Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze, że moje Yary Superior zbudowane są na solidnych podzespołach:), dlatego pewnie lepiej graja od Tempo6

O tak, w koncu Yary sa Superior, musi byc lepiej. Swego czasu krytykowano firme WLM, za wkladanie do obudow tanich przetwornikow z papieru. Moze sa tanie, ale aplikacja jest tak udana, ze finalny dzwiek jest swietny, extra sie tego slucha. Ceny nie graja, metki tez nie. Kto sluchal, ten wie!

O tak, w koncu Yary sa Superior, musi byc lepiej. Swego czasu krytykowano firme WLM, za wkladanie do obudow tanich przetwornikow z papieru. Moze sa tanie, ale aplikacja jest tak udana, ze finalny dzwiek jest swietny, extra sie tego slucha. Ceny nie graja, metki tez nie. Kto sluchal, ten wie!

Dokładnie, najważniejsze jest zadowolenie właściciela z posiadanego sprzętu.

Panowie, ja się nie znam na cenach komponentów ale gdzieś wyczytałem że głośniki są produkowane dla Audio Physic wg ich specyfikacji, wnioskuje więc że nie ma ich w normalniej sprzedaży. Jeżeli się mylę to proszę o wyjaśnienie. Jeżeli okaże się że się mylę to poproszę o ceny lub linki do głośników zastosowanych w Tempo 6.

Pieniądze nie grają !

Panowie, ja się nie znam na cenach komponentów ale gdzieś wyczytałem że głośniki są produkowane dla Audio Physic wg ich specyfikacji, wnioskuje więc że nie ma ich w normalniej sprzedaży. Jeżeli się mylę to proszę o wyjaśnienie. Jeżeli okaże się że się mylę to poproszę o ceny lub linki do głośników zastosowanych w Tempo 6.

Dobre pytanie:)

Z tego co czytałem, nie mozna kupic dokładnie takich samych. Średniotonowiec to głosnik Audio Physica, a wysokotonowiec to modyfikowana zgodnie z ich specyfikacja Vifa.

To skąd wiadomo że są tanie komponenty jak ich nie ma w sprzedaży i w żaden sposób nie można ich wycenić ?

Ja wprawdzie tego nie napisałem, ale ogólnie jest tak, ze kazde komponenty mozna uznac za tanie w porównaniu z finalnym kosztem kolumny. Bo co jest takiego drogiego w głosnikach kosztujacych 20-50-100 tysiecy... Ceny sprzętu to temat wielokrotnie poruszany na forum, bo prawda jest taka, że są chore. Ale tak jak już pisałem, dotyczy to wszystkich producentów. Wszyscy przeginają, każdy musi zarobić, producent, dystrybutor, sklep. Z tego trzeba pokryć koszty reklam, wszelkich Audio Show, gwarancji, dlatego zastanawiając się nad ceną Tempo 6 czy Krella, można dojść do wniosku, że cena jest chora., bo de facto jest. Pisanie o tym w kontekście AP jest zwyczajnie nie sprawiedliwe, bo robią tak wszyscy wykorzystując tanie komponenty i często chińskie rączki. A 2 metry kabla sieciowego za 6 tysięcy jest okay? To jest dopiero perwersja...

Może wrócimy do tematu, ja zaglądam na forum codziennie ale piszę tylko jak mam coś ciekawego do napisania. Zauważyłem pewną zależność a mianowicie Audio Physic był wszędzie cacy jak nie miał za dużej konkurencji, powyskakiwały teraz Xaviany, Amphiony i inne podobne i zaczęła się nagonka na AP. A prawda jest taka że seria AP HiEnd ma droższe budy od całych kolumn innych producentów w tym przedziale cenowym.

„Wzmacniacze” na forum wykonują jak widać dobrą robotę.

Mario_77 masz rację że koszty wyprodukowania są niższe od cen sklepowych ale to jest chyba zrozumiałe i logiczne.

Pieniądze nie grają !

No wlasnie, wzmacniacze wchodza teraz do prawie kazdego klubu i robia burdel. Dlatego jestem za natychmiastowym blokowaniem takich pbaranow. W koncu po kiego wchodzic do klubu i pisac negatywnie na marke? Byla taka jatka w klubie Hegla, teraz widze, ze co niektorzy wchodza z buciorami do tego klubu. Moj rada...blokowac chamstwo.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wzmacniaczy nie wyeliminujesz niestety a pełno ich na forach, opiniach ceneo, skąpiec itd. Nie można też dopuścić do banowania każdego kto coś skrytykuje ale pieniaczy banować !

