Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Bobcat napisał:

Czy któryś z serwisów streamingowych ma dźwięk DTS?

Odpisałem przecież że tak. I jakościowo jest najlepszy ze wszystkich dostępnych szczególnie w obrazie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

18 minut temu, Bobcat napisał:

Ale jeśli ktoś tak wysoko ustawia poprzeczkę wymogów jakościowych to nie interesuje go dźwięk z telewizora, tylko ma odpowiedni amplituner AV, a te są wyposażone w komplet dostępnych dekoderów.

Konsole mam podpięte pod TV które służą za odtwarzacze BR, a mam sporo filmów wyłącznie z DTS do których wracam. Wejścia w amplitunerze mam zajęte przez inne źródła, zresztą fizycznie nie będę zamykać konsol w szafie rack.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Butler
Gość

(Konto usunięte)
33 minuty temu, Bobcat napisał:

Czy któryś z serwisów streamingowych ma dźwięk DTS? Jest taki na płytach BD. Ale jeśli ktoś tak wysoko ustawia poprzeczkę wymogów jakościowych to nie interesuje go dźwięk z telewizora, tylko ma odpowiedni amplituner AV, a te są wyposażone w komplet dostępnych dekoderów.

nie znam żadnego, wszystkie wysyłają DD+ lub pseudo Atmos. Co do DTS we filmach na BD też go jest jak na lekarstwo oczywiście mówię o najnowszej wersji czyli DTS:X, Króluje TrueHD i z tego kodeka rozszerza się do Dolby Atmos 

Edytowane przez długi89
3 minuty temu, długi89 napisał:

Co do DTS we filmach na BD też go jest jak na lekarstwo oczywiście mówię o najnowszej wersji czyli DTS:X, Króluje TrueHD i z tego kodeka rozszerza się do Dolby Atmos

Nie do końca. Większość filmów, które mam mają ścieżkę w DTS HD-MA, mniejszość w TrueHD. Atmos mnie nie interesuje, więc nawet tego nie sprawdzam.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, qbakos napisał:

Nie do końca. Większość filmów, które mam mają ścieżkę w DTS HD-MA, mniejszość w TrueHD. Atmos mnie nie interesuje, więc nawet tego nie sprawdzam.

w takim razie muszą  to być niszowe filmy... posiadam kolekcje filmów ponad 400 sztuk na BD i w większości jest TrueHD, rzadko kiedy jest DTS-HD MA, w większości Polskich  wydań jest True...

z drugiej strony pamietam koniec lat 90 początek 20 wieku gdy DTS miał dużo głośniejszy kanał centralny względem Dolby Digital 

przy pierwszym kinie do tego nawet nie podchodziłem, również gdy miałem set na Dali, dopiero gdy wszedłem w Heco poczułem rozszerzenie akcji, przestrzeń nad, wirtualny świat gdy poszedłem w Atmos. planowałem 5.1 bo tak wychodzą PL tytuły ale po tym co usłyszałem na własne uszy musi być to Atmos vs. Auro3D gdzie w tym drugim usłyszałem co to znaczy przestrzeń z stereofonicznego utworu 

i żeby nie było to nie jest temat o Dolby Atmos, DTS:X czy temu podobne! to jest temat o TV i tego tu się trzymajcie!!! kogo interesuje czy dany TV ma DTS ? wydając 15-20 tys na najnowszy TV spodziewam się jak najlepszego obrazu a nie tego czy on ma DTS, tym zajmuje się AV 

Godzinę temu, qbakos napisał:

Większość filmów, które mam mają ścieżkę w DTS HD-MA

A to nie jest przypadkiem tak, że ta ścieżka ma sobie rdzeń ze "zwykłym DTS" i możesz go normalnie tworzyć na TV z dekoderem tylko DTS-u?

48 minut temu, długi89 napisał:

posiadam kolekcje filmów ponad 400 sztuk

Ja z kolei mam bardzo wiele filmów i koncertów (także na DVD) z których sporą część zgrałem na twarde dyski. Czasem nie chce mi się uruchamiać całej aparatury kina domowego więc kupiłem przystawkę Savio dosłownie za 100 zł. Zamiast do telewizora podpinam dysk na USB i wtedy przez HDMI do TV (albo ampli). Dekoduje wszelkie ścieżki audio i czyta wmuxowane albo osobne napisy.

55 minut temu, długi89 napisał:

i żeby nie było to nie jest temat o Dolby Atmos, DTS:X czy temu podobne! to jest temat o TV i tego tu się trzymajcie!!! kogo interesuje czy dany TV ma DTS ? wydając 15-20 tys na najnowszy TV spodziewam się jak najlepszego obrazu a nie tego czy on ma DTS, tym zajmuje się AV 

Kiedyś każdy TV miał dekoder DTS i mogłeś sobie otworzyć taką ścieżkę bez amplitunera, którego to nawiasem mówiąc nie każdy posiada. Dla wielu osób, w tym dla mnie, czasem jest to jednak pewna niedogodność.

DTS-HD Master Audio 8194 64.55%

Dolby TrueHD 1533 12.08 %

Dolby Atmos 382 3.01 %

DTS:X 115 0.91 %

DTS-HD High Resolution 82 0.65 %

DTS 306 2.41 %

Dolby Digital 1144 9.01 %

===

7.1 Channels   839   6.61 %

6.1 Channels  58   0.46 %

5.1 Channels  8768  69.07 %

5.0 Channels  109   0.86 %

4.0 Channels  12  0.09 %

3.0 Channels   18   0.14 %

2.0 Channels   1523   12.00 %

1.0 Channels  804   6.33 %

(źródło: blu-raystats.com)

58 minut temu, długi89 napisał:

pamietam koniec lat 90 początek 20 wieku gdy DTS miał dużo głośniejszy kanał centralny względem Dolby Digital 

Przede wszystkim miał o wiele lepszą jakość od Dolby Digital. Sam kiedyś tak uważałem, ale okazało się, że w kanale centralnym jest o wiele więcej informacji aniżeli w Dolby. Stąd takie wrażenie.

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, konradskala napisał:

Kiedyś każdy TV miał dekoder DTS i mogłeś sobie otworzyć taką ścieżkę bez amplitunera, którego to nawiasem mówiąc nie każdy posiada. Dla wielu osób, w tym dla mnie, czasem jest to jednak pewna niedogodność

które to lata bo ja do 2019 jechałem na CRT 32 cale 21:9 Philips-a

10 minut temu, konradskala napisał:

Przede wszystkim miał o wiele lepszą jakość od Dolby Digital

zgadzam się w 1000% ale i równiż kanał center był głośniejszy, nie raz w Ampli Sony 940QS mój ojciec sciaszal kanał centralny o -3 db by nie był tak natarczywy 

Edytowane przez długi89
3 minuty temu, długi89 napisał:

które to lata bo ja do 2019 jechałem na CRT 32 cale 

No zamierzchłe... miałem 2 plazmy Samsunga i Panasonica, DTS był, stary OLED Samsunga też miał, nawet jakiś badziewny, zupełnie low-endowy Hitachi także.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, konradskala napisał:

No zamierzchłe... miałem 2 plazmy Samsunga i Panasonica, DTS był, stary OLED Samsunga też miał, nawet jakiś badziewny, zupełnie low-endowy Hitachi także.

ja miałem Sony 75XE9405 

i tego nie było! ba u mnie ten TV robił za Obraz a nie za dźwięk!!! wiec taki Butler to jest kpina na celowo!!! wydaje kupę kasy na home theater a tak naprawdę kożystać będzie w 5% z tego😂😂😂

48 minut temu, długi89 napisał:

zgadzam się w 1000% ale i równiż kanał center był głośniejszy, nie raz w Ampli Sony 940QS mój ojciec sciaszal kanał centralny o -3 db by nie był tak natarczywy 

Generalnie kanał centralny jest często traktowany po macoszemu, a to duży błąd. Zauważ, że w zawodowych zestawach kina domowego ten głośnik jest bardzo szeroki. Umieszczony pod ekranem, oprócz jakiś tam efektów, przekazuje głównie ścieżki dialogowe. Dlatego też często nazywany jest właśnie głośnikiem dialogowym. Żeby nie skupiać głosu aktorów w centrum ekranu często stosuje się szerokie kilku(nasto) głośnikowe rozwiązania.

