobie? Jakim Ty jesteś userem? Śmiało Jurij, śmiało - określ siebie, bo już się nie mogę doczekać tych pozytywnych przymiotników. Dajesz! Rozumiem, że jesteś do bólu sprawiedliwy, obiektywny, cudowny, prawdomówny i w ogóle taki helpfullw każdej sytuacji - niemalże jak jedyny wódz i jedynie słuszna droga. Oj Jurij Jurij - od tych twoich ruskich bąków aż się niedobrze robi, ale puszczaj dalej, mamy przecież doopokrację.

Ale faktem jest, że dałem dziś sobie popalić - jeszcze nigdy chyba tak się nie rozpisałem na Bocznicy jak dzisiaj. '-)

Teraz śmigam na urodziny swojej mamy, więc Was opuszczam moi drodzy. Imprezka się szykuje niezła.

Parker's Mood

chiba musza bo ty jednak tam nie pojedziesz pracowac a w Polsce niebawem tez nie bedzie nikogo.Trzeba tlumaczyc dziecku ze NIE MA ROBOTNIKOW ktorzy zarobia na twoja emeryture i roszczeniowego polaka..I niemca.

Imigracja muzułmańska jest za to powszechnie znana z chęci do pracy takiej, że Japończycy mogliby się od nich uczyć. A zasiłków nie biorą nic a nic.

no to zostali ci eskimosi.A skad te wiadmosci ze to nieroby bo znani mi muzulamnie pracujacy w Polsce do swietni fachowcy.A okoliczni pracusie polscy to banda cwaniaczkow i pijaczkow.Krotko mowiac z tego napinania sie robi ci sie tylko wielka dupa a glowa ani ani.

A mnie to niepokoi dokładnie tak samo , jak Amerykanów kiedyś niepokoiła czy też aktualnie niepokoi utrata konkurencyjności produktów firm Polskich na rynku wewnętrznym a także w światowym wyścigu technologicznym. No chyba że masz na myśli to że niepokoi cię coraz większa dominacja myśli technologicznej nacji Azjatyckiej nad myślą białych Europejczyków ?

Rozumiem, że Szanowny Kolega jest Azjatą i ten fakt go cieszy.

Jestem Europejczykiem.

No ale kto na nich głosował? Na to też trzeba wziąć poprawkę, tak? Myślę i myślę i wiem, że nic nie wiem. Ja tradycyjnie nie biorę ani nie brałem udziału w żadnych polskich głosowaniach.

Wiem, ze nie głosujesz i doceniam. Ogólnie jestem zdania, że w dzisiejszych czasach, gdzie można mieć kilka obywatelstw, głosować powinno się tam, gdzie się żyje i płaci podatki.

Natomiast fakt, że polonia amerykańska (zresztą i kanadyjska) to są bastiony retoryki pisowskiej jest interesujący z socjologicznego punktu widzenia.

no to zostali ci eskimosi

Teraz się używa słowa innuici, eskimosi jest obraźliwe (jak indianie). ;)

Teraz śmigam na urodziny swojej mamy, więc Was opuszczam moi drodzy. Imprezka się szykuje niezła.

A wódka będzie Polska czy Ruska ?

Chicago

To ciesz się mamą jak długo się tylko da.Bo ja rodziców już nie mam.Pozdrowienia dla mamy.

Hmmm...

Okazuje się, że przy odrobinie dobrej woli i przynajmniej chęci zrozumienia stanowiska innych można sobie interesująco podyskutować. Wprawdzie wątek teoretycznie jest zupełnie o czymś innym, ale cudów to już nie wymagajmy ;-).

Jestem Europejczykiem.

Problemem w US jest też jak najbardziej powszechna, publiczna edukacja - to też jest wielki problem tego kraju.

Na to byś przeznaczył podatki?

Wprawdzie wątek teoretycznie jest zupełnie o czymś innym, ale cudów to już nie wymagajmy ;-).

Gdyby na Bocznicy nie zeszło na politykę byłby to prawdziwy cud i trzebaby przejść z tematem dyskusji na kwestie wiary.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

To ciesz się mamą jak długo się tylko da.Bo ja rodziców już nie mam.Pozdrowienia dla mamy.