Pieniądze nie grają !

Nie, ale po co kto wchoidzi w fanklub i objezdza marke? Co innego inne topiki, ale w fanklubach?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nie, ale po co kto wchoidzi w fanklub i objezdza marke? Co innego inne topiki, ale w fanklubach?

Ja sobie myślę, że można odnieść się również w negatywnym tonie, przecież każdy ma prawo do własnego zdania, ale Frywolny jest wyjątkowo chamski, on po prostu wchodzi, zdejmuje spodnie, sra na sam środek i zostawia po sobie smród. Budka z piwem, a nie forum, niektórzy po prostu źle trafili. Zdrowy psychicznie człowiek, który ma udane życie, zwykle jest w miarę zrównoważony, ale kilku kolesi tutaj wyjątkowo lubi burdy. Taki ekwiwalent audiofila kibola, przyjść, zrobić zadymę i mentalny koń zwalony...

Mario_77 masz rację że koszty wyprodukowania są niższe od cen sklepowych ale to jest chyba zrozumiałe i logiczne.

Jasna sprawa, chodziło mi o ogromny rozrzut między kosztami produkcji, a finalną ceną. Wiadomo, nikt w branży nie jest filantropem i robi to w celach zarobkowych.

Taki ekwiwalent audiofila kibola, przyjść, zrobić zadymę i mentalny koń zwalony...

Mario_77 za ten tekst masz Oscara :):):):)

Panowie! sprzęt macie zajebioza, nie ma co się roztrząsać nad budową i kosztami produkcji super kolumn, teraz tylko pozostaje powalczyć z ... no właśnie, wszystko jest w dziale "Akustyka", bo te kolumny u co niektórych mają nie w pełni wykorzystany swój potencjał, a w naprawdę odpowiednich warunkach - pomieszczeniach przystosowanych akustycznie potrafią naprawdę wiele.

Gregor, jak tam Jolidka, jakie sa Twoje odzucia po czasie? Przywykles do dzwieku pewnie, to najlepszy moment, zeby napisac kolegom, czy w dzwieku Ci czegos nie brakuje. Jesli nie chcesz sie tutaj uzewnetrzniac, napisz mi ze dwa slowa na priw. Jak z basem na lampie?

Gregor, jak tam Jolidka, jakie sa Twoje odzucia po czasie? Przywykles do dzwieku pewnie, to najlepszy moment, zeby napisac kolegom, czy w dzwieku Ci czegos nie brakuje. Jesli nie chcesz sie tutaj uzewnetrzniac, napisz mi ze dwa slowa na priw. Jak z basem na lampie?

Poszły dwa słowa.

Mam dwa pytania dla użytkowników:

- Czy faktycznie modele AP z bocznymi głośnikami są tak wrażliwe na ustawienie, akustykę i pojawiające się problemy z basem, czy jest to po prostu powiedzmy na poziomie standardowych rozwiązań z BR z tyłu?

- Czy sensowniej w kwocie, powiedzmy 6 tys zł, kupić używane Virgo III, czy nowe ze sklepu Yara Superior II? Wiem, że Virgo to droższe modele, ale czy na przestrzeni 10 lat, technologia w AP nie poszła tyle do przodu, że się to zaciera?

Z tego co czytałem, nie mozna kupic dokładnie takich samych. Średniotonowiec to głosnik Audio Physica, a wysokotonowiec to modyfikowana zgodnie z ich specyfikacja Vifa.

Sredniotonowy dla AP wykonuje Wavecor - to w sumie całkiem skomplikowana koknstrukcja z podwójnym koszem i nie jest sprzedawana innym producentom nie wiem więc skąd wzięła się opinia że są tanie.

- Czy faktycznie modele AP z bocznymi głośnikami są tak wrażliwe na ustawienie, akustykę i pojawiające się problemy z basem, czy jest to po prostu powiedzmy na poziomie standardowych rozwiązań z BR z tyłu?

