Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, miś1185 napisał:

Dlatego zwróciłem uwagę, iż z mojej perspektywy przesadnie się w tym teście zachwycają tymi tańszymi kablami, jakby każde kolejne 50zł dodawało coś wielkiego, a ja tak tego nie widzę.

Długich nie używam, jedynie czytam niejednokrotnie o tym, jakie ludzie przy nich mają kłopoty - np. zwinięty i podłączony blisko TV czy projektora - działa, a rozciągnięty już nie, bo najpewniej na swej długości zbiera za dużo zakłóceń. Ale to tylko rozstrzyga działa-nie działa, natomiast moje poprzednie wpisy odnoszą się do tego "jak działa". W sumie - z mojej strony wyczerpałem temat podzielenia się moimi doświadczeniami, i kto będzie chciał to przetestuje na sobie, a kto nie to nie. 🙂

Albo przeczyta sobie ten test z hi-fi.com który podałeś, a później np. ten poniżej i już będzie wszystko wiedział

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z mojego doświadczenia trochę inaczej to wygląda - nie jestem w stanie rozróżnić Carbona od Carbona48, a oba od np Islanda dzieli przepaść w tym co widzę na ekranie i słyszę z głośników. Sam dochodzę więc do wniosku, iż maksymalny przesył może być decydujący dla kwestii "czy" kabel działa, ale nie "jak" działa.

4 godziny temu, miś1185 napisał:

Z mojego doświadczenia trochę inaczej to wygląda - nie jestem w stanie rozróżnić Carbona od Carbona48, a oba od np Islanda dzieli przepaść w tym co widzę na ekranie i słyszę z głośników.

Jeśli chcesz coś zobaczyć czy usłyszeć i w to wierzysz, to tak będzie... psychologia i interpretacja przez mózg tego co dostaje ze swoich zmysłów. Dzięki temu producenci kabelków całkiem nieźle zarabiają.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

39 minut temu, qbakos napisał:

Jeśli chcesz coś zobaczyć czy usłyszeć i w to wierzysz, to tak będzie... psychologia i interpretacja przez mózg tego co dostaje ze swoich zmysłów.

Tylko że... ja nie chciałem tego zobaczyć i usłyszeć. Kupiłem sobie Wireworlda Sphere bo potrzebowałem kabla, a wcześniej byłem zadowolony z solidnie wykonanego Wireworlda Island. I się okazało, że - o ile do tej pory mocno przedkładałem jakość dźwięku z blu-raya nad Netflixem - to teraz po ARC koncert Queenów na Netflixie zagrał lepiej na Sphere niż koncert z blu-raya na zwykłym kablu (który bez problemu puszcza 4k@60Hz 4:4:4). To mnie na tyle zaskoczyło i zastanowiło, że zamówiłem Audioquesta Carbon - i to się okazał kolejny ogromny krok do przodu jeśli chodzi o jakość. Dokupiłem Carbona48 do komputera, i teraz z komputera Netflix full HD ma żywsze kolory (szczególnie żółcie), lepszą głębię i płynność, niż Netflix 4k bezpośrednio na telewizorze, i - póki co - to koniec mojej historii z HDMI, c.d.n. być może w przyszłym roku. 😉

4 godziny temu, miś1185 napisał:

Dokupiłem Carbona48 do komputera, i teraz z komputera Netflix full HD ma żywsze kolory (szczególnie żółcie), lepszą głębię i płynność, niż Netflix 4k bezpośrednio na telewizorze

U mnie obraz Blu-ray odtwarzany na PC z madVR też wygląda lepiej, niż to samo odtwarzane bezpośrednio z odtwarzacza... więc to akurat nie kabel za to odpowiada.

Zrób ślepy test. Niech ktoś poprzełącza Ci kabelki i sam zobaczysz te swoje różnice...

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Może po tym co robi konkurencja coś drgnie mocniej w cenach....

"Xiaomi Mi TV ES 2022 – ceny telewizorów w Chinach:
55″ – 3 399 juanów (ok. 1 990 zł)
65″ – 4 399 juanów (ok. 2 570 zł)
75″ – 5 999 juanów (ok. 3 510 zł)"
Źródło:

Ukryta Zawartość

"98-calowy telewizor Redmi Smart TV Max, który zrobił prawdziwą furorę w Chinach. Ten wyjątkowy model został na rodzimym rynku wyceniony niesamowicie atrakcyjnie – w przeliczeniu na złotówki trzeba tam za niego zapłacić równowartość około 11 500 zł."
Źródło:

Ukryta Zawartość

"A teraz pora na najlepsze: ceny! 55-calowy wariant będzie kosztował w Chinach 5 699 juanów, a więc zaledwie około… 3 430 złotych! Większy, 65-calowy wariant wyceniono natomiast na równowartości około 4 635 zł. Niewątpliwie mamy do czynienia z nowymi najniższymi cenami takich przekątnych OLED w historii...."
Źródło:

Ukryta Zawartość

"Hisense 100L5 4K Smart Laser TV – kino na wyciągnięcie ręki
Aktualnie w Polsce można kupić między innymi model 100L5 4K Smart Laser TV, kosztujący 19999 zł."

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.55ed91a0e30bc5e608b8a0a97b4e4fa1.png

To już nie tanie.....ale na pewno chętnych na to nie braknie.   🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Wydawać by się mogło że im dalej od rynkowej premiery danego modelu tym ceny telewizorów powinny być coraz mniejsze. LG miało "od zawsze" taką politykę cenową, ale w przypadku QNED jest dokładnie odwrotnie. QNED91 w rozmiarze 65" (najmniejszy i relatywnie z całej oferty najtańszy) zadebiutował niespełna pół roku temu z katalogową ceną 7999 zł. Dziś jest 8400 zł. 

• Moderatorzy
13 godzin temu, Bobcat napisał:

Wydawać by się mogło że im dalej od rynkowej premiery danego modelu tym ceny telewizorów powinny być coraz mniejsze. LG miało "od zawsze"

🙂 ja za swój nowy nabytek pół roku wcześniej zapłaciłbym 25% mniej.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

47 minut temu, stench napisał:

🙂 ja za swój nowy nabytek pół roku wcześniej zapłaciłbym 25% mniej.

Czyli cena rośnie? Zapłaciłeś więcej?

• Moderatorzy

1250 a były kiedyś po 999.

a teraz sa po 1350

3 godziny temu, stench napisał:

1250 a były kiedyś po 999.

a teraz sa po 1350

To chyba generalny trend wzrostu cen na skutek inflacji i Covida. Bezpośredni, w prostej linii następca mojego kosztuje teraz o ponad 1000 zł więcej. I co ciekawe: w bieżącej ofercie ceny krawędziowego i FALD zrównały się.

Edytowane przez Bobcat
5 godzin temu, Bobcat napisał:

To chyba generalny trend wzrostu cen na skutek inflacji i Covida. Bezpośredni, w prostej linii następca mojego kosztuje teraz o ponad 1000 zł więcej. I co ciekawe: w bieżącej ofercie ceny krawędziowego i FALD zrównały się.

Oprócz w/w przyczyn jest jeszcze jedna chyba najważniejsza: duży kłopot z dostępnością półprzewodników. Połowa światowego zapotrzebowania jest skupiona w fabryce na jakieś wysepce w Azji, gdzie od miesięcy nie padał deszcz i maszyny stoją. Możesz zamówić nowe auto i dostaniesz, ale np. bez centralnego komputera albo GPS itd.

PS. QNED91 65" wyceniono na 8400 zł ale chyba tylko w katalogu, w markecie stoi z ceną 6990, a do kupienia na 6500 zł albo i mniej.

Godzinę temu, konradskala napisał:

gdzie od miesięcy nie padał deszcz i maszyny stoją

Ale jaki to ma związek?

Możesz zamówić nowe auto i dostaniesz, ale np. bez centralnego komputera albo GPS itd.

Bez centralnego komputera współczesny samochód w ogóle nie pojedzie, gdyż rządzi on m.in. również wtryskiem paliwa. 

QNED91 65" wyceniono na 8400 zł ale chyba tylko w katalogu, w markecie stoi z ceną 6990, a do kupienia na 6500 zł albo i mniej.

Tak. Pisałem przecież że to cena katalogowa. Ale poprzednia (o 401 zł niższa) również była taka.

• Moderatorzy
50 minut temu, Bobcat napisał:

Tak. Pisałem przecież że to cena katalogowa. Ale poprzednia (o 401 zł niższa) również była taka.

Pewnie policzyli z prostej zmiany kursu walut.

8 godzin temu, Bobcat napisał:

Bez centralnego komputera współczesny samochód w ogóle nie pojedzie, gdyż rządzi on m.in. również wtryskiem paliwa. 

Z tym komputerem centralnym przesada, ale kolega kupił kilka tygodni temu Lexusa i miał wybór czekać na auto jeszcze 6 miesięcy, albo odebrać go bez ładowarki indukcyjnej.

8 godzin temu, Bobcat napisał:
10 godzin temu, konradskala napisał:

gdzie od miesięcy nie padał deszcz i maszyny stoją

Ale jaki to ma związek?

Taki, że bez wody nie zrobisz nawet sznurówek. Fabryki do produkcji czegokolwiek zużywają tyle wody w miesiąc ile nie zużyje 4-ro piętrowy blok przez 100 lat.

Taki, że bez wody nie zrobisz nawet sznurówek. Fabryki do produkcji czegokolwiek zużywają tyle wody w miesiąc ile nie zużyje 4-ro piętrowy blok przez 100 lat.

Jest produkcja mniej i bardziej wodo-chłonna. Elektronika to nie np. produkcja papieru. 

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Jest produkcja mniej i bardziej wodo-chłonna. Elektronika to nie np. produkcja papieru. 

Niestety dla nas produkcja półprzewodników jest bardzo hydrohłonna. Nie mówimy o garażu w Koziej Wólce, gdzie pan Mietek kleci jakieś graty. Mówimy o masowej, światowej produkcji gdzie kubiki wody na sam rozruch liczy się w milionach:

"W 2021 r. Tajwan, który odpowiada za 60-70 proc. światowej produkcji mikroczipów, w tym około 90 proc. tzw. czipów zaawansowanych, nawiedziła najgorsza susza od ponad 50 lat. Dla przemysłu elektronicznego były to fatalne wieści, ponieważ woda jest jednym z kluczowych surowców niezbędnych przy budowie podzespołów. Szacowano, że tajwański TSMC, największy na świecie niezależny producent układów scalonych, zużywa 60 tys. ton H2O każdego dnia – ponad 10 proc. zasobów lokalnych zbiorników wodnych. Kolejnym ciosem dla światowej gospodarki był pamiętny atak zimy w Teksasie. W wielu miejscach brakowało prądu. Stanęły fabryki, m.in. zakłady Samsunga, NXP oraz Infineonu w zagłębiu przemysłowym w okolicach Austin. Z kolei w marcu bieżącego roku w wyniku pożaru swoją działalność musiał zawiesić obiekt Renesas w Japonii, który specjalizował się w konstrukcji półprzewodników dla branży motoryzacyjnej"

18 minut temu, konradskala napisał:

Niestety dla nas produkcja półprzewodników jest bardzo hydrohłonna.

Dzięki. Nie zdawałem sobie z tego sprawy.

• Moderatorzy
29 minut temu, konradskala napisał:

Niestety dla nas produkcja półprzewodników jest bardzo hydrohłonna. Nie mówimy o garażu w Koziej Wólce, gdzie pan Mietek kleci jakieś graty. Mówimy o masowej, światowej produkcji gdzie kubiki wody na sam rozruch liczy się w milionach:

Może i zapotrzebowanie jest duże, natomiast nie wierzę by dla tak wysokomarżowej produkcji nie opłaciło się uzdatniać wody morskiej. Większość krajów arabskich ma w kranach odsalaną bo tam nawet podziemne źródła często są zasolone. Więc Egiptowi do kibla opyla się odsalać, a Korei do mikroprocesorów już nie ?

1 minutę temu, stench napisał:

Może i zapotrzebowanie jest duże, natomiast nie wierzę by dla tak wysokomarżowej produkcji nie opłaciło się uzdatniać wody morskiej. Większość krajów arabskich ma w kranach odsalaną bo tam nawet podziemne źródła często są zasolone. Więc Egiptowi do kibla opyla się odsalać, a Korei do mikroprocesorów już nie ?

Podejrzewam, że jednak nie. Taką potężną stację odsalania, uzdatniania i dystrybucji wody na miliony hektolitrów trzeba by było najpierw zaprojektować i wybudować, a tego już na pewno nikt nie brał pod uwagę, nawet w najczarniejszym scenariuszu. A jeśli nawet ktoś o tym pomyślał - na kilkuletnią budowę i kilkaset pracowników też potrzeba wody...

• Moderatorzy
14 minut temu, konradskala napisał:

Taką potężną stację odsalania, uzdatniania i dystrybucji wody na miliony hektolitrów trzeba by było najpierw zaprojektować i wybudować,

Cała Afryka Północna i Azja mniejsza jedzie w dużej części na odsalanej wodzie, która leci z kranu, a do picia i gotowania kupujesz butelkowaną. Ta odsalana to taki lepszy odpowiednik naszej wody technicznej w elektrowniach lub innych obiektach przemysłowych. Tak więc projekty instalacji są, firmy wykonawcze też, a w wypadku spadku produkcji tak ważnych elementów jak elektronika kasa ma trzeciorzędne znaczenie bo ewentualne straty wynikające ze spadku produkcji są gigantyczne. W przemyśle koszt remontu konfrontujesz ze stratą wynikającą z niezrealizowanego zysku i ewentualną utratą rynku.

5 minut temu, stench napisał:

Cała Afryka Północna i Azja mniejsza jedzie w dużej części na odsalanej wodzie, która leci z kranu, a do picia i gotowania kupujesz butelkowaną. Ta odsalana to taki lepszy odpowiednik naszej wody technicznej w elektrowniach lub innych obiektach przemysłowych. Tak więc projekty instalacji są, firmy wykonawcze też, a w wypadku spadku produkcji tak ważnych elementów jak elektronika kasa ma trzeciorzędne znaczenie bo ewentualne straty wynikające ze spadku produkcji są gigantyczne. W przemyśle koszt remontu konfrontujesz ze stratą wynikającą z niezrealizowanego zysku i ewentualną utratą rynku.

Tak zgadzam się. Jednak podstawowym dobrem, którego w żaden sposób nie można naprawić, pominąć, kupić czy wybudować jest CZAS. Ponadto tego fabryki mają naprawdę bardzo złożony i przez to specyficzny sposób produkcji. Mianowice produkują konkretnego typu chipów dokładnie tyle ile ktoś zamówi. Nie robią zapasów. A żeby było śmieszniej ta zamówiona ilość jest robiona w konkretnym okresie i jest dostępna w ściśle określonym terminie - ani wcześniej, ani później. Jak się okazuje wystarczy kilka, z pozoru niewiele znaczących wydarzeń, a cała produkcja jest wstrzymana.

Jak wiadomo z powodu covidowych obostrzeń zamknięte zostały m. in. sale sportowe, siłownie czy kluby fitness. Ludzie siedzieli i wielu do dzisiaj nadal siedzi... Lawinowo wzrosła sprzedaż wszelkiej maści bieżni, stepperów itd. Okazało się, że w krótkim czasie te urządzenia zniknęły ze sklepów czy hurtowni, a nowych nie ma jak wyprodukować bo brakuje mikroprocesorów do sterowania w/w urządzeniami. A to tylko globalnie patrząc zabawki do treningu.

Gdzieś czytałem, że niemieccy analitycy coś tam wyliczyli i w efekcie Bosch zainwestował ponad miliard euro w fabrykę półprzewodników do swojego sprzętu. Jest to największa inwestycja w historii firmy.

• 3 tygodnie później...

Koledzy poszukuję jakiegoś TV 65" i po namyśle, mimo że oled najbardziej mi się podoba jednak go nie kupie. Wybrałem dwa modele LCD-ków, ktoś może mnie utwierdzić w przekonaniu że w tej cenie to dobry lub zły wybór, ewentualnie można podrzucić jakieś inne ciekawe propozycje.

Zatem na celowniku dwa TV:

1. Samsung QN90A
2. TCL 65C825

Na korzyść drugiego przemawia niższa cena i ciekawsze audio, oprócz tego Dolby Vision, na korzyść pierwszego chyba tylko więcej stref podświetlania.

Dzięki z góry.

Edytowane przez opteron

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

2 godziny temu, opteron napisał:

Koledzy poszukuję jakiegoś TV 65" i po namyśle, mimo że oled najbardziej mi się podoba jednak go nie kupie. Wybrałem dwa modele LCD-ków, ktoś może mnie utwierdzić w przekonaniu że w tej cenie to dobry lub zły wybór, ewentualnie można podrzucić jakieś inne ciekawe propozycje.

Zatem na celowniku dwa TV:

1. Samsung QN90A
2. TCL 65C825

Na korzyść drugiego przemawia niższa cena i ciekawsze audio, oprócz tego Dolby Vision, na korzyść pierwszego chyba tylko więcej stref podświetlania.

Dzięki z góry.

Nie napiszę pewnie nic odkrywczego, ale warto dogadać się w sklepie, przytargać obydwa do domu i na spokojnie porównać. Niby Samsung jest lepszy, ale jak to z Samsungami bywa nie wiadomo co trafisz.

Nie chcę robić czegoś takiego, za dużo czasu, po prostu pewnie zamówię tańszy jak nikt nie podpowie...

3 godziny temu, opteron napisał:

ewentualnie można podrzucić jakieś inne ciekawe propozycje.

LG QNED91

QNED jako jedyny łączy w sobie wszystkie trzy topowe osiągnięcia technologii LCD: kropki kwantowe, podświetlenie Mini LED i warstwę kwantową NanoCell. 

Tu masz test i dobrą ocenę:

Ukryta Zawartość

Nie przejmuj się oznaczeniem 90 zamiast 91, na rynku amerykańskim mają trochę inne oznakowania, to jest dokładnie to samo.

Ukryta Zawartość

55 minut temu, konradskala napisał:

Nie napiszę pewnie nic odkrywczego, ale warto dogadać się w sklepie, przytargać obydwa do domu i na spokojnie porównać. Niby Samsung jest lepszy, ale jak to z Samsungami bywa nie wiadomo co trafisz

W zasadzie może i bym kupił tego samsunga ale boję się opisów "landrynkowe kolory" czy da się to uspokoić w ustawieniach czy też są to jakieś procesy których się wyłączyć nie da? Kiedyś, chyba z 15 lat temu miałem jakiegoś samsunga 42" i pamiętam że mimo wyłączenia wszystkiego co było nadal kombinował ten TV z kolorami i bywało że śnieg był różowy albo trawa z przejasrkawioną zielenią na co nie dało się patrzeć.

Mam Tcl 65 c815 , soft porażka . 

Dla mnie służy jako wyświetlacz , inni dokupują przystawki dla mediów , Androida 

Do kolorów jest kalibracją u Macieja K. 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi