Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, max720 napisał:

Mam Tcl 65 c815 , soft porażka . 

Dla mnie służy jako wyświetlacz , inni dokupują przystawki dla mediów , Androida 

Do kolorów jest kalibracją u Macieja K. 🙂

Przystopowałeś mnie trochę, chociaż dziwie się bo to niby android jest? Nie mniej dziękuje za wiadomość i ostrzeżenie.
A pomijając soft, jak się spisuje sama matryca? Można z tego wyciągnąć naturalne kolory czy raczej "landrynkowe"?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

44 minuty temu, opteron napisał:

W zasadzie może i bym kupił tego samsunga ale boję się opisów "landrynkowe kolory" czy da się to uspokoić w ustawieniach czy też są to jakieś procesy których się wyłączyć nie da? Kiedyś, chyba z 15 lat temu miałem jakiegoś samsunga 42" i pamiętam że mimo wyłączenia wszystkiego co było nadal kombinował ten TV z kolorami i bywało że śnieg był różowy albo trawa z przejasrkawioną zielenią na co nie dało się patrzeć.

Tego nikt Ci nie zagwarantuje. Są modele TV np. Sony które po wyjęciu z pudełka właściwie nie wymagają kalibracji ani innych specjalnych zabiegów. W Samsungu jest z tym bardzo różnie. Rzadko w skrajnych przypadkach każdy tryb obrazu jest do kitu. Ja w swoim LG mam kilkanaście trybów fabrycznych, ale np. "Standardowy" i "Eco" mają wyraźnie ochłodzone kolory i za mocną, nieco sztuczną ostrość. Z kolei "Sport" to wyżyłowany kontrast i podświetlenie. W sumie używam na przemian "Kino" lub "Expert".

Oczywiście w każdym TV można ustawić samemu temperaturę kolorów, balans bieli itd. ale wg mnie warto przeprowadzić profesjonalną kalibrację.

59 minut temu, opteron napisał:

W zasadzie może i bym kupił tego samsunga ale boję się opisów "landrynkowe kolory" czy da się to uspokoić w ustawieniach czy też są to jakieś procesy których się wyłączyć nie da? Kiedyś, chyba z 15 lat temu miałem jakiegoś samsunga 42" i pamiętam że mimo wyłączenia wszystkiego co było nadal kombinował ten TV z kolorami i bywało że śnieg był różowy albo trawa z przejasrkawioną zielenią na co nie dało się patrzeć.

Moja znajomość Samsungów jest niewielka, niech się precyzyjnie wypowiedzą posiadacze tychże. Z tego co wiem od rodziny i znajomych w Samsugach są funkcjonalności, których wyłączyć się nie da. Poza tym programowo ich telewizory nie mają Dolby Vision. 

QNED miałem okazję kilka razy oglądać. Opisywałem swoje wrażenia. Dla mnie rewelacja absolutna, kolory - tu brakuje słów: fantazja, bajka, urzekająco piękne.

3 minuty temu, konradskala napisał:

wg mnie warto przeprowadzić profesjonalną kalibrację.

Tyle że ona kosztuje drugie tyle co telewizor klasy średniej lub 50% ceny telewizora z górnej półki. Patrz: ceny na ich stronie www. Opłaca się? Sprawa mocno dyskusyjna.

10 minut temu, Bobcat napisał:

Z tego co wiem od rodziny i znajomych w Samsugach są funkcjonalności, których wyłączyć się nie da.

Tego się obawiam, tamten TV o którym pisałem można było ustawiać dowolnie ale śnieg zwykle był różowy, nawet jak się czerwony zdjęło na maksa i obraz był zielony :))) - to była totalna katastrofa. Mam nadzieję że dzisiaj niema takich wtop. QNED od LG to około 8.5kzł za 65", nie chcę tyle wydawać na TV. Pytanie czy wiele się różni nowy QLED z podświetleniem miniLED od wspomnianego QNED?

37 minut temu, opteron napisał:

czy wiele się różni nowy QLED z podświetleniem miniLED od wspomnianego QNED?

Jak wspomniałem: QNED jako jedyny ma oprócz kropek kwantowych i podświetlenia MiniLED również warstwę filtra kwantowego NanoCell. 

Mam telewizor NanoCell. Bardzo łatwo zauważyć że ta technologia znakomicie poprawia jakość kolorów. Są naprawdę piękne.

43 minuty temu, opteron napisał:

Tego się obawiam

Poza tym brak Dolby Vision jest moim zdaniem istotnym mankamentem.

47 minut temu, opteron napisał:

QNED od LG to około 8.5kzł za 65",

Cena katalogowa. Faktycznie można go kupić za 6500 zł.

