Skocz do zawartości
IGNORED

Czy piszemy zrozumiale ? Pożyteczna aplikacja.

iro III

Rekomendowane odpowiedzi

Piszemy na forum i na pewno chcemy aby nasz przekaz był zrozumiany - dzięki tej aplikacji można szybko sprawdzić, czy poprawny formalnie i jak trudny tekst właśnie napisaliśmy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Przepraszam, aby zwrócić uwagę "pożyteczna" - napisałem celowo z błędem, natomiast niecelowym już jest mój błąd faktyczny - brak cudzysłowu.

Czy można edytować tytuł i dodać cudzysłów?

5 minut temu, iro III napisał:

Przepraszam, aby zwrócić uwagę "pożyteczna" - napisałem celowo z błędem

Genialny pomysł. 

Szókam kolómn do 7000 zł

I wszyscy zaglądają. Oj zacznie się...

Jednak bardzo, mogłeś w ten sposób wyrazić swoją opinie o rzekomej genialności. ;)

Jakby nie było - mam nadzieję, ze sama aplikacja stworzona przez fachowców

Ukryta Zawartość

jednak komuś pomoże.

Ukryta Zawartość

• cir zmienił(a) tytuł na Czy piszemy zrozumiale ? Pożyteczna aplikacja.
Godzinę temu, iro III napisał:

Przepraszam, aby zwrócić uwagę "pożyteczna" - napisałem celowo z błędem, natomiast niecelowym już jest mój błąd faktyczny - brak cudzysłowu.

Czy można edytować tytuł i dodać cudzysłów?

przenosi cudzysłów wers niżej i zle wygląda , celowy błąd usunięty 

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Myślałem że to jakaś popierdółka ale po składzie zespołu widzę że nie.

Przetwarzanie języka naturalnego to bardzo ciekawy, żeby nie powiedzieć fascynujący temat.

Muszę wypróbować program, na początek wrzucę teksty Krak-oNa które są dla mnie wzorem bełkotliwości (chociaż ostatnio jest lepiej) i zobaczymy..

Jestem Europejczykiem.

3 hours ago, wojciech iwaszczukiewicz said:

Kiedyś wystarczało wykształcenie,obecnie potrzebna jest aplikacja.

Ludzie zaczęli teraz bać się kolejnego mechanizmu Końca Świata w postaci zastąpienia ludzi przez sztuczną inteligencję. I jest w tym jakieś ziarno prawdy, choć kto wie czy mechanizm nie będzie lekko paradoksalny - to nie maszyny staną się takie niezwykle mądre, tylko ludzie zgłupieją. Trendy w edukacji nakazują wzięcie poważnie pod uwagę tego scenariusza.

Wystarczy, że prądu zabraknie na kilka dni i klops - cała wiedza internałtoow o psu budę. A w szkołach to się w ogóle teraz coś pisze? Jakieś dyktanda są? Rozprawki? W USA, absolwenci szkół publicznych są przeważnie debilami. Jakkolwiek nie spojrzymy na zagadnienie, to jednak socjalizm pozostawił po sobie mały procent anafalbetyzmu - na Kubie, jeszcze do niedawna, był najniższy współczynnik na świecie.

Parker's Mood

Przecież każdy MUSIAŁ obowiązkowo czytać "dzieła" Fidela...

8 minut temu, Chicago napisał:

prądu zabraknie na kilka dni i klops - cała wiedza internałtoow o psu budę. 

8 minut temu, Chicago napisał:

...do nie dawna, był najniższy...

To po polsku?

Ignorantów językowych i bełkotników w sieci jest całkiem pokażne stadko - można by rzec, że są w ofensywie.

6 minut temu, porlick napisał:

To po polsku?

Zdarza się, ale trzeba być świadomym. Zwrócę uwagę na Twoją pisownię - nie przejmuj się. Pamiętam, że kilka wpisów popełnionych przez Ciebie szanowny kolego, było w trybie 'kali być lub nie być'. Nie podejrzewam, że jesteś erudytą.