Naprawdę się cieszę i doceniam, że ją mam blisko. Zawsze była ze mną i za mną, i jest mi najbliższą i najdroższą istotą. Dziękuję za pozdrowienia, bardzo dziękuję - przekazałem. Dodam tylko, że impreza miała towarzystwo międzynarodowe. Opócz nas, Polaków, byli również Anglicy, pochodzący z samego Londynu.

Parker's Mood

Witam, zaciekawił mnie temat państwowości, wiary itp, czy świat bez tego nie byłby lepszy ? Temat dotyczy pokoju na świecie, w czym tkwi problem ludzkości.

Ktoś wstawiał w wątku książki które warto przeczytać akurat na temat .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Taką ciekawostkę lingwistyczną ostatnio znalazłem.

Tytułem wprowadzenia - znanym problemem polskiej tożsamości narodowej jest brak wartych cokolwiek wzorców męskich. Od setek jeżeli nie tysięcy lat nie potrafimy wykształcić własnej merytorycznej klasy średniej, tylko albo importujemy ją z zewnątrz, albo biedujemy z jej braku. Wynalazków brak, przodujących na świecie firm również. Za to przodujemy w statystyce procentu kobiet na kierowniczych stanowiskach - mamy ok. 40% ("lepsza" od nas jest tylko Rosja) podczas gdy Niemcy mają 20% a Japończycy 8%. I co paradoksalne, żadne feministyczne jaczejki nie stawiają nas za wzór całemu światu...

To jest zresztą problem nie tylko Polski - dotyczy on całej Słowiańszczyzny. Przykładowo o kierunku zorientowania kulturowego narodów tejże decydował kierunek spływu rzek, Zachód - Bizancjum, a przeciąganie łodzi między odpowiednimi zlewiskami umieli robić tylko germańscy Wikingowie. Słowianie w haniebny sposób dali się wyrolować obcym na własnym terenie. Podobna rzecz w miniaturze dotyczyła Słowian Południowych - mimo prawie że wspólnego języka, panują wśród nich silne i krwawe antagonizmy związane z kierunkiem wasalskiego podporządkowania kulturowego.

Bardziej anty-merytoryczni od nas w sąsiedztwie byli tylko Bałtowie, których większość plemion (Galindowie, Prusowie, Jaćwingowie i inni) sczezła wobec przewagi technologicznej sąsiadów (nawet Słowian) a te które odniosły sukces militarny (Litwini) dość szybko traciły swoje elity, które przechodziły na język dominujący w ekonomii ich księstw - już dla Jagiełły pierwszym językiem był rusiński a nie litewski. Ten ostatni wegetował głównie wśród chłopów, a jego odrodzenie miało miejsce dopiero w końcu XIX wieku. Wcześniej szlachta litewska się polonizowała, a jaćwieska - germanizowała (skutecznie, aż do całkowitego zaniku języka jaćwieskiego nawet wśród chłopów).

I teraz zapowiadana ciekawostka lingwistyczna - przy okazji poszerzania swojej wiedzy ogólnej, znalazłem taką oto tabelkę, porównującą podstawowe słowa różnych języków indo-europejskich:

Ukryta Zawartość

Praktycznie wszystkie mają słowo "ojciec" wywodzące się od pra-indo-europejskiego "peh-ter" w sposób oczywisty. Za to w pra-słowiańskim jest tam kreska. Słowianie byli zresztą tak beznadziejni, że nie zachowały się żadne źródła pisane, mogące dać informację, kiedy słowo "pater" zostało zastąpione "ojcem" i dlaczego tak się stało. Litweski "tevas" wskazywałby, że utrata indoeuropejskiego rdzenia (nie dotycząca innych słów ozn. bliskich krewnych) nastąpiła na etapie języka proto-bałto-słowiańskiego i że być może wtedy właśnie nastąpiła "mutacja założycielska" dająca deficyt wzorców męskich. A jak się to stało - możemy się tylko domyślać - podbój (albo częściowe zastąpienie i podporządkowanie mężczyzn) ze strony nie-indoeuropejskich koczowników, jakieś tabu (podobne rzeczy stały za wyeliminiowaniem pierwotnego słowa oznaczającego niedźwiedzia z wielu języków I-E)  albo inne niewiadomoco.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, TomekL3 napisał:

Kobieca energia jest mocniejsza i niedestrukcyjna. I Słowianie- ( nazwa anglosaska) byli tego świadomi.

Ja tam, chętnie bym przytulił nieco kobiecej energii ?

5 minutes ago, TomekL3 said:

Kobieca energia jest mocniejsza i niedestrukcyjna. I Słowianie- ( nazwa anglosaska) byli tego świadomi.

Tylko dlaczego nie są kojarzeni z żadnymi własnymi osiągnięciami cywilizacyjnymi? Grecy mają swoją filozofię (w tym logikę) i kulturę. Ludy romańskie - Imperium i wiele innych osiągnięć. Celtowie - ileś wczesnych innowacji technologicznych, Germanie - większość współczesnej techniki jest ich autorstwa. Z większych grup językowych tylko Słowianie i Bałtowie nie mają nic. Patriarchat daje przewagę, czy to nam się podoba czy nie.

Gość

(Konto usunięte)
51 minut temu, misiomor napisał:

Praktycznie wszystkie mają słowo "ojciec" wywodzące się od pra-indo-europejskiego "peh-ter" w sposób oczywisty. Za to w pra-słowiańskim jest tam kreska.

Kreska w Wikipedii jako źródło kompleksów?

https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/otьcь

From earlier *otьkъ, from *otъ (“father”) +‎ *-ьcь.

https://lexicography.online/etymology/о/отец

Ta kreska oznacza, że nikt nie wie jak brzmiało to (kluczowe) słowo w języku pra-słowiańskim oraz we wcześniejszym proto-bałto-słowiańskim. A także kiedy przodek obecnego "ojciec" zastpił "pater" i dlaczego. Brak jakiegokolwiek piśmiennictwa wczesnosłowiańskiego raczej nie wystawia dobrego świadectwa naszym przodkom. Podobnie jak bardzo późna nauka pisma od obcych (Cyryl i Metody).

Dla mnie najbardziej zastanawiające jest dlaczego tylko "ojciec" został wymieniony, pozostałe słowa określające członków bliskiej rodziny ("matka", "siostra", "brat") przetrwały w swojej pierwotnej, indoeuropejskiej formie i tylko lekko ewoluowały. Podobnie zresztą było w językach bałtyckich.

Tylko dlaczego nie są kojarzeni z żadnymi własnymi osiągnięciami cywilizacyjnymi? Grecy mają swoją filozofię (w tym logikę) i kulturę. Ludy romańskie - Imperium i wiele innych osiągnięć. Celtowie - ileś wczesnych innowacji technologicznych, Germanie - większość współczesnej techniki jest ich autorstwa. Z większych grup językowych tylko Słowianie i Bałtowie nie mają nic. Patriarchat daje przewagę, czy to nam się podoba czy nie.

Np. koło, wedy...Kiedyś byliśmy znani jako Jasnogłowi(Jasnoocy), Chaldejczycy, Hellenowie, Scytowie, Goci, Germanie, Lechici( Polak- Polach)...
Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, misiomor napisał:

Dla mnie najbardziej zastanawiające jest dlaczego tylko "ojciec" został wymieniony, pozostałe słowa określające członków bliskiej rodziny ("matka", "siostra", "brat") przetrwały w swojej pierwotnej, indoeuropejskiej formie i tylko lekko ewoluowały. Podobnie zresztą było w językach bałtyckich.

Synonimem ph₂tḗr było átta, z którego prawdopodobnie i mamy otьkъ i później otьcь.

Godzinę temu, misiomor napisał:

Niemcy mają 20% a Japończycy 8%

Meksykanie mają 6% - jak to się ma do wyższości cywilizacyjnej?

20160519_Boardroom.jpg

29 minutes ago, JuG said:

Synonimem ph₂tḗr było átta, z którego prawdopodobnie i mamy otьkъ i później otьcь.

Patrząc na albański odpowiednik "atë" można z tego jakoś wyciągnąć mocno okrojone słowo "pater", dalej ewoluujące. Jednak taki brak stabilności i szybka ewolucja aż do totalnego braku podobieństwa do wszystkich innych języków I-E (w odróżnieniu od "matka", "siostra", "brat", które zachowały więcej kluczowych elementów) sugerowałyby, że coś złego działo się z samym mechanizmem przekazywania wartości z ojca na syna od samego początku gałęzi bałto-słowiańskiej.

PS. W ugrofińskich mamy "apa" w węgierskim i "isä / taatto" w fińskim. Więc zapożyczenie z tego kierunku jest równie prawdopodobną teorią. W każdym razie większość ludów indoeuropejskich miało dużo lepszą stabilność tego kluczowego słowa.

