Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęty "puste" w środku, a więc czy ilość bebechów ma znaczenie

audiorabbit

Rekomendowane odpowiedzi

Problem w tym, że muzyki słuchamy a do burzenia ścian używa się innych urządzeń...

Na takim sprzecie muzyka gra lepiej, wspominalem o tym kiedys jak opisywalem koncowki Krella KSA-150 czy FPB-300

Nie ma co. W tym wnętrzu nie tylko zasilanie robi wrażenie...Kiedyś miałem jakiś czas DP500 .Nie dało się tego słuchać.

Bo DP-500 to akurat najmniej udany model Accuphase

Accuphase DP-91 / DC-90

sprzet ma ponad 20 lat, technika cyfrowa poszla do przodu, ale ten zestaw wciaz jest jednym z najlepszych na swiecie, po prostu nie ma dzwieku z powietrza, cos musi wytworzyc napiecie/prad, cos muci go zmagazynowac itp itp to wszystko wazy i kosztuje, powyzszy Accuphase to przyklad bezkomprimoswego podejscia do budowy sprzetu audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

85eeceff0538.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

akurat duża elektronika to zwykle zasilanie. jeśli jest zewn zasilacz to w środku już elektroniki dużo być nie musi. tako rzecze :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

akurat duża elektronika to zwykle zasilanie. jeśli jest zewn zasilacz to w środku już elektroniki dużo być nie musi. tako rzecze :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Nie zgodzę się z opiniami osób, które twierdzą, że wyłącznie " nie ilość tylko jakość ". Oczywiście, że jakość być musi, to truizm. Ja jestem w obozie osób, które uważają, że o tyle, o ile napchanie sprzętu elektroniką nie zawsze daje efekt w postaci super dźwięku, to z drugiej strony "puste" urządzenia nie mają szans grać wybitnie. Pokażcie mi jedno takie urządzenie. Zdecydowana większość najlepszych sprzętów jest jednak napchana elektroniką i swoje waży. Tak jest jak świat światem.

Z ostatnich dosłownie dni. W pewnym znanym periodyku audio testowany był nowy budżetowy streamer Yamahy. Recenzent tak usprawiedliwił pustą przestrzeń w środku : nie ma w tym nic dziwnego, że w środku jest taka bida, bo przecież w streamerze nie ma...napędu CD :-))))))))). Nie wiem, czy śmiać się, czy płakać. Ręce opadają przy takiej argumentacji.

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Nie ma chyba jednej odpowiedzi na tytułowe pytanie. Mam końcówkę LFD, która jest minimalistyczna w środku, natomiast dźwiękowo świetna.

Jednak im mniej, tym większe szanse na dobry dźwięk.

Wszystkie Gainclone czy konstrukcje wzmacniaczy w stylu Creeka mają większe szanse 

na przejrzystość i naturalne brzmienie.

Czyli: jedna płytka, przekaźniki plus nawet potencjometr w tej samej PCB i lepiej nie trzeba;

oczywiście porządne zasilanie też musi być ...ale nie do Hummera H1 dla Schwarzeneggera  ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kurde po tym co pokazujecie moja 21,5 kg. MX-1000 wygląda nader skromnie :) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Godzinę temu, tomek4446 napisał:

Kurde po tym co pokazujecie moja 21,5 kg. MX-1000 wygląda nader skromnie :) 

Ukryta Zawartość

0

Przy prawie kazdym xindaku, nie liczac najtanszego to faktycznie troche bida.

Ukryta Zawartość

Kondensatory zasilacza Transportu DP-90, wiekszosc wzmacniaczy ma biedniejsze zasilanie

Ukryta Zawartość

Płytki przetworników, to tylko 1 kanał, 16 sztuk

77fac7f855f8.jpg

Sansui Au-Alpha 907MR integra 33kg - dźwięk wybitny

0bc528d33377.jpg

Sansui B-2103 fenomenalna koncowka mocy - 35kg

1a65c0e5dd45.jpg

Sansui B-2105 kolejna koncowka 37kg, tak zbudowanego sprzetu na tej kalsie komponentow juz sie nigdy nie wyprodukuje

702ac7ff06d7.jpg

Sansui C-2105 pre do zestawu z koncowka B-2105, podobnie klasa elementow na poziomie ktorego juz nikt nigdy nie powtorzy

13fc89909d3e.jpg

Accuphase C-280V topowy wowczas przedwzmacniacz

136188c6d44a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tym nigdy to bym nie przesadzal

Bedzie klijent to i sprzet bedzie.

A do tych starych sprzetow wielokrotnie pewnie naprawianych nie kazdy ma nawet mozliwosc wrocic.

Jakoś przeszło mi te patrzenie na bebechy i wagę. Nie daje to nic poza świadomością. Słuchałem teoretycznie słabych wzmacniaczy, które dynamika grania powalaly wielkie i ciężkie kloce. 

?👈

rafal735r możesz przybliżyć mi np. 1 lub 2 wzmacniacze o wadze poniżej 5 kg, których granie można by określić mianem powalającego ? Pytam serio, bo jeśli takie białe kruki gdzieś są, to ja się na to  piszę.

Starzeję się i powiem szczerze, że dźwiganie po schodach tych 20-30 kg kloców już mnie troszkę zaczyna irytować. Wolałbym chwycić pod pachę jakieś 5 kilogramowe cudo i wbiec na moje pierwsze piętro jak rączy jeleń, ale póki co te próby spalały na panewce i odchudzone sprzęty odrzuciłem.....Być może niesłusznie ?

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

Nawet 10kg niech wazy, dysponuje moca ok 150 na kanal bo tyle potrzebuje do swoich kolumn, ponadprzeciętną wydajnością pradowa, i zeby to nie byl wzm cyfrowy bo ich dzwiek mi nie odpowiada

2 godziny temu, SynSama napisał:

rafal735r możesz przybliżyć mi np. 1 lub 2 wzmacniacze o wadze poniżej 5 kg, których granie można by określić mianem powalającego ? Pytam serio, bo jeśli takie białe kruki gdzieś są, to ja się na to  piszę.

Te 5kg to raczej przesada. Nie popadajmy w skrajności. 

?👈

14 godzin temu, Bumpalump napisał:

Sansui C-2105 pre do zestawu z koncowka B-2105, podobnie klasa elementow na poziomie ktorego juz nikt nigdy nie powtorzy

O klasie elementów się nie wypowiem ale najnowsze PRE yamahy wygląda bardzo dobrze:

Yamaha C-5000

podobnie jak i końcówka:

Yamaha M-5000

Właśnie miałem pytać na forum, czy ktoś słuchał tych topowych Yamah. Wczoraj wpadł mi w ręce papierowy katalog Yamahy i te cacuszka mi się spodobały :-)

Panowie, audiofilskie powietrze wewnątrz niektórych sprzętów, musi "swoje" kosztować.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Panowie, audiofilskie powietrze wewnątrz niektórych sprzętów, musi "swoje" kosztować.

Dlatego niektórym klockom lepiej "maski" nie podnosić, bo powietrze uleci i czar audiofilskosci pryśnie. 

Ps. Nowa dzielonka Yamahy wygląda zacnie.

Elektronika: ARCAM AVR850, Onkyo NS-6170, Onkyo P-3000R, Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5501, OPPO UDP-203

Nagłośnienie: Dali Rubicon 6 + Vokal + 4x LCR, Jamo IC608LCR-FG + IC606FG, 2x SVS SB16-Ultra

10 godzin temu, Drunk napisał:

Dlatego niektórym klockom lepiej "maski" nie podnosić, bo powietrze uleci i czar audiofilskosci pryśnie.

Pozostaje jeszcze zaklinanie rzeczywistości przez "dyżurnych magów", piszących o koherentnym, gęstym, wysublimowanym i...(tu każdy może wstawić dowolną przydawkę) dźwięku. Naczelni propagandziści nie śpią. Łatwiej wydać 0.05 % budżetu na marketing, niż 5% na inżynierów i podzespoły wysokiej jakości.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

14 godzin temu, tomek1976 napisał:

A u mnie takie audiofilskie powietrze pognalo sporo mało audiofilskiego powietrza :

efc751058e329ecb14975f5c73bfa8df_1.jpg

?👈

Godzinę temu, rafal735r napisał:

A u mnie takie audiofilskie powietrze pognalo sporo mało audiofilskiego powietrza :

Ukryta Zawartość

Wygląda bardzo solidnie. Możesz zdradzić,  co to za sprzęt?

Ukryta Zawartość

Solidny, ale w porównaniu do fotek zamieszczonych w temacie to bieda z nędza. 

Stary Burmester. 

?👈

Przepraszam, Kambodża (6990zł detal) jest wykonana lepiej :) Ten burek to typowy budżetowy grajek do sypialki dla niedoświadczonego "metkowca". To taki słynny Mercedes klasy A co to się na pierwszym zakręcie przewraca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem wykonane lepiej. Np Yamaha AS-2000. Piękny klocek, lepszy od tego fotela, znaczy rotela.

d6e4837c77d06b1f025dc1e756935cc8_1.jpg

A może Hegel? 

f6169204debc8bace6e963596fa8edd9_1.jpg

Albo to? 

4e0d4b54397aec3fc13ca2d49986e4bb_1.jpg

A może ten? 

67a99f24243d3bc7a439d94ef58cd52f_1.jpg

Akurat tak się składa że wnętrze nie gra. Dawno do tego doszedłem. Widać ty jeszcze nie. :) także chyba wolę sypialniane. Mogą i byc nawet łazienkowe. Ostatnio radia łazienkowe w modzie. Można by takim metkowcem zasilić radio pod prysznicem. 

?👈

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

Miałem wykonane lepiej. Np Yamaha AS-2000. Piękny klocek, lepszy od tego fotela, znaczy rotela.

d6e4837c77d06b1f025dc1e756935cc8_1.jpg

A może Hegel? 

Ukryta Zawartość

Albo to? 

4e0d4b54397aec3fc13ca2d49986e4bb_1.jpg

A może ten? 

67a99f24243d3bc7a439d94ef58cd52f_1.jpg

Akurat tak się składa że wnętrze nie gra. Dawno do tego doszedłem. Widać ty jeszcze nie. :) także chyba wolę sypialniane. Mogą i byc nawet łazienkowe. Ostatnio radia łazienkowe w modzie. Można by takim metkowcem zasilić radio pod prysznicem. 

nad_m_3_m3_audiofilski_w_19972.jpg

1 minutę temu, Yankes napisał:

nad_m_3_m3_audiofilski_w_19972.jpg

Też pieknie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Z doswiadczenia troche.Dużo ale układowo dość prosto,w starym stylu wręcz.

Temp. ~80© ,po 5 godzinach sluchania grzeje cały pokój.

Generalnie na ten moment jest jeszcze więcej i automarycznie jeszcze lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Acccuphase 

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.