Parker's Mood

Niestety masz rację. Niektórych przerasta zrozumienie treści zdania złożonego. Gdy im to zdanie rozłożyć na kilka zdań prostych, to przerasta ich zrozumienie przekazu zawartego w kilku zdaniach. Co byś nie robił, to wyrywają z kontekstu fragmenty i na nic się zdaje tłumaczenie. Olać ich, to wszystko co można zrobić. Zastanawia mnie, czy oni tylko mają taki problem ze zrozumieniem tekstu pisanego, czy w rzeczywistości funkcjonują postrzegając świat takimi uproszczonymi obserwacjami?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Pobawiłem się trochę z tą aplikacją, średnio widzę jej miarodajność i przydatność . Zamieszczam dwa przykładowe skany oceny trudności tekstu - pierwszy spłodziłem sam, drugi jest fragmentem ze strony autorów aplikacji.

Ukryta Zawartość

tekst2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

43 minutes ago, Chicago said:

W USA, absolwenci szkół publicznych są przeważnie debilami. Jakkolwiek nie spojrzymy na zagadnienie, to jednak socjalizm pozostawił po sobie mały procent anafalbetyzmu - na Kubie, jeszcze do niedawna, był najniższy współczynnik na świecie.

Ja bym nie przeceniał komunistycznej edukacji. Ona czasem przeszkadza w osiąganiu celów - przykładowo Sojuz trzymał demoludy żelazną ręką, bo ich obywatele umieli odcyfrowywać słowo pisane. I dlatego wiedzieli, że Armia Czerwona jest niezwyciężona, więc nie ma co podskakiwać. Za to Afgańczycy czytać nie umieli, więc pozbawieni wiedzy o niezwyciężoności kacapskiej armii, złoili Sowietom skórę.

Komunistyczna znajomość liter ma niewiele wspólnego z prawdziwym czytaniem bądź pisaniem - nauka na szczątkowym sprzężeniu zwrotnym wypracowanie -> stopień i lecimy dalej z programem, jest beznadziejna. Porządna edukacja powinna polegać na kilkakrotnym poprawianiu tekstu pod względem zarówno merytorycznym jak i językowym, aż stanie się on godny publikacji w gazecie bądź czasopismie. Niestety to wymaga dużego zaangażowania ze strony tutora, więc musi być siłą rzeczy elitarne.

Przedwojenna matura jakiś prestiż miała, do tego stopnia, że jej posiadanie podnosiło człowieka do eszelonu ludzi honorowych, przynajmniej wg. kodeksu Boziewicza. Tym niemniej w II RP wszystkich studentów było bodajże 20 tysięcy. Dziś studiują tacy, którym chodzenie na zadnich łapach przychodzi z wysiłkiem.

Faktem jest również i to, że obecnie socjalistyczna erudycja jest również o psu budę - nikt na to nie zwraca uwagi. Znam młodych, wykształconych ludzi, którzy w jednym zdaniu popełniają po kilka błędów, zarówno w mowie jak i w piśmie - ale w swoim zawodzie są mistrzami - oczywiście jak bateria działa. 

Parker's Mood

@ desant

co by tu jeszcze może na ryby" świetne

4 godziny temu, misiomor napisał:

Ludzie zaczęli teraz bać się kolejnego mechanizmu Końca Świata w postaci zastąpienia ludzi przez sztuczną inteligencję. I jest w tym jakieś ziarno prawdy, choć kto wie czy mechanizm nie będzie lekko paradoksalny - to nie maszyny staną się takie niezwykle mądre, tylko ludzie zgłupieją. Trendy w edukacji nakazują wzięcie poważnie pod uwagę tego scenariusza.

Skoro ludzie zgłupiejo te z automatu maszyny zmądrzejo.  ratuwsianku bożywsio zwartusiał

1 godzinę temu, misiomor napisał:

Niemcy są mistrzami w kształceniu fachidioten.

Ale to prawdopodobnie jest wynik ograniczenia samodzielności..

W dniu 20.01.2019 o 17:22, misiomor napisał:

Przedwojenna matura jakiś prestiż miała, do tego stopnia, że jej posiadanie podnosiło człowieka do eszelonu ludzi honorowych, przynajmniej wg. kodeksu Boziewicza. Tym niemniej w II RP wszystkich studentów było bodajże 20 tysięcy. Dziś studiują tacy, którym chodzenie na zadnich łapach przychodzi z wysiłkiem.

Pominąłeś nie mająca żadnego znaczenia maturę z PRL-u. A jak się ma do niej dzisiejsza?

25 minutes ago, Zyzol said:

Pominąłeś nie mająca żadnego znaczenia maturę z PRL-u. A jak się ma do niej dzisiejsza?

Komunistyczna matura wyposażyła nasze społeczeństwo w armię pół- i ćwierć-inteligentów. Dziś te określenia powinny funkcjonować jako komplement właściwie.

Tym niemniej komunistyczna matura wchodzi w zakres komunistycznej edukacji, której pewne cechy skomentowałem.

5 minut temu, misiomor napisał:

Komunistyczna matura wyposażyła nasze społeczeństwo w armię pół- i ćwierć-inteligentów. Dziś te określenia powinny funkcjonować jako komplement właściwie.

Tym niemniej komunistyczna matura wchodzi w zakres komunistycznej edukacji, której pewne cechy skomentowałem.

Nie potrafię skomentować Twojego wywodu myślowego. Gdzie i kiedy robiłeś maturę?

Maturę robiłem we wczesnej postkomunie.

Ostatnio postanowiłem się nieco odchamić i zacząłem słuchać wykładów humanistycznych z niektórych zachodnich uniwerków. To jest przepaść w porównaniu z nauczaniem choćby języka polskiego w dobrym jak na nasze warunki LO. To ostatnie wspominam z odrazą - popłuczyny po międzywojennym romantyzmie (wtedy chociaż zwracano uwagę na umiejętności "warsztatowe", choć w warstwie aksjologicznej był poważny problem) rozcieńczone komunistyczną bylejakością i transformacyjną bezradnością.

3 minuty temu, misiomor napisał:

Maturę robiłem we wczesnej postkomunie.

Ostatnio postanowiłem się nieco odchamić i zacząłem słuchać wykładów humanistycznych z niektórych zachodnich uniwerków. To jest przepaść w porównaniu z nauczaniem choćby języka polskiego w dobrym jak na nasze warunki LO. To ostatnie wspominam z odrazą - popłuczyny po międzywojennym romantyzmie (wtedy chociaż zwracano uwagę na umiejętności "warsztatowe", choć w warstwie aksjologicznej był poważny problem) rozcieńczone komunistyczną bylejakością i transformacyjną bezradnością.

Nie chcę Cię obrazić, ale z tego, co napisałeś wynika, iż przez to, z ćwierć(pół)inteligenta przeistoczyłeś się  w fullinteligenta.

A Twój wpis to potwierdza.

Nic takiego nie wynika. To że PRL-owskie licea wyprodukowały armię ćwierćinteligentów, nie znaczy że wszyscy ich absolwenci byli tacy. A moje usytuowanie w tej klasyfikacji nie jest oczywiste.

14 minut temu, misiomor napisał:

Nic takiego nie wynika. To że PRL-owskie licea wyprodukowały armię ćwierćinteligentów, nie znaczy że wszyscy ich absolwenci byli tacy. A moje usytuowanie w tej klasyfikacji nie jest oczywiste.

I na tym poprzestanę.

8 godzin temu, misiomor napisał:

A moje usytuowanie w tej klasyfikacji nie jest oczywiste.

Półinteligent, po pojawieniu się ćwierć inteligentów, stał się pełno inteligentem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.