Czyli wychodzi na to że za 5-6.5 tys nie da się kupić sensownego TV 65"... 😕

49 minut temu, opteron napisał:

Tego się obawiam, tamten TV o którym pisałem można było ustawiać dowolnie ale śnieg zwykle był różowy, nawet jak się czerwony zdjęło na maksa i obraz był zielony :))) - to była totalna katastrofa. Mam nadzieję że dzisiaj niema takich wtop. QNED od LG to około 8.5kzł za 65", nie chcę tyle wydawać na TV. Pytanie czy wiele się różni nowy QLED z podświetleniem miniLED od wspomnianego QNED?

Typowe objawy rozkalibrowanego telewizora. Żeby nie było - to nie jest tak, że można każdy TV ustawić czy skalibrować i będzie cacy bo matryca matrycy nierówna. Do tego dochodzi użyty soft i algorytmy do obróbki obrazu.

1 minutę temu, opteron napisał:

Musisz sam sobie odpowiedzieć na pytanie kiedy i jak będziesz tego TV używał. Jeśli chcesz dużo oglądać w dzień to pod względem kontrastu ten Samsung będzie bardzo dobry. Zwróć jednak uwagę, że wysoki kontrast to dopiero połowa sukcesu - liczą się także inne parametry jak właśnie jakość danej matrycy, możliwość kalibracji, działanie procesora/softu dla uzyskania płynność w ruchu, poprawy obrazu, naturalności itd. Możliwe, że ten TV trafi w Twój gust, ale to musisz sprawdzić sam na spokojnie w domu.

Jednak jeśli masz ochotę na wieczorne/nocne seanse szukałbym czegoś innego, a właściwie to tylko OLED.

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Tyle że ona kosztuje drugie tyle co telewizor klasy średniej lub 50% ceny telewizora z górnej półki. Patrz: ceny na ich stronie www. Opłaca się? Sprawa mocno dyskusyjna.

Nie przesadzaj, przecież koszt kalibracji to kilkaset złotych.

Staropolskie przysłowie mówi: „Kogo stać na juszkę, tego i na pietruszkę.“

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Są modele TV np. Sony które po wyjęciu z pudełka właściwie nie wymagają kalibracji ani innych specjalnych zabiegów.

Tak jest. W swoim Sony KD55X85JAEP dokonałem jedynie niewielkich zmian ustawień obrazu.

Godzinę temu, opteron napisał:

SONY XR65X90JAEP. I to więcej niż sensowny TV w cenie poniżej 5 tys. A za 6,5 to kupisz już KE-75XH9005 genialny TV jak na LCD.

58 minut temu, konradskala napisał:

Nie przesadzaj, przecież koszt kalibracji to kilkaset złotych.

Czy przesadziłem? Zaglądamy na stronę skalibrujtv.pl:

- pełna kalibracja pod źródła HD i 4K: 490 zł

- dodatkowo kalibracja dla treści UHD z HDR10 i HDR10+: 149 zł

- dodatkowo kalibracja dla treści UHD z Dolby Vision: 75 zł.

Co to znaczy "pełna kalibracja"? Kalibrujesz jeden, określony tryb obrazu, a takie gdzie możesz ustawiać totalnie wszystko to są tryby Eksperckie. Dla obrazu bez HDR masz takie trzy: Technicolor Ekspercki, ISF Ekspert (widne pomieszczenie), ISF Ekspert (ciemne pomieszczenie). Jak się bawić - to się bawić. Kalibrujemy wszystkie. 3 × 490 zł = 1470 zł. Dla obrazu HDR mamy zupełnie inne tryby. Jest Technicolor Ekspercki (ustawienia zupełnie niezależne od tamtego bez HDR o tej samej nazwie). No więc kalibrujemy go pod Dolby Vision: 490 + 75 = 565 zł. Tutaj więcej trybów eksperckich nie mamy. Ale warto coś ustawić pod HDR10. Może Kino? Albo Kino Domowe? Wiele nie zdziałamy, ustawień do dyspozycji użytkownika jest mało. Ale liczymy: 490 + 149 = 639.

Uff. Mamy telewizor skalibrowany. 1470 + 565 + 639 = 2684 zł.

Może za taką dodatkową kasę kupić większy? Albo taki z wyższej półki?

Dobrze to policzyłem?

Edytowane przez Bobcat
15 minut temu, Bobcat napisał:

Dobrze to policzyłem?

Chyba nie... przecież kalibracja ustawiana jest do wzorca. Zresztą o ile dobrze pamiętam to kalibrowałeś swoją plazmę, więc chyba wiesz ile to kosztuje.

Umów się z Maćkiem lub jego bratem . To nie są tak duże kwoty . 

