Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podstawa to grubosc, grubosc i jeszcze raz grubosc!
Sztuka jest znalezc takie sztuki miesa (Entrecote, Filet, Roastbeef,…), ktore sa male w przekroju, bo wtedy mozna brac grubsze

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
41 minut temu, xajas napisał:

Moja lepsza polowa woli Filety, ja lubie Entrecote

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kazda stron max 1,5-2min

IMG_0045.thumb.jpg.aab287d097f282e818be72f4e41e40df.jpg

IMG_0046.thumb.jpg.08b5c06d4d4554f64bb7934554b0d957.jpg
 
IMG_0047.thumb.jpg.d39c193b6b11cc71726f08098301b484.jpgPotem maselko z tymiankiem, rozmarynem, sola i pieprzem
IMG_0044.thumb.jpg.ed545fb8c8a86e3d724295acd7d60004.jpgCalosc do piekarnika przy 80-90° az do osiagniecia 53-54°


IMG_0048.thumb.jpg.85bfd4401067f826a11609e1f8a2cf50.jpgIMG_0049.thumb.jpg.fbc4c269526c48a26c2290cf940aed2e.jpgGotowe

IMG_0050.thumb.jpg.a408f365013344b8a6fbca9a05d82d39.jpg

IMG_0051.thumb.jpg.2de8f3327d801be635ca0ff0b1e00aed.jpg

IMG_0053.thumb.jpg.475c389fd29b9c0e02c1b40349d01199.jpg

Jak robie Filet, a nie chce mi sie starowac Beafera, biore bardzo ciezka, zelazna patelenke, ktora mozna ekstremalnie ostro podgrzac (ponad 300°).

Bez tluszczu kazda strona max 1,5-2min.
Dopiero potem maselko, czosnek, rozmaryn, pieprz i calosc do piekarnika przy 80° do osiagniecia wewnetrznej temperatury.

Tutaj „troszke wiekszy“ Filet (prawdziwy meski rozmiaremoji3.png)

 

IMG_0054.jpg

 

IMG_0055.jpgIMG_0057.jpg

Ślinka cieknie na sam widok... Mi osobiście brakuje tylko lampki czerwonego wina....

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

W dniu 12.03.2022 o 09:57, Grzegorz7 napisał:

Fotki wstawię wieczorem.

A robię:

Stek wołowy z antrykotu. Inne części są wyraźnie gorsze; gumowate, twarde... Mówię tu o mięsie polskim. Różnie może się trafić. Sporadycznie da się kupić wołowinę np. argentyńską. Świetnie nadaje się na steki.

Samo mięso powinno być terminizowane. W marketach da się takie właśnie kupić. Jest nieco skruszałe.

Przed smażeniem, przynajmniej 1 godzinę, powinno być wyjęte z lodówki. Nie smażymy zimnego mięsa.

Minimum przypraw. W zasadzie tylko pieprz i sól. Dwie szkoły co do solenia; przed smażeniem i po smażeniu. Ja solę po smażeniu. 

Przed smażeniem lekko nacieram steki oliwą.

Patelnia solidna (z grubym dnem), mocno nagrzana. Kładziemy steki i smażymy po... czasy znajdziecie w Internecie; np. 4 min dla średniego wysmażenia. Tyle, że ten czas jest podany dla 1 cm grubości steków, czego już stronki internetowe nie podają. Przewracamy na drugą stronę i ponownie przez wskazany czas smażymy. 

W międzyczasie w piekarniku pieką się ziemniaki a la frytka w temperaturze 200C. 

I teraz, uwaga, po obsmażeniu steków wkładam je do piekarnika na około 5-10min. Bez tego są wciąż zbyt krwiste wewnątrz.

Wyciągam i rozkładam na talerze. Teraz dopiero solę, choć nie jest to konieczne. Warto położyć na steka łyżeczkę masła. 

Podajemy z pieczonym ziemniakiem, i ogórkiem kiszonym...

 

Nie przejmować się tłuszczem obecnym w surowych stekach. Wysmaża się i pozostałe kawałki są o dziwo zjadalne przez biesiadników...

Niby proste ale, gruby stek smaży się długo (np. po 8min) na każdej stronie. Zbyt ostra temperatura "spali" powierzchnię steka a środek nie dojdzie. Trzeba tu nabrać praktyki. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest po obsmażeniu wstawić do piekarnika i eksperymentalnie dobrać czas, kiedy stek nie jest krwisty a wciąż różowy w środku. Jeżeli steka nie będziemy nakłuwać, przyciskać to wciąż będzie sprężysty a nie gumowaty.

Wiele oczywiście zależy jak stek był wycinany z tuszy. Ale na to mamy średni wpływ.

Ogólnie polecam raz na jakiś czas. Najlepsze źródło żelaza (tzw. hemowe), witamin (np. B12 której nie znajdzie się w roślinach),... 

Polecam również steki z dziczyzny (jelenia). To zupełnie inne smaki...

Aha. A propos tego przekładania do piekarnika. Polecam patelnie ze zdejmowana rączką. W innym przypadku trzeba przełożyć do małej brytfanki. 

A kto sprząta kuchnię po takim smażeniu ?

Ja. Jak najbardziej.

Myślałem, że zmywanie garów to jakaś oznaka zniewieścienia, ale...

... okazało się, że najwięksi relaksują się na zmywaku; Musk, Bezos,...


... okazało się, że najwięksi relaksują się na zmywaku; Musk, Bezos,...

Klaro, tak sie dorobili kapitalu.
Przeciez wiadomo, ze kazdy wielki zaczynal od zmywaka. Ja tez juz cwicze. Od momentu jak mam w kuchni dobra muze, nie dopuszczam nikogo do zmywaka

Im wiecej zmywania, tym wiecej muzyki!
  • 1 miesiąc później...

Klasyka

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Widzę tu super wegański wątek 🍖

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

A ja proszę moderację o usunięcie tych okropnych fotografii. Szanujmy czyjąś wrażliwość i nie epatujmy mięchem.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

W dniu 12.03.2022 o 20:02, Grzegorz7 napisał:

Producent tego syfu to: Sokołów.

Wybacz ale kto kupuje Sokołów (jakikolwiek) ten sam sobie winien.

?jwtsig=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

9 godzin temu, mgrkleszcz napisał:

A ja proszę moderację o usunięcie tych okropnych fotografii.

Jakiś wegetarianin wkleił swoje zdjęcie w negliżu?

9 godzin temu, mgrkleszcz napisał:

Szanujmy czyjąś wrażliwość...

Zakryj kości grubą bluzą, uszanuj wrażliwość 97% społeczeństwa. Albo po prostu nie wchodź do wątku, którego treść Cię bulwersuje.

-----

56 minut temu, il Dottore napisał:

Wybacz ale kto kupuje Sokołów (jakikolwiek) ten sam sobie winien.

Pracowałem kiedyś w restauracji i powiem tak: jeśli smakuje to nie myśl o tym, co dzieje się na zapleczu. Podobnie podejżewam jest z wędlinami i każda masówka to taki sam chłam.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

FQ8rPy_WQAAV34d?format=png&name=900x900

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gość

(Konto usunięte)

steki  z piersi kaczki

wg Gordona Ramsaya

przyprawy z klarowanym masłem mogą być jak do innych steków

niedawno zacząłem smażyć i wychdzą bajka

ważne by mięsko było rożowe i soczyste

a tu robione na dwa sposoby przez Tomka

 

35 minut temu, slawek.xm napisał:

a tu robione na dwa sposoby przez Tomka

To dwie opinie.

Próbowałem obu. Minimalnie właściwszą jest zaczynanie na zimnej patelni. 

Wiele zależy od kaczki. Te hodowlane potrafią mieć tak grubą skórę, że i ta metoda średnio się sprawdza... 

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

steki  z piersi kaczki

a tu robione na dwa sposoby przez Tomka

 

pierwszy raz oglądam Polskie kucharskie YouTube i Tomek mi się bardzo spodobał!

Jutro kupuje i robię kaczkę "na zimno"

Edytowane przez xajas

podobają mi się te proste dania 🙂

program na caly tydzień gotowy

 

- Pieczone ziemniaki z sledziami

- Karkówka z pęczakiem

Edytowane przez xajas
Gość

(Konto usunięte)



podobają mi się te proste dania
program na caly tydzień gotowy
 
- Pieczone ziemniaki z sledziami


Moja wersja - na leniwca ;)

Lisner - Śledź w śmietanie (z cebulką i jabłkami).
Młode ziemniaczki, umyć i do mikrofalówki (program Potatoes) - bez nakłuwania, ale pod przykryciem na wszelki wypadek.
I wychodzimy z kuchni.

Gdzieś tak po godzinie czy półtorej, jak nam się przypomni, wyjmujemy kartofelki z mikrofalówki, przecinamy na pół i wyciskamy miąższ.
Dodajemy zawartość opakowania śledzików, mieszamy i... niebo w gębie :)

Gość

(Konto usunięte)
A jak to jest ze zdrowotnością produktów przyrządzonych w kuchence mikrofalowej?
 
Dla zdrowotności, to wiadomo, że zmrożona wódeczka ;)
No jak to jest?
Nie znam się na tym, ale ziemniaczki w mundurkach robię tak jak opisałem.

I co jest zdrowsze, grill węglowy, gazowy czy elektryczny dwustronny?
Godzinę temu, tomek4 napisał:

Dla zdrowotności, to wiadomo, że zmrożona wódeczka 😉

Jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, to trudno o głupszy pomysł niż zmrożona wódka.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, tomek4 napisał:

Ależ oczywiście, piewco zdrowego odżywiania

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2ca58f6c0e6ba90372da49bd2c1294a6.jpg

Ja nie pisałem, że ten zestaw klasyczny jest zdrowy, a i tak jest zdrowszy od mrożonej wódki.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Tak, oczywiście. Taki trochę Makłowicz ;)


Nie znalem go, ale poszukalem w utube i znalazlem. Rzeczywiscie troche podobni i to tez uciecha mu sie przysluchiwc

BTW. Dzis byla „powrorka z rozrywki“.
Poniewaz kaczki jeszcze nie mialem, musialem sie zadowolic filetem wolowym z woku

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )


All you need


IMG_2821.thumb.jpg.0f09a398ea5a0e7d1eb7014641ba71c2.jpg
Ale po kolei

Zaczynamy od mieska.
Skrawki fileta marynowane w sosie sojowym, oleju sezamowym i troche cukru, a pptem natarte maka ziemniaczana
IMG_2822.thumb.jpg.29aeb2f2cf5fb189b2e222cd527765e9.jpg

Warzywa to papryka, cebula, fasolki…

IMG_2823.thumb.jpg.22c7855aa233393120db6188451963ab.jpg

Pieczarki, imbir i mlode cebulki

IMG_2825.jpg

Do tego sos z bulionu, sosu z czarnego pieprzu, sosu z ostryg, sosu sojowego, wino z ryzu, cukier, pieprz i sol.

IMG_2826.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.