Skocz do zawartości
IGNORED

brumienie po wymianie lampy

sylwiusz

Rekomendowane odpowiedzi

czołem

z prośbą o pomoc. Konstrukcja DIY na dwóch EL84 i jednej ecc83.  Chciałem zainwestować w lepsze lampy i przy zmianie el84 na lepsze wszystko poszło bezbólowo i dźwięk się poprawił i to znacząco a dodaktowo żadnych brumów, szumów itd. nawet z uchem w głośniku tak jak przed wymianą.

Jak to mówią lepsze jest wrogiem dobrego dlatego kupiłem nową ecc83 i po wymianie w obu głośnikach jest brum, delikatny słyszalny z 5-10cm ale jest. Kręcenie potencjometrem nie wpływa na jego głośność.

Jakieś pomysły - czyzby nowa lampa ecc83?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/143368-brumienie-po-wymianie-lampy/
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, sylwiusz napisał:

czołem

z prośbą o pomoc. Konstrukcja DIY na dwóch EL84 i jednej ecc83.  Chciałem zainwestować w lepsze lampy i przy zmianie el84 na lepsze wszystko poszło bezbólowo i dźwięk się poprawił i to znacząco a dodaktowo żadnych brumów, szumów itd. nawet z uchem w głośniku tak jak przed wymianą.

Jak to mówią lepsze jest wrogiem dobrego dlatego kupiłem nową ecc83 i po wymianie w obu głośnikach jest brum, delikatny słyszalny z 5-10cm ale jest. Kręcenie potencjometrem nie wpływa na jego głośność.

Jakieś pomysły - czyzby nowa lampa ecc83?

pozdrawiam

Najlepiej sprawdzić/porównać ze starą ecc83, chyba nie wyrzuciłeś? ?

Marek

• Moderatorzy
3 godziny temu, sylwiusz napisał:

starej ecc83 eliminuje problem

A jak brzmieniowo wypada porównanie lamp? Daj tej nowej trochę czasu niech się dobrze wygrzeje. Jeśli słychać brum tylko 10 cm od głośnika a z miejsca odsłuchu nie, to bym sobie tym głowy nie zaprzątał, wcale nie musi on świadczyć o tym że lampa jest zła.  

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Ależ oczywiście, że tak. Tak, niektóre lampy potrafią lekko szumieć. Tak, w niczym to nie przeszkadza podczas słuchania. Tak, niekiedy walory soniczne lampy górują nad jej szumem ?

Gość

(Konto usunięte)

Niestety jak Kolega wygrzeje lampę to już jej nie zareklamuje. 

Ponadto Kolega chciał polepszyć brzmienie zestawu, a porady "a komu to przeszkadza", chyba nie o to chodziło.

Lampy owszem mogą szumieć/brumieć (jak tam to zwał), ale nie przez głośniki.

14 godzin temu, sylwiusz napisał:

czyli lampa. powrót do starej ecc83 eliminuje problem. Kurde nowa lampa za kupę  kasy.

Jakiej firmy jest ta lampa?

moze a nowa ma wyższe wyniki w pomiarach i to czego nie nagłosnila stara słabsza lampa, to ta nowa juz uwidacznia.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Spróbuj podnieść lub przechylić wzmacniacz w którąś stronę. Czasem pomaga.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

W dniu 19.03.2019 o 14:37, sylwiusz napisał:

dzięki będę kombinował. Jednocześnie mogę polecić ECC83 Gold Lion - lampa podciąga wysokie i średnicę, bas lepiej kontrolowany.

Względem jakiej lampy? Co miałeś wcześniej?

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.