Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

To te maleństwa w RA Cronus Magnum to KT120!? Mario, hub01, ten amp tworzy już jakąś synergię z waszymi AP?

Drugie pytanie to o ile Tempy 25 są lepsze od T6? Czy warto dopłacać?

Tak, to lampy KT 120 i w moim odczuciu tworzą doskonały duet a AP Tempo 6. Tempo 25 nie są ani lepsze ani gorsze, po prostu inne. Ja najpierw kupiłem 25tki, ale w końcu je oddałem i wymieniłem na 6stki. Góra pasma w 25-tkach nie do przyjęcia jak dla mnie. W sklepie tego nie słyszałem, zapuściłem audiofilskie kawałki, a te brzmią zwykle dobrze lub bardzo dobrze zawsze i wszędzie. Natomiast na znakomitej większości nagrań góry mi zwyczajnie brakowało, była wycofana, stłumiona, nie słuchało się tego przyjemnie. Ktoś tu je nawet ma i je zachwalał, ale to nie mój dźwięk. Ja lubię dźwięczną, perlistą i zdrową górę. Nie lubię wycofania tego fragmentu pasma, efektu przytkanych uszu. Swego czasu korespondowałem nawet ze Stryjeckim na ten temat, miał identyczne spostrzeżenia, a jako fan AP, 25tki nigdy nie pojawiły się w HiFi i Muzyce, bo zwyczajnie je zjechał na sąsiednim forum. To oczywiście nie świadczy o tym, że są do dupy, komuś się może tak dźwięk podobać, jednak ja podziękowałem. Jak się cofniesz parę stron w tej zakładce, znajdziesz te zapiski porównań i wniosków Tempo6 vs Tempo25.

To było właśnie tak, mam identyczne odczucia: Ale masz Tempo 25 czy Tempo6? Ruszylismy watek na forum Hi-Fi i muzyka. Stryju pisze, ze w Virgo25 jest lepiej zaaplikowany ten wysokotonowiec, ale nadal slychac przymulenie. Poczytaj co tam popisalismy. Ja swoich 25-tek sluchalem dosc sporo. Wiele tam niedomaga w mojej ocenie w pasmie wysokotonowym. Na audiostereo w watku: Lubuskie Odsluchy, ludzie napisali to samo co czuje. Malo rozdzielcza, przytlumiona gora pasma. Stryju to fajnie ujal, mam dokladnie zbiezne odczucia. Pozwole sobie zacytowac, choc wyrocznia sa tylko moje uszy a do forum odwoluje sie wylacznie, jesli mi cos nie gra i sprawdzam czy tylko mnie, czy takze innym. Tak wiec:

"OK. Niech będzie rzeczowo.W porównaniu z Tempo VI, Tempo 25 gra matowo. Bez blasku w górze i przez to swobody.

Wysokich tonów jest mniej, ale bardziej przeszkadza mi ich charakter. Sa zbyt wyłagodzone, przytłumione. W ogole dzieje sie z nimi cos dziwnego. O ile w nagraniach z eksponowana górą (jak Stockfish) wydaje się, że wszystko mieści sie w normie, to w 95% realizacji góra jest po prostu cofnięta i sprawia wrażenie uwiązanej, zakrytej jakims filtrem.

W skrajnych przypadkach taka prezentacja mnie po prostu drażni, bo muszę sie wysilać, żeby cos usłyszeć.

Jeżeli Tempo VI jest jasne, to zdecydowanie wole taki dźwiek, zdrowy i przejrzysty.

Klopot polega, że jeżeli będziecie słuchać Tempo 25 w sklepie "z przewodnikiem", który bedzie Wam objasniac, ze przecież słychać te dzwoneczki i talerze, to możecie ulec sugestii.

Mi jednak ciągle czegos w tej górze brakuje. Rozumiem, że kolumny za wszelką cene unikaja agresji i chocby odrobiny krzykliwości, staraja sie być bardziej "lampowe" od lampy. Byc może to sie udało, ale jak dla mnie wylano dziecko z kąpielą.

Bo w wielu gatunkach muzyki i wielu nagraniach ta agresja jest wartością, a pozbawienie jej jest sztucznym zabiegiem.

Dźwiek coś cały czas "blokuje" i tłumi.

Oczywiście, mozna to poprawiać jasna elektronika (jak chociażby Creek), ale do efektu z Tempo VI i tak sie nie dojdzie.

Nowy tweeter gra trochę lepiej w Virgo. Nadal słychać przytłumienie, ale pasmo jest bardziej wyrównane. To daje nadzieje, że byc może poprawia konstrukcje, bądź aplikację. Problem w tym, że konstruktor jest tweeterem zachwycony i nie przyjmuje słów krytyki. Według niego, nowa konstrukcja jest pod każdym względem dwa razy lepsza od starej"

Tu są te nasze dyskusje i przemyślenia: http://www.audiostereo.pl/fan-club-audio-physic_39643.html/page__st__450

Witam

Czy ktoś może łączył AP Avanti z BMC?

Rozważam taka opcje.... Może jakieś info ktoś ma?

Takiego polaczenie nie slyszalem, natomiast slyszalem ten piec z Sonus Faber Cremona M. Coz, potezna brzmienie, taka troche amerykanska stylistyka. Nie jest to subtelny piecyk, w ktorym liczy sie detal i srednica. W moim odczuciu jest to piec do kolumn, w ktorych brakuje nieco basu. Wtedy BMC swoja sila, zdecydowaniem, kopnieciem wypchnie te czesc pasma i ja uzupelni. Nie jest to jednak wzmacniacz dla milosnikow pieknej i kremowej srednicy, perlistych, napowietrzonych wysokich tonow, czy lampowej stylistyki. Mocne, potezne, dynamiczne brzmienie, z pewnoscia z ogromna makrodynamika, ale juz nie mikrodynamika. To taki troche Pudzianowski na parkiecie. Moze sie podobac, ale do plasow Maseraka bedzie mu daleko. Krotko mowiac, jesli lubisz pierdolniecie, dyskotekowa sile, moc, a na drugim planie stawiasz reszte spraw, to bedziesz zadowolony. To jest dobry piec, ale specyficzny. Jesli nie boisz sie lampy, a masz troszke grosza w kieszeni sprobuj sprawdzic jakas lampe. Moze cos z firmy Octave lub Audio Research o ile budzet pozwala. W kwocie 20 tysiecy mozna by tez pojsc w marke Rogue Audio i monobloki (para 23 tysiace bodajze). 180 wat z lampy to juz nie przelewki, a AP lubia prad, choc mega trudne do wysterowania nie sa. Ze slabym piecykiem nie pokaza jednak calosci swoich walorow. Wszystko zalezy od tego, czego w dzwieku szukasz. Nie ma zlych urzadzen, sa tylko niedopasowane do gustow.....i kieszeni :):)

rogue_audio_m_180_front.JPG Cos takiego na przyklad....

• 2 tygodnie później...

Panowie,

Potrzebuje do świąt kupić nowe, (walnut lub ebony) Tempo 6 w cenie do 8 k

Czy możecie kogoś polecić, np z forum ?

Pozdrawiam maniaków AP

Edytowane przez birgman

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Panowie,

Potrzebuje do świąt kupić nowe, (walnut lub ebony) Tempo 6 w cenie do 8 k

Czy możecie kogoś polecić, np z forum ?

Pozdrawiam maniaków AP

W Elektropunkcie w bydgoszczy mają wyprzedaż i są tam Tempo 6 chyba w orzechu ale ex demo

kolego Birgman....

ja kupowałem u gościa z Głogowa jakieś 100km w dół od Poznania swoje tempo 6. Jest też na forum ale zapomniałem pod jakim nikiem. Gość godny polecenia płaciłem trochę więcej niż 8k ale były nowe. Gość wydaje się tematyczny i wie o co chodzi wytłumaczy jak czegoś nie wiesz. musisz podpytać jeszcze kogoś z forum może ktoś też u niego kupili to powiedzą coś więcej.

Wielkie Dzięki za podpowiedzi.

Mam nadzieję niedługo zgłosić swój akces z AP ...

Łamię się jeszcze nad Scorpio 2

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Z reguly w kazdym sklepie mozna te 15-20 procent urwac. W Korisie w Poznaniu rowniez, przynajmniej na AP. Nawet w czasach, gdy kosztowaly 12600, mozna je bylo kupic za dyche. Tak wiec osiem kola to realna cena, moze z lekkim haczykiem. Pytanie jeszcze jaki masz pokoj, jesli ponizej 20 metrow to kupowanie Skorpio nie ma sensu. Te do swobodnego oddechu potrzebuja pare metrow wiecej.

Witajcie

Miał ktos z Was okazje słuchać Virgo 25 lub 25 Plus. Ewentualnie czy porównywał z Tempo 25?

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Pokój 25 m2 otwarty na jadalnie, z dążeniem jednak do powiększenia lokum co jest coraz bardziej realne ...

Stąd też wzmianka o Scorpio 2.

Co do urywania około 20 %

- to Polskie sklepy nawet jeśli chodzi o kolumny schodzące z rynku (bo wchodzą nowe rocznicowe np Tempo 25 czy Scorpio 25) to i tak nie znają znaczenia słowa WYPRZEDAŻ.

Dystrybutor Audiosystem to w ogóle traktuje klienta z Dychą na wydanie jak dzieciaka, jeden z jego pracowników powiedział mi np że Tempo 6 będą nadal produkowane specjalnie na Polskę bo niby takim Hitem u nas są .... ;-)))

Więc wyprzedaży nie będzie POMIMO że:

- na Oficjalnej stronie AudioPhysic.de modele np Tempo 6 już nie występują

- same sklepy zaopatrujące sie u polskiego dystrybutora informują klientów że Tempo 6 to już praktycznie końcówka sprzedaży ....

Całkiem możliwe, że Tempo 6 w ogóle się dobrze sprzedają. O Tempo 25 nie było i nie jest jakoś głośno, przynajmniej nie ma tyle mlaskania ile było w przypadku szóstek. Być może sam producent nadal tłucze szóstki, bo 25tki nie dają mu takich pieniędzy jakich się spodziewał, choć faktycznie na stronie AP już od dawna ich nie ma. Miałem i jedne i drugie teraz mam i jak dla mnie brzmienie szóstek jest dużo bardziej uniwersalne. No ale każdy ma inaczej. Brzmienie 25tek to kompletnie nie moje granie, choć ma swoich zwolenników. Co ciekawe z tego co wiem, recenzja Tempo 25 nie pojawiła się w ani jednym polskim periodyku. To dziwne, bo po szóstkach do dziś pozostał reklamowy ślad i w ogóle było bardzo głośno, a samo AP miało dobry PR w Polsce. O nowych seriach i jubileuszowych dwudziestkach piątkach jakoś cichutko. Ukryte perełki, czy po prostu nikt nie chce dobrze o nich napisać? Wiadomo powszechnie, że na łamach krytykować nie wolno, bo się dystrybucja obrazi, więc może temat obejść łukiem i pominąć milczeniem.....? Gdybym dziś miał w każdym razie do wydania 10-15 tysięcy na kolumny, to musiałbym szukać gdzie indziej, bo kosmiczny gwizdek w obecnych modelach AP po prostu mi się nie podoba.

PS. przy 25-30 metrach już można się pobawić w Scorpio.

W cuda produkcji pewnych modeli specjalnie dla Polandu to ja specjalnie nie wierzę .... :-)

W de też coraz trudniej o pelną kolorystykę schodzących modeli co świadczyć może o czyszczeniu i nie zupełnianiu magazynów.

A jeśli w cenie nowych Tempo 25 można kupić nowe Scorpio 2 to dla mnie wybór jest banalnie prosty - biore Scorpio.

W myśl zasady Nowsze jest wrogiem Dobrego - czy jakoś tak

Witam,

wstępuję do klubu audiophysica,

posiadam obecnie Virgo 25 i elektronike BMC,

nie narzekam na nowego twetera z seri 25, poprzednio miałem tempo 25, zamieniłem na virgo z powodu dużego pokoju,

gra teraz lepiej.

Ktoś wyżej napisał o seri 25, że nie była testowana w polskiej prasie, jednak pojawiło się trochę testów np w audio-video: sitara 25, step 25,

gdzie obie wypadły bardzo dobrze, oraz virgo 25 w hi-fi i muzyka zdobyły wyróżnienie, naprawdę zasłużyły.

Pozdrawiam

No i przeniosłem się z Tempo 6 do mniejszego pomieszczenia (16 m2). Wieczór spędzony na ustawianiu zgodnie z zasadami AP.

Przyznam, że jest fajnie, choć nie ukrywam, że bałem się tej zmiany po pomieszczeniu koło 25 m2.

Plus mniejszego pokoju jest taki, że jest tylko mój i tylko do słuchania (czasami przy okazji jakaś pisanina). Mogłem swobodnie wyjechać kolumnami na środek.

Pewnie trochę potrwa szukanie właściwego ustawienia. No i jeszcze ściana za kanapą została do zagospodarowania bo jest pusta. Muszę pomyśleć nad jakimiś ustrojami ;-).

Czekam też na półki na płyty z grubej pleksy.

W końcu można spokojnie posłuchać muzyki po północy nie tylko na słuchawkach ;-)

Witajcie

Miał ktos z Was okazje słuchać Virgo 25 lub 25 Plus. Ewentualnie czy porównywał z Tempo 25?

Virgo 25 gra zdecydowanie lepiej od tempo 25 to inne dojrzalsze granie w każdym paśmie. większy rozmach, głębia. gdybyś chciał porównać tempo 6 vs tempo 25 to można się dopominać o szczegóły. virgo 25 plus nie słuchałem ale pewnie do zwykłych 25 to pewnie kosmetyka.

No i przeniosłem się z Tempo 6 do mniejszego pomieszczenia (16 m2). Wieczór spędzony na ustawianiu zgodnie z zasadami AP.

Przyznam, że jest fajnie, choć nie ukrywam, że bałem się tej zmiany po pomieszczeniu koło 25 m2.

Plus mniejszego pokoju jest taki, że jest tylko mój i tylko do słuchania (czasami przy okazji jakaś pisanina). Mogłem swobodnie wyjechać kolumnami na środek.

Pewnie trochę potrwa szukanie właściwego ustawienia. No i jeszcze ściana za kanapą została do zagospodarowania bo jest pusta. Muszę pomyśleć nad jakimiś ustrojami ;-).

Czekam też na półki na płyty z grubej pleksy.

W końcu można spokojnie posłuchać muzyki po północy nie tylko na słuchawkach ;-)

BobW ..... no i jakie wrażenia po zmianie pokoju, jest lepiej czy gorzej ? ...pisz człowieku bo jestem ciekaw ;)

BobW ..... no i jakie wrażenia po zmianie pokoju, jest lepiej czy gorzej ? ...pisz człowieku bo jestem ciekaw ;)

Hmm. Już piszę by nie narażać na męczącą ciekawość ;-). Zacznę tak - nie jest źle. Odnoszę wrażenie, że jest inaczej ale nie jest gorzej.

Fakt, że musiałem trochę poszukać odpowiedniego ustawienia i wyjechać kolumnami bardziej na środek pokoju, bo na początku bas był "buczący". Ale ustawienie zgodnie z regułami AP pozwoliło na wyeliminowanie tego mankamentu.

Odsunąłem kolumny od tylnej ściany i od bocznych, stoją tak mniej więcej na 1/4 1/3 długości pokoju. Gdyby nie to, że pokój jest tylko na moje potrzeby, to bym się pewnie nasłuchał, że stoją "na środku" ;-) i trzeba je omijać.

Wkleił bym fotkę, ale pokój dalej w trakcie urządzania ;-). Więc naraził bym się na krytykę i docinki. Nie mam jeszcze nic na tylnej ścianie za kanapą. I tak jak pisałem czekam na półki z pleksy, które mają być we wnękach za kolumnami. Trochę nad akustyką trzeba popracować. Ale nie chcę przesadzić z wygłuszaniem pokoju. Wolę raczej by był naturalnie wypełniony meblami.

Ale za to dywan mam "audiofilski" najgrubszy jaki znalazłem i dobry gatunkowo. Więc "musi" podnosić walory brzmieniowe ;-).

Hmm. Już piszę by nie narażać na męczącą ciekawość ;-). Zacznę tak - nie jest źle. Odnoszę wrażenie, że jest inaczej ale nie jest gorzej.

Fakt, że musiałem trochę poszukać odpowiedniego ustawienia i wyjechać kolumnami bardziej na środek pokoju, bo na początku bas był "buczący". Ale ustawienie zgodnie z regułami AP pozwoliło na wyeliminowanie tego mankamentu.

Odsunąłem kolumny od tylnej ściany i od bocznych, stoją tak mniej więcej na 1/4 1/3 długości pokoju. Gdyby nie to, że pokój jest tylko na moje potrzeby, to bym się pewnie nasłuchał, że stoją "na środku" ;-) i trzeba je omijać.

Wkleił bym fotkę, ale pokój dalej w trakcie urządzania ;-). Więc naraził bym się na krytykę i docinki. Nie mam jeszcze nic na tylnej ścianie za kanapą. I tak jak pisałem czekam na półki z pleksy, które mają być we wnękach za kolumnami. Trochę nad akustyką trzeba popracować. Ale nie chcę przesadzić z wygłuszaniem pokoju. Wolę raczej by był naturalnie wypełniony meblami.

Ale za to dywan mam "audiofilski" najgrubszy jaki znalazłem i dobry gatunkowo. Więc "musi" podnosić walory brzmieniowe ;-).

Można twierdzić, po wielu opiniach tu wygłoszonych, że te 16m jest za małe dla Tempo 6. Ja akurat się z tym nie zgodzę bo również słucham w podobnym pomieszczeniu i przy właściwym ustawieniu i zagospodarowaniu w komplet ustrojów i dyfuzorów było jak dla mnie idealnie. Muzyka wypełniała cały pokój, separacja bas - bajka.

BobW, ......zagrać z głową pokój i będziesz zadowolony ;) .........no i ten komfort że jest to tylko Twój pokój :)

Można twierdzić, po wielu opiniach tu wygłoszonych, że te 16m jest za małe dla Tempo 6. Ja akurat się z tym nie zgodzę bo również słucham w podobnym pomieszczeniu i przy właściwym ustawieniu i zagospodarowaniu w komplet ustrojów i dyfuzorów było jak dla mnie idealnie. Muzyka wypełniała cały pokój, separacja bas - bajka.

BobW, ......zagrać z głową pokój i będziesz zadowolony ;) .........no i ten komfort że jest to tylko Twój pokój :)

Zgadzam się z Tobą w pełni.

Co powiecie o takich kablach głośnikowych do AP Tempo 6:

• Kimber Kable 12TC.
  • ULTRALINK AMBIANCE

Moim zdaniem lepiej dopłacić do 20 tek. Co do NAIM to trudno powiedzieć, ale im lepszej klasy wzmacniacz tym lepiej być powinno.

Edytowane przez LukeSky

Moim zdaniem lepiej dopłacić do 20 tek. Co do NAIM to trudno powiedzieć, ale im lepszej klasy wzmacniacz tym lepiej być powinno.

tak jak mówisz LukeSky...prądu więcej to nawet zdecydowanie lepiej.

Witam, czy ktoś miał możliwość posłuchać Audio physic classic 10 z naim xs-2lub innym naim-em. Jakie wrażenia, czy ap classic 10 są warte swojej ceny.

nie baw się chłopie w pół środki i kup supernaita jak bardzo chces naima. z naimem będzie ok.

Co myślicie o prezentowanej na AS Avanterze i o prezentacji średnicy - kliniczne wokale?

Rouge Audio wyższy model do tego, przecież to dobra muzykalna elektronika!

Może nie były wygrzane?

ps. Ciekawe jakie głosy lecą subiektywnie u właścicieli w domu z Tempo?

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Witam, czy ktoś miał możliwość posłuchać Audio physic classic 10 z naim xs-2lub innym naim-em. Jakie wrażenia, czy ap classic 10 są warte swojej ceny.

Słuchałem Nait XS z Audio Physic Sitara i było bardzo dobrze.

Nowych AP z serii Classic nie słyszałem ale imho Nait XS bez problemu wysteruje większość kolumn AP i na twoim miejscu kasę dołożyłbym raczej do wyższego modelu kolumn.

Classici sa jak najbardziej warte ceny. Sluchalem zestawienia Audio Physic Classic 10, Prima Luna DiaLogue 2 + Rega RP40 Limited Edition gralo to zankomicie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Classici sa jak najbardziej warte ceny. Sluchalem zestawienia Audio Physic Classic 10, Prima Luna DiaLogue 2 + Rega RP40 Limited Edition gralo to zankomicie.

A jak wypada środek pasma, jest namacalny, nasycony. Bardzo dużo słucham muzyki wokalnej oraz instrumentalnej.

Te kolumny są bardzo detaliczne i rozdzielcze. Moim zdaniem jest genialna równowaga i co najważniejsze wysokie nie są wyeksponowane inie kolą w uszy. Ta kopułka wysoko tonowa to moim zdaniem jedna z lepszych jakie słuchałem. Dlaczego nie wybierzesz się posłuchać do salonu?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.