Skocz do zawartości
IGNORED

hegel360 czy Advance Acoustic X-i1000

bary11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam mocnego wzmacniacza. Biorę pod uwagę Hegla 360 z rynku wtórnego lub nowy Advance Acoustic X i1000

Nie mogę znaleźć testów i opinii użytkowników.z jednoczesnym odsłuchem w połączeniu z moimi głośnikami jest kłopot.

Advance słyszałem przypadkiem na jakiś targach a hegla w warunkach domowych i nie mam zdania.

Może ktoś coś podpowie ?

Z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/140684-hegel360-czy-advance-acoustic-x-i1000/

Witam

Szukam mocnego wzmacniacza. Biorę pod uwagę Hegla 360 z rynku wtórnego lub nowy Advance Acoustic X i1000

Nie mogę znaleźć testów i opinii użytkowników.z jednoczesnym odsłuchem w połączeniu z moimi głośnikami jest kłopot.

Advance słyszałem przypadkiem na jakiś targach a hegla w warunkach domowych i nie mam zdania.

Może ktoś coś podpowie ?

Z góry dziękuję.

Mama paradigm monitor 11v7 .

Witaj,

Do kolumn Paradigm proponuję wzmacniacze o łagodniejszym stylu grania z ładną i pełną średnicą. Bas i sopran jest w tych kolumnach już wystarczająco "dopieszczony" :) Advance Acoustic to dobry pomysł. Mocy wystarczy a barwa brzmienia wyrówna charakter grania kolumn.

Od siebie polecam jeszcze Musical Fidelity M3si czy np. Xindak XA-6800R(II). Oba wzmacniacze prezentują brzmienie muzykalne, analogowe i z dobrą podstawa basową. Nie wyostrzą góry pasma ale nie zgubią też przestrzeni czy szczegółowości. Zapraszam Cię również do Pabianic na odsłuch. Będziemy mogli wtedy przesłuchać znacznie więcej urządzeń.

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Z dużą ostrożnością podchodź do „porad” sklepu Q21. W mojej ocenie zazwyczaj wciskają to, co mają do sprzedania, a nie to, co najlepsze w danym przypadku. Poczekaj na znacznie bardziej wiarygodne porady i zaproszenia od innych sklepów, które występują na Forum jako Branża.

To wzmacniacze o brzmieniu kompletnie innym. Hegel gra raczej chłodno, stawiając na rozdzielczość i szybkość, bez specjalnego wypełnienia.

Z kolei AA to brzmienie po cieplejszej stronie, bardziej barwne, ale mniej detaliczne i mniej szybkie.

Wszystko zależy od tego, jakiego brzmienia szukasz.

Poza tym jest całą masa innych wzmacniaczy. Napisz, jakie brzmienie preferujesz

Pozdrawiam Stempur

To wzmacniacze o brzmieniu kompletnie innym. Hegel gra raczej chłodno, stawiając na rozdzielczość i szybkość, bez specjalnego wypełnienia.

Z kolei AA to brzmienie po cieplejszej stronie, bardziej barwne, ale mniej detaliczne i mniej szybkie.

Wszystko zależy od tego, jakiego brzmienia szukasz.

Poza tym jest całą masa innych wzmacniaczy. Napisz, jakie brzmienie preferujesz

Pozdrawiam Stempur

Dzięki za odpowiedz preferuję raczej ciepłe barwne brzmienie muzykalne ale bas musi mieć wykop.

Kolega zwrócił moją uwagę na rotela 1592 zobaczymy planuję wydać max 15k

Pozdrawiam

Co do wzmaka sprawdź tez Musical Fidelity o którym Q21 napisali. Ja mam M6i i ciepło jest bas też z tym że u mnie podlogowki też robią fajna robotę w basie.

Co do Q21 byłem u nich, słuchałem sprzętu i nic mi nie wciskali, co więcej w poście powyżej napisali o wzmakach coś co inny forumowicz później w tym wątku też napisał więc spójne opinie. Tak po czasie to myślę że może nie wciskali bo przyjechałem samochodem córki a słuchałem Focali co 1/3 wartości samochodu stanowiły więc może doszli do wniosku że szkoda prądu dla mnie ... Na mnie

Dobrym wzmacniaczem jest też MF M5Si. Rząd 2*200W 4om powinno wydaje się wystarczać do tych kolumn, z tego co pomierzyli na AVHub wzmacnicz ten radzi sobie także z 2om obciążeniem.

A jeżeli chodzi o coś mniej prądożernego to zwróciłbym uwagę na wzmacniacze w klasie D np. NuPrime IDA-16. To też potencjalnie jest dobre rozwiązanie dające dobrą kontrolę nad głośnikami, lepszą niż w przypadku niejednego wzmacniacza w klasie AB.

Tak jak napisano powyżej, zależy jaki dźwięk lubisz.

Osobiście unikałbym jednak połączeń typu Rotel + Paradigm serii Monitor.

Jeśli lubisz ciepłe brzmienie z dobrym kopem na basie to coś pokroju Xindaka, MF, Nada, Audio GD, Passa (kolejność przypadkowa).

Basu będzie pod dostatkiem (ale uwaga żeby tym basem nie przewaliło i nie było jednak za misiowato - Twoje kolumny mają obszerny bas ale nie jest on raczej z gatunku tych najniżej schodzących, trzeba więc sprawdzić jak to się uzupełni w Twoim pomieszczeniu)

A "ciepło" grające wzmaki wskazane nawet z tego względu, że Paradigm Monitor 11v7 to raczej głośniki, którym kompletnie brak owego "ciepła" (nie brak zaś dynamiki, skuteczności).

Piszę z doświadczeń, miałem kiedyś różne modele Paradigmów serii Monitor.

Gdybym zaś miał na pisać co zrobiłbym na Twoim miejscu, mając te kolumny i 15 tys. do wydania na wzmacniacz... to z pewnością sprzedał te kolumny a za całą kwotę kupił inne kolumny i do nich wznacniacz.

Gwarantuję, że uzyskasz brzmienie o wiele lepsze niż łącząc 11v7 nawet z wzmakiem za 30 tysięcy...

Widzę że porady są różne w zależności od osobistych preferęcji a w niektórych przypadkach również interesów.

Szkoda że nikt nie odniusł się do mojego pytania ale za wszystkie porady i opinie dziękuję . Dzisiaj mam ciekawy wieczór bo wypożyczyłem Rotela1592 dla odmiany sprzedawca dołożył mi Atola 300 a kolega dojechał z Anthemem225 robi się ciekawie Atol ma kopa ️Co ciekawe rotel po włączeniu okropny po 30 minutach całkiem zacnie

Gość

(Konto usunięte)

Dla mnie decyzja to tu jest jedną. Pozbyć się tych kolumn dodać te 15 tys i dopiero wtedy budować zestaw. Jeszcze trochę a do głośników komputerowych będziecie kupować wzmacniacze za 10 tys.

Dla mnie decyzja to tu jest jedną. Pozbyć się tych kolumn dodać te 15 tys i dopiero wtedy budować zestaw. Jeszcze trochę a do głośników komputerowych będziecie kupować wzmacniacze za 10 tys.

Tak a jak tak zrobię i zapytam jakie kolumny to napiszesz mi że mam wzmacniacz wynieść pod śmietnik i tak w koło.

Mi te kolumny pasują i nie o o to pytałem ale dziękuję.

Gość

(Konto usunięte)

Skoro ci pasują to czego ci brakuje skoro chcesz wydać tyle kasy na wzmacniacz. To jest kompletnie bez sensu,teraz wzmacniacz potem kable . Ktoś tu kiedyś napisał mądre zdanie ,1/3 kasy na wzmacniacz a 2/3 na głośniki. Według mnie miał ten ktoś bardzo dużo racji.

Skoro ci pasują to czego ci brakuje skoro chcesz wydać tyle kasy na wzmacniacz. To jest kompletnie bez sensu,teraz wzmacniacz potem kable . Ktoś tu kiedyś napisał mądre zdanie ,1/3 kasy na wzmacniacz a 2/3 na głośniki. Według mnie miał ten ktoś bardzo dużo racji.

Każdy ma swoje oczekiwania mi brakuje prądu panie i o krytykę się nie prosiłem ale dziękuję

Nie czytałem większej głupoty.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Gość

(Konto usunięte)

Widzę że macie pojęcia że szkoda gadać. Kupujecie Hegle, kable za x PLN a potem narzekanie , że Hegel to badziew . Wbijcie sobie do głów że tak naprawdę ważne tu są głośniki a nie wzmacniacze, kable itp. Kupuję to pierwsze a reszta potem. Jeżeli wymieniam wzmacniacz na lepszy to robię to jednocześnie z kolumnami. Możesz z tym się nie zgodzić ale jeszcze raz powtórzę, głośniki a potem cała reszta. Dla mnie Hegel h360 musiałby stać w parze z głośnikami za ok. 20 tys. Sam jestem na etapie wymiany stereo. Sprzedałem H160 i kupiłem dwie końcówki mocy Primare A34.2. Teraz zaczynam zbierać na głośniki, myślę o Dali Rubicon 8,zobaczymy.

Widzę że macie pojęcia że szkoda gadać. Kupujecie Hegle, kable za x PLN a potem narzekanie , że Hegel to badziew . Wbijcie sobie do głów że tak naprawdę ważne tu są głośniki a nie wzmacniacze, kable itp. Kupuję to pierwsze a reszta potem. Jeżeli wymieniam wzmacniacz na lepszy to robię to jednocześnie z kolumnami. Możesz z tym się nie zgodzić ale jeszcze raz powtórzę, głośniki a potem cała reszta. Dla mnie Hegel h360 musiałby stać w parze z głośnikami za ok. 20 tys. Sam jestem na etapie wymiany stereo. Sprzedałem H160 i kupiłem dwie końcówki mocy Primare A34.2. Teraz zaczynam zbierać na głośniki, myślę o Dali Rubicon 8,zobaczymy.

Gratuluję wysokiej samooceny nie mylić z zarozumialstwem

Gość

(Konto usunięte)

To są twoje pieniądze i twój sposób na życie, jak dla mnie to możesz sobie kupić to tych kolumienek nawet Hegla 590, twój cyrk i twoje małpy. Zrozum tylko ,że to nie ma najmniejszego sensu.

Mało kogo stać na budowanie systemu z prawdziwego zdażenia tj najpierw ogarnąć akustykę potem odpowiednie kolumny i cała reszta na równie wysokim poziomie.

Dlatego nie ma co się dziwić że są skrajne opinie na temat tego samego sprzętu.

Dużo systemów buduje się pomału jeden element z bardzo wysokiej półki potem drugi itd jak to potrafi zagrać naprawdę dowiadują się Ci co w końcu poskładają wszystko do kupy po latach .

Gość

(Konto usunięte)

Moim skromnym zdaniem kolega powinien zrobić tak, wypożyczyć głośniki za 15 tys i podłączyć pod to co już ma. Ciekawe co zrobi większe wrażenie na nim, wzmacniacz za 15 tys czy głośniki za tyle samo. Wiem i każdy to wie , że ze wzmacniaczem to nie problem, bierzesz pod pachę i domu. Z głośnikami jest trochę więcej zachodu a i ta kwota jest nie mała tak więc głośniki mogą być spore.

To są twoje pieniądze i twój sposób na życie, jak dla mnie to możesz sobie kupić to tych kolumienek nawet Hegla 590, twój cyrk i twoje małpy. Zrozum tylko ,że to nie ma najmniejszego sensu.

Tak samo jak nie ma sensu zakładanie sztywnych ram jeżeli chodzi o kwoty podziału kosztów na wzmacniacz i kolumny, wszystko zależy od konkretnego przypadku. Zawsze lepiej mieć lepszy wzmacniacz niż gorszy nie mówię tu o mocy bo do mieszkania 2x50-100W/8om w klasie AB to jest dość ale musi być to dobrze zrobiony wzmacniacz a to wcale nie jest takie częste.

Moim skromnym zdaniem kolega powinien zrobić tak, wypożyczyć głośniki za 15 tys i podłączyć pod to co już ma. Ciekawe co zrobi większe wrażenie na nim, wzmacniacz za 15 tys czy głośniki za tyle samo. Wiem i każdy to wie , że ze wzmacniaczem to nie problem, bierzesz pod pachę i domu. Z głośnikami jest trochę więcej zachodu a i ta kwota jest nie mała tak więc głośniki mogą być spore.

Kolega widzę z tych upartych i jednak nie ogarnia. Radzi mi pan w temacie kompletnie ignorując moje pytanie .nie pytając mnie o żadne szczegóły np wielkość pieszczenia lub to jakiej muzyki słucham a feruje kolega wyroki. Jeszcze raz powtóżę że zamierzam postąpić docelowo tak jak sugerujesz ale w odwrotnej kolejności.

Jestem po odsłuchaniu kilku wzmaków i różnica jest bardzo duża. Któryś z pewnością kupię a potem za jakiś czas powróci temat zmiany kolumn. Chęć zmiany powoduje rozwój a kolejność jest wyborem indywidualnym a jak kolega słusznie zauważył ze wzmacniaczrm jest łatwiej

Bary11 , ja grałem z Rotel 1592 pod kolumnami Dynaudio Excite X18 i było b.dobrze. Miło wspominam to zestawienie w pomieszczeniu 18m.kw.

Ten Rotel ma bardzo łagodne wręcz nieco wycofane wysokie i z tymi Paradigm może w tym paśmie się to dobrze zgrać. Rotel dobrze kontroluje bas , nie dociąza niższej średnicy .

Przymierzałem tez do niego Podłogowe Audiovector SR 3 Signature i było znacznie lepiej jak z Dynkami ale niestety basu było za dużo bo to paczki dedykowane powyżej 20 m.

Zresztą pograsz to będziesz wiedział lepiej.

Wbudowany DAC jest bardzo dobry.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.