Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel wpływający na brzmienie

J.Jerry

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, soundchaser napisał:

Można, ale nie każdy taki test przejdzie.
Sceptycy jak nie potrafią to piszą wtedy, że to jest poza progiem percepcji słuchowej. ?

Wałkował te swoje procedury porównawcze do znudzenia w wątku audio-mity, ale czy są wiarygodne?  ?

procedura bez testów to jak przepis, z którego nigdy nie przyrządziło się posiłku. Jeżeli nie przyrządzisz posiłku to skąd masz wiedzieć, czy przepis był dobry? Nie bez powodu napisałem testy i procedury, a nie same procedury.

19 minut temu, soundchaser napisał:

Niech będzie doktorek. Ale co mają te jego eksperymenty udowadniać w kontekście tego, o czym tu piszemy?
Poza tym wiesz jak to jest z tymi doktoratami i ich obronami? Podobnie jak z filmowymi oskarami. ?

Czekaj czekaj niech ja to sobie przypomnę.... a już wiem ma udowodnić to, że zmysł słuchu da się oszukać czego tak zawzięcie bronicie jak św krowy ?

18 minut temu, soundchaser napisał:

Zaiste pasjonujący temat...aż mi ciarki przeszły po plecach. ?

Wiem wiem, że ty wolisz ten pasztet od guru, a prawdziwą naukę masz- jak to kiedyś ująłeś:

W dniu 2.10.2017 o 21:44, soundchaser napisał:

Ja natomiast jestem inny - lubię sprawdzić na słuch. Naukę w tym momencie mam w dupie.

Bo jeśli coś słyszę, to nie wmawiam sobie, jak Ty, że to niemożliwe, bo nauka mówi coś odwrotnego, tylko wierzę swoim zmysłom

I kto jest bardziej podatny i ulega sugestii? Ja czy Ty?

Panowie nie chodzi o to, żeby się spinać, tylko chcecie konsekwencji to i Wy bądźcie konsekwentni. Starajcie się spojrzeć pełnym spektrum, a nie tak by argumentacja pasowała do Waszej teorii. Prawdą niewątpliwie jest to, że są ludzie, którzy przebarwiają, ale uwierzcie, że znajdziemy takich osób po obu stronach barykady ? Bycie rzetelnym w tym, co się robi jest pożądaną cechą nie tylko w audio ?

43 minuty temu, Adam_85 napisał:

Jak "słyszący" mają odpowiedzieć poprawnie, kiedy ich mózg płata im figle i próbuje niwelować różnice?

A tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przykład testu ABX w którym wykryto różnice pliki do testów dostarczył słyszący kable.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
21 minut temu, malikali napisał:

ma udowodnić to, że zmysł słuchu da się oszukać czego tak zawzięcie bronicie jak św krowy

Nikt nie broni tej tezy...coś Ci się znów pomyliło i jak zwykle konfabulujesz.
Są sytuacje kiedy nasz zmysł słuchu można oszukać (poczytaj sobie np. o efekcie Dopplera), jednak nie dotyczy to np. porównywania wpływu kabli na brzmienie, jeśli do tych porównań należycie przygotujemy się.

10 minut temu, soundchaser napisał:

Nikt nie broni tej tezy...coś Ci się znów pomyliło i jak zwykle konfabulujesz.
Są sytuacje kiedy nasz zmysł słuchu można oszukać (poczytaj sobie np. o efekcie Dooplera), jednak nie dotyczy to np. porównywania wpływu kabli na brzmienie, jeśli do tych porównań należycie przygotujemy się.

A w tej sytuacji jak opisałeś zawsze słuch jest oszukiwany tzn za każdym razem?

51 minut temu, Adam_85 napisał:

Ty uważasz się za wiarygodnego, czy opisałeś gdzieś swoje testy i ich procedury?

Nie muszę, nie wmawiam innym że za każdym przełączeniem jakiegoś elementu systemu powinni słyszeć zmiany tylko proponuję im procedury które umożliwiają wykrycie we własnym zakresie, własnym słuchem na własnym sprzęcie czy słyszą różnice. Mądrzy skorzystają a wierzący będą płacić za kolejne eksperymenty bez systematyki. Procedura porównawcza była przeze mnie wielokrotnie opisywana. Ostatnio pojawiły się nowe propozycje w postaci procedur różnicowych możliwe że jeszcze lepszych od tej którą ja kiedyś opisałem (nie mojej).

55 minut temu, soundchaser napisał:

Sceptycy jak nie potrafią to piszą wtedy, że to jest poza progiem percepcji słuchowej.

Czyżbyś negował istnienie progów percepcji ludzkiego słuchu? Mocne.

Godzinę temu, Adam_85 napisał:

Był dowód to czemu nie jest podwieszony?

A coś wiarygodnego Twojego, opartego o procedury jest gdzieś podwieszone?

33 minuty temu, Adam_85 napisał:

Panowie nie chodzi o to, żeby się spinać, tylko chcecie konsekwencji to i Wy bądźcie konsekwentni.

Byłeś kiedyś konsekwentny przy wykonywaniu testów porównawczych na ucho? 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Czyżbyś negował istnienie progów percepcji ludzkiego słuchu? Mocne.

Gdzie ja tak napisałem?
Czy sceptycy w każdym wpisie muszą przeinaczać słowa innych?
Próg słyszenia u każdego z nas jest inny.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Nadużywasz odpowiedzi na zasadzie obijania piłeczki.
To jest wybitnie niemerytoryczne. ?

25 minut temu, malikali napisał:

A w tej sytuacji jak opisałeś zawsze słuch jest oszukiwany tzn za każdym razem?

Tu jest mowa o próbkach, a nie np głośnikach, wzmacniaczach dacach czy kablach.

11 minut temu, soundchaser napisał:

To jest wybitnie niemerytoryczne.

Zaprezentuj coś swojego merytorycznego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

17 minut temu, Lech36 napisał:

Nie muszę, nie wmawiam innym że za każdym przełączeniem jakiegoś elementu systemu powinni słyszeć zmiany tylko proponuję im procedury które umożliwiają wykrycie we własnym zakresie, własnym słuchem na własnym sprzęcie czy słyszą różnice. Mądrzy skorzystają a wierzący będą płacić za kolejne eksperymenty bez systematyki. Procedura porównawcza była przeze mnie wielokrotnie opisywana. Ostatnio pojawiły się nowe propozycje w postaci procedur różnicowych możliwe że jeszcze lepszych od tej którą ja kiedyś opisałem (nie mojej).

Czyli są równi i równiejsi. Rady mile widziane, ale Twoje słowa bez pokrycia o tym jak wszyscy robią wszystko źle są nie na miejscu.

11 minut temu, Adam_85 napisał:

Rady mile widziane, ale Twoje słowa bez pokrycia o tym jak wszyscy robią wszystko źle są nie na miejscu.

Czy to nie Ty przypadkiem jesteś autorem słynnej formułki "wiem, ale nie powiem"? W moim przypadku opisana jest przynajmniej jedna z procedur umożliwiających prawidłowe porównanie wykrywające różnice przy pomocy ludzkiego słuchu.
Rady o tym jak zrobić prawidłowo technicznie porównawczy test odsłuchowy zawsze powinny być mile widziane, ale oczywiście będą osoby lub grupy które spróbują negować te metody bo hobbysta ma zawsze słyszeć różnice, bez względu na to czy one występują czy nie. Słyszenie różnic to motor napędowy biznesu.

11 minut temu, Adam_85 napisał:

o tym jak wszyscy robią wszystko źle są nie na miejscu.

A napisałeś kiedyś ze szczegółami jak robisz? Z opisów można domniemywać że nie robisz prawidłowo.

25 minut temu, Lech36 napisał:

Byłeś kiedyś konsekwentny przy wykonywaniu testów porównawczych na ucho? 

Wymagaj najpierw od siebie, później od innych ? to jest ta wiarygodność, o której pisze tymbardziej, że poczuwasz się do rozliczania innych.

Zawsze byłem konsekwentny, ale sklamalbym jakbym powiedział, że przez lata się niczego nie nauczyłem. Wiele się nauczyłem i nie zamierzam przestawać, mimo to u mnie systemie słyszalne są chociażby kable zasilające. Mam swoje własne zbudowałem je na podstawie rad pewnej mądrej strony, która fajnie technicznie tłumaczyła czemu warto zrobić tak, a nie inaczej. Przy okazji skorzystalem z kilku innych rozwiązań i jestem zadowolony. Ja pisałem wiele razy, że to robię dla siebie, dla zabawy, a nie dla innych ;-) Ty próbujesz być autorytetem w związku z tym na Tobie spoczywa dużo większy ciężar, a konsekwentny nie chcesz być to czemu się dziwisz, że ktoś Ci to wytyka?

5 minut temu, Lech36 napisał:

A napisałeś kiedyś ze szczegółami jak robisz? Z opisów można domniemywać że nie robisz prawidłowo.

Domniemywać to chyba Twoje drugie imię. Na podstawie tego, że wyłapuje różnice, stąd Twój wniosek :-)?

6 minut temu, Lech36 napisał:

Czy to nie Ty przypadkiem jesteś autorem słynnej formułki "wiem, ale nie powiem"? W moim przypadku opisana jest przynajmniej jedna z procedur umożliwiających prawidłowe porównanie wykrywające różnice przy pomocy ludzkiego słuchu.
Rady o tym jak zrobić prawidłowo technicznie porównawczy test odsłuchowy zawsze powinny być mile widziane, ale oczywiście będą osoby lub grupy które spróbują negować te metody bo hobbysta ma zawsze słyszeć różnice, bez względu na to czy one występują czy nie. Słyszenie różnic to motor napędowy biznesu.

"Wiem, ale nie powiem" to Ty sobie wymyśliłeś :-) Robiąc coś dla siebie, nie muszę wszystkim dzielić się z innymi, ale nie ma to żadnego związku z zastosowaną metodą porównawczą. Ja słucham muzyki uszami, w związku z tym jest to moje główne kryterium oceny. Normalnego człowieka takie rzeczy nie dziwią :-) 

Teraz, Adam_85 napisał:

mimo to u mnie systemie słyszalne są chociażby kable zasilające.

No widzisz, jak chcesz być merytoryczny i wiarygodny? Ten fragment to wyklucza.

2 minuty temu, Adam_85 napisał:

Ja pisałem wiele razy, że to robię dla siebie, dla zabawy, a nie dla innych

Robisz dla siebie, ale wciskasz voodoo innym.

3 minuty temu, Adam_85 napisał:

Ty próbujesz być autorytetem w związku z tym na Tobie spoczywa dużo większy ciężar, a konsekwentny nie chcesz być to czemu się dziwisz, że ktoś Ci to wytyka?

Widzisz i tu się mylisz, nie próbuję być autorytetem ale potrafię odróżnić naganianie na pewne zachowania od rzetelnego testu. Sam kiedyś taki zaproponowałem.

23 minuty temu, Adam_85 napisał:

Tu jest mowa o próbkach, a nie np głośnikach, wzmacniaczach dacach czy kablach.

I jaki wniosek masz z tego tytułu? Przecież test polegał na tym czy idzie wyłapać różnice na słuch w testach ABX

5 minut temu, malikali napisał:

I jaki wniosek masz z tego tytułu? Przecież test polegał na tym czy idzie wyłapać różnice na słuch w testach ABX

Ja tylko przytoczyłem Wasza argumentację. To już wersję ustalacie między sobą ?

7 minut temu, Lech36 napisał:

No widzisz, jak chcesz być merytoryczny i wiarygodny? Ten fragment to wyklucza.

Zapraszałem, mówiłem, że zaprezentuje, ale już się wypowiedziales, ze nie chcesz. Dla mnie i wielu osób powód odmowy jest oczywisty.

Robisz dla siebie, ale wciskasz voodoo innym.

Wciskam? Pokaż, w którym miejscu? Stwierdzeniem, że w moim systemie to robi różnicę wciskam coś innym? Na pewno wszystko dobrze?

Widzisz i tu się mylisz, nie próbuję być autorytetem ale potrafię odróżnić naganianie na pewne zachowania od rzetelnego testu. Sam kiedyś taki zaproponowałem.

Chcesz dowodów, ale sam niczego nie udowadniasz.. nie mam siły już z Tobą pisać. Twój brak konsekwencji sprawia, że mi się nie chce.

Ja tylko przytoczyłem Wasza argumentację. To już wersję ustalacie między sobą ?

Masz test wykonany czarno na białym, że jeśli są różnice realne, to można je wykryć więc nie rozumiem do czego pijesz teraz.

Nie udało się wam obalić, że ślepy test nie nadaje się do audio to już wiemy ?

2 minuty temu, malikali napisał:

Masz test wykonany czarno na białym, że jeśli są różnice realne, to można je wykryć więc nie rozumiem do czego pijesz teraz.

Nie udało się wam obalić, że ślepy test nie nadaje się do audio to już wiemy ?

Jeden test wrzucony w necie udowadnia, że się nadaje? Nie bardzo rozumiem ? tymbardziej nie wiem jak to się ma do Waszej argumentacji.

4 minuty temu, Adam_85 napisał:

Zapraszałem, mówiłem, że zaprezentuje, ale już się wypowiedziales, ze nie chcesz. Dla mnie i wielu osób powód odmowy jest oczywisty.

Najpierw zaprezentuj pomiary sygnału na wyjściu urządzenia na jednym kablu a potem na drugim. Jak wykryjesz różnicę to od razu udaj się na jakąś uczelnię techniczną żeby to zjawisko dokładnie zbadali.

Teraz, Lech36 napisał:

Najpierw zaprezentuj pomiary sygnału na wyjściu urządzenia na jednym kablu a potem na drugim. Jak wykryjesz różnicę to od razu udaj się na jakąś uczelnię techniczną żeby to zjawisko dokładnie zbadali.

Pętla działa jak ta lala, ile ma licznik?

7 minut temu, Adam_85 napisał:

Stwierdzeniem, że w moim systemie to robi różnicę wciskam coś innym?

To jest właśnie wciskanie, bo bez precyzyjnego opisu technicznego procedury porównawczej niczym innym nie może być.

Teraz, Lech36 napisał:

To jest właśnie wciskanie, bo bez precyzyjnego opisu technicznego procedury porównawczej niczym innym nie może być.

Aha, a Ty bez porównywania nie wciskasz innym czego nie słychać? Jesteś bardzo natarczywy. Ja natomiast próbuje zrozumieć wasza logikę i w zasadzie w tych dyskusjach wyłącznie nią się posługuje, co pewne osoby bardzo denerwuje ?

4 minuty temu, soundchaser napisał:

To jest już mega-manipulacja.

Tak, z Waszej strony jest permanentna manipulacja ;-). 

11 minut temu, Lech36 napisał:

No widzisz, jak chcesz być merytoryczny i wiarygodny? Ten fragment to wyklucza

To zależy Lechu co dla kogo jest wiarygodne i merytoryczne.

Jeden test wrzucony w necie udowadnia, że się nadaje? Nie bardzo rozumiem ?

Tak 21 prób 100% zgodności, no chyba nie powiesz mi, że to przypadek ?

1 minutę temu, Adam_85 napisał:

Aha, a Ty bez porównywania nie wciskasz innym czego nie słychać?

Zachęcanie do robienia własnych testów porównawczych opartych na procedurach nazywasz wciskaniem? Świat się kończy.

Jesteś bardzo natarczywy.

Natarczywy? 

4 minuty temu, Adam_85 napisał:

Ja natomiast próbuje zrozumieć wasza logikę i w zasadzie w tych dyskusjach wyłącznie nią się posługuje, co pewne osoby bardzo denerwuje

Proponuję żebyś zaczął od zrozumienia własnej logiki choć po Twojej natarczywości wątpię żeby to było możliwe.

8 minut temu, Lech36 napisał:

Jak wykryjesz różnicę to od razu udaj się na jakąś uczelnię techniczną żeby to zjawisko dokładnie zbadali.

Puknij się w czoło. Myślisz, że tam nie mają nic do roboty poza badaniem tego, że ktoś słyszy różnicę między kablami? ?

2 minuty temu, malikali napisał:

Tak 21 prób 100% zgodności, no chyba nie powiesz mi, że to przypadek ?

Ja nie pytam o zgodność, a o wiarygodność, która Wy w kółko podwazacie. To też działa w dwie strony.

6 minut temu, Adam_85 napisał:

Ja natomiast próbuje zrozumieć wasza logikę

W rozumowaniu sceptyków nie ma żadnej logiki, poza uporczywym negowaniem wszystkiego czego sami nie słyszą, albo uważają, że tego nie słychać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.