PS. Mam w/w ten amplituner u ojca do dzisiaj. Od Sony miałem większość tych starych modeli 930, 940 1070, 1080, a także z wyższej serii ES 50, 555 itd. Pamiętam - faktycznie te amplitunery eksponowały ścieżkę centralną, ale to był akurat duży plus przy zastosowaniu dużego głośnika dialogowego z prawdziwego zdarzenia. Przy jakiś pierdziawkach z dwoma 10-13 cm głośniczkami trzeba było ściszać bo się za bardzo darło.

W dniu 2.06.2022 o 13:52, konradskala napisał:

Już porównałem - na Gemini Man mam taki obraz jak na zdjęciu po prawej. Mój TV to LG OLED C1.

A "śpiewaczka na scenie" to Rebecca Ferguson. W teście wykorzystano fragment filmu "The Greatest Showman"

Obejrzałem oryginał na YT wersja z tekstem i w końcu to jakoś realnie wygląda.

Następnie spróbowałem zrobić zdjęcie ale wyszło coś nie tak, zdjęcie ekranu z białą kartką już lepiej, ale ciągle nie to, więc spróbuje opisać.

-śpiewaczka - włosy widoczne, na czole cień od włosów, czoło prześwituje jakby przez włosy w tym cieniu. Skóra twarzy idzie w lekki róż, policzki bardziej różowe, szminka idzie w bordo, ciemniejszą czerwień, zęby białe, ale nie śnieżnobiałe

-snop światła - biały, na górze płynne przejście do czerni jak śpiewaczka stoi tyłem. Kiedy stoi przodem to widać bardzo delikatną żółto-zieloną mgiełkę, która przesuwa się jak dym...może to jest odbicie w dymie stroju śpiewaczki

-widownia - średnio widoczna, kolory średnie, płynnie zanika w snopie światła.

Co do wypaleń, to chyba robi to jakaś funkcja tv, bo wyświetlenie w oryginale gdzie nie było wypalenia nie stanowi przecież problemu. To samo z wydobywaniem rzeczy ledwo widocznych jak ta poświata, coś takiego potrafią monitory do gier - też chyba da się wyłączyć.

17 godzin temu, qbakos napisał:

Więc sprawa wygląda tak, że zdjęcie kompletnie nie oddaje rzeczywistości. Samsung ma dużą jasność w trybie HDR i przy zdjęciach telefonem te jasne obszary wychodzą jak białe plamy, ale na żywo ja nie widzę tam żadnego przepalenia. To są po prostu mocno rozjaśnione obszary. Gdyby był lepszy aparat to może oddałby to lepiej...

Też do tego doszedłem, że to może być problem zrobienia dobrego zdjęcia. W aparacie pewnie by się dało tak ustawić żeby było dobrze, ale potem drugi tv i znów trzeba ustawiać. Tak że tv najlepiej oglądać na żywo, tak jak i sprzęt audio nie da się nagrać dźwięku tak że zastąpi normalny odsłuch. Proponuje przejść na recenzje opisujące, co widać na ekranie.

38 minut temu, J.Jerry napisał:

Co do wypaleń, to chyba robi to jakaś funkcja tv, bo wyświetlenie w oryginale gdzie nie było wypalenia nie stanowi przecież problemu. To samo z wydobywaniem rzeczy ledwo widocznych jak ta poświata, coś takiego potrafią monitory do gier - też chyba da się wyłączyć.

Właśnie o to najbardziej mi chodzi. Doskonale wiem jak jasny może być obraz na tym TV, ale sama jasność do połowa sukcesu. Trzeba to jeszcze jakoś programowo wysterować, ujarzmić i opanować. Nie sztuką jest zrobić latarkę i szpanować pomiarami. To tak jakby powiedzieć, że silnik o pojemności 10 litrów w autobusie jest lepszy od 2,4 w osobówce... Więc autobus jest lepszy.

Ważne jak TV zachowuje się z danym materiałem - jasne czy ciemne ujęcia, ruch, tło itd. Jeśli można (w prosty sposób) dobrze ustawić tego Samsunga to na pewno jest wart zainteresowania. Natomiast jeśli przepalenia to wina skopanego softu, który nie potrafi odpowiednio zarządzać podświetleniem i zarazem wyświetlanym materiałem to suwakami jasność/kontrast guzik się poprawi.

50 minut temu, J.Jerry napisał:

Obejrzałem oryginał na YT wersja z tekstem i w końcu to jakoś realnie wygląda.

Następnie spróbowałem zrobić zdjęcie ale wyszło coś nie tak, zdjęcie ekranu z białą kartką już lepiej, ale ciągle nie to, więc spróbuje opisać.

-śpiewaczka - włosy widoczne, na czole cień od włosów, czoło prześwituje jakby przez włosy w tym cieniu. Skóra twarzy idzie w lekki róż, policzki bardziej różowe, szminka idzie w bordo, ciemniejszą czerwień, zęby białe, ale nie śnieżnobiałe

-snop światła - biały, na górze płynne przejście do czerni jak śpiewaczka stoi tyłem. Kiedy stoi przodem to widać bardzo delikatną żółto-zieloną mgiełkę, która przesuwa się jak dym...może to jest odbicie w dymie stroju śpiewaczki

-widownia - średnio widoczna, kolory średnie, płynnie zanika w snopie światła.

Bo to są trudne ujęcia i dla telewizora i dla mniej doświadczonego fotografa. Pewnie żeby dowiedzieć się czy np. odbicie dymu od sukni śpiewaczki jest naprawdę czy jednak telewizor nie wyrabia i taki efekt dodaje od siebie, wypadało by postawić obok referencyjny filmowy monitor i puścić to samo.

58 minut temu, J.Jerry napisał:

Skóra twarzy idzie w lekki róż, policzki bardziej różowe, szminka idzie w bordo, ciemniejszą czerwień, zęby białe, ale nie śnieżnobiałe

A jeszcze zapytam - robiłeś kalibrację czy używasz któregoś z wbudowanych trybów obrazu?

To nie jest tak, ze najlepszy jest ten sony 90j? Tylko cena nieodpowiednia? Jakbym chcial dwa telewizory oled, jeden powiedzmy 83 cale do sali kinowej, drugi do sypialni, musze pomierzyc sciane ale ponizej 50 cali chyba wejdzie mi tam, to zasadne by bylo wziac do sypialni lg, a do ogladania na powaznie jednak sony? Bo sie jeszcze zastanawiam nad tym. Mysle, ze kupie modele ubiegloroczne, bo wielkiego postepu chyba w oled nie ma z tego cos ogladalem recenzje. 

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

2 godziny temu, konradskala napisał:

Ważne jak TV zachowuje się z danym materiałem - jasne czy ciemne ujęcia, ruch, tło itd. Jeśli można (w prosty sposób) dobrze ustawić tego Samsunga to na pewno jest wart zainteresowania. Natomiast jeśli przepalenia to wina skopanego softu, który nie potrafi odpowiednio zarządzać podświetleniem i zarazem wyświetlanym materiałem to suwakami jasność/kontrast guzik się poprawi.

Jeśli nawet są jakieś przepalenia to wyłącznie w trybie HDR, bo tam załącza się ten super jasny obraz. W końcu w HDR chodzi żeby było efektownie. Co ciekawe w tym trybie też można sobie poustawiać wszystko pod siebie i zjechać z tą jasnością, obniżyć local dimming itd., czego próbowałem, ale efekt jest słaby. Tak jak w normalnym trybie lubię stonowany obraz i wyłączam wszystkie ulepszenia, to w HDR to jest całkiem ok.

Co jeszcze nie do końca jest dobrze zrobione w Samsungu: ten TV ma problem z wyświetleniem bardzo jasnego obiektu na czarnym tle. Gdy mamy np. czarne tło i średnia jasność klatki jest niska, to wygaszane jest podświetlenie, przez co czerń robi się głębsza, ale jasne obiekty też są przygaszane... trochę słabo to wygląda, szczególnie jeśli mamy na przemian sceny bardzo jasne i ciemne, widać jakby falowanie podświetlenia. Poza tym w bardzo ciemnych scenach trochę za mało widać. Nie bardzo rozumiem dlaczego tak się dzieje, jeśli mamy taką ilość stref podświetlenia. Nie powinno być problemu, żeby rozświetlić obraz w jednym miejscu, a przygasić w innym. Oczywiście to wszystko dotyczy trybu HDR, w normalnym tego nie zauważyłem. Zobaczę jeszcze czy da się to lepiej ustawić.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Gość

(Konto usunięte)

U mnie taki efekt wypaleń jest możliwy tylko przy włączonym kontraście dynamicznym, strasznie gubi szczegóły kosztem kilku nit, nie wspomnę o przesyconych kolaorach.

12 godzin temu, qbakos napisał:

Poza tym w bardzo ciemnych scenach trochę za mało widać. Nie bardzo rozumiem dlaczego tak się dzieje, jeśli mamy taką ilość stref podświetlenia.

Z bardzo prostego powodu.

Oprogramowanie telewizora ma za zadanie wyłączać konkretne strefy jeśli uzna, że w danym miejscu ma być ciemno. Cały problem polega na tym, że rzadko mu się to udaje. Efekt jest taki, że na ciemnych, ale jednak oryginalnie podświetlonych ujęciach powstaje czarna plama i wygląda to komicznie. Mało tego - efekt łuny to nic innego jak niezdolność w/w softu do błyskawicznej współpracy z matrycą LED, która musi się w danym, bardzo krótkim momencie, w pewnym punkcie wyłączyć, zaraz potem włączyć, znowu wyłączyć i tak w kółko.

To takie, będące jedynie pobożnym życzeniem porównanie, że TV LED to już prawie OLED. To co widzisz to jest właśnie to "prawie".

25 minut temu, MarcinStereo napisał:

U mnie taki efekt wypaleń jest możliwy tylko przy włączonym kontraście dynamicznym, strasznie gubi szczegóły kosztem kilku nit, nie wspomnę o przesyconych kolaorach.

I to, i np. źle działające mapowanie tonów, nieodpowiednio ustawiona gamma i kilka innych rzeczy takie coś powodują.

Szukania haków na NeoQLED ciąg dalszy. Jakież poświęcenie, jakaż determinacja, jakież zaangażowanie. Do czego by się tu przyczepić? Co by tu skrytykować? A co wdeptać w glebę? Który to nieistotny drobiazg nadmuchać do rangi wielkiego problemu?

Zohydzanie rozwiązań alternatywnych jest popularną metodą leczenia kompleksów własnych.

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

Szukania haków na NeoQLED ciąg dalszy.

Ale to nie tak... Przecież w pierwszym poście bardzo chwaliłem ten TV. Próbuję ocenić go obiektywnie, bo jak każdy jakieś tam wady jednak ma. Zresztą być może da się to wszystko lepiej ustawić.

Zobaczcie ten filmik: 

Ukryta Zawartość

Ujęcie w okolicach 21:40 i później 45:10 i w kilku innych miejscach. Myślałem, że to błąd wyświetlania w HDR, ale puściłem to potem na laptopie bez HDR-a i efekt jest identyczny, więc wychodzi, że to kamera tak nagrywa.

Ukryta Zawartość

17 minut temu, qbakos napisał:

Ale to nie tak... Przecież w pierwszym poście bardzo chwaliłem ten TV.

To nie było kierowane pod Twoim adresem. Są tu tacy, którzy do technologii LCD (także tej w  najbardziej rozwiniętej i zaawansowanej, najdoskonalszej wersji) żywią zoologiczną wręcz nienawiść. 

1 godzinę temu, qbakos napisał:

Próbuję ocenić go obiektywnie, bo jak każdy jakieś tam wady jednak ma. Zresztą być może da się to wszystko lepiej ustawić.

I bardzo dobrze, nawet jeśli zajmie Ci to więcej czasu i tak warto.

21 godzin temu, konradskala napisał:

A jeszcze zapytam - robiłeś kalibrację czy używasz któregoś z wbudowanych trybów obrazu?

W sumie to zastanawiałem się, czy mam dobrą kalibracje, bo oglądam recenzje i jakoś nie mogę się przekonać do tych tv, to są wysokie modele, więc mogłem mieć coś nie tak.

21 godzin temu, konradskala napisał:

Pewnie żeby dowiedzieć się czy np. odbicie dymu od sukni śpiewaczki jest naprawdę czy jednak telewizor nie wyrabia i taki efekt dodaje od siebie, wypadało by postawić obok referencyjny filmowy monitor i puścić to samo.

Miałem pomysł żeby każdy opisał co widzi. Sam jestem ciekaw jak to powinno wyglądać naprawdę, ale to trzeba zrobić z wyłączeniem wszystkich dopalaczy, ale to też nie dobrze, bo dopalacze robią film ciekawszy, więc nie wiem jak by miał wyglądać ten obraz referencyjny. Weźmy ten snop światła - a jak większości oglądaczy bardziej odpowiada mocno nasycony, chociaż naprawdę był ledwo widoczny? Sam myślałem że ma być dobrze widoczny jak miałbym wybierać wersje.

22 godziny temu, konradskala napisał:

Jeśli można (w prosty sposób) dobrze ustawić tego Samsunga to na pewno jest wart zainteresowania. Natomiast jeśli przepalenia to wina skopanego softu, który nie potrafi odpowiednio zarządzać podświetleniem i zarazem wyświetlanym materiałem to suwakami jasność/kontrast guzik się poprawi.

Niestety nie mam tego tv żeby go ustawić po swojemu.

Ja to widzę w ten sposób - aparat foto nie jest w stanie uwiecznić pełnej dynamiki, więc określa że jakieś miejsce ma jasność max, a reszta ma mniej i wtedy coś jaśniejszego przepala albo zdjęcie jest ciemne.

Algorytm tv może działać podobnie i nawet musi, bo materiał źródłowy na pewno ma osiągnięty max jasności, może to być mały obszar i zostanie on poświęcony.

4 godziny temu, qbakos napisał:

Zobaczcie ten filmik: 

Ukryta Zawartość

Ujęcie w okolicach 21:40 i później 45:10 i w kilku innych miejscach. Myślałem, że to błąd wyświetlania w HDR, ale puściłem to potem na laptopie bez HDR-a i efekt jest identyczny, więc wychodzi, że to kamera tak nagrywa.

A co tam było nie tak? Kamera ma zmienną czułość na światło.

Ukryta Zawartość

39 minut temu, J.Jerry napisał:

W sumie to zastanawiałem się, czy mam dobrą kalibracje, bo oglądam recenzje i jakoś nie mogę się przekonać do tych tv, to są wysokie modele, więc mogłem mieć coś nie tak.

W zależności od modelu 90, 91, 95 wersja A lub B - wielu ocenia, że jest za dużo żółtego i poniekąd na tych filmikach to widać. Jak kamera nagrywa to inna sprawa, ale mniemam że coś w tym jest.

Miałem pomysł żeby każdy opisał co widzi. Sam jestem ciekaw jak to powinno wyglądać naprawdę, ale to trzeba zrobić z wyłączeniem wszystkich dopalaczy, ale to też nie dobrze, bo dopalacze robią film ciekawszy, więc nie wiem jak by miał wyglądać ten obraz referencyjny. Weźmy ten snop światła - a jak większości oglądaczy bardziej odpowiada mocno nasycony, chociaż naprawdę był ledwo widoczny? Sam myślałem że ma być dobrze widoczny jak miałbym wybierać wersje.

U mnie wygląda tak jak na filmie bez przepaleń. Ale ja mam OLED - nie świeci tak jasno jak Samsung to i kamerze łatwiej to dobrze uchwycić.

Ja to widzę w ten sposób - aparat foto nie jest w stanie uwiecznić pełnej dynamiki, więc określa że jakieś miejsce ma jasność max, a reszta ma mniej i wtedy coś jaśniejszego przepala albo zdjęcie jest ciemne.

Algorytm tv może działać podobnie i nawet musi, bo materiał źródłowy na pewno ma osiągnięty max jasności, może to być mały obszar i zostanie on poświęcony.

Tak właśnie może być. Z tym, że ten cały japoniec Vincent ma "gruby" sprzęt, także referencyjny monitor i na bank wie co robi.

A w algorytmach jest pies pogrzebany... I w jakości samej matrycy, która z nimi współpracuje.

Dokładnie. Przy tylu świecących reklamach i lampionach naokoło zachowuje się zupełnie normalnie.

Edytowane przez konradskala
1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

No właśnie nic, ale wziąłem to za błędnie działające podświetlenie w trybie HDR. A swoją drogą mógłby to wyłączyć w tej kamerze, bo efekt jest słaby. Jasność powinna być utrzymywana na średnim poziomie, a tak to mamy efekt jakby chwilowo robiła się noc.

Podrzućcie link do tej sceny ze śpiewaczką, jeśli to jest gdzieś na YT. Zobaczę co u mnie tam widać.

Ja na to patrzyłem

Ukryta Zawartość

Fajne mają te chodniko-ulice. Rozwiązany problem zajęcia drogi przez parkowanie, czyli robienia z szerokiej ulicy i szerokiego chodnika parkingu i uzyskania ledwo przejezdnej ulicy i chodnika. W ten sposób będą mieli zawsze ulicę przejezdną, a jak ktoś by spróbował jednak zaparkować to moment się tym zajmą z konieczności.

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, qbakos napisał:

Podrzućcie link do tej sceny ze śpiewaczką, jeśli to jest gdzieś na YT. Zobaczę co u mnie tam widać.

22 godziny temu, J.Jerry napisał:

Ja na to patrzyłem

Ukryta Zawartość

Dziękuję kolegom za "podjęcie rękawicy" i normalny, miarodajny dialog. Bardzo się cieszę, że przynajmniej kilka osób jest zainteresowanych sprawdzeniem na własne oczy co dany telewizor potrafi (lub nie).

Jednak nasze spostrzeżenia z powodu pewnego technicznego problemu są niestety kant du..y potłuc. Ten filmik z Youtube jest do bani. Nie dosyć, że to nie jest w 4K a jedynie w FullHD, to i tak bida z obrazem, bo dla streamingu kompresja dała się we znaki. Szkoda zawracać sobie tym głowy.

Dobra wiadomość jest taka, że dorwałem cały film. I to nie byle co, a pełną wersję UHD 4K rzecz jasna z HDR, więc nie ma bata - na Samsungu i każdym nowym telewizorze ten tryb się aktywuje.

Wyciąłem interesującą nas scenę (oczywiście bez żadnej kompresji, jest tyle ile fabryka dała - bitrate ok 60 kbps/s) oraz żeby był mniejszy plik także niepotrzebne ścieżki językowe czy napisy. No i to jest całkiem inna rozmowa.... Sprawdzałem na pendrive - idzie u mnie bez problemu w HDR. Znalazłem pierwszy lepszy darmowy serwer, link do pobrania poniżej.

Podejrzewam, że porównując jedno z drugim miałem minę jak Hugh Jackman słuchający śpiewaczki🙂 Teraz widać, że przez większość utworu kamera "wyłapuje" także tło - w tym wypadku falbany czy wzorki brunatnej dekoracji za śpiewaczką. Dopiero przed samym finałem tło robi się dużo ciemniejsze. Widać odbicia od sukni, widać widownię, snop jest tam gdzie ma być. Ponadto ten snop świecący wprost z nad widowni jest tylko dla nas, widzów. Naprawdę nie ma opcji aby w taki sposób doświetlić postać na scenie, musieli używać dodatkowych naświetlaczy.

Oto link - plik ma ok 2 GB, można pobrać bardzo szybko płatnym SMS-em albo wybrać darmowe pobieranie, to zajmie pewnie z godzinę czasu:

Ukryta Zawartość

Dorzucam także dwa inne fragmenty:

- rozmowę Jakcmana ze śpiewaczką (mniejszy plik 930 MB). Można porównać jej np. kolor włosów, szczegóły twarzy, odcień skóry w innym momencie niż tylko na scenie

Ukryta Zawartość

- rozmowę w sypialni (mały plik, jakieś 460 MB) Cały film idzie w "ciepłą stronę mocy", kolory u mnie są łagodne, miejscami dosadne, ale wiele zależy od ujęcia i można też uzyskać chłodniejszy klimat

Ukryta Zawartość

Dodam jeszcze, że film oglądałem u siebie i u kumpla na OLEDzie Philipsa 856 - powiem, że to idzie zaje..iście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
Godzinę temu, MarcinStereo napisał:

Czy u was materiały HDR 4K na youtube zacinają? u mnie strasznie rwą coś koło 15fps 😞

To zależy od rzeczywistej szybkości łącza. Z tym co dostawca Internetu deklaruje w umowie ma to zazwyczaj niewiele wspólnego.

Godzinę temu, STELVIO napisał:

Nie.

Ukryta Zawartość

Widać masz dobre szybkie łącze. 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Bobcat napisał:

To zależy od rzeczywistej szybkości łącza. Z tym co dostawca Internetu deklaruje w umowie ma to zazwyczaj niewiele wspólnego.

Jakiej szybkości potrzeba by spokojnie odtwarzać? mam na kablu 100mbs jak miałbym zwiększyć to musiałby mi kolega zmienić kabel na światłowodowy.

• Pokaż nowe odpowiedzi