Skocz do zawartości
IGNORED

Tożsamość narodowa, wiara itp, jaki to ma sens ?

grzes831

Rekomendowane odpowiedzi

W którym miejscy zabraniam komuś, robić z życiem co mu się podoba?

Nie ma to sensu? Moim zdaniem nie ma to sensu? Moim zdaniem ogólnie rzecz ujmując nie ma to sensu? W moim przypadku nie ma to sensu, ale w innym przypadku sens mieć może? Ogólnie rzecz ujmując nie ma to sensu i w moi przypadki nie ma, ale w innym mieć może? Ogólnie rzecz ujmując nie ma to sensu, ale w wyjątkowym przypadku, o którym Ty mówiłeś sens ma? A tytułowe zagadnienia należy rozpatrywać z dwóch stron, sensu dla jednostki, i wpływu na ogół.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Pytanie tylko czy te posty są wiarygodne i czy faktycznie te absurdy są stosowane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jednak jest coś ciekawego w fakcie, że w najbogatszym państwie świata jedna piąta obywateli żyje w ubóstwie.

Jestem Europejczykiem.

Cytat z powyższego linka

Pokazane przez Olivię Tocher prawa zazwyczaj są już mocno przestarzałe, zazwyczaj pochodzą z lokalnych, historycznych zapisów, których nikt nie zmienił z biegiem czasu lub po prostu o nich zapomniano. I z pewnością nie są już egzekwowane.

Czym tu się podniecać?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Jednak jest coś ciekawego w fakcie, że w najbogatszym państwie świata jedna piąta obywateli żyje w ubóstwie.

To po części kwestia definicji ubóstwa.

Czy może zrobimy zbiórkę na śpiwory?

Less is more

Ukryta Zawartość

Autor niby prawnik, a teoria prawa gdzieś mu umknęła i ogólnie rzecz biorąc logika też. Ah te internetowe rewelacje!

Ukryta Zawartość

To po części kwestia definicji ubóstwa.

Czy może zrobimy zbiórkę na śpiwory?

Nie chcę wdawać się w ideologiczne spory w stylu dyskusji z Kolegą Misiomorem, ale chyba samego istnienia realnego ubóstwa w USA nie kwestionujesz?

Jestem Europejczykiem.

Panowie nie p...dolta! Właśnie film amerykański w TV leciał - tam każdy V8 jeździ.

I to jest właśnie polskie socjalistyczne myślenie. Jakbyś q jeden z drugim chociaż się zastanowił nad swoją logiką myślenia, to może przyszłaby do łbów jakaś refleksja, a tak to tylko socjalizm i równość w głowie. Czy naprawdę wszyscy muszą być bogaci i średnio bogaci? Co złego jest w ubóstwie? Podobne myślenie do twojego Jaro_747, mają pracownicy McDonalda i hotelowy personel ścielący łózka - oni też chcą mieć po dwie dychy na godzinę, bo trzynaście pięćdziesiąt to za mało. Ludzie! USA, to nie jest kraj równości i polskie sprawiedliwości społeczne wsadżcie sobie w buty - tutaj panuje, panował i będzie panował agresywny kapitalizm i jak komuś nie na rękę, to zawsze można wyemigrować do Wenezueli, albo innego Meksyku. Jak tak dalej będziesz jeden z drugim myślał jak Jaro i Piatrzak, to zawsze będziecie nieszczęśliwi z powodów USA, a po kiego wam to? Nawet zdroworozsądkowy emigrant z Meksyku wie o tym, że są tutaj szanse - kwestia tego jak je wykorzysta. A wy dalej w socjaliżmie jak widzę, ale to już tak wam zostanie w głowach. Jak jeden z drugim tutaj przyjedziecie i zechcecie na nowo budować swoje życie, to wam się odmieni. Niby mądrzy, a w głowach sprawiedliwość społeczna - co za cyrk!

Parker's Mood

Zero rozsądku! Najlepiej zabrać bogatym i rozdać biednym - jak ja to słyszę, to naprawdę 'granat odbezpiecza mi się w plecaku'.

Ale kretyna do obrony amerykańskiego stylu życia to wybraliście naprawdę pierwszorzędnego. Prawdziwy papierowy tygrys z niego...

Przynajmniej są warunki do rozkręcania biznesu, Za kilo ideologii na śniadanie, obiad i kolacje ta ja dziękuję. Tyle jesteś wart ile masz kasy - jak tego jeden z drugim nie rozumiesz, to już nie moja wina. Macie w głowach niepotrzebną sraczkę z powodów amerykańskich i ja tego zupełnie nie rozumiem, Skoncentruj się jeden z drugim na swoim podwórku, to będziesz oddychał. W przeciwnym razie będziesz nieszczęśliwy całe swoje życie.