Tak czy siak jest to ciekawy problem interdyscyplinarny.

29 minutes ago, JuG said:

Meksykanie mają 6% - jak to się ma do wyższości cywilizacyjnej?

Ukryta Zawartość

To, że nie umieścili Polski i Rosji, przekraczających 40%, jest dość zastanawiające.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
35 minut temu, misiomor napisał:

Patrząc na

Moim zdaniem zdecydowanie większy wpływ na rozwój polityczny/gospodarczy/naukowy/cywilizacyjny ma tzw. geopolityka: położenie geograficzne, klimat, dostęp do ciepłych móż, kierunek biegu rzek, udział w wymianie handlowej/intelektualnej, sąsiedzi, ... niż zmiany lingwistyczne. Określona mentalność jest skutkiem tego, nie przyczyną (chociaż oczywiście jest pomiędzy nimi sprzężenie zwrotne).

Cywilizacja słowiańska (jeżeli uogólnimy) jest cywilizacją lądu (a nie morza), co z oczywistych powodów wpływało (utrudniało) jej rozwój. I nadal wpływa.

51 minut temu, misiomor napisał:

To, że nie umieścili Polski i Rosji, przekraczających 40%, jest dość zastanawiające.

A 39% "babskości" Norwegów świadczy o zaniku cywilizacji Wikingów? ?

46 minutes ago, JuG said:

Moim zdaniem zdecydowanie większy wpływ na rozwój polityczny/gospodarczy/naukowy/cywilizacyjny ma tzw. geopolityka: położenie geograficzne, klimat, dostęp do ciepłych móż, kierunek biegu rzek, udział w wymianie handlowej/intelektualnej, sąsiedzi, ... niż zmiany lingwistyczne. Określona mentalność jest skutkiem tego, nie przyczyną (chociaż oczywiście jest pomiędzy nimi sprzężenie zwrotne).

Cywilizacja słowiańska (jeżeli uogólnimy) jest cywilizacją lądu (a nie morza), co z oczywistych powodów wpływało (utrudniało) jej rozwój. I nadal wpływa.

Nie ma czegoś takiego jak cywilizacja słowiańska. Wg. poważnych badaczy problemu, Słowianie byli niezdolni do wypracowania swojej cywilizacji (spójnego sposobu urządzenia życia zbiorowego) i zawsze podczepiali się pod inne. Zależnie od kierunku spływu rzek, zachodni pod cywilizację łacińską, wschodni pod bizantyjską a następnie turańską, a południowi też pod te 3, niejako w miniaturze względem zachodnich / wschodnich. Zawsze wiązało się to zresztą z krwawą nienawiścią względem pobratymców, którzy wybrali inaczej.

Jak można w ogóle mówić o cywilizacji wśród ludów niezdolnych do samodzielnego zaadaptowania pisma od sąsiadów? Gdyby języki słowiańskie wyginęły przed IX wiekiem, nikt by nawet nie wiedział czy były indoeuropejskie. Już Tocharowie mieli więcej umiejętności i coś spisali, zanim zostali wchłonięci przez Ujgurów.

A dostęp do morza Słowianie mieli - Bałtyk, Morze Czarne, Adriatyk. Tylko nie potrafili stworzyć sieci handlowej wykorzystującej to. Najbardziej kompromitujące było to, że przeciąganie łodzi między Dźwiną a Dnieprem robili Wikingowie. Słowianie tylko dostarczali im woły pociągowe w zamian za trochę srebra. Poddostawstwo za groszowe ochłapy. Co nam to przypomina?

46 minutes ago, JuG said:

A 39% "babskości" Norwegów świadczy o zaniku cywilizacji Wikingów? ?

Świadczy wyłącznie o ich karności i podatności na ideologie. Obecna (odgórna) feminizacja firm jest tam kaprysem. U Słowian jest koniecznością - mężczyźni się zwyczajnie nie nadają.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, misiomor napisał:

następnie turańską

Turańska cywilizacja - cywilizacja/państwa wschodnio-irańskich plemion - przestała istnieć w 6 wieku. Cywilizacja ludów turkijskich/tureckich błędnie nazywana jest przez rusofoba Konecznego turańską. Cywilizacja turkijska była 100-procentowym patriarchatem z 0% kobiet u władzy. ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.