- Czy sensowniej w kwocie, powiedzmy 6 tys zł, kupić używane Virgo III, czy nowe ze sklepu Yara Superior II? Wiem, że Virgo to droższe modele, ale czy na przestrzeni 10 lat, technologia w AP nie poszła tyle do przodu, że się to zaciera?

Wszystkie głośniki są wrażliwe na ustawienie i akustykę. Najlepiej to mieć osobny pokój do odsłuchu i wyjechać głośnikami do połowy pokoju. Jednak nasze realia są inne (przynajmniej moje). Głośniki które dmuchają do tyłu są odrobinę szybsze od tych dmuchających w dół .

Może zadaj sobie pytanie czy gdybyś wygrał w totka 10 mln to zmieniłbyś głośniki ba nawet cały sprzęt na inny, czy pozostałbyś przy tym co masz. Dla mnie Virgo to kultowe głośniki i grają lepiej tak jak np. poiunt source 5-1 JMLAB od obecnie produkowanych FOCALI.

Koledzy też chcieliby poznać wrażenia z odsłuchu tego wzmacniacza:)

Słuchaj Tomter nie chciałem się wypowiadać na forum bo akurat przymierzam się do poważnego remontu salonu, który wszystko zmieni. Ze wzmaka i zestawu jestem bardzo zadowolony i nawet nie myślę o zmianie, ale o tym jak to gra/zagra napiszę po remoncie bo wtedy warunki będę miał zbliżone do w miarę odpowiednich akustycznie, Może nie będzie idealnie ale chociaż w niewielkim stopniu trzeba do tego dążyć i wyciągnąć ze sprzętu ile się da, bo jak narazie to mi to gra chyba w 50% swoich możliwości oczywiście w tych warunkach które mam :) a gra nieźle. Nie tak dawno przeniosłem sprzęt do pokoju prostokątnego zrobiłem tam prowizoryczną adaptacje, umiejscowiłem tam gdzie trzeba trochę paneli tłumiących i takie tam..... i powiem Ci że szczęka mi opadła, raz że co ten sprzęt potrafi a dwa jaki wpływ mają warunki i pomieszczenie. Także z niecierpliwością czekam na remoncik i wtedy się wypowiem szerzej na temat zestawu.

Miewałem różne kolumny, dmuchające do tyłu Dali, do przodu podstawkowe Mission, a teraz Virgo II.

Z każdymi podobny problem z doborem miejsca i do absolutu wciąż daleko.

Ale to nie wina kolumn tylko za małego pomieszczenia, w którym trudno zapanować nad basem. Ot, fizyka. Nic więcej ...

Jakby mieć salon ~200m2 o nieregularnych kształtach byłoby łatwiej, ale tyle to nie ma nawet cały mój blok na jednym poziomie ;o) więc nawet nie zaczynam wyburzania ścian.

PS. Virgo III za szóstkę chyba trudno znaleźć ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

W 200m problemu z basem by nie bylo bo basu by nie bylo:)

Długo szukałem kolumn do mojego "nieszczęsnego" pomieszczenia, właśnie ze względu na trudności z opanowaniem basu (dudnienia) i odbić, dopiero Yary II Superior dały radę. Zniknął problem ( no może nie do końca) ale brzmienie zaakceptowałem. Wszystkie kolumny z basrefleksem z tyłu, brzmiały koszmarnie szczególnie przy głośniejszym słuchaniu.

Witam,

właśnie stałem się posiadaczem Virgo II i w związku z tym mam pytanie do posiadaczy tychże , tudzież Virgo I.

Czy ktoś z was opracował lub posiada osłonę na woofery? Nie do końca ufam swej kochanej córce :-) i nie chciałbym by coś im się przytrafiło...

pozdrawiam

Pozostaje chyba własna inwencja i sprawne ręce wyposażone w dobre narzędzia :o)

Łatwo nie będzie...

Może wymiana śrub mocujących na takie, do których przypina się maskownice?

Pozostanie "tylko" wykonanie maskownic.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Witam,

właśnie stałem się posiadaczem Virgo II i w związku z tym mam pytanie do posiadaczy tychże , tudzież Virgo I.

Czy ktoś z was opracował lub posiada osłonę na woofery? Nie do końca ufam swej kochanej córce :-) i nie chciałbym by coś im się przytrafiło...

pozdrawiam

Ogrodzenie pod napięciem proponuje!

• 3 tygodnie później...

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.