Parker's Mood

Przynajmniej są warunki do rozkręcania biznesu, Za kilo ideologii na śniadanie, obiad i kolacje ta ja dziękuję. Tyle jesteś wart ile masz kasy - jak tego jeden z drugim nie rozumiesz, to już nie moja wina. Macie w głowach niepotrzebną sraczkę z powodów amerykańskich i ja tego zupełnie nie rozumiem, Skoncentruj się jeden z drugim na swoim podwórku, to będziesz oddychał. W przeciwnym razie będziesz nieszczęśliwy całe swoje życie.

Jak przejdzie reforma podatkowa to pewnie tak będzie ale już akcja celna Trumpa to z punktu widzenia ekonomii średni pomysł.

Czy naprawdę wszyscy muszą być bogaci i średnio bogaci? Co złego jest w ubóstwie?

Nic. Z kumplami z podwórka poszliśmy każdy w inną stronę. Ci bogaci zazdroszczą mi czasem, że poza 30 godzinami w tygodniu mam czas dla siebie, a nawet w te 30 godzin robię co mi się chce, a co mi się nie chce nie robię. Jak chce sobie więcej zarobić, to sobie więcej zarabiam, a jak chcę przepić, to przepijam com wcześniej zarobił. I na co mi być bogatym?

Niby mądrzy, a w głowach sprawiedliwość społeczna - co za cyrk!

Masz plusa.

To co, za Obamy i Clintona nie dało się interesów robić?

Dało się, ale większy procent musiałem oddawać na biednych i potrzebujących - czyli marnotrawstwo pełną parą i nabijanie kieszeni niedorobom. W głowach macie socjalizm, ale się nie dziwię - ja też go miałem i jakże podobny sposób myślenia. Jak to wszystko zobaczyłem i odczułem na własnej skórze, to mi się odmieniło. Ale Wam się już nie odmieni - sorry! Nie mieszajcie i nie przejmujcie się ubóstwem USA - pomyślcie jeden z drugim o sobie w pierwszej kolejności. Dopiero póżniej pomyślcie o innych potrzebujących. W przeciwnym razie sraczka całożycowa murowana.

Parker's Mood

I to jest właśnie polskie socjalistyczne myślenie. Jakbyś q jeden z drugim chociaż się zastanowił nad swoją logiką myślenia, to może przyszłaby do łbów jakaś refleksja, a tak to tylko socjalizm i równość w głowie. Czy naprawdę wszyscy muszą być bogaci i średnio bogaci? Co złego jest w ubóstwie? Podobne myślenie do twojego Jaro_747, mają pracownicy McDonalda i hotelowy personel ścielący łózka - oni też chcą mieć po dwie dychy na godzinę, bo trzynaście pięćdziesiąt to za mało. Ludzie! USA, to nie jest kraj równości i polskie sprawiedliwości społeczne wsadżcie sobie w buty - tutaj panuje, panował i będzie panował agresywny kapitalizm i jak komuś nie na rękę, to zawsze można wyemigrować do Wenezueli, albo innego Meksyku. Jak tak dalej będziesz jeden z drugim myślał jak Jaro i Piatrzak, to zawsze będziecie nieszczęśliwi z powodów USA, a po kiego wam to? Nawet zdroworozsądkowy emigrant z Meksyku wie o tym, że są tutaj szanse - kwestia tego jak je wykorzysta. A wy dalej w socjaliżmie jak widzę, ale to już tak wam zostanie w głowach. Jak jeden z drugim tutaj przyjedziecie i zechcecie na nowo budować swoje życie, to wam się odmieni. Niby mądrzy, a w głowach sprawiedliwość społeczna - co za cyrk!

Zdumiewa mnie twoja reakcja na proste stwierdzenie faktu. Wmawiasz mi rzeczy których ani nie powiedziałem, ani nawet nie pomyślałem. Siedzisz w mojej głowie że wiesz lepiej ode mnie jakie są moje przemyślenia na ten temat?

Niepojęte, a to wmawianie socjalizmu to już jakaś kompletna aberracja.

Jestem Europejczykiem.

Przepraszam Jaro, to wynik zbyt emocjonalnej reakcji na wszystkie posty związane z USA. Wiem, że jesteś świadomy wielu rzeczy i inteligentny. Jeszcze raz sorry za moją emocjonalną reakcję. Nie mam złych intencji, absolutnie nie.

Parker's Mood

Nie ma sprawy.

Co by nie mówić o "American way of life" to jednak trzeba stwierdzić, że coś się popsuło i to mocno.

Ja pamiętam swój podziw do tego kraju z późnych lat 70-tych i 80-tych napędzany w dużej mierze tym, że tam rodziła się nowoczesna technologia półprzewodnikowa, technika komputerowa i oprogramowanie. To samo z aeronautyką i kosmonautyką, o literaturze i muzyce nawet nie wspomnę.

Ale w pewnym momencie wszystko zaczęło się psuć, i to wcale nie za rządów Clintona czy Obamy. Pamiętam moje zdumienie gdy Intel zaczął przenosić swoje fabryki do Chin. Od razu pomyślałem, że to czyste samobójstwo w skali historycznej. Byłem też świadkiem upadku takich firm jak DEC, HP czy IBM (to już ostatnio).

Ameryka z czystej chęci zysku dla niewielkiej grupy osób zaczęła wyzbywać się swojej przewagi technologicznej. W perspektywie historycznej było to nieuniknione, ale oni własnymi rękami przyspieszyli to co najmniej o jedno pokolenie.

Być może to jedna z przyczyn rozszerzających się obszarów biedy, a z pewnością przyczyna systematycznego kurczenia się klasy średniej czyli tej grupy która była nosicielem amerykańskiego stylu życia, etosu pracy i patriotyzmu. To temat na głębszą analizę, ale raczej nie tutaj.

Jestem Europejczykiem.

Niektórzy próbują aplikować euro-postępowe recepty w USA. Rezultaty są gó..niane - dosłownie i w przenośni, w San Francisco miało miejsce takie zdarzenie - w metrze zablokowały się ruchome schody. Serwisanci je rozebrali i okazało się, że cały mechanizm był zaklejony ekskrementami. Bezdomni zrobili sobie zabawę z defekacji na schodach i patrzenia jak kupa w czarodziejski sposób znika przemielona. Ratusz wydaje koszmarne pieniądze na sprzątanie ulic z ludzkich odchodów i zużytych strzykawek, rozdawanych zresztą za darmo przez miasto. Postępowa burmistrz nagrała filmik, jak po gospodarsku robi obchód miasta - i na owym filmiku przypadkiem uchwycono ćpuna wstrzykującego sobie działkę.

Byłem też świadkiem upadku takich firm jak DEC, HP czy IBM (to już ostatnio).

Ameryka z czystej chęci zysku dla niewielkiej grupy osób zaczęła wyzbywać się swojej przewagi technologicznej.

Tam nie było centralnego planowania, a wyżej wymienione przedsiębiorstwa są chyba wszystkie prywatne. Zrobiły co chciały, wolny rynek.

Less is more

Tak mi się przypomniało, jak syn po rozmowach w Amazonie (Seatle) w zeszłym roku, skomentował, że nie, w takim kołchozie to on nie będzie pracował. To tak odnośnie, tych, czym kiedyś dla ludzi był kołchoz a czym jest obecnie. :)

Kiedyś w tv podawali że niektóre Amerykańskie platformy tv cyfrowej (i internetu) mają w Polsce zlokalizowane tzw telefoniczne wsparcie klienta.

Tam nie było centralnego planowania, a wyżej wymienione przedsiębiorstwa są chyba wszystkie prywatne. Zrobiły co chciały, wolny rynek.

Szanowny Kolega chyba kompletnie nie zrozumiał o czym pisałem i o co mi chodzi, nie mówiąc o tym, że najwidoczniej nie śledził problemu na bieżąco, co ja robię od ponad 20 lat. Ale nie chodzi o mnie.

Chodzi o mechanizmy które powodują, że firmy które powstały i urosły dzięki innowacyjności, wynalazkom, wiedzy, patentom, umiejętności komercjalizacji wyrafinowanych technologii odpuściły to sobie totalnie. Wątpię, żeby "zrobiły co chciały". Wynajęci menadżerzy zadziałali tak, żeby dostać premie liczone w dziesiątkach czy setkach milionów już teraz, a nie dlatego, że to było dobre dla firmy czy dla klientów, a tym bardziej dla pracowników czy dla kraju.

Jestem Europejczykiem.

Ale on nie był doskonały pod żadnym względem, nawet pod ćwierć względem.

D. Trump wg Ciebie jest doskonały?

Pamiętam, jak mój best friend, n/b jazzowy muzyk, niemalże płakał podczas jego pierwszych wystąpień w czasie kampanii i walki o fotel za pierwszym razem.

Był biały czy czarny? Ten Twój "best friend".

Rezultaty są gó..niane

Rezultaty przywracania zasad prawnych obowiązujących w polskiej komunie tez będą gówniane.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wynajęci menadżerzy zadziałali tak, żeby dostać premie liczone w dziesiątkach czy setkach milionów już teraz, a nie dlatego, że to było dobre dla firmy czy dla klientów, a tym bardziej dla pracowników czy dla kraju.

bo to byloby mozliwe tylko u brezeniewa.

D. Trump wg Ciebie jest doskonały?

Już wyraziłem nie raz swój pogląd na te sprawy, a ty dalej smęcisz. Nie jest doskonały, nikt nie jest doskonały - oprócz ciebie

Był biały czy czarny? Ten Twój "best friend".

Pytanie zupełnie nie na miejscu - co to ma za znaczenie? Ale widocznie dla cebie ma jeżeli pytasz. Zrobię wyjątek i powiem ci - mój przyjaciel jest niebieski, a w porywach błękitno-szary. Chcesz się może też dowiedzieć jak się nazywa? Też ci powiem - na imię ma Leszek, a na drugie Mietek.

Parker's Mood

bo to byloby mozliwe tylko u brezeniewa.

M<oże Kolega obtaśnić tę głęboką myśl, bo nie nadążam.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.