Kalibrowałem 3 x projektor i tv . Nigdy nie było za drogo , a do tego nie wyobrażam sobie pominięcie tej procedury 🙂

TCL jest ok , ale jako wyświetlacz.  Z czasem dokupisz przystawkę Apple,  Shelid,  Zidoo  itp 

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Dla obrazu bez HDR masz takie trzy: Technicolor Ekspercki, ISF Ekspert (widne pomieszczenie), ISF Ekspert (ciemne pomieszczenie)

Nie wiem jak jest u Ciebie, ale ja mam tak:

- Netfix - Dolby Vision - tryby: żywy, standardowy, kino, kino domowe, optymalizacja gry (razem 5)

- Amazon Prime HDR - tryby: żywy, standardowy, kino, kino domowe, optymalizacja gry oraz Filmaker (razem 6)

- "zwykłe" 4K albo kablówka - żywy, standardowy, eco, kino, sport, optymalizacja gry, Filmaker, ekspert jasny i ekspert ciemny (razem 9)

53 minuty temu, konradskala napisał:

Chyba nie... przecież kalibracja ustawiana jest do wzorca. Zresztą o ile dobrze pamiętam to kalibrowałeś swoją plazmę, więc chyba wiesz ile to kosztuje.

I obowiązywała zasada: stawka × ilość trybów obrazu. Jeżeli było ich kilka można było liczyć na zniżkę. Tryby HDR wtedy jeszcze nie istniały. 

33 minuty temu, konradskala napisał:

Nie wiem jak jest u Ciebie, ale ja mam tak:

Obraz SDR: Żywy, Standardowy, Eco, Kino, Sport, Gra, Efekt HDR, Technicolor Ekspercki, ISF Ekspert (widne pomieszczenie), ISF Ekspert (ciemne pomieszczenie). Razem 10.

Obraz HDR: Żywy, Standardowy, Kino Domowe, Kino, Gra, Technicolor Ekspercki. Po wykryciu sygnału HDR automatycznie włącza tryb obrazu HDR (masz do wyboru wyżej wymienione 6) i ustawia się na konkretny rodzaj tego HDR: HLG, HDR10, Dolby Vision.

9 godzin temu, Bobcat napisał:

Obraz SDR: Żywy, Standardowy, Eco, Kino, Sport, Gra, Efekt HDR, Technicolor Ekspercki, ISF Ekspert (widne pomieszczenie), ISF Ekspert (ciemne pomieszczenie). Razem 10.

Obraz HDR: Żywy, Standardowy, Kino Domowe, Kino, Gra, Technicolor Ekspercki. Po wykryciu sygnału HDR automatycznie włącza tryb obrazu HDR (masz do wyboru wyżej wymienione 6) i ustawia się na konkretny rodzaj tego HDR: HLG, HDR10, Dolby Vision.

Czyli bardzo podobnie. Myślę, że kalibracja bardziej się przydaje dla trybu Technicolor (u mnie Filmaker) - dostrojenie obrazu do tego co miał na myśli reżyser, scenograf czy oświetleniowiec.

W HDR metadane lecą razem z obrazem, więc jednorazowe ustawienie pewnie załatwi sprawę.

Natomiast SDR mogę sobie odpuścić. Dla mnie dłuższe oglądanie tych treści na TV powyżej 42 cale to masochizm.

Edytowane przez konradskala
18 godzin temu, opteron napisał:

Jak to się nie da?! Sony XR65 X90JU. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 godzin temu, konradskala napisał:

Natomiast SDR mogę sobie odpuścić. Dla mnie dłuższe oglądanie tych treści na TV powyżej 42 cale to masochizm.

Nie przesadzajmy. Jaki procent filmów fabularnych ma HDR? A jeśli kogoś (jak mnie) ta gałąź w ogóle nie interesuje? Oglądam treści popularno-naukowe, przyrodnicze, krajoznawcze, historyczne, dokumentalne. Tutaj HDR w ogóle nie ma.

Gość

(Konto usunięte)

Ja HDR-u używam tylko w grach i filmach.W gry już prawie nie gram a filmy HDR oglądam po zmroku i jest mega😈 

A SDR w pulpicie i to jasność ustawiona na 60% bo przy większej oczy szybko się męczą i myślę że odpalanie w moim przypadku HDR na pulpicie z wysoką jasnością nie ma sensu.

21 minut temu, Bobcat napisał:

Nie przesadzajmy. Jaki procent filmów fabularnych ma HDR? A jeśli kogoś (jak mnie) ta gałąź w ogóle nie interesuje? Oglądam treści popularno-naukowe, przyrodnicze, krajoznawcze, historyczne, dokumentalne. Tutaj HDR w ogóle nie ma.

No może nieco się zagalopowałem. Miałem na myśli zwykłą telewizję, którą i tak oglądam raczej rzadko. Po prostu przesiadka z materiału z HDR na inny jest dosyć bolesna.

Godzinę temu, konradskala napisał:

No może nieco się zagalopowałem. Miałem na myśli zwykłą telewizję, którą i tak oglądam raczej rzadko. Po prostu przesiadka z materiału z HDR na inny jest dosyć bolesna.

Zawsze lepsze jest wrogiem dobrego, ale ja oglądania SDR nie nazwałbym "bolesnym". Raczej jest to normalka, standard, a HDR to taka wisienka na torcie.

Jaka jest konieczna czy może rekomendowana jasność do dobrej obsługi HDR? Pytam z ciekawości, nie żebym miał ciśnienie na ten "bajer".

Wspomniane soniacze 65 i 75 fajne ale jak na takie kolosy 30 stref podświetlania to nie jest trochę mało?

21 godzin temu, max720 napisał:

TCL jest ok , ale jako wyświetlacz.  Z czasem dokupisz przystawkę Apple,  Shelid,  Zidoo  itp 

Nie jest to chyba wielkim problemem dla mnie, od lat korzystam z maliny + libreelec i to mi odpowiada. A jak na tym TV można odpalić plexa to w ogóle nic mi więcej nie trzeba.

Edytowane przez opteron

11 minut temu, opteron napisał:

Wspomniane soniacze 65 i 75 fajne ale jak na takie kolosy 30 stref podświetlania to nie jest trochę mało?

Za dużo nad tym deliberujesz. To nie zakup rakiety kosmicznej 😉 

Te TV wystarczy na żywo zobaczyć, to jak odszumiają czy upscalują to w mojej ocenie zostawia konkurencje w tyle. Obraz super.

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Jaki procent filmów fabularnych ma HDR? A jeśli kogoś (jak mnie) ta gałąź w ogóle nie interesuje? Oglądam treści popularno-naukowe, przyrodnicze, krajoznawcze, historyczne, dokumentalne. Tutaj HDR w ogóle nie ma.

Prawie wszystkie filmy mają HDR lub Dolby Vision. Także oglądam popularno naukowe dokumenty i te niemal w 100% mają HDR lub DolbyVision 😄 Wszystko zależy z jakiego źródła oglądasz. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

8 minut temu, rafa napisał:

Także oglądam popularno naukowe dokumenty i te niemal w 100% mają HDR lub DolbyVision

Mógłbyś rzucić kilka przykładów?

23 minuty temu, opteron napisał:

Absolutnie nie jeśli nie stać cię na 75 Oled. Mam KE-75XH9005 i Lg C9 w 55 calach. Za 6,5 tys nie ma telewizora, który miałby tyle cali, tak dobry kontrast, genialne kolory, świetną jakość wykonania i super odwzorowanie ruchu. Jedynym małym minusem jest nieco gorszy dźwięk i brak podświetlanego pilota (koszt zakupu pilota 160zł ale naprawdę warto go dokupić gdyż steruje także m.in. dekoderem).

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Bobcat napisał:

HDR to taka wisienka na torcie.

Dokładnie, ale wiele z tytułów mających w dopisku HDR nijako reprezentuje ten standard.

Zaś ostatnie gwiezdne wojny w HDR to majstersztyk przy moim CX efekt jest piorunujący i nie potrzebuję już większej jasności.

59 minut temu, daniel-de napisał:

Absolutnie nie jeśli nie stać cię na 75 Oled

Z pewnych względów nie chcę oleda chociaż chciałbym kupić LCD który się do niego zbliży jakością.

Czy ten film mówi prawdę o porównaniu obu TV?

Jeżeli tak to niczego mi więcej nie potrzeba, na kalibrację zostanie (pewnie rozwiąże ten lekki problem naleciałej zieleni momentami) a i soft przeboleje 🙂

Edytowane przez opteron

Posiadam TCL 825 55  to jest udany TV.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

2 godziny temu, opteron napisał:

Z pewnych względów nie chcę oleda chociaż chciałbym kupić LCD który się do niego zbliży jakością.

Czy ten film mówi prawdę o porównaniu obu TV?

Jeżeli tak to niczego mi więcej nie potrzeba, na kalibrację zostanie (pewnie rozwiąże ten lekki problem naleciałej zieleni momentami) a i soft przeboleje 🙂

Nie mija sie zbytnio z prawda bo mini led na VA robi robote, zwlaszcza z filtrem antyodblaskowym, widzialem szajsunga w mini na zywo i jest fajnie, zwlaszcza w dzien 

• Pokaż nowe odpowiedzi