Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Co ja ???

Pozdro

WIESZ jak Sly?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Poza starym Bernardem faktycznie obecnie nie posiadam lepszego gramiaka, bo….nie chcę. Ale trochę słuchałem tu i tam.

Jeśli odsłuch u kogoś w domu nie wystarczy to cóż. Kupować tylko po to, żeby komuś coś udowadniać nie mam zamiaru.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ja posiadalem sławnego Ad Fontesa z dobrą wkładka i wybitnym phono i niestety to byla porażka w porównaniu z CD Docet Lector , który w tym czasie posiadałem.

A to był ten sam poziom cenowy....

Całkowicie zgadzam się ze Slyem, nakłady i uzyskany efekt w przypadku gramofonu to porażka.

WIESZ jak Sly?

Dalej nie rozumiem, napisałem, że najprawdopodobniej Sly nie ma graniaka. Ale się ZNA i wszystko o analogu najlepiej WIE.

Teraz sprostował, ma Bernarda. To tak jak by odtwarzał swoją cyfrową kolekcję CD z np. odtwarzacza DVD Manty.

Trochę słuchał tu i tam? Widocznie mało słuchał albo nie tu i tam gdzie trzeba czyli na swojej kanapie, na swoim sprzęcie i swojej muzyki.

Ale i tak jest NAJMĄDRZEJSZY ... niech tak zostanie. Mamy excela, możemy mieć i Sly'a.

:).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Przestańcie wreszcie bajdurzyć.

Aby coś powiedzieć o graniu z różnych żródeł to należy mieć punkt odniesienia i porównania u siebie.

Jest takowy?

Jeśli nie ma to proszę iść już spać-wystarczy obrabiania czterech liter.

pozdrawiam wszystkich bez wyjątku.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Przestańcie wreszcie bajdurzyć.

Aby coś powiedzieć o graniu z różnych żródeł to należy mieć punkt odniesienia i porównania u siebie.

Jest takowy?

Jeśli nie ma to proszę iść już spać-wystarczy obrabiania czterech liter.

pozdrawiam wszystkich bez wyjątku.

Ty lepiej grzej wkładkę na tego 18-ego :)))

• Redaktorzy

Jest takowy?

A konkretnie? Jaki poziom uważa kolega za wystarczający?

A konkretnie? Jaki poziom uważa kolega za wystarczający?

Na pewno wyższy niz ten który masz u siebie................drogi kolego.

Józwa nie swiruj jarzabka-bo nt. winyla czeka Cie jeszcze długa droga do sukcesu.

Tylko jest zasadnicze pytanie co Cię spotka pierwsze?..........dojście do odpowiedniego poziomu czy słyszalna utrata słuchu-takie są realia.

jozwa podpuszcza...starego.

Ja posiadalem sławnego Ad Fontesa z dobrą wkładka i wybitnym phono i niestety to byla porażka w porównaniu z CD Docet Lector

Może właśnie dlatego był taki sławny?hehehe

No i takie phono....wybitne

• Redaktorzy

Na pewno wyższy niz ten który masz u siebie................drogi kolego.

Józwa nie swiruj jarzabka-bo nt. winyla czeka Cie jeszcze długa droga do sukcesu.

Tylko jest zasadnicze pytanie co Cię spotka pierwsze?..........dojście do odpowiedniego poziomu czy słyszalna utrata słuchu-takie są realia.

Prosiłem o odpowiedź, a nie o impertynencje ze strony faceta, któremu najwidoczniej forsa się uszami przelewa. A zatem można prosić jeszcze raz?

Gość cybant

(Konto usunięte)

jozwa podpuszcza...starego.

Może właśnie dlatego był taki sławny?hehehe

No i takie phono....wybitne

Wybitne Audio Note..;))). Też badziew....

Prosiłem o odpowiedź, a nie o impertynencje ze strony faceta, któremu najwidoczniej forsa się uszami przelewa. A zatem można prosić jeszcze raz?

Mi tam sie nic uszami nie przelewa-także status materialny powinien kolega całkowicie pominąć,bo-

Moje uwagi są zazwyczaj tak skonstruowane,aby koledze do uszy nalało się wody-bo nie można udawać analogowego mistrza a faktycznie reprezentować taki mało zaawansowany technicznie i brzmieniowo tor analogowy-tego postępowania kolegi naprawdę nie rozumiem

• Redaktorzy

Dalej osobiste wycieczki. W takim razie chyba nie warto dyskutować. A "analogowego mistrza" proszę udawać sobie samemu.

Usiadłem w kącie i gorzko zapłakałem nad losem .............Józwy

Dalej osobiste wycieczki. W takim razie chyba nie warto dyskutować. A "analogowego mistrza" proszę udawać sobie samemu.

Bardzo dziwna interpretacja mego wpisu,jednocześnie pozbawiona sensowności.

Proszę się nie popisywać więcej.

Co ty jozwa tak się rozwruszałeś?

Wybitne Audio Note

Może być nie wiem jakie wybitne,jak reszta toru jest nie ustawiona i spasowana jak należy...to nie zagra.

;-)

Czasy kiedy drogie, uznane rzeczy były solidne i porządne dawno minęły.

Nie ma się co sugerować 'legendą' ... bo nie gwarantuje to sukcesu.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• 4 tygodnie później...

Należałoby napisać jakie ma się CD i jaki gramofon a potem pisać co gra lepiej.Byłoby uczciwiej.

U mnie CD gra gorzej od winyla a mam CD Mikado Gryphona.Gramiak to Premier MK3 Scheu Analog.

Ramiona to SME312S i Ortofon 309-D wkładki Lyra Delos MC i Ortofon MM Black.Jak widać nie najdroższe a biją CD na łeb.

Calkowita zgoda. Tylko u mnie subiektywna kolejnosc jakosci dzwieku jest taka:

1. Najlepsze pliki natywnego dsd grane z aurendera w 40 , lampizatora dsd dac na rowni z najlepszymi realizacjami pcm rowniez z aurendera tylko do la fontaine w roli daca

2. Najlepsze plyty winylowe z zestawu fat bob s z sme v, phase tech p 3 g i microgroove+( wkrotce bedzie to srx+ mk2 )na rowni z ripami plyt w formie plikow pcm oraz dobrymi plytami sacd z napedu w la fontaine

3.plyty cd z napedu la fontaine na rowni z przecietnymi winylami z gramiaka.

Licze , ze po wymianie preampu jakosc najlepszych winyli dorowna pkt 1.

Oczywiscie zalety poszczegolnych nosnikow sa rozne, zaleznie od wagi jaka do nich przywiazujemy, wybieramy winyl , cd lub pliki.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Z tego co ja słuchałem u kolegi marslo, a miałem taką okazję, to CD grało u niego wyraźnie lepiej niż vinyl. Na jego miejscu zamiast kupować coraz droższe ramiona, wkładki, phonostage itd to sprzedałbym to wszystko co dotyczy analogu oraz obecnego DAC-a i kupiłbym coś wyraźnie lepszego, tym bardziej, że głównym nośnikiem dla marslo jest i jednak pozostanie cyfra. Być może mógłby to być topowy Audio Aero, a może najnowszy Esoteric Grandsioso, albo coś innego co jako DAC zagra wyraźnie lepiej niż LaFountaine. Ale to tylko moje zdanie. Poza tym nigdy nic z vinyla nie dorówna pkt.1 w jego systemie, nawet gdyby wydał 200 tys.na kolejny osprzęt do gramofonu bo ograniczeniem jest sama czarna płyta i metalowy rylec toczący się po plastikowym rowku. Wmawiać sobie można wszystko i lubić też, ale co innego coś lubić, a co innego twierdzić, że coś jest obiektywnie lepsze. Na koniec przyznam, że tor analogowy u marslo gra dobrze i nie ma się do czego doczepić. Niemniej jednak konfrontacja z jego torem cyfrowym pokazała słabość analogu na tym najwyższym poziomie grania. Zapewne można z analogu wyciągnąć jeszcze trochę więcej, ale tak samo z cyfry można zagrać jeszcze lepiej.

Edytowane przez sly30

Tak , moze i masz racje, nawet mam kontakt do goscia , ktory chce sprzedac la source, tylko nie wiem czy to bylby madry ruch.

Mam jednak setke naprawde dobrych winyli i sporo mniej udanych i nie pozbede sie analogu. Zakup lampiego dsd dac , ktory gra jak najlepszy gramiak, a moze i lepiej , kazal mi wrocic do Toma Evansa, z ktorym utrzymuje korespondecje.

Poprawie phono stage, aby winyl nie odstawal od reszty toru i poczekam na daka, ktory zagra pcm i dsd na poziomie lampiego i la fontaine, a chetnie- na lepszym. Kalliope byl obiecujacy, ale to nie bylo do konca tow moim systemie.

La source to ciagle tylko pcm, no i firma sie zamknela, Esotericowi sie przyjrze, bo jestem dobrego zdania o firmie, mialem X 05. Tak czy inaczej analog zostanie od swieta, coraz lepsza cyfra na codzien.

Analogu sie nie pozbede rowniez choby dlatego, ze od niego zaczal sie moj " audiofilizm":)

Mam jeszcze Daniela:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Mój też się zaczął od analogu ale to było 35 lat temu. Nie chcę już do tego wracać. Twoja przygoda z kulinariami zaczęła się od papki, a z napojami od mleka. Trzymasz do dziś butelkę ze smoczkiem, a na śniadania w niedzielę wciągasz papkę?… :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi