Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

W kontekście wibroakustyki.

Panowie/Panie,

Polecam wypróbowanie - http://www.proaudiobono.pl/?page_id=93

Tanie nie są, ale już ich nie zwrócę, a do kolców nie ma powrotu!

Ps.Ładny, estetyczny wyrób, a do tego, umożliwia b.precyzyjne wypoziomowanie.

.., ale moim zdaniem, to b.dobrze wydane 2k:)

Nie mówię, że trzeba od razu robić przelew.Można, a nawet trzeba uprzednio wypróbować i na tej podstawie podjąć decyzję.

Nie rzadko jest też tak, ze kupujemy "półśrodki", a po czasie, sięgamy po sprawdzone rzeczy i wcześniejsze zakupy spisujemy na straty lub niewiele odzyskujemy w wyniku odsprzedaży.

Czasem warto kupić raz, a dobrze:)

Zgadzam się, to jednak przeraża mnie cena podkładek w kwocie 1/4 zestawu kolumn a dla niektórych nawet 50% :) Wiadomo jak ktoś sobie postawi kolumny za kilkadziesiąt tysięcy to taki dodatek wygląda jak drobne :)

inni wydają znacznie więcej na kabelki i się z tego bardzo cieszą :o)

z tańszych dobrze spasowanych rozwiązań istnieją jeszcze "kolce" Superspike

sadziłem się na nie, ale szkoda mi 400-500zł na bajer - wolę 10 nowych płyt!

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Witam, no niestety, to, co napiszę sie nie spodoba. Słuchałem AP tempo VI, tragedia!!! Kiedyś poszukiwałem kolumn żeby zastąpić stare Tonsile. Wiele czasu na to poświęciłem, szukałem wśród Monitor Audio, AP, KEF, Triangle itd. przesłuchałem wiele. Aż trafiłem do tyskiej manufaktury, która produkuje kolumny na genialnych podzespołach (duński Scan Speak) za przyzwoitą cenę. Za AP trzeba słono płacić a dźwięk jest byle jaki!!! Po prostu kupa kasy i za co? Nie polecam, natomiast wspierac rodzimą produkcję, która bijena łeb te badziewie, nierzadko chińskie!! Przykre, ale prawdziwe. Z poważaniem dla wszystkich czytających.

Po Altusach mało co zadowala!! A Studio 16 Hertz to podobno dobre kolumny są. Za Ariesy też trzeba jednak zapłacić w zależności od wersji: ARIES Plus - 13900 PLN/para

ARIES Reference - 8900 PLN/para

ARIES Classic - 8500 PLN/para

ARIES - 8000 PLN/para

Edytowane przez Mario_77

Witam, no niestety, to, co napiszę sie nie spodoba. Słuchałem AP tempo VI, tragedia!!! Kiedyś poszukiwałem kolumn żeby zastąpić stare Tonsile. Wiele czasu na to poświęciłem, szukałem wśród Monitor Audio, AP, KEF, Triangle itd. przesłuchałem wiele. Aż trafiłem do tyskiej manufaktury, która produkuje kolumny na genialnych podzespołach (duński Scan Speak) za przyzwoitą cenę. Za AP trzeba słono płacić a dźwięk jest byle jaki!!! Po prostu kupa kasy i za co? Nie polecam, natomiast wspierac rodzimą produkcję, która bijena łeb te badziewie, nierzadko chińskie!! Przykre, ale prawdziwe. Z poważaniem dla wszystkich czytających.

„bijena łeb” ale chyba Twój. Zanim zaczniesz sadzić podobne kwiatki, to powiedz na czym słuchałeś i w jakich warunkach. Po tonsilach to się nie dziwię, nieźle musiały Ci bębenki przyczesać.

Witam 'Bizancjum2'" wszyscy" się cieszymy, że kolega ma lepsze...

Takie posty niestety więcej mówią o tym kto je pisze niż o "recenzowanych" głośnikach.

Zanim zbesztasz jakieś konkretne głośniki napisz gdzie i jak długo słuchałeś w jakim pomieszczeniu i w jakim systemie.

Swoją drogą to zastanawiające jest po co pisać takie posty - niestety jest ich na tym forum bardzo dużo.

Komuś nie podobają się kolumny np. B&W i na siłę próbuje przekonać innych że to złe głośniki i że wszyscy muszą słuchać innej jedynie słusznej marki - to poprostu głupie.

Analogicznie to tej sytuacji ktoś z klubu AP dokona wpisu w klubie 16hz że gdzieś ich słuchał i że to było dno - tylko po co?

Wybór kolumn głośnikowych na rynku jest duży i każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Nie podoba Ci się AP to ich nie słuchaj, nie kupuj i tyle.

Jak chcesz napisać recenzje to zrób to - tylko rzetelnie - z opisem sprzętu towarzyszącego, pomieszczenia itp.

Ja wcześniej posiadałem kolumny AP Sitara - już ich nie mam ale dalej mam o nich bardzo dobre zdanie - to dobrze grające kolumny renomowanej marki a Tempo 6 miałem u siebie przez weekend i to bardzo dobre granie za w miarę uczciwe pieniądze na tle konkurencji.

Bizancjum! Ty lepiej pozostań przy tych Tonsilach, bo widać że z Tempo to nie jest granie dla Ciebie, natomiast widzę że Tonsile to Twój świat........... O Matko :):):)

Więcej luzu wrzućcie i pozwólcie nawet na takie komentowanie sprzętu, którego dokonał Bizancjum2.

I nie komentujcie człowieka, tylko odnoście się do sprzętu.

A kolega tymczasem powinien poszukać chyba czegoś z dużym wooferem (seria Infinity Kappa) i może to by go poruszyło.

A z historii AP pamiętam, że dużo bardziej mnie urzekły Spark '96 niż Tempo '96.

Te pierwsze bym brał w ciemno - drugich za nic.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Ale przynajmniej forum się obudziło, bez odrobiny pikanterii i kontrowersji jest tu dość sennie, nie to co w klubie Hegla, tam codziennie są zachwyty i cmokanie. W sumie żaden producent dziś nie może sobie pozwolić na to, aby produkować dziadowski sprzęt. Tak więc w mojej opinii nie ma złych kolumn, są tylko takie, które się komuś nie podobają, bo i nie muszą. Jeśli kogoś kręci altusowe cykanie i tego typu historie, to faktycznie niech wieje od AP jak najdalej i tyle. Osobiście też nie zachwyca mnie dźwięk wszystkich AP i zdarzają się głośniki tańsze, które mogą oferować ciekawsze brzmienia. Zawsze to piszę, że sam byłem oczarowany np. Vandersteenami 1Ci i choć nówki można dostać za około 6500 zł, to nie muszą mieć kompleksów wobec Tempo 6, w pewnych aspektach były nawet bardziej uniwersalne. Tylko ten wygląd mi nie przypasował. Podobnie jak kręci mnie brzmienie Dali Heliconów. Gdybym z kolei srał kasą, wziąłbym coś od Wilson Audio. Prawda jest taka, że jest wiele fajnych brzmień i sam chętnie chciałbym mieć różne paczki na różne okazji i nastroje. Normalna rzecz.. Samochody i baby też się czasem zmienia :) Jakkolwiek póki co jest mi bardzo po drodze i satysfakcjonująco w połączeniu Tempo szóstek z Rogue Audio. Strzał w dychę!

Ale przynajmniej forum się obudziło, bez odrobiny pikanterii i kontrowersji jest tu dość sennie, nie to co w klubie Hegla, tam codziennie są zachwyty i cmokanie. W sumie żaden producent dziś nie może sobie pozwolić na to, aby produkować dziadowski sprzęt. Tak więc w mojej opinii nie ma złych kolumn, są tylko takie, które się komuś nie podobają, bo i nie muszą. Jeśli kogoś kręci altusowe cykanie i tego typu historie, to faktycznie niech wieje od AP jak najdalej i tyle. Osobiście też nie zachwyca mnie dźwięk wszystkich AP i zdarzają się głośniki tańsze, które mogą oferować ciekawsze brzmienia. Zawsze to piszę, że sam byłem oczarowany np. Vandersteenami 1Ci i choć nówki można dostać za około 6500 zł, to nie muszą mieć kompleksów wobec Tempo 6, w pewnych aspektach były nawet bardziej uniwersalne. Tylko ten wygląd mi nie przypasował. Podobnie jak kręci mnie brzmienie Dali Heliconów. Gdybym z kolei srał kasą, wziąłbym coś od Wilson Audio. Prawda jest taka, że jest wiele fajnych brzmień i sam chętnie chciałbym mieć różne paczki na różne okazji i nastroje. Normalna rzecz.. Samochody i baby też się czasem zmienia :) Jakkolwiek póki co jest mi bardzo po drodze i satysfakcjonująco w połączeniu Tempo szóstek z Rogue Audio. Strzał w dychę!

Miałem komentować tego posta, ale doczytałem, że Koledzy już to zrobili. Nic dodać, nic ująć. Poczekam na merytoryczny wpis by zabrać głos. Nie dajmy się sprowokować do "pyskówek". AP Tempo VI to imo bardzo dobre kolumny są ;-). Też mam sentyment do Altusów i polskich produktów. Jestem za tzw "handlowym patriotyzmem". Ale Tempo VI nie oddam ;-). Pasuje mi ich brzmienie i o to w tym wszystkim chodzi.

Kolega Bizancjum jak się domyślam nie wie na co zwracać uwagę przy słuchaniu muzyki. Pewnie jak nie ma pierdalnięcia i syku wysokich tonów to to nie jest granie. Tacy polscy fachowcy chcieli by potem Gerharda poprawiać. Zapewne na pojęcie sceny i innych takich kolega robi wielkie oczy :) Zapewne Bizancjum2 ma jeszcze czas na odrobienie strat.

Czy ktoś miał problem z brzeczacym koszem niskotonowca o obudowę? Mam tempo 25 i dzieje się tak u mnie na kilku częstotliwościach na jednym basie.Doprowadza mnie to do szału tym bardziej że dokrecanie śrub nie pomaga. Jakość wykonania chyba słaba w AP. Pomocy!

Ustaw nagranie na którym jest brzęczenie. Odkręcaj/dokrecaj delikatnie śruby, tylko nie wszystkie na max - spróbuj cześć dokrecic, inne minimalnie popuścić. Próbuj i się nie łam, uda się.

"To co teraz, ha?"

obstawiam, że to nie kosz brzęczy, tylko coś po ciemnej stronie głośnika musi dotykać do membrany.

może kabelek się omsknął?

jeśli nie to, to może być jakiś mankament zawieszenia.

Ustaw nagranie na którym jest brzęczenie. Odkręcaj/dokrecaj delikatnie śruby, tylko nie wszystkie na max - spróbuj cześć dokrecic, inne minimalnie popuścić. Próbuj i się nie łam, uda się.

próbowałem już tej metody, udaje mi się ściszyć brzęk o jakieś 70% ale po niedługim czasie dźwięk narasta (powraca). po stronie membrany w środku nic nie ma wszystko ok. w idealnym świecie AP winna przysłać kogoś do obejrzenia kolumny....jest w ogóle serwis AP w PL? pisałem do dystrybutora firmy Audio System ale oni bardzo uprzejmie zignorowali mojego maila! może sam odkręce kosz i nałożę jakąś gąbkę, plastelinę :) czy coś co wytłumi to bo to jest ewidentnie drżenie metalu o obudowę.

próbowałem już tej metody, udaje mi się ściszyć brzęk o jakieś 70% ale po niedługim czasie dźwięk narasta (powraca). po stronie membrany w środku nic nie ma wszystko ok. w idealnym świecie AP winna przysłać kogoś do obejrzenia kolumny....jest w ogóle serwis AP w PL? pisałem do dystrybutora firmy Audio System ale oni bardzo uprzejmie zignorowali mojego maila! może sam odkręce kosz i nałożę jakąś gąbkę, plastelinę :) czy coś co wytłumi to bo to jest ewidentnie drżenie metalu o obudowę.

Spróbuj napisać bezpośrednio do AP. Nie miałem podobnych problemów. za to lakier mam jakiś taki delikatny...

Witam. Prawdopodobnie już za niedługo dołączę do grona szczęśliwych posiadaczy kolumn AP Tempo 6. Póki co kieruję do Was pytanie jakie kable polecacie? Chodzi mi o kable głośnikowe i RCA. Kolumny będą grały z ampli NAD 748 i OPPO 103 (jak uda się kupić). W dalszej perspektywie planuję zakup jakiejś lampy. Pytam bo jak na razie słyszałem radę by celować w VdH lub Chorda? Zastanawiam się też czy ze srebrem nie zagrały by za ostro...

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Odkręcałeś głośnik ? Może spadła ta magiczna gumka,mająca ponoć wygaszać rezonans metalowej membrany. Stryjecki opisywał kiedyś taki przypadek.

Gumki miały chyba wcześniejsze modele kolumn, w których wykorzystywane były głośniki robione przez seas'a i przerabiane przez Gerharda.

Wavecor'y raczej już tych gumek nie mają.

Witam. Prawdopodobnie już za niedługo dołączę do grona szczęśliwych posiadaczy kolumn AP Tempo 6. Póki co kieruję do Was pytanie jakie kable polecacie? Chodzi mi o kable głośnikowe i RCA. Kolumny będą grały z ampli NAD 748 i OPPO 103 (jak uda się kupić). W dalszej perspektywie planuję zakup jakiejś lampy. Pytam bo jak na razie słyszałem radę by celować w VdH lub Chorda? Zastanawiam się też czy ze srebrem nie zagrały by za ostro...

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie wiem czy usłyszysz wiele odpowiedzi. Też kiedyś próbowałem ustalić w naszym klubie, kto jakie ma kable do AP by zawęzić poszukiwania. Ale wielkiego odzewu nie było ;-)

Niewiele doradzę bo sam jestem na etapie poszukiwań.

W tej chwili korzystam z:

IC - QED Qunex Silver Spiral oraz Chord Crimson

głośnikowe - MONITOR ATMOS Air 195 silver

ale dziś będzie zmiana

zawitały właśnie do mnie kable firmy Tara Labs. IC Vector 2 - 1m oraz głośnikowe Helix Prism 6, w drodze jeszcze kolejny kabelek głośnikowy. Będzie trochę testów;-)

Mam nadzieję, że tym razem dyskusja o kabelkach się ożywi - może i ja uzyskam jakąś podpowiedź.

Pozdrawiam

Ja mam Van Den Hula The Name jako IC i Tara Labs Helix Prism 6. Kupiłem je, bo są solidne, firmowe i ładnie wykonane, a do tego tanio je kupiłem w Korisie, taki ekwiwalent koszuli na plecy z Vistuli. Żaden tam Armani, ale też nie byle łach z marketu. Po kilku ślepych testach wyleczyłem się z kabli i uznałem to za zwykłą stratę pieniędzy. W grupie kilku osób z którymi testowaliśmy kable, nikt nie był w stanie odróżnić zwykłego miedziaka Oehlbacha od tasiemki Nordosta i paru innych kabli. Ale przekonajcie się sami, ja w końcu mogę być stronniczy lub głuchy, podobnie jak osoby z którymi testowaliśmy. Na AP może nie być tak łatwo, bo mają jeden terminal, a kable testowałem z Dali z podwójnymi terminalami, gdzie na szybko można było wysunąć raz jeden, raz drugi komplet kabli, a cala operacja trwała maks 2 sekundy, I nawet w takim szybkim przełączaniu z A na B i B na A nikt niczego nie usłyszał. Było już na tym forum wiele wojen kablowych i jeśli różnice faktycznie są, to pewnie na granicy percepcji. Jakkolwiek rozumiem, że ktoś lubi się w tym paprać i gruby wąż za 2 tysiące poprawi mu samopoczucie. Czy nie o nie właśnie chodzi?

Panowie drodzy, trochę niepokojące są Wasze wpisy o mankamentach technicznych AP, szczególnie Tempo VI.

Tak się składa, że słuchałem tych kolumn trochę z ciekawości, jak i z pewnych poszukiwać, w tym pod naporem szeregu pochlebnych recenzji oraz opinii, no i ... kurcze, nie zachwyciły mnie jakoś szczególnie. Słuchalem w HiFIRef - swoją drogą bardzo miła obsługa, no i do rzeczy - Pan przynajmniej nie czaruje, co jest w branży niezbyt częste, a co trzeba cenić. Bardzo mi się to podoba. Co do samych Tempo. Przyznam, że mają pozytywne cechy, w tym średnica, no i chwalony atut, z którym się akurat zgadzam po odsłuchu: przestrzeń i wymiarowość. Mam jednak pewne obiekcje, tj. góra, trochę zbyt kłująca, a bas trochę suchy i pudełkowy, choć czuć z drugiej strony, że przyzwoicie kontrolowany. Nie twierdzę naturalnie, że to złe głośniki, a wręcz przeciwnie, są dobre, ale po tylu ochach i achach spodziewałem się znacznie więcej. W przyszłości chciałem się pchać w wyższe modele AP, a Tempo miały być próbą, no i trochu teraz jestem zaskoczony, w kropce małej postawiony : )

W tym samym czasie słuchałem też Harbeth'ów 30.1. Zupełnie inna szkoła grania. Szukam czegoś uniwersalnego ze skłonnością do dobrego odtwarzania ostrzejszych odmian muzyki i te tutaj się nie sprawdziły. Zanim więc pod tym kątem rozważać będziecie Harbeth, to koniecznie wcześniej posłuchajcie. Tempo VI są o wiele uniwersalniejsze, co jest ich kolejnych autem. Harbeth'y są za to świetne w wokalistyce i jazzie: tu grały bardzo przyjemnie. Tym samym skutecznie się chyba wyeliminowałem z ewentualnego wyboru Harbeth'ów, bo chodziły mi też po głowie, choć wizualnie to zupełnie nie mój gust (no ale mamy słuchać, a nie patrzeć). Pod tym ostatnim kątem dobrze się stało. Dobrze, że nie napisałem tego w klubie fanów H., bo bym został uharbethowany : )

Pozdrowienia dla fanów AP, w tym dla jednego znad morza